Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 212

Par dienesta viesnīcu lietošanas noteikumiem

Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmuma «Par Latvijas Republikas likuma «Par dzīvojamo telpu īri» spēkā stāšanās kārtību» 3. punktu Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

l . Apstiprināt pievienotos Dienesta viesnīcu lietošanas noteikumus.

2. Atzīt par spēku zaudējušiem šādus republikas Ministru Padomes lēmumus un rīkojumus:

1964. gada 28. augusta lēmums Nr. 500 «Par Nolikuma par kopmītņu piešķiršanas kārtību un to lietošanas noteikumiem apstiprināšanu» (Ziņotājs, 1964,39);

1964. gada 20. oktobra lēmums Nr. 608 «Par Nolikuma par kopmītņu piešķiršanas kārtību un to lietošanas noteikumiem daļēju grozīšanu» (Ziņotājs, 1964,46);

1984. gada 3. oktobra lēmums Nr. 600 «Par dažu Latvijas PSR Valdības lēmumu, kas pieņemti kopmītņu jautājumos, grozīšanu un atzīšanu par spēku zaudējušiem» (Ziņotājs, 1984, 47);

1986. gada 23. oktobra lēmums Nr. 383 «Par grozījumiem Latvijas PSR Ministru Padomes 1984. gada 3. oktobra lēmuma Nr. 600 3. punktā» (Ziņotājs, 1986, 51);

1989. gada 9. marta lēmums Nr. 61 «Par Latvijas PSR Valsts celtniecības komitejas pārkāpumiem kopmītņu celtniecībā un piešķiršanā Rīgas pilsētā»;

1989. gada 16. maija lēmuma Nr. 118 «Par dažu Latvijas PSR Valdības lēmumu un rīkojumu grozīšanu un atzīšanu par spēku zaudējušiem» 1. punkts;

1991. gada 8. oktobra lēmuma Nr. 265 «Par grozījumiem dažos. Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumos iedzīvotāju migrācijas tālākai ierobežošanai» 2., 3., 4. un 5. punkts.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas arhitektūras un celtniecības ministrs A. PRŪSIS

Rīgā 1993. gada 26. aprīlī

APSTIPRINĀTI
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1993. gada 26. aprija lēmumu Nr. 212

Dienesta viesnīcu lietošanas
NOTEIKUMI

I. Vispārīgie noteikumi

1. Dienesta viesnīcas var izmantot Latvijas Republikas pilsoņu kā arī ārvalstnieki un bezvalstnieki (kas Latvijas Republikā uzturas, ievērojot likumu «Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā») uz darba vai mācību laiku, bet ne ilgāk kā vienu gadu vai arī visu mācību laiku.

2. Dienesta viesnīcas izveido uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības, iestādes un organizācijas, saskaņojot ar attiecīgo pašvaldības institūciju dienesta viesnīcas vietu skaitu, viesnīcas atbilstību sanitārajām un tehniskajām normām, kā arī citus dienesta viesnīcas ekspluatācijas noteikumus.

3. Dienesta viesnīcas var būt:

- gultasvietu tipa (ja vienā istaba dzīvo vairāki dienesta viesnīcas īrnieki);

- istabu tipa (ja katram dienesta viesnīcas īrniekam vai īrniekam kopā ar viņa ģimenes locekļiem tiek ierādīta atsevišķa istaba).

Kā istabu tipa dienesta viesnīcu var izmantot arī dzīvojamo māju (vai daļa no mājas) ar vienistabas dzīvokļu plānojumu.

4. Uzņēmumam, uzņēmējsabiedrībai, iestādei un organizācijai, kuras īpašuma vai valdījuma ir dienesta viesnīca (tālāk teksta - «uzņēmums»), katram īrniekam jāparedz dzīvojamā telpa: gultasvietu tipa dienesta viesnīcā - ne mazāk kā 6 m2 platībā, istabu tipa dienesta viesnīca - ne mazāk kā 4,5 m2 platībā.

5. Dienesta viesnīcas iekšējās kārtības noteikumus apstiprina attiecīgā uzņēmuma administrācija.

II. Personu iemitināšanas, pārvietošanas un izlikšanas kārtība

6. Personas dienesta viesnīcā iemitina un noteiktā kārtībā pieraksta dienesta viesnīcas administrators, pamatojoties uz likumā noteiktajā kārtībā noslēgtiem dienesta dzīvojamās telpas īres līgumiem.

7. Administrators vai persona, kas pilda viņa funkcijas, ierāda īrniekam istabu (gultasvietas tipa viesnīcā arī gultu), kā arī izsniedz inventāru un caurlaidi.

8. Dienesta viesnīcas inventāru īrniekam izsniedz pret parakstu.

9. Gultasvietu tipa viesnīcā aizliegts vienā istabā iemitināt dažāda dzimuma personas.

10. Istabu tipa dienesta viesnīcā īrnieks īrētajā platībā var iemitināt tikai savu laulāto un nepilngadīgos bērnus (ja tas paredzēts nomas līgumā).

11. Uzņēmuma administrācijai ir tiesības dienesta viesnīcas īrniekus (kopā ar ģimenes locekļiem), ja nepieciešams, pārvietot uz citām telpām tajā pašā vai citā dienesta viesnīcā.

12. Personām, kuras dzīvo dienesta viesnīcās, aizliegts patvaļīgi - bez administrācijas atļaujas - pāriet dzīvot uz citu telpu.

13. Ja persona ir pārtraukusi darba attiecības vai beigusi mācības, dienesta dzīvojamās telpas īres līgums tiek pārtraukts, un persona tiek izlikta no dienesta viesnīcas bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

14. Dienesta viesnīcas īrniekiem, atstājot dienesta viesnīcu, jānodod izsniegtais inventārs un iekārtas. Ja inventārs netiek nodots vai arī tas sabojāts, īrniekam jāatlīdzina dienesta viesnīcai radusies zaudējumi.

15. Ja dienesta dzīvojamās telpas īres līguma termiņš ir beidzies, bet darba attiecības turpinās, īrniekam pēc saskaņošanas ar dienesta viesnīcas īpašnieku vai valdītāju ir tiesības prasīt likumā noteiktajā kārtība atjaunot īres līgumu.

III. Telpu iekārtošana un uzturēšana

16. Dienesta viesnīcas apgādi ar mēbelēm un citu inventāru saskaņā ar apstiprinātajām tipveida normām viesnīcu apgādei ar mēbelēm un citu inventāru, kā arī ar mēbeļu, gultas piederumu un cita inventāra nolietošanās normām nodrošina uzņēmums.

Istabu tipa dienesta viesnīcā dzīvojamās telpas apgādāt ar mēbelēm un citu inventāru var arī īrnieks.

17. Telpu un iekārtu tehnisko ekspluatāciju saskaņā ar apstiprinātajiem viesnīcu tehniskās ekspluatācijas noteikumiem un normām nodrošina uzņēmums.

18. Dienesta viesnīcas telpu kapitālo un kārtējo remontu veic uzņēmums.

Ja komunikācijas vai iekārtas sabojātas dienesta viesnīcas īrnieka vainas dēļ, tās remontē par vainīgā līdzekļiem.

19. Mēbeles un citu dienesta viesnīcas inventāru uztur kārtībā, kā arī tā remontu un nomaiņu veic uzņēmums.

Ja inventārs sabojāts dienesta viesnīcas īrnieka vainas dēļ, to remontē par vainīgā līdzekļiem. Ja remontu nav iespējams veikt, vainīgā persona atlīdzina inventāra vērtību pilnā apmērā.

20. Dienesta viesnīcas īrniekiem aizliegts patvaļīgi pārbūvēt telpas un pārveidot iekārtas.

21. Dienesta viesnīcas telpas sakārto un uzkopj:

21.1. dzīvojamās telpas - attiecīgo telpu īrnieki;

21.2. gaiteņus, kāpņu telpas, virtuves, tualetes, mazgājamas telpas un citas koplietošanas vietas - dienesta viesnīcas īpašnieks vai valdītājs;

21.3. dzīvokļus dienesta viesnīcā ar vienistabas dzīvokļu plānojumu - attiecīgo telpu īrnieki.

IV. Maksa par dienesta viesnīcu lietošanu un komunālajiem pakalpojumiem

22. īres maksu gultasvietu tipa dienesta viesnīcā nosaka uzņēmuma administrācija.

Istabu tipu dienesta viesnīcā īres maksa tiek noteikta, savstarpēji vienojoties, bet tā nedrīkst pārsniegt valdības noteikto maksimālo īres maksu.

Maksu par komunālajiem pakalpojumiem dienesta viesnīcā pēc noteiktiem tarifiem iekasē papildus dienesta viesnīcas īres maksai.

Latvijas Republikas arhitektūras un celtniecības ministrs A. PRŪSIS

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dienesta viesnīcu lietošanas noteikumiem Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 212Pieņemts: 26.04.1993.Stājas spēkā: 30.04.1993.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 19, 29.04.1993.; Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 26/27, 05.07.1993.; Diena, 87, 07.05.1993.
59987
30.04.1993
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"