Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā «Par apgrozījuma nodokli»

I. Izdarīt likumā «Par apgrozījuma nodokli» {Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 29.731) šādus grozījumus:

1. Izteikt līkumā lietoto terminu skaidrojuma 1. punkta pirmā daļu šādā redakcijā:

«Prece - jebkura kustama lieta, kuru ražo vai pārdod uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības un bezpeļņas organizācijas, kā arī lietas, kuras Latvijas Republikā ieved (importē) jebkura Fiziskā vai juridiskā persona.»

2. Papildināt 1. panta pirmo daļu pēc vārdiem «attiecīgajā valstī» ar vārdiem «vai muitas noteiktā vērtība».

3. Izteikt 3. pantu šādā redakcijā:

«Apgrozījuma nodokļa vispārējā likme tiek noteikta 18 procentu apmēra no preču, pakalpojumu un darbu apgrozījuma un no ievedamo (importējamo) preču vērtības.

Apgrozījuma nodokļa likme 10 procentu apmērā tiek noteikta:

- labībai un labības produktiem;

- mājlopiem un mājputniem, gaļai un gaļas produktiem;

- pienam un piena produktiem;

- zivīm un zivju produkcijai.»

Šā panta otrā daļa ir spēkā līdz 1994. gada 31. maijam.

4. 4. pantā:

izteikt 15. apakšpunktu šādā redakcijā:

«Dzīvokļu īres maksa un iedzīvotāju maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, izņemot maksu par telefonu»;

izteikt 17. apakšpunktu šādā redakcijā:

«Preces, ko fiziskās personas, ievērojot muitas noteikumus, ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā (importē) 15 minimālo mēnešalgu apjomā ne biežāk kā reizi mēnesī»;

papildināt pantu ar otro un trešo daļu šādā redakcijā:

«Apgrozījuma nodoklis nav jāmaksā, ja Latvijas Republikā ieved preces (izņemot preces, kuras ieved pārstrādei, apstrādei vai citai darbībai, ja šīs darbības rezultātā mainās preces vērtība) uz laiku līdz vienam gadam un ja muitas iestādē tiek iesniegta Latvijas Republikā reģistrētas bankas garantija. Ja noteiktajā termiņā šīs preces (bez jebkādām izmaiņām, izņemot nolietojumu) netiek izvestas no Latvijas Republikas, bankai, kas ir sniegusi garantiju, jāiemaksā budžetā visa aprēķinātā apgrozījuma nodokļa summa, kā arī kavējuma nauda no preces ievešanas brīža. Bankas garantija nav nepieciešama transportlīdzekļiem, ja tie ievesti Latvijas Republikā uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem. Ja šie transportlīdzekli noteiktajā termiņa netiek izvesti no Latvijas Republikas, personai, kas ievedusi transportlīdzekli, jāiemaksā budžetā apgrozījuma nodoklis, kā ari akcīzes nodoklis, ja transportlīdzeklis pieder pie precēm, kas apliekamas ar akcīzes nodokli.

Ar apgrozījuma nodokli neapliek preces, kuras Latvijas Republika ieved ka ārvalstu mantiskos ieguldījumus atbilstoši uzņēmējsabiedrību dibināšanas līgumam pievienotajam ziņojumam par ārvalstu mantiskajiem ieguldījumiem, kā ari grozījumiem statūtos par pamatkapitāla (statūtu fonda) palielināšanu, ja šīs uzņēmējsabiedrības ir dibinātas vai grozījumi statūtos izdarīti līdz 1993. gada 1 jūlijam. Šo noteikumu ievērošanu kontrolē Valsts finansu inspekcija (Valsts ieņēmumu dienests).»

5. 6. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem «komplektējamos izstrādājumus» ar vārdiem «darbmašīnas, tehnoloģiskās iekārtas un veicot uzņēmuma paplašināšanu un rekonstrukciju, kas saistīta tieši ar ražošanas procesu»;

izteikt otro, trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

«Izdarot šā panta pirmajā daļā paredzētos aprēķinus, budžetā iemaksājamo apgrozījuma nodokļa summu nedrīkst samazināt par apgrozījuma nodokļa summu, kas samaksāta, iegādājoties preces un pakalpojumus paša uzņēmēja vai viņa darbinieku vajadzībām (patēriņam), arī iegādājoties mašīnas, iekārtas un veicot celtniecības un montāžas darbus, kas nav saistīti ar ražošanas procesu (kuri netika ņemti vērā, nosakot ražošanas izmaksas peļņas nodokļa aprēķinā), kā arī samaksāta par šā likuma 4. pantā minēto precu ražošanai un pakalpojumu sniegšanai (izņemot eksportu) iegādātajām izejvielām un materiāliem, komplektējamiem izstrādājumiem, darbmašīnām un tehnoloģiskajām iekārtām, kā arī par pakalpojumiem, kuri nepieciešami uzņēmējdarbības procesa nodrošināšanai.

Uzņēmumiem, kuri nav apgrozījuma nodokļa maksātāji, par iepirktajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem nomaksātais apgrozījuma nodoklis no budžeta netiek kompensēts. Pārējiem uzņēmumiem negatīvais apgrozījuma nodokļa saldo tiek attiecināts uz nākamajiem apgrozījuma nodokļa maksājumiem vai, ja nav apgrozījuma nodokļa parāda, pēc uzņēmuma pieprasījuma tiek atmaksāts no budžeta 15 dienu laikā no brīža, kad Valsts finansu inspekcijai (Valsts ieņēmumu dienestam) iesniegts pārskats par apgrozījuma nodokļa maksājumiem attiecīgajā periodā.

Uzņēmumi, kas eksportē preces un pakalpojumus, maksāšanas terminam izbeidzoties, 15 dienu laikā iesniedz Valsts finansu inspekcijai (Valsts ieņēmumu dienestam) pēc savas atrašanās vietas pārskatu par apgrozījuma nodokļa summām, kuras samaksātas, iegādājoties ražošanas vajadzībām izejvielas, materiālus, komplektējamos izstrādājumus, darbmašīnas un tehnoloģiskās iekārtas un saņemot maksas pakalpojumus. Šī summa 15 dienu laikā atmaksājama no budžeta, ja ir muitas apstiprināts dokuments par attiecīgas preces izvešanu un ja nav apgrozījuma nodokļa parāda.»

6. Izslēgt no 7. panta desmito, vienpadsmito un divpadsmito daļu.

Pārejas noteikumi

Noteikt, ka apgrozījuma nodokļa maksājumi, kas atlikti saskaņā ar Ministru kabineta 1993. gada 17. augusta noteikumiem Nr. 4 «Par apgrozījuma nodokļa maksājumu atlikšanu darba mašīnām un tehnoloģiskajām iekārtām» (Latvijas Vēstnesis, 67), izdarāmi līdz 1995. gada 31. decembrim Finansu ministrijas noteiktajā kārtībā.

II. Likums stājas spēkā ar 1993. gada 1. novembri.

Likums Saeimā pieņemts 1993. gada 14. oktobrī

Valsts prezidents G. ULMANIS

Rīgā 1993. gada 20. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par apgrozījuma nodokli" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 14.10.1993.Stājas spēkā: 01.11.1993.Zaudē spēku: 01.05.1995.Tēma: Nodokļi un nodevasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 93, 21.10.1993.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 31, 28.10.1993.; Diena, 225, 20.10.1993.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
59818
01.11.1993
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"