Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1995. gada 30. maija noteikumus Nr. 143 "Tabakas izstrādājumu marķēšanas, pārvadāšanas, uzglabāšanas un realizācijas noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 86

Rīgā 1994. gada 14. aprīlī (prot. Nr. 20 6. §)

Par tabakas izstrādājumu realizācijas kārtību

Izdoti saskaņā ar 1990. gada 26 septembra likuma
«Par uzņēmējdarbību» 32. pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikt, ka ar 1994. gada 1. jūliju visu veidu tabakas izstrādājumu izgatavošanu pārdošanai, ievešanu un vairumtirdzniecību ir tiesīgi veikt uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saņēmuši Finansu ministrijas speciālu atļauju (licenci).

Ar 1994. gada 1. jūliju Latvijas Republikas teritorijā drīkst realizēt tikai ar nodokļu marku marķētos visu veidu tabakas izstrādājumus, izņemot šo noteikumu 10. punktā minētos gadījumus.

2. Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrības) savstarpējos norēķinus par tabakas izstrādājumiem ir tiesīgi kārtot tikai ar bankas iestāžu starpniecību.

3. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši speciālas atļaujas (licences) tabakas izstrādājumu realizācijai, paziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijai norēķinu kontus (konta numurs, banka, kods un citi rekvizīti), kas tiks izmantoti bezskaidras naudas norēķiniem par darījumiem ar tabakas izstrādājumiem.

Bez Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijas atļaujas aizliegts šo norēķinu veikšanai izmantot citus kontus.

4. Speciālu atļauju (licenču) izsniegšanu šo noteikumu 1. punktā minēto darbību veikšanai ar visu veidu tabakas izstrādājumiem nodrošina Finansu ministrijas izveidota komisija.

II. Tabakas izstrādājumu marķēšana

5. Tabakas izstrādājumu nodokļu marka apliecina, ka ir samaksāts atbilstošs akcīzes nodoklis, un ražošanas procesā tā tiek piestiprināta katrai tabakas izstrādājumu vienībai (paciņai) zem slēgtā iesaiņojuma.

Vienīgi Latvijas Republikā ražotajiem bezfiltra tabakas izstrādājumiem bez slēgtā iesaiņojuma ir atļauts nodokļu markas piestiprināt tabakas izstrādājumu vienības (paciņas) atvēruma vietā.

6. Tabakas izstrādājumu nodokļu marku realizāciju, kā ari importēto un Latvijas Republikā saražoto tabakas izstrādājumu kontroli veic Tabakas marķējuma pārvalde, kas darbojas Finansu ministrijas pakļautībā.

Valsts interešu ievērošanu tabakas izstrādājumu realizācijā Latvijas Republikā nodrošina Finansu ministrijas izveidotā padome, kuras sastāvā ir Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas, Iekšlietu ministrijas. Labklājības ministrijas un Zemkopības ministrijas pilnvaroti pārstāvji.

7. Uz Latvijas Republikā pārdodamo tabakas izstrādājumu iesaiņojuma jābūt brīdinājumam:

7.1. par nikotīna un darvas daudzumu;

7.2. valsts valodā - par smēķēšanas kaitīgumu veselībai: «Smēķēšana izraisa nāvējošas sirds, asinsvadu un plaušu slimības, bet tabakas dūmi ir bīstami apkārtējo cilvēku veselībai.».

8. Finansu ministrija nodrošina tabakas izstrādājumu nodokļu marku izgatavošanu un to realizāciju uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri ir saņēmuši speciālu atļauju (licenci) un samaksājuši atbilstošo akcīzes nodokli.

9. Visu veidu tabakas izstrādājumi, kuri pēc 1994. gada 1. jūlija Latvijas Republikas teritorijā tiek realizēti bez atbilstoša marķējuma, izņemot šo noteikumu 10. punktā paredzētos gadījumus, ir konfiscējami.

III. Tabakas izstrādājumu realizācijas kārtība

10. Līdz 1994. gada 6. jūnijam uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) jādeklarē Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijā uzglabāšanas un realizācijas vietās esošo tabakas izstrādājumu vienību (paciņu) nosaukumi un šo vienību (paciņu) daudzums pēc stāvokļa uz 1994. gada 1. jūniju.

Latvijas Republikas tabakas ražotājiem ar dienu, kad tiek saņemtas nodokļu markas, jāpārtrauc tabakas izstrādājumu ražošana bez attiecīgi piestiprinātām nodokļu markām, papildus deklarējot krājumā esošo tabakas izstrādājumu vienību (paciņu) nosaukumu un skaitu. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri ir saņēmuši speciālu atļauju (licenci) tabakas izstrādājumu ievešanai realizācijai, kā arī realizācijai mazumtirdzniecībā, un kuri līdz 1994. gada 6. jūnijam ir deklarējuši glabāšanas un realizācijas vietās esošo tabakas izstrādājumu daudzumu, ir tiesības līdz 1994. gada 31. augustam realizēt Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijā deklarētos tabakas izstrādājumus bez atbilstoši piestiprinātās nodokļu markas.

Latvijas Republikā izgatavotos tabakas izstrādājumus līdz 1994. gada 30. septembrim var realizēt bez atbilstoši piestiprinātās nodokļu markas.

11. Ar 1994. gada 1. jūniju tabakas izstrādājumu tranzīta pārvadājumi saskaņā ar Ministru kabineta 1993. gada 2. novembra noteikumiem Nr. l5 «Par preču un citu priekšmetu tranzītu Latvijas Republikas teritorijā» un Ministru Padomes 1992. gada 12. augusta lēmumu Nr. 327 «Par muitas robežas caurlaides punktu un valsts robežas pārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas valsts robežas» tiek veikti tikai caur Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajiem muitas kontroles punktiem.

12. Līdz 1994. gada 31. maijam Finansu ministrijā ir jāpārreģistrē licences, kuras ir saņemtas tabakas izstrādājumu izgatavošanai un ievešanai realizācijai, bet vietējās pašvaldībās - licences tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībai.

Līdz noteiktajam termiņam nepārreģistrētās licences turpmāk nav derīgas.

IV. Noslēguma jautājumi

13. Izdarīt šādus grozījumus Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumā Nr. 266 «Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai» (Latvijas Vēstnesis, 1993, 31):

13.1. svītrot 1.2.2. apakšpunktu;

13.2. papildināt 1. punktu ar šāda satura apakšpunktiem:

«1.5.7. tabakas izstrādājumu izgatavošanai realizācijai;

1.5.8. tabakas izstrādājumu ievešanai realizācijai;

1.5.9. tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecībai.».

14. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 1993. gada 26. oktobra lēmuma Nr. 40 «Par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanu» (Latvijas Vēstnesis, 1993, 104) 1.2. apakšpunktu.

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Finansu ministrs U. OSIS

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par tabakas izstrādājumu realizācijas kārtību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 86Pieņemts: 14.04.1994.Stājas spēkā: 27.04.1994.Zaudē spēku: 09.06.1995.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 49, 26.04.1994.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
58081
27.04.1994
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"