Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 5. jūnija noteikumus Nr. 222 "Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 40

Rīgā 1993. gada 30. decembrī (prot. Nr. 28 3. §)

Par kārtību, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa un algas nodokļa gada karte

Izdoti saskaņā ar 1993. gada 11. maija likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 6. pantu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Algas nodokļa grāmatiņas (turpmāk tekstā - "grāmatiņa") un algas nodokļa gada kartes (turpmāk teksta - "karte") izmantošanas mērķis - fizisko personu (iedzīvotāju) ienākuma nodokļa maksātāju uzskaite un nodokļa maksāšanas kontrole.

2. Nodokļa maksātājus reģistrē, grāmatiņas un kartes izsniedz pēc nodokļa maksātāju dzīvesvietas:

- Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) nodokļu inspekcijas, republikas pilsētu vai rajonu nodokļu inspekcijas sadarbībā ar pašvaldību institūciju (pašvaldību iestāžu ierādītās telpās).

Nodokļu inspekcijas pēc saskaņošanas ar valsts uzņēmumu un iestāžu administrāciju, kā arī kopīgi ar šo uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem var organizēt nodokļa maksātāju reģistrāciju, kā arī grāmatiņu un karšu izsniegšanu attiecīgajā uzņēmumā un iestādē;

- pašvaldību institūcijas (rajona pilsētās, pilsētciematos un pagastos).

3. Lai saņemtu grāmatiņu un karti, fiziskām personām jāuzrāda pase vai cits dokuments, kurā norādīts personas kods.

4. Ja grāmatiņa vai karte nozaudēta vai sabojāta, nodokļa maksātājam par to rakstiski jāpaziņo institūcijas, kura izsniegusi algas nodokļa grāmatiņu, un viņam tiek izsniegta jauna grāmatiņa vai karte ar atzīmi "Dublikāts".

5. Grāmatiņas un kartes ir numurētas. Grāmatiņas un kartes izsniegšana jāreģistrē Algas nodokļa grāmatiņu un algas nodokļa gada karšu reģistrācijas grāmatā (turpmāk tekstā - "reģistrācijas grāmata") saskaņā ar 1. pielikumu un grāmatiņu un karšu saņēmēju alfabētiskajā reģistrā.

6. Ja nodokļa maksātājs maina pastāvīgo dzīvesvietu, nodokļu inspekcijai, taksācijas gadam beidzoties, pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas (rezumējošā kārtība) jānosūta visi nodokļa aprēķināšanas materiāli nodokļu inspekcijai pēc nodokļa maksātāja jaunās dzīvesvietas. Nodokļu inspekcija, kura saņēmusi materiālus par nodokļa maksātāju, iereģistrē datus reģistrācijas grāmatā un nosūta paziņojumu par materiālu saņemšanu nodokļu inspekcijai, kura atsūtījusi materiālus. Par paziņojuma saņemšanu jāizdara attiecīgs ieraksts reģistrācijas grāmatā. Materiālu apjomu un nosūtīšanas kārtību nosaka Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departaments.

7. Par grāmatiņu un karšu izsniegšanu atbildīgos darbiniekus ieceļ ar pašvaldības institūcijas vai nodokļu inspekcijas priekšnieka pavēli vai rīkojumu.

8. Par izsniegtajām grāmatiņām un kartēm pašvaldībai jāpaziņo nodokļu inspekcijai.

Grāmatiņu un karšu izsniegšanas kārtību, kā arī citus ar nodokļu grāmatiņu un karšu izsniegšanu saistītus jautājumus nosaka Valsts ieņēmumu dienesta iestādes un publicē attiecīgu informāciju presē.

II. Algas nodokļa grāmatiņa

9. Katram Latvijas Republikas pastāvīgajam iedzīvotajam var būt tikai viena grāmatiņa. Grāmatiņai nav derīguma termiņa ierobežojuma.

10. Grāmatiņā jānorāda (2. pielikums):

- personas vārds, uzvārds un kods;

- pastāvīgās dzīvesvietas adrese un kods;

- tās iestādes nosaukums, kas izsniegusi grāmatiņu, un izsniegšanas datums.

Grāmatiņa tiek apliecināta ar amatpersonas parakstu un attiecīgās iestādes zīmogu.

11. Ja nodokļa maksātājam saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13. pantu pienākas nodokļa atvieglojumi, viņam jāiesniedz:

- paziņojums par apgādībā esošajām personām (3. pielikums);

- paziņojums par invaliditāti (4. pielikums).

12. Nodokļa maksātājam nodokļa atvieglojumus var noteikt par tādu personu uzturēšanu, kuras nesaņem likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9. panta 6. un 7. punktā noteiktos ienākumus: par nepilngadīgu bērnu; par bērnu, kamēr viņš mācās vispārējās vai speciālās mācību iestādēs, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai; par nestrādājošu laulāto; par nestrādājošiem vecākiem; par maksātāja aizbildnībā vai aizgādnībā esošu personu. Ja minētās personas gūst ienākumus, nodokļa maksātājs uzrāda viņu ienākumus savā ienākumu deklarācijā. Ja ģimenē abi laulātie gūst ar nodokli apliekamus ienākumus un saņem nodokļa grāmatiņu, nodokļa atvieglojumu par apgādājamo personu var noteikt tikai vienam no laulātajiem pēc viņu izvēles.

13. Par invalīdiem atzīstamas tās personas, kurām invaliditāti noteikusi Labklājības ministrijas Darba ekspertīzes ārstu komisija. Dokuments, kas apstiprina invaliditāti, ir Darba ekspertīzes ārstu komisijas izzina par invaliditātes piešķiršanu.

14. Pēc paziņojumos sniegto datu pārbaudes dati ierakstāmi:

- grāmatiņā;

- reģistrācijas grāmatā.

15. Grāmatiņa nodokļa maksātājam jāiesniedz pamatdarba vietā (uzņēmumā, iestādē vai organizācijā - galvenā ienākuma gūšanas vietā), uzsākot darba attiecības vai pirms ienākuma gūšanas. Uzņēmums, iestāde vai organizācija, kurai grāmatiņa iesniegta, nekavējoties izdara grāmatiņā attiecīgus ierakstus.

16. Ja nodokļa maksātājs iegūst vai arī zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumu, nodokļa maksātājam desmit dienu laikā par to jāpaziņo attiecīgajai nodokļu inspekcijai vai pašvaldībai.

' Pēc nodokļa maksātāja iesniegto un uzrādīto dokumentu pārbaudes nodokļu inspekcija vai pašvaldība izdara ierakstu reģistrācijas grāmata, ka arī noformē paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos un izsniedz to nodokļa maksātājam. Nodokļa maksātājs paziņojumu iesniedz pamatdarba vietā (galvenā ienākuma gūšanas vietā), un grāmatiņā tiek izdarīts attiecīgs ieraksts.

17. Izbeidzoties darba attiecībām vai ienākuma gūšanai, uzņēmumsi iestāde vai organizācija izdara ierakstu grāmatiņā un atdod to ienākuma guvējam, kā arī noformē paziņojumu par algas nodokli. Paziņojums tiek nosūtīts nodokļu inspekcijai pēc uzņēmuma, iestādes vai organizācijas atrašanās vietas, bet paziņojuma noraksts - izsniegts ienākuma guvējam. Grāmatiņu fiziskā persona iesniedz jaunajā pamatdarba vietā (ienākuma gūšanas vietā).

III. Algas nodokļa gada karte

18. Katrs Latvijas Republikas pastāvīgais iedzīvotājs var saņemt vairākas kartes atkarībā no papilddarbu (ienākuma gūšanas vietu) skaita.

19. Kartes var saņemt vienlaicīgi ar grāmatiņu vai jebkurā citā laikā.

20. Kartē jāuzrāda (5. pielikums):

- personas vārds, uzvārds un kods;

- pastāvīgās dzīvesvietas adrese un kods;

- tās iestādes nosaukums, kas izsniegusi karti un izsniegšanas datums.

Grāmatiņa tiek apliecināta ar amatpersonas parakstu un attiecīgās iestādes zīmogu.

21. Karte ir derīga tikai vienā darbavietā (ienākuma gūšanas vietā) kalendāra gadam no 1. janvāra līdz 31. decembrim.

22. Karte jāiesniedz papilddarba vietā (ienākuma gūšanas vietā) pirms ienākuma gūšanas (saņemšanas) sākuma.

23. Uzņēmumam, iestādei vai organizācijai karte jānosūta nodokļu inspekcijai pēc uzņēmuma, iestādes vai organizācijas atrašanās vietas:

- gadam beidzoties - ne vēlāk kā līdz nākamā gada 1. februārim;

- ja ienākuma gūšana beidzas pirms gada beigām - 15 dienu laikā.

Kartē jāuzrāda ienākuma gūšanas laikposms un jāuzraksta paziņojums par algas nodokli, kuru nosūta nodokļu inspekcijai, un paziņojuma norakstu izsniedz ienākuma guvējam.

24. Ja izsniegtās kartes taksācijas gadā nav izmantotas (nav gūti ienākumi ārpus pamatdarba vietas), nodokļa maksātājs tās atdod atpakaļ attiecīgajai nodokļu inspekcijai ne vēlāk kā līdz nākamā gada 1. martam.

IV. Grāmatiņu un karšu izgatavošana un uzskaite

25. Grāmatiņas un kartes ir stingrās uzskaites dokumenti, un visiem uzņēmumiem, iestādēm .un organizācijām jānodrošina to uzskaite un saglabāšana.

26. Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departaments nodrošina grāmatiņu un karšu izgatavošanu un apgādā ar tām nodokļu inspekcijas. Nodokļu inspekcijām jāuzskaita: saņemtās, pašvaldībām un inspektoriem izsniegtās, kā arī sabojātās grāmatiņas un kartes un to atlikums.

27. Rajonu un pilsētu nodokļu inspekcijas un pašvaldības vienu reizi ceturksnī izdara grāmatiņu un karšu inventarizāciju. Par inventarizācijas rezultātiem pašvaldības paziņo nodpkļu inspekcijai.

28. Rajonu un pilsētu nodokļu inspekcijas katru gadu līdz 5. janvārim iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departamentam pārskatu par rajonā (pilsētā) izsniegto grāmatiņu un karšu skaitu pēc stāvokļa uz 1. janvāri, bet līdz 1. jūlijam - pārskatu par saņemto deklarāciju skaitu un nodokļa pārrēķina rezultātiem pēc stāvokļa uz 1. janvāri.

Ministru prezidents V.BIRKAVS

Finansu ministrs L.OSIS

1. pielikums
Ministru kabineta 1993. gada 30. decembra
noteikumiem Nr.40

Algas nodokļa grāmatiņu un algas nodokļa gada karšu
REĢISTRĀCIJAS GRĀMATA

__________________________________________________________________________________________
(iestādes nosaukums, kas izsniedz dokumentu)

Reģ.nr Vārds, uzvārds Personas kods Izsniegta grāmatiņa Izsniegtas kartes Atzīmes (par maksātāja lietas nosūtīšanu citai iestādei un lietas saņemšanas apstiprinājums
Izsniegšanas datums Grāmatiņas nr. Paziņojums par apgādībā esošajām personām Paziņojums par invaliditāti Izsniegšanas datums Kartes nr. Izsniegšanas datums Kartes nr.
Kārtas nr. Apgādājamo skaits No kura datuma piemērojams nodokļa atvieglojums Kārtas nr. Invaliditātes grupa Invaliditātes termiņš
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
                               
                               

Finansu ministrs U.Osis

2. pielikums
Ministru kabineta 1993. gada 30. decembra
noteikumiem Nr.40

ALGAS NODOKĻA GRĀMATIŅA
nr.

Vārds, uzvārds ____________________________________________________

Personas kods ____________________________________________________

Grāmatiņu izsniegusi ________________________________________________

199___. g. ____ ___________________

Reģistrācijas nr. ___________________________

Z.v.

____________________________________________
(amatpersonas paraksts)

Atzīmes par dzīvesvietu un tās maiņu

Pierakstīšanās datums Adrese Kods
     
     
     

Nodokļa atvieglojums par apgādībā esošajām personām

Kārtas nr. Apgādībā esošās personas, par kurām piemērojams nodokļa atvieglojums Par kādu laikposmu nodokļa atvieglojums piemērojams Pamatojums
1 2 3 4

Nodokļa atvieglojums par invaliditāti

Kārtas nr. Invaliditātes grupa Par kādu laikposmu nodokļa atvieglojums piemērojams Pamatojums
1 2 3 4

Ienākumu uzskaite

Darbavieta vai ienākumu gūšanas vieta Ienākuma gūšanas laikposms Samaksāts (ieturēts) nodoklis
(Ls)
Aprēķinātie ienākumi pēc nodokļu atskaitījumiem
(Ls)
Galvenā grāmatveža paraksts

Finansu ministrs U.Osis

3. pielikums
Ministru kabineta 1993. gada 30. decembra
noteikumiem Nr.40

________________________________________
(nodokļu inspekcija vai pašvaldība)

PAZIŅOJUMS
par apgādībā esošajām personām

Vārds, uzvārds ____________________________________________________

Personas kods ____________________________________________________

Paziņoju, ka, sākot ar 199___.g. ____ _________________________, manā apgādībā ir šādas personas:

Radniecība Vārds, uzvārds Personas kods Dzīvesvieta Dzīvesvietas kods Par kādu laikposmu nodokļa atvieglojums piemērojams
(aizpilda nodokļu inspekcija vai pašvaldība)
           
           
           

Ar savu parakstu apliecinu, ka minētajām personām nav pastāvīgu ienākumu, viņas nesaņem likumdošanas aktos noteiktās valsts pensijas un pabalstus un atrodas manā apgādībā. Par šīm personām nodokļa atvieglojums laulātajam draugam nav noteikts. Par izmaiņām apgādājamo sastāvā apņemos ziņot desmit dienu laikā. Esmu informēts par atbildību, kas paredzēta par nepatiesu ziņu sniegšanu. Esmu saņēmis nodokļu inspekcijas (pašvaldības) apstiprināto paziņojumu, kas nododams algas nodokļa grāmatiņas iesniegšanas vietā (pamatdarba vietā vai galvenā ienākuma gūšanas vietā).

_______________________
(paraksts)

199___. g. ____ ___________________

Laulātā drauga 

   
   

(vārds, uzvārds)

         
(personas kods)   (dzīvesvieta)   (kods)

Apliecinu, ka par paziņojumā minētajām personām nodokļa atvieglojums nav noteikts.

_______________________
(paraksts)

Laulātā drauga apliecinājumu nevaru saņemt šādu iemeslu dēļ:

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Ziņas par apgādājamiem pārbaudītas un saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13. pantu var noteikt nodokļa atvieglojumu.

199___. g. ____ ___________________    
   

(nodokļu inspekcijas vai pašvaldības darbinieka paraksts)

Reģistrācijas nr. _________________________    
     

Finansu ministrs U.Osis

 

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kārtību, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa un algas nodokļa gada karte Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 40Pieņemts: 30.12.1993.Stājas spēkā: 09.01.1994.Zaudē spēku: 09.06.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 2, 08.01.1994.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
57714
09.01.1994
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"