Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.206

Rīgā 1994.gada 18.oktobrī (prot. Nr.51 5.§)
Par valsts vai pašvaldību uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām piederošo kapitāla daļu pārdošanu

Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Privatizācijas aģentūra vai pašvaldības veic valsts vai pašvaldību uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām piederošo kapitāla daļu pārdošanu.

I. Noteikumos lietotie termini

Privatizācijas objekts — valsts vai pašvaldības uzņēmumam vai uzņēmējsabiedrībai piederoša kapitāla daļa (akcija, daļa vai paja) statūtsabiedrībā.

Privatizācijas subjekts — fiziska vai juridiska persona, izņemot. valsts vai pašvaldību, valsts vai pašvaldības uzņēmumu, valsts vai pašvaldības statūtsabiedrību, kā arī statūtsabiedrību, kuras pamatkapitālā privātais kapitāls nepārsniedz 25 procentus.

Privatizācijas metode — valsts vai pašvaldības uzņēmumam vai uzņēmējsabiedrībai piederošās kapitāla daļas pārdošana privatizācijas subjektam.

Privatizācijas paņēmiens — šo noteikumu izpratnē — pārdošana izsolē, pārdošana piedāvājumu konkursā, pārdošana ar tūlītēju samaksu un pārdošanu uz nomaksu.

Statūtsabiedrības dalībnieks — akcionārs, dalībnieks un pajas īpašnieks.

II. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi piemērojami, privatizējot tās valsts vai pašvaldību kapitāla daļas, kuru turētāji ir valsts vai pašvaldību uzņēmumi vai uzņēmējsabiedrības.

III. Kapitāla daļas pārdošanas ierosināšana un lēmuma pieņemšana

2. Ierosināt valsts kapitāla daļas pārdošanu ir tiesīgi:

2.1. Valsts īpašuma fonds, ministrija vai cita institūcija, kuras valdījumā atrodas valsts uzņēmums vai valsts uzņēmējsabiedrība — attiecīgo kapitāla daļu turētāji;

2.2. valsts uzņēmums vai valsts uzņēmējsabiedrība, kuri ir attiecīgo kapitāla daļu turētāji, vienlaikus paziņojot par to šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētajām institūcijām;

2.3. statūtsabiedrība, kuras pamatkapitāla daļa ir privatizācijas objekts;

2.4. jebkura fiziskā persona, kā arī citas juridiskās personas.

3. Ierosināt pašvaldības kapitāla daļas pārdošanu ir tiesīgi:

3.1. attiecīgā pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome, kuras valdījumā atrodas uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība — attiecīgo kapitāla daļu turētāji;

3.2. pašvaldības uzņēmums vai pašvaldības uzņēmējsabiedrība, kuri ir attiecīgo kapitāla daļu turētāji;

3.3. statūtsabiedrība, kuras pamatkapitāla dala ir privatizācijas objekts;

3.4. jebkura fiziskā persona, kā arī citas juridiskās personas.

4. Ierosinājums par valsts kapitāla daļu pārdošanu jāiesniedz privatizācijas aģentūrai.

5. Ierosinājums par pašvaldības kapitāla daļu pārdošanu jāiesniedz attiecīgajai pilsētas domei, rajona padomei vai pagasta padomei.

6. Ierosinājumā par valsts vai pašvaldības kapitāla ,daļu pārdošanu jāietver šādas ziņas:

6.1. ja ierosinātājs ir fiziskā persona:

tās statūtsabiedrības nosaukums, kuras pamatkapitālā atrodas privatizācijas objekts, adrese, cik kapitāla daļas tā vēlas privatizēt, piedāvātais privatizācijas paņēmiens, maksāšanas līdzekli, veidi un kārtība;

fiziskās personas vārds, uzvārds, pilsonība un pases dati, personas kods, adrese, tālruņa, teleksa vai telefaksa numurs;

6.2. ja ierosinātājs ir juridiskā persona:

tās statūtsabiedrības nosaukums, kuras pamatkapitālā atrodas privatizācijas objekts, adrese, cik kapitāla daļas tā vēlas privatizēt, piedāvātais privatizācijas paņēmiens, maksāšanas līdzekļi, veidi un kārtība;

juridiskās personas nosaukums, juridiskā adrese, pilnvarotās personas vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa, teleksa vai telefaksa numurs un juridiskās personas reģistrācijas apliecības noraksts.

7. Lēmumu par valsts kapitāla daļu pārdošanu pieņem Ministru kabinets.

8. Lēmumu par pašvaldības kapitāla dalu pārdošanu pieņem attiecīgās pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome un paziņo par to kapitāla daļas turētājam un tās statūtsabiedrības izpildinstitūcijai, kurā atrodas privatizācijas objekts.

9. Pirms tiek pieņemts lēmums par valsts vai pašvaldības kapitāla daļu pārdošanu, Privatizācijas aģentūra vai pašvaldības īpašuma privatizācijas komisija (turpmāk tekstā "privatizācijas komisija") pieprasa no valsts vai pašvaldību pilnvarniekiem šajās statūtsabiedrībās:

1) noslēgtu statūtsabiedrības iepriekšējā gada pārskatu un kārtējā gada pēdējā ceturkšņa pārskatu;

2) statūtsabiedrības mantas inventarizācijas sarakstu;

3) statūtsabiedrības saistību un apgrūtinājumu sarakstu;

4) statūtsabiedrības reģistrācijas apliecības un statūtu norakstu;

5) Privatizācijas aģentūras vai privatizācijas komisijas noteiktās citas ziņas un dokumentus.

IV. Privatizācijas objekta novērtēšanas un pārdošanas kārtība

10. Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija organizē un veic privatizācijas objekta novērtēšanu, apstiprina tā nosacīto cenu saskaņā ar likuma "Par valsts vai pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību" prasībām un paziņo par to statūtsabiedrības izpildinstitūcijai, kurā atrodas privatizācijas objekts.

11. Statūtsabiedrības izpildinstitūcija statūtsabiedrības dalībniekiem nodrošina iespēju realizēt savas pirmpirkuma tiesības uz pārdodamajām kapitāla daļām, ja tas ir paredzēts šīs statūtsabiedrības statūtos. Kapitāla daļu pārdošana notiek saskaņā ar likumu par attiecīgo uzņēmējdarbības veidu un statūtsabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā un termiņos.

12. Ja statūtsabiedrībā līdztekus valsts vai pašvaldību uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām, kuru kapitāla daļas tiek pārdotas, ir ari citi valsts vai pašvaldību dalībnieki, viņiem nav pirmpirkuma tiesību uz pārdodamo privatizācijas objektu.

13. Ja statūtsabiedrības izpildinstitūcija kapitāla daļas nav pārdevusi šo noteikumu 11. punktā noteiktajā kārtībā, tad tās pārdod Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija.

14. Ja Statūtsabiedrības statūtos vai likumā par attiecīgo uzņēmējdarbības veidu paredzēts, ka tā kapitāla daļas var tikt pārdotas tikai ar dalībnieku piekrišanu, Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija piedāvā attiecīgajai statūtsabiedrībai nopirkt pārdodamās kapitāla daļas.

Ja akciju sabiedrības statūtos paredzēts, ka akcijas var tikt pārdotas tikai ar tās akcionāru piekrišanu, Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija ir tiesīga dot atļauju akciju sabiedrības izpildinstitūcijai piedāvāt pircēju pēc savas izvēles.

15. Ja privatizācijas objekts nav realizēts šo noteikumu 14. punktā noteiktajā kārtībā, tad Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija kapitāla daļas pārdod likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" noteiktajā kārtībā un paziņo par to statūtsabiedrības izpildinstitūcijai un Uzņēmumu reģistram.

16. Ja statūtsabiedrības statūtos paredzēts, ka tās kapitāla daļas tiek brīvi pirktas un pārdotas ar biržas vai citu likumdošanas aktos noteikto institūciju vai statūtsabiedrības izpildinstitūcijas starpniecību, šādu valsts vai pašvaldības kapitāla dalu pārdošanu organizē Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija statūtsabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā.

Pārdodamās kapitāla daļas ir tiesīgi pirkt tikai privatizācijas subjekti.

17. Ja privatizācijas objekts nav pārdots šajos noteikumos paredzētajā kārtībā, Privatizācijas aģentūra vai privatizācijas komisija ir tiesīgas koriģēt kapitāla daļas nosacīto cenu. Pēc cenas korekcijas notiek privatizācijas objekta pārdošana saskaņā ar šo noteikumu 11.-16. punktu.

18. Maksājumi par privatizācijas objektu izdarāmi:

1) latos;

2) privatizācijas sertifikātos.

Privatizācijas sertifikātu izmantošanas apmēru nosaka Privatizācijas aģentūra vai attiecīgās pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome.

19. Līgumu ar pircēju slēdz Privatizācijas aģentūra vai attiecīgā pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome.

V. Pārejas jautājumi

20. Ja statūtsabiedrībā, par kuras pamatkapitāla daļu privatizāciju ir pieņemts lēmums, nav iecelts valsts pilnvarnieks, tad šajos noteikumos minētās valsts pilnvarnieka funkcijas veic kapitāla dalu turētāja pilnvarots pārstāvis šajā statūtsabiedrībā.

21. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu valsts vai pašvaldību pilnvarnieki statūtsabiedrībās informē Privatizācijas aģentūru vai pašvaldību, ja paredzēts sasaukt statūtsabiedrības dalībnieku sapulces, lai izdarītu grozījumus statūtsabiedrību statūtos, kā arī iesniedz šo grozījumu projektus.

22. Ja statūtsabiedrība ir nodibināta valsts vai pašvaldības uzņēmuma, kā arī valsts vai pašvaldības statūtsabiedrības privatizācijas rezultātā, Privatizācijas aģentūrai vai privatizācijas komisijai, pārdodot kapitāla daļas, ir jāņem vērā apstiprinātā privatizācijas projekta noteikumi.

23. Valsts īpašuma fondam, ministrijām un institūcijām, kuru valdījumā atrodas valsts uzņēmumi vai valsts uzņēmējsabiedrības — kapitālu daļu turētāji, līdz 1994. gada 1. novembrim jāpaziņo Privatizācijas aģentūrai šo uzņēmumu vai uzņēmējsabiedrību nosaukums un adrese, kā arī ieceltais pilnvarnieks un viņa darba vieta.

Ministru prezidents M.Gailis

Ekonomikas ministrs J.Zvanītājs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par valsts vai pašvaldību uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām piederošo kapitāla daļu pārdošanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 206Pieņemts: 18.10.1994.Stājas spēkā: 28.10.1994.Zaudē spēku: 01.08.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 126, 27.10.1994.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
57665
28.10.1994
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"