Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 22. decembra noteikumus Nr. 254 "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas normatīvie noteikumi".

Finansu un kapitāla tirgus komisija

Padomes lēmums Nr. 24/11 Rīgā 2001. gada 21. decembrī

Par "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Lūgt Latvijas Banku atcelt Latvijas Bankas padomes 1998. gada 17. septembra lēmumu Nr. 49/3, ar kuru apstiprināti "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumi".

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumi

1. "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka, kā kredītiestādēm jāpārvalda to klientu īpašums. Ja brokeru sabiedrības veic klientu vērtspapīru individuālu pārvaldīšanu saskaņā ar to pilnvarojumu, vai citas uzticības (trasta) operācijas, tam jāievēro noteikumu prasības, ciktāl tas ir iespējams.

2. Lai veiktu uzticības operācijas, kredītiestādei ir jābūt izstrādātām, dokumentētām un apstiprinātām politikām un procedūrām, kurās ir skaidri noteikta veicamo operāciju būtība, kārtība, uzskaite un pārskatu sniegšana klientiem.

3. Lai veiktu uzticības operācijas, kredītiestādei jāizveido atsevišķa struktūrvienība. Šīs struktūrvienības un tās atsevišķu darbinieku darba uzdevumos nedrīkst iekļaut vērtspapīru iegādi, kā arī citus šīs kredītiestādes finanšu pakalpojumus, ienākumus attiecinot uz kredītiestādes peļņu un zaudējumiem. Struktūrvienībai, kura veic uzticības operācijas, atver norēķinu kontu kredītiestādē klientu naudas līdzekļu turēšanai.

4. Kredītiestādes uzskaites sistēmā uzticības operāciju uzskaitei ir jābūt nodalītai, nodrošinot klientiem piederošā īpašuma uzskaiti atsevišķas (trasta) bilances ietvaros sadalījumā pa klientiem un pārvaldāmajiem aktīvu veidiem. Klientiem piederošo vērtspapīru (t.sk. vērtspapīru, kas reģistrēti uz kredītiestādes vārda), ja tie ir iegrāmatoti Latvijas Centrālajā depozitārijā, uzskaite ir jāveic saskaņā ar Latvijas Centrālā depozitārija noteikumiem un instrukcijām. Ja klientiem piederošie vērtspapīri nav iegrāmatoti Latvijas Centrālajā depozitārijā, uzskaite ir jāveic saskaņā ar Latvijas Centrālā depozitārija noteikumu un instrukciju noteiktajiem vērtspapīru uzskaites principiem, ciktāl tas ir iespējams.

5. Ja klientiem piederošie naudas līdzekļi tiek glabāti kredītiestādē, kas sniedz trasta pakalpojumus, tās korespondējošā (nostro) konta atlikums attiecīgajā valūtā nedrīkst būt mazāks par kopējo šādu pārvaldīšanā esošo naudas līdzekļu summu, izņemot gadījumos, kad tie ir aizdoti kā starpbanku kredīti uz termiņu ne ilgāk par 1 dienu.

6. Veicot uzticības operācijas, kredītiestādes un klienta attiecībām jābalstās uz atsevišķu rakstisku trasta līgumu, kurā skaidri jānorāda sniegto pakalpojumu būtība, līgumslēdzēju pušu tiesības, pienākumi un atbildība, t.sk. skaidri un nepārprotami jānorāda, kura no pusēm uzņemas atbildību par tirgus riskiem, uzticēto naudas līdzekļu apjoms, iespējamo ieguldījumu veidi un apjomi, uz kā vārda - kredītiestādes vai klienta - tiks reģistrēti uz trasta līguma pamata iegādātie vērtspapīri, ienākumu guvējs un saņemšanas kārtība, kā arī kārtība, kādā klients tiks informēts par bankas pārvaldāmā īpašuma vērtību un tās izmaiņām.

7. Veicot uzticības operācijas, nav pieļaujama darbība, kas ir pretrunā ar godīgu praksi. Trasta līgumos nedrīkst ietvert noteikumus, kas būtu pretrunā ar minēto nosacījumu vai apslēptā veidā ietvertu sekas, kas jebkādā veidā būtu vērstas pret klientu.

8. Trasta līgumā ir jābūt norādei, ka kredītiestāde apņemas pārvaldīt klienta īpašumu kā gādīgs saimnieks.

9. Gadījumā, ja trasta līguma noteikumi nosaka, ka kredītiestāde bez riska, kas izriet no uzticības operāciju veikšanas, uzņemas papildu risku, tad šāda risku uzņemšanās uzskatāma par iespējamajām saistībām un attiecīgi izvērtējama, veicot kapitāla pietiekamības aprēķinu.

10. Veicot uzticības operācijas, kredītiestādei, ja tas ir paredzēts trasta līgumā, ir atļauts:

10.1. iegādāties kredītiestādes vai tās akcionāru īpašumā esošos vērtspapīrus;

10.2. iegādāties, t.sk. saņemt kā maksu par pakalpojumiem, pārvaldījumā esošos klienta vērtspapīrus vai tos pārdot kredītiestādes akcionāriem;

10.3. veikt darījumus, kuros kredītiestāde vai tās darbinieki kā brokeri vai pilnvarotas personas vienlaicīgi pārstāv darījuma otru pusi;

10.4. iegādāties vērtspapīrus, kurus emitējuši kredītiestādes akcionāri;

10.5. mainīt pārvaldāmos vērtspapīrus pret 10.1. vai 10.4. punktā minētajiem vērtspapīriem.

11. Kredītiestādei ir pienākums informēt klientu trasta līgumā noteiktajā kārtībā par katru no 10. punktā minētajām darbībām.

12. Ja kredītiestāde veic kādu no 10. punktā minētajām darbībām, šo darījumu cenai ir jābūt tirgus cenai vai klientam izdevīgākai cenai. Kredītiestādei ir pienākums to pierādīt.

13. Veicot uzticības operācijas, kredītiestādei ir aizliegts:

13.1. iegādāties klienta īpašumā vērtspapīrus, kurus emitējuši tādi uzņēmumi, kas likumā noteiktajā kārtībā ir atzīti par likvidējamiem vai maksātnespējīgiem, vai mainīt pārvaldāmos vērtspapīrus pret šādiem vērtspapīriem;

13.2. atsavināt pārvaldāmos vērtspapīrus saskaņā ar līgumiem, kuros paredzēta samaksas atlikšana ilgāk par 30 dienām;

13.3. apgrūtināt pārvaldāmos vērtspapīrus, nodrošinot savu saistību izpildi, akcionāru saistību izpildi un jebkuru citu trešo personu saistību izpildi;

13.4. nodot glabāšanā pārvaldāmos vērtspapīrus, norādot kā vērtspapīru pārvaldītāju trešo personu;

13.5. noguldīt pārvaldījumā esošos naudas līdzekļus par labu trešajām personām;

13.6. slēgt apdrošināšanas līgumus uz pārvaldījumā esošo naudas līdzekļu rēķina par labu trešajām personām;

13.7. nodot klienta īpašumu pārvaldīšanā trešajai personai, izņemot gadījumus, kad tas ir nepārprotami ietverts ar klientu noslēgtā trasta līguma noteikumos.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 24/11Pieņemts: 21.12.2001.Stājas spēkā: 21.12.2001.Zaudē spēku: 13.01.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 188, 28.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
56922
21.12.2001
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"