Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.429

Rīgā 2001.gada 2.oktobrī (prot. Nr.47 14.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.128 "Rotaļlietu drošuma noteikumi"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.128 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 125./126.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. pilnvarotā institūcija — Ministru kabineta pilnvarota vai saskaņā ar starptautiskajiem nolīgumiem vai protokoliem Eiropas Komisijas paziņota kompetenta rotaļlietu atbilstības novērtēšanas institūcija;".

2. Izteikt 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5. Rotaļlietas atļauts piedāvāt Latvijas tirgū tikai tad, ja tās atbilst drošuma būtiskajām prasībām. Rotaļlietām jābūt marķētām ar CE marķējumu (2.pielikums).

6. Rotaļlieta uzskatāma par atbilstošu drošuma būtiskajām prasībām, ja:

6.1. tā ir izgatavota saskaņā ar harmonizēto Eiropas standartu drošuma būtiskajām prasībām. Adaptējamos harmonizētos Eiropas standartus bezpeļņas organizācijai valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" iesaka Ekonomikas ministrija sadarbībā ar attiecīgo standartu tehnisko komiteju. Bezpeļņas organizācija valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma iesniedz publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" to harmonizēto Eiropas standartu sarakstu, kurus var piemērot drošuma būtisko prasību izpildei;

6.2. tai ir pilnvarotas institūcijas izsniegts tipa pārbaudes sertifikāts. Tipa pārbaudes sertifikātu izsniedz, ja rotaļlieta ir izgatavota, nepiemērojot šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētos standartus, vai ja tā ir izgatavota, piemērojot minētos standartus tikai daļēji, vai ja šādu standartu nav."

3. Papildināt 20.1.apakšpunktu aiz vārdiem "vai dzirkstelēm" ar vārdiem "vai citādi degšanu izraisošiem objektiem".

4. Izteikt 27.punktu šādā redakcijā:

"27. Rotaļlietās aizliegts izmantot bīstamās ķīmiskās vielas un produktus kā atsevišķas rotaļlietas sastāvdaļas. Ja atsevišķas vielas vai preparāti ir nepieciešami rotaļlietu darbībai (piemēram, materiālos un aprīkojumā, ķīmijas eksperimentiem, modeļu būvei, veidošanai no plastikas vai keramikas, emaljēšanai, foto darbībām vai līdzīgām nodarbēm), tie ir atļauti, nepārsniedzot maksimālo koncentrācijas līmeni un ciktāl tas nav pretrunā ar šo noteikumu 3.pielikuma 4.punktā norādītajiem brīdinājumiem un drošības pasākumiem, kā arī nepārsniedzot maksimālo koncentrācijas līmeni, kas noteikts normatīvajos aktos par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasifikāciju, marķēšanu un iepakošanu."

5. Papildināt 29.punktu aiz vārdiem "radioaktīvos elementus" ar vārdiem "tādā veidā vai proporcijās, kas var kaitēt bērna veselībai, un ja netiek ievērotas normatīvo aktu prasības par aizsardzību pret jonizējošo starojumu".

6. Svītrot 33.3.apakšpunktu.

7. Izteikt 35.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"35.1. pieteikumu, kurā norāda ražotāja nosaukumu un adresi, kā arī rotaļlietas izgatavošanas vietu;".

8. Papildināt noteikumus ar 35.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"35.4. rotaļlietas aprakstu."

9. Izteikt 36.3. un 36.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.3. izsniedz rakstisku atteikumu, ja rotaļlietas tipa paraugs neatbilst drošuma būtiskajām prasībām. Šādā gadījumā pilnvarotā institūcija informē par to Ekonomikas ministriju;

36.4. ir tiesīga pieprasīt no ražotāja papildu rotaļlietu paraugus atbilstības novērtēšanai."

10. Svītrot 37.2.apakšpunktu.

11. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Ja rotaļlietas ražotājs nav reģistrēts Latvijā, šo noteikumu 33.punktā minēto tehnisko dokumentāciju un informāciju nodrošina importētājs vai persona, kas piedāvā rotaļlietu Latvijas tirgū."

12. Svītrot 39.punktu.

13. Izteikt 40.punktu šādā redakcijā:

"40. Šo noteikumu 33.1., 33.2. un 37.3.apakšpunktā minēto dokumentāciju ražotājs uzglabā, lai tā būtu pieejama tirgus uzraudzības institūcijai un pilnvarotajām institūcijām ne mazāk kā 10 gadus pēc attiecīgā tipa rotaļlietas ražošanas izbeigšanas. Ja rotaļlietas ražotājs nav Latvijā noteiktā kārtībā reģistrēta juridiskā persona, par attiecīgās dokumentācijas saglabāšanu un pieejamību ir atbildīga persona, kas piedāvā rotaļlietu Latvijas tirgū."

14. Izteikt 41.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.4. jāapdrošina institūcijas civiltiesiskā atbildība, ja citos normatīvajos aktos nav noteikta cita civiltiesiskās apdrošināšanas kārtība;".

15. Izteikt 47. un 48.punktu šādā redakcijā:

"47. Ja uz atsevišķiem rotaļlietu veidiem attiecas arī citu normatīvo aktu prasības, rotaļlietas, kas atbilst arī citām drošuma prasībām, pirms piedāvāšanas tirgū marķē ar CE atbilstības marķējumu. Ja citi normatīvie akti pieļauj, ka ražotājs pārejas periodā nepiemēro kādas no citos normatīvajos aktos minētajām prasībām, tad CE atbilstības marķējums attiecas tikai uz ievērotajām prasībām. Atsaucei uz ievērotajām prasībām jābūt norādītai rotaļlietas dokumentācijā, uzlīmē, lietošanas instrukcijā vai uz rotaļlietas iepakojuma.

48. Rotaļlietas aizliegts marķēt ar CE atbilstības marķējumam līdzīgām zīmēm un simboliem, kas var maldināt patērētāju par CE atbilstības marķējuma veidu un nozīmi. Rotaļlietām, to iepakojumam vai marķējumam var pievienot citu marķējumu, ja tas nemazina CE atbilstības marķējuma vizuālo un tekstuāli uztveramo nozīmi."

16. Izteikt 50., 51. un 52.punktu šādā redakcijā:

"50. Rotaļlietu tirgus uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk — tirgus uzraudzības institūcija). Rotaļlietu atbilstību šo noteikumu prasībām uz valsts (muitas) robežas pārbauda Sanitārā robežinspekcija.

51. Ja tirgus uzraudzības institūcija konstatē, ka rotaļlieta neatbilst šo noteikumu prasībām un/vai pakļauj riskam patērētāja drošību un veselību, tā veic normatīvajos aktos paredzētos pasākumus, lai izņemtu attiecīgās rotaļlietas no tirgus un turpmāk nepieļautu rotaļlietu piedāvāšanu tirgū. Ja tirgus uzraudzības institūcija aizliedz piedāvāt tirgū rotaļlietas ar CE marķējumu, tā informē Ekonomikas ministriju.

52. Ja tirgus uzraudzības institūcijai nav bijusi pieejama šo noteikumu 33.1., 33.2. un 37.3.apakšpunktā minētā dokumentācija vai ja CE atbilstības marķējums rotaļlietai pievienots nepamatoti, ražotājam tirgus uzraudzības institūcijas noteiktajā termiņā jānodrošina rotaļlietas atbilstība pievienotajam CE atbilstības marķējumam."

17. Svītrot 57.punktā vārdus "vai importētājs" un skaitli "37.2.".

18. Papildināt noteikumus ar 60.punktu šādā redakcijā:

"60. Ar 2002.gada 1.janvāri šo noteikumu 50.punktā minētās Sanitārās robežinspekcijas funkcijas veic Pārtikas un veterinārā dienesta sanitārā robežinspekcija."

Ministru prezidents A.Bērziņš

Labklājības ministrs A.Požarnovs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.128 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 429Pieņemts: 02.10.2001.Stājas spēkā: 09.11.2001.Zaudē spēku: 20.07.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 161, 08.11.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
55395
09.11.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"