Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 8. jūlija noteikumus Nr. 377 "Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības dažādu veidu cukuriem".

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

1998.gada 31.augustā N oteikumi Nr. 330

Rīgā (prot. Nr.47, 6.§)

Noteikumi par balto cukuru

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma

4.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības, kvalitātes prasības, marķējuma un higiēnas prasības baltajam cukuram.

2. Baltais cukurs ir pārtikas produkts, kas sastāv no attīrītas un kristalizētas saharozes un atbilst šo noteikumu 1. un 2.pielikumā noteiktajām prasībām.

3. Pēc fizikālā stāvokļa ir šāds baltais cukurs: smalkais baltais cukurs, pūdercukurs un cukura sīrups.

4. Smalkais baltais cukurs ir cukurs, kas sastāv no atsevišķiem saharozes kristāliem baltā krāsā un pēc organoleptiskajiem rādītājiem un fizikālajām īpašībām ir tīrs, nebojāts, sauss, birstošs, ar viendabīgiem kristāliem un pilnīgi šķīst ūdenī. Pēc kvalitātes izšķir augstākā labuma smalko balto cukuru, smalko balto cukuru un otrās šķiras smalko balto cukuru.

5. Pūdercukurs ir pilnīgi pulverizēts smalkais baltais cukurs, kuram var būt pievienots pretsalipes līdzeklis.

6. Cukura sīrups ir smalkā baltā cukura šķīdums ūdenī, un tam raksturīga sīrupveida konsistence.

II. Īpašās prasības marķējumam un fasējumam

7. Mazumtirdzniecībā, ja cukurs tiek fasēts daudzumā no 0,1 līdz 5 kg, smalkā baltā cukura fasējuma vienības masa drīkst būt šāda: 0,125 kg, 0,25 kg, 0,5 kg, 0,75 kg, 1 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg un 5 kg.

8. Tirdzniecībā smalkā baltā cukura apzīmēšanai preces nosaukumā var nelietot vārdus "smalkais baltais".

9. Mazumtird zniecībā balto cukuru drīkst realizēt tikai rūpnieciski fasētu.

III. Īpašās higiēnas prasības

10. Baltā cukura beztaras pārvadājumi atļauti tikai īpaši aprīkotos slēgta tipa transportlīdzekļos.

11. Telpās, kur uzglabā smalko balto cukuru un pūdercukuru, gaisa relatīvais mitrums nedrīkst pārsniegt 70 procentu.

IV. Noslēguma jautājumi

12. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.janvāri.

13. Šo noteikumu 9.punkts stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents G.Krasts

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

1.pielikums

Ministru kabineta

1998.gada 31.augusta noteikumiem Nr. 330

Obligātās nekaitīguma prasības baltajam cukuram

Pieļaujamais toksisko elementu daudzums *

Nr.

Tok- Otrās šķiras Smalkais Augstākā Pūder- Cukura

p.k.

siskie smalkais baltais labuma cukurs sīrups
  ele- baltais cukurs smalkais    
  menti cukurs   baltais    
        cukurs    

1.

Arsēns ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā
  (As) 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg
            sausnas masas

2.

Varš ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā
  (Cu) 1,0 mg/kg 1,0 mg/kg 1,0 mg/kg 1,0 mg/kg 1,0 mg/kg
            sausnas masas

3.

Svins ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā
  (Pb) 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg
            sausnas masas

4.

Sēra ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā ne vairāk kā
  dioksīds 15,0 mg/kg 15,0 mg/kg 10,0 mg/kg 15,0 mg/kg 15,0 mg/kg
  (SO2)         sausnas masas

Baltā cukura mikrobioloģiskie rādītāji **

Mikrobioloģiskie rādītāji

Pieļaujamais daudzums

Mezofilo aerobo un fakultatīvi anaerobo

ne vairāk kā 1,0 × 103

mikroorganismu skaits 1 gramā

 

Pelējuma sēnīšu kopējais skaits 1 gramā

ne vairāk kā 1,0 × 10

Raugu kopējais skaits 1 gramā

ne vairāk kā 1,0 × 10

Zarnu nūjiņu grupas baktērijas 1 gramā

nav pieļaujamas

Patogēnie mikroorganismi,

nav pieļaujamas

t.sk. salmonellu dzimtas baktērij as, 25 gramos

 

Piezīmes .

* Uzņēmums, kas ražo balto cukuru, vismaz reizi gadā pārbauda minēto toksisko elementu daudzumu baltajā cukurā, kas iegūts no cukurbietēm un no jēlcukura.

** Baltā cukura mikrobioloģisko piesārņojumu nosaka pēc pasūtītāja pieprasījuma.

 

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

 

2.pielikums

Ministru kabineta

1998.gada 31.augusta noteikumiem Nr. 330

Kvalitātes prasības baltajam cukuram

Nr.

Rā- Otrās šķiras Smalkais Augstākā Pūder- Cukura

p.k.

dītājs smalkais baltais labuma cukurs sīrups
    baltais cukurs smalkais    
    cukurs   baltais    
        cukurs    

 

           

1.

Polari- ne mazāk ne mazāk ne mazāk ne mazāk ne mazāk
  zācija kā 99,5° kā 99,7° kā 99,9° kā 99,7° -

2.

Invert- ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk
  cukurs kā 0,10 % kā 0,04 % kā 0,04 % kā 0,04 % kā 3,00 % no
            sausnas masas

3.

Mitrums ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk
    kā 0,10 % kā 0,10 % kā 0,04 % kā 0,10 % -

4.

Peln- ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk
  vielas kā 0,10 % kā 0,04 % kā 0,04 % kā 0,04 % kā 0,10 % no
            sausnas masas

5.

Krāsai- ne vairāk ne vairāk ne vairāk ne vairāk rūpnieciskai
  nība kā 120 kā 60 kā 35 kā 60 pārstrādei
  (ICUMSA*       ne vairāk kā  
  vienībās)         60, pārējām
            vajadzībām -
            ne vairāk kā 45

6.

Ciete - - - ne vairāk  
  (nelietojot     kā 5,00 %    
  citus pret-          
  salipes          
  līdzekļus          

 

           

7.

Sausna - - - - ne mazāk kā
            62 % no masas

Piezīme . * ICUMSA vienība ( nosacīta cukura krāsainības vienība, ko nosaka pēc ICUMSA (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis) izstrādātās metodes.

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

 
Tiesību akta pase
Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 330Pieņemts: 31.08.1998.Stājas spēkā: 01.01.1999.Zaudē spēku: 17.07.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 252, 03.09.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
49571
01.01.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Visam Likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs.
Par Likumi.lv
Aktualitāšu arhīvs
Noderīgas saites
Kontakti
Atsauksmēm
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
RSS logo
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
ISO 9001:2008 (kvalitātes vadība)
ISO 27001:2013 (informācijas drošība) Kvalitātes balva