Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 291

Rīgā 1997.gada 5.augustā (prot. nr.43 41.§)

Kārtība, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par preču piegādēm un pakalpojumiem Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nodokļiem un nodevām" 5.pantu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par preču piegādēm, kā arī par sniegtajiem pakalpojumiem Liepājas speciālās ekonomiskās zonas brīvajās muitas zonās (turpmāk - Liepājas brīvās muitas zonas) un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldei (turpmāk - ekonomiskās zonas pārvalde). Šie noteikumi nenosaka kārtību, kādā Liepājas brīvajās muitas zonās maksājams pievienotās vērtības nodoklis par būvniecības pakalpojumiem un fiziskajām personām sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī par mazumtirdzniecībā piegādātajām precēm.

2. Preču ievešana no Liepājas brīvajām muitas zonām brīvam apgrozījumam iekšzemē uzskatāma par preču importu un ir apliekama ar ievedmuitas nodokli, akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

3. Preču izvešana no iekšzemes uz Liepājas brīvajām muitas zonām uzskatāma par preču eksportu un ir apliekama ar izvedmuitas nodokli (izņemot šo noteikumu 4.punktā minēto gadījumu), bet nav apliekama ar akcīzes nodokli. Ja preces izved ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona (turpmāk - apliekamā persona), piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme.

4. Preču izvešana no iekšzemes pārstrādei Liepājas brīvajās muitas zonās nav apliekama ar izvedmuitas nodokli. Pārstrādātās preces, ievedot tās atpakaļ iekšzemē, nav apliekamas ar ievedmuitas nodokli. Ar pievienotās vērtības nodokli apliekama vērtība, kas aprēķināta kā starpība starp preču vērtību pēc pārstrādes un preču vērtību, tās ievedot Liepājas brīvajā muitas zonā.

5. Izvedmuitas nodoklis par precēm, kuras izvestas no iekšzemes pārstrādei Liepājas brīvajās muitas zonās un kuras pēc pārstrādes paredzēts izvest uz ārvalstīm, tiek ņemts uzskaitē Valsts ieņēmumu dienestā. Ja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrība (turpmāk - ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrība) ir saņēmusi muitas iestādes atļauju attiecīgo preču pārstrādes veikšanai, pēc kompensācijas produktu izvešanas uz ārvalstīm izvedmuitas nodoklis tiek dzēsts. Muitas iestādes atļauja saņemama, kā arī pārstrāde veicama un kompensācijas produkti izvedami normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

6. Preču piegādēm no Liepājas brīvās muitas zonas uz citu Latvijas Republikā izveidotu brīvās muitas zonu piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja šīs piegādes veic apliekamās personas. Ja attiecīgās preču piegādes veic ar pievienotās vērtības nodokli neapliekamās personas, preču piegādes ar pievienotās vērtības nodokli neapliek. Minētās preču piegādes noformē Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā.

7. Elektrības, siltumenerģijas, gāzes, siltā un aukstā ūdens piegādēm no iekšzemes uz Liepājas brīvajām muitas zonām piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi, ja:

7.1. attiecīgo preču saņēmējs ir ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrība;

7.2. ir nodrošināta pilnīga attiecīgo preču uzskaite (ir uzstādīti atbilstoši skaitītāji).

8. Tikai ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrībām ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izveidot degvielas uzpildes stacijas Liepājas brīvajās muitas zonās. Minēto degvielas uzpildes staciju veiktās piegādes šo noteikumu 9.punktā minētajam sauszemes transportam neapliek ar akcīzes nodokli un piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi. Attiecīgajās degvielas uzpildes stacijās izmantojami tikai bezskaidras naudas norēķini.

9. Liepājas brīvajās muitas zonās izveidotās degvielas uzpildes stacijas drīkst apkalpot tikai ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrību un ekonomiskās zonas pārvaldes iekšējo sauszemes transportu saskaņā ar ekonomiskās zonas pārvaldes apstiprinātu transportlīdzekļu sarakstu, kurā norādītas degvielas uzpildes stacijā apkalpojamo automašīnu vai citu transportlīdzekļu reģistrācijas zīmes. Ekonomiskās zonas pārvaldei 10 dienu laikā pēc minētā saraksta apstiprināšanas tā kopija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

10. Degvielas, smērvielu un citu līdzīgu preču piegādēm kuģiem un citiem peldošajiem objektiem piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme, ja šajā punktā nav noteikts citādi. Degvielas, smērvielu un citu līdzīgu preču piegādes nav apliekamas ar akcīzes nodokli un tām piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja attiecīgās preces tiek piegādātas:

10.1. kuģiem, kuri kursē starptautiskajās līnijās;

10.2. velkoņiem;

10.3. glābšanas kuģiem;

10.4. citām ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrībām vai ekonomiskās zonas pārvaldei piederošiem kuģiem un citiem peldošajiem objektiem, kuri netiek izmantoti pasažieru pārvadāšanai vai atpūtas un izklaides pasākumiem.

11. Pakalpojumiem, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.pantu ir Liepājas brīvās muitas zonas (izņemot ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrību iekšzemē reģistrētajām personām sniegtos pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.panta trešo daļu), kā arī likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 7.pantā minētajiem pakalpojumiem tiek piemērota pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja šos pakalpojumus sniedz apliekamās personas. Ja pakalpojumus sniedz neapliekamās personas, attiecīgos pakalpojumus ar pievienotās vērtības nodokli neapliek.

12. Transporta pakalpojumi, kurus sniedz apliekamās personas, saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.panta sesto daļu ir apliekami ar pievienotās vērtības nodokli, piemērojot šādas likmes:

12.1. transporta pakalpojumiem, kas tiek sniegti tikai Liepājas brīvās muitas zonas teritorijā, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

12.2. transporta pakalpojumiem preču pārvadāšanai no vienas Liepājas brīvās muitas zonas uz citu Liepājas brīvās muitas zonu piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

12.3. transporta pakalpojumiem, kas saistīti ar preču izvešanu no iekšzemes uz Liepājas brīvajām muitas zonām, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

12.4. transporta pakalpojumiem, kas saistīti ar preču ievešanu iekšzemē no Liepājas brīvajām muitas zonām, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme.

13. Ekonomiskās zonas pārvaldes sniegtajiem pakalpojumiem, kas minēti likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 7.pantā, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja ekonomiskās zonas pārvalde ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā apliekamā persona un ja attiecīgo pakalpojumu sniegšanas vieta saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.pantu ir Liepājas brīvās muitas zonas.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 291Pieņemts: 05.08.1997.Stājas spēkā: 09.08.1997.Zaudē spēku: 01.01.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 199/200, 08.08.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
44598
09.08.1997
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"