Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Precizēts 15.08.1997., Latvijas Vēstnesis Nr.204/206 (919/921)

Ministru kabineta noteikumi Nr. 243

Rīgā 1997.gada 8.jūlijā (prot. nr. 39 25.§)

Kārtība, kādā piešķirams un izmaksājams bezdarbnieka pabalsts

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par obligāto sociālo apdrošināšanu
bezdarba gadījumam
" 14.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. pēdējo 12 mēnešu periods - pēdējie 12 kalendāra mēneši pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas;

1.2. pēdējie seši mēneši - pēdējie seši kalendāra mēneši pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, par kuros gūtajiem darba ienākumiem (izpeļņu) ir izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas;

1.3. mēneša vidējā izpeļņa pēdējos sešos mēnešos - pēdējos sešos kalendāra mēnešos (pirms bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas dienas) gūtie darba ienākumi (izpeļņa), par kuriem ir izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķirams, aprēķināms un izmaksājams bezdarbnieka pabalsts.

II. Bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai nepieciešamie dokumenti

3. Bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai attiecīgajā Valsts sociālās apdrošināšanas fonda rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvaldē (turpmāk - rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvalde) jāiesniedz šādi dokumenti:

3.1. iesniegums - labklājības ministra apstiprināta tipveida veidlapa, kuru aizpilda bezdarbnieka pabalsta pieprasītājs (turpmāk - pabalsta pieprasītājs);

3.2. attiecīgā rajona vai pilsētas Nodarbinātības valsts dienesta centra, reģionālā centra, nodaļas, biroja (turpmāk - Dienesta vietējā iestāde) izdota izziņa par bezdarbnieka statusa piešķiršanu;

3.3. darba grāmatiņa (darba līguma grāmatiņa) un citi sociālās apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti;

3.4. pase vai dzimšanas apliecība (ja pabalsta pieprasītājs nav sasniedzis 16 gadu vecumu);

3.5. uzvārda maiņu apliecinošs dokuments, ja attiecīgā pabalsta pieprasītāja dokumentos ir dažādi uzvārdi.

4. Ja pēdējo 12 mēnešu periodā sociālās apdrošināšanas iemaksas par pabalsta pieprasītāju ir veikusi valsts vai šie maksājumi nav izdarīti, papildus šo noteikumu 3.punktā minētajiem dokumentiem jāuzrāda dokuments, kas apliecina piederību pie kādas no likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17.panta ceturtajā un piektajā daļā minētajām bezdarbnieku kategorijām:

4.1. bērna dzimšanas apliecība;

4.2. izziņa par to, no kura laika pabalsta pieprasītājs vairs neatrodas pilnā valsts apgādībā vai ir atvaļināts no obligātā aktīvā valsts dienesta;

4.3. izziņa par atbrīvošanu no brīvības atņemšanas vietas;

4.4. Latvijas Amatniecības kameras izdota izziņa par mācekļa reģistrāciju;

4.5. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības lēmuma izraksts, kas apliecina, ka attiecīgajai personai invaliditāte turpmāk netiek noteikta;

4.6. ārstniecības iestādes izziņa par bērna invaliditāti.

5. Ja no apdrošināšanas maksātāja personificētās uzskaites sistēmas nav iespējams iegūt informāciju par maksājumiem, kas izdarīti par pabalsta pieprasītāju, jāiesniedz darba devēja (darba devēju) izdota izziņa par izdarītajām sociālās apdrošināšanas iemaksām (sociālā nodokļa maksājumiem).

III. Bezdarbnieka pabalsta apmērs

6. Bezdarbnieka pabalsta apmēru saskaņā ar likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17.pantu nosaka rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvalde proporcionāli sociālās apdrošināšanas stāžam un atkarībā no mēneša vidējās izpeļņas pēdējos sešos mēnešos.

7. Bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas pamats ir pēdējos sešos mēnešos saņemtā mēneša vidējā izpeļņa, kuru aprēķina pēc šādas formulas:

Vm = (A1+A2+ ... +A6):6, kur

Vm - mēneša vidējā izpeļņa pēdējos sešos mēnešos;

A1, A2, ... A6 - mēneša izpeļņa.

8. Ja sociālās apdrošināšanas iemaksas par attiecīgo pabalsta pieprasītāju ir veicis gan pats pabalsta pieprasītājs un viņa darba devējs, gan valsts, bezdarbnieka pabalstu piešķir atkarībā no tā, pie kuras no personu kategorijām attiecīgais pabalsta pieprasītājs ir bijis piederīgs pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas, un atbilstoši mēneša vidējai izpeļņai pēdējos sešos mēnešos. Mēnešos, kuros par attiecīgo pabalsta pieprasītāju sociālās apdrošināšanas iemaksas ir izdarījusi valsts, izpeļņa tiek pielīdzināta valstī noteiktajai minimālajai mēnešalgai (amatalgai) un pabalsta pieprasītāja faktiski nostrādātajam laikposmam (darba devēja apmaksātajam periodam).

IV. Bezdarbnieka pabalsta piešķiršana un izmaksa

9. Pirms bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvalde pārbauda, vai par attiecīgo personu ir izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas un vai bezdarbnieka pabalsta pieprasītājs nesaņem pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu.

10. Pēc šo noteikumu 9.punktā minētās pārbaudes lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu (nepiešķiršanu) pieņem rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvalde divu nedēļu laikā no visu pabalsta piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas. Ja bezdarbnieka pabalsts netiek piešķirts, bezdarbniekam izsniedz lēmuma norakstu. Lēmumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

11. Bezdarbniekam, kura piederība pie kādas no personu kategorijām ir nosakāma saskaņā ar likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17.panta piekto daļu un par kuru pēdējo 12 mēnešu laikā sociālās apdrošināšanas iemaksas nav veiktas, bezdarbnieka pabalstu piešķir, ja viņš ir reģistrējies Dienesta vietējā iestādē mēneša laikā no dienas, kad pēc invaliditātes ir atguvis darbspējas vai viņa bērns invalīds ir sasniedzis 16 gadu vecumu, vai no bērna invalīda nāves dienas, ja bērns ir miris, nesasniedzot 16 gadu vecumu.

12. Bezdarbnieka pabalsts tiek izmaksāts par to bezdarba periodu, kurā pabalsta pieprasītājs nav stājies darba attiecībās, pēc tam, kad no Dienesta vietējās iestādes par to ir saņemts apstiprinājums.

13. Bezdarbnieka pabalstu izmaksā saskaņā ar likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 17.panta trešo daļu.

14. Ja deviņu mēnešu laikposmā no bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas dienas persona atkārtoti iegūst tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, minētais pabalsts tiek piešķirts, ņemot vērā laikposmu, par kuru ir saņemts iepriekšējais bezdarbnieka pabalsts.

15. Ja par bezdarbnieku nav laikus izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā tikai pēc minēto iemaksu izdarīšanas no dienas, kad ir iesniegti visi šo noteikumu 3.punktā minētie pabalsta piešķiršanai nepieciešamie dokumenti.

16. Bezdarbnieka pabalsta saņēmēja (turpmāk - pabalsta saņēmējs) nāves gadījumā viņa nesaņemto bezdarbnieka pabalsta summu var pieprasīt viņa laulātais vai pirmās šķiras mantinieki sešu mēnešu laikā no bezdarbnieka nāves dienas.

V. Informācijas uzkrāšana un apmaiņa

17. Katram pabalsta saņēmējam Valsts sociālās apdrošināšanas fonda noteiktajā kārtībā rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvaldē tiek iekārtota personas lieta.

18. Ja pabalsta saņēmējs pārceļas uz dzīvi ārpus attiecīgā rajona vai pilsētas robežām, viņa lietu pārsūta uz jaunās dzīvesvietas sociālās apdrošināšanas pārvaldi pēc tās rakstiska pieprasījuma, norādot, par kādu laikposmu bezdarbnieka pabalsts ir izmaksāts.

19. Informācijas apmaiņa starp rajona vai pilsētas sociālās apdrošināšanas pārvaldi un Dienesta vietējām iestādēm notiek labklājības ministra noteiktajā kārtībā.

VI. Pārejas jautājumi

20. Bezdarbnieka pabalstu saskaņā ar šiem noteikumiem piešķir, aprēķina un izmaksā ar 1997.gada 1.jūniju.

21. Ar 1997.gada 1.jūniju atzīt par spēku zaudējušiem:

21.1. Ministru kabineta 1994.gada 4.janvāra noteikumus nr.34 "Par bezdarbnieku pabalsta saņemšanas termiņa pagarināšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 8., 86.nr.);

21.2. Ministru kabineta 1994.gada 8.marta noteikumus nr.59 "Par bezdarbnieka statusa piešķiršanu un bezdarbnieka pabalsta (stipendijas) piešķiršanas un saņemšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 35.nr.);

21.3. Ministru kabineta 1994.gada 5.jūlija noteikumus nr.130 "Par papildinājumiem un grozījumiem Ministru kabineta 1994.gada 4.janvāra noteikumos nr.34" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 86.nr.);

21.4. Ministru kabineta 1994.gada 5.jūlija noteikumus nr.131 "Par papildinājumiem un grozījumiem Ministru kabineta 1994.gada 8.marta noteikumos nr.59" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 86.nr.).

Ministru prezidenta vietā -
Ministru prezidenta biedrs J.Kaksītis

Labklājības ministrs V.Makarovs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā piešķirams un izmaksājams bezdarbnieka pabalsts Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 243Pieņemts: 08.07.1997.Stājas spēkā: 12.07.1997.Zaudē spēku: 01.01.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 180/181, 11.07.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
44362
12.07.1997
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"