Ministru kabineta
noteikumi Nr. 109
Rīgā 1996.gada 9.aprīlī (prot.
nr.20, 1.§)
Noteikumi par
viesnīcu, kūrortviesnīcu, moteļu un viesu māju licencēšanu un
klasifikāciju
Izdoti saskaņā
ar likuma "Par uzņēmējdarbību" 32.pantu
I. Vispārīgie
jautājumi
1. Viesnīcas un viesu mājas šo
noteikumu izpratnē ir:
1.1. viesnīca - visu gadu
funkcionējošs tūristu izmitināšanas un apkalpošanas uzņēmums;
1.1.1. kūrortviesnīca -
viesnīca, kas papildus sniedz ārstēšanas, rehabilitācijas vai
rekreācijas pakalpojumus;
1.1.2. motelis - viesnīca,
kas apkalpo autotūristus un kurai ir apsargājama stāvvieta vai
garāžas;
1.2. viesu māja - neliels
tūristu izmitināšanas un apkalpošanas uzņēmums, kuru parasti
apkalpo viena vai vairākas ģimenes.
2. Šie noteikumi nosaka:
2.1. kārtību, kādā tiek izsniegtas
speciālās atļaujas (licences) viesnīcu, kūrortviesnīcu, moteļu
(turpmāk tekstā - "viesnīcas") un viesu māju darbībai (turpmāk
tekstā - "licences");
2.2. kārtību, kādā viesnīcas un
viesu mājas saņem atbilstošas kategorijas klasifikācijas
sertifikātu (turpmāk tekstā - "klasifikācijas sertifikāts").
3. Šajos noteikumos noteiktā
licencēšanas un klasifikācijas kārtība ir obligāta visiem
uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un viesnīcu vai viesu māju
īpašniekiem vai nomniekiem, kas vēlas nodarboties ar vietējo vai
ārvalstu tūristu izmitināšanu un apkalpošanu attiecīgajās
viesnīcās vai viesu mājās.
4. Licenci piešķir uz diviem
gadiem katrai viesnīcai vai viesu mājai atsevišķi.
5. Licencēšanu veic Latvijas
Tūrisma padomes izveidota viesnīcu un viesu māju licencēšanas
komisija.
II. Viesnīcu un
viesu māju licencēšanas komisija
6. Viesnīcu un viesu māju
licencēšanas komisijas (turpmāk tekstā - "Komisija") sastāvā ir
ne mazāk kā pieci locekļi: Latvijas Tūrisma padomes, Vides
aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Labklājības
ministrijas, Latvijas Viesnīcu asociācijas un Latvijas Pašvaldību
savienības pilnvaroti pārstāvji.
7. Komisijas nolikumu un sastāvu
apstiprina Latvijas Tūrisma padome pēc saskaņošanas ar vides
aizsardzības un reģionālās attīstības ministru.
8. Komisija izskata iesniegumus
licences saņemšanai un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai
par atteikumu izsniegt licenci, kā arī par izsniegtās licences
anulēšanu.
9. Par Komisijas darba tehnisko
nodrošinājumu ir atbildīgs Latvijas Tūrisma padomes
izpilddirektors.
III. Licences
saņemšanas kārtība
10. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības)
pilnvarotais pārstāvis iesniedz vai nosūta Latvijas Tūrisma
padomei iesniegumu licences saņemšanai. Iesniegumam jāpievieno
šādi dokumenti:
10.1. uzņēmuma
(uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības noraksts;
10.2. uzņēmuma
(uzņēmējsabiedrības) statūtu noraksts;
10.3. attiecīgās Valsts ieņēmumu
dienesta nodaļas izsniegta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju
uzskaitē un pilnīgu norēķinu ar budžetu;
10.4. uzņēmuma
(uzņēmējsabiedrības) īpašuma vai nomas tiesības uz attiecīgo
viesnīcu vai viesu māju apliecinoša dokumenta noraksts;
10.5. šo noteikumu V nodaļā
paredzētajā kārtībā saņemtais klasifikācijas sertifikāts.
11. Latvijas Tūrisma padomes
izpilddirektors saskaņā ar motivētu Komisijas lēmumu veic
nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu licences izsniegšanu vai
paziņotu par atteikumu to izsniegt.
12. Licencē tiek norādīta
viesnīcas vai viesu mājas kategorija atbilstoši klasifikācijas
sertifikātam.
13. Licenci izsniedz pēc tam, kad
licences pieprasītājs ir uzrādījis dokumentus, kas apliecina
valsts nodevas un maksas par licences izsniegšanu samaksu.
14. Uzņēmumiem
(uzņēmējsabiedrībām) valsts nodevas likme par katru viesnīcu vai
viesu māju ir šāda:
14.1. pirmās kategorijas viesnīcai
- 100 latu;
14.2. otrās kategorijas viesnīcai
- 200 latu;
14.3. trešās kategorijas viesnīcai
- 300 latu;
14.4. ceturtās kategorijas
viesnīcai - 400 latu;
14.5. piektās kategorijas
viesnīcai - 500 latu;
14.6. pirmās kategorijas viesu
mājai - 25 lati;
14.7. otrās kategorijas viesu
mājai - 50 latu;
14.8. trešās kategorijas viesu
mājai - 75 lati;
14.9. ceturtās kategorijas viesu
mājai - 100 latu.
15. Maksas par licences
izsniegšanu apmēru nosaka Latvijas Tūrisma padome pēc
saskaņošanas ar Finansu ministriju un Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministriju.
16. No valsts nodevas un maksas
par licences izsniegšanu iegūtos līdzekļus ieskaita valsts
budžetā. Tos izlieto viesnīcu un viesu māju licencēšanas un
klasifikācijas tehnisko izmaksu segšanai, tūrisma reklāmas
pasākumu organizēšanai, viesnīcu un viesu māju katalogu un
reklāmas materiālu izdošanai un citiem tūrisma attīstību
veicinošiem mērķiem.
IV. Licencēšanas
dokumentu uzskaite un glabāšana
17. Licences saņemšanai iesniegtie
dokumenti un lēmumi par licences piešķiršanu, anulēšanu vai
atteikumu izsniegt licenci glabājas Latvijas Tūrisma padomē.
18. Licenču veidlapu uzglabāšana,
uzskaite un sagatavošana izsniegšanai notiek Komisijas noteiktajā
kārtībā, un par to ir atbildīgs Latvijas Tūrisma padomes
izpilddirektors.
V. Viesnīcu un
viesu māju klasifikācija
19. Viesnīcas un viesu mājas tiek
klasificētas atbilstoši šādām kategorijām:
19.1. viesnīcas - no pirmās līdz
piektajai kategorijai, ko apzīmē ar attiecīgu zvaigžņu skaitu.
Par zemāko kategoriju tiek uzskatīta pirmā, par augstāko - piektā
kategorija;
19.2. viesu mājas - no pirmās līdz
ceturtajai kategorijai. Par zemāko kategoriju tiek uzskatīta
pirmā, par augstāko - ceturtā kategorija.
20. Viesnīcu klasifikācija tiek
veikta saskaņā ar Latvijas viesnīcu, kūrortviesnīcu un moteļu
klasifikācijas prasībām (1.pielikums).
21. Viesu māju klasifikācija tiek
veikta saskaņā ar Latvijas viesu māju klasifikācijas prasībām
(2.pielikums).
22. Viesnīcas vai viesu mājas
pilnvarotais pārstāvis iesniedz vai nosūta Latvijas Tūrisma
padomei iesniegumu klasifikācijas sertifikāta saņemšanai.
23. Viesnīcu un viesu māju
klasifikāciju veic šo noteikumu 5. un 6.punktā noteiktajā kārtībā
izveidotā Komisija.
24. Pēc attiecīgā iesnieguma
saņemšanas Komisija izsniedz vai 10 dienu laikā nosūta
klasifikācijas sertifikāta pieprasītājam noteikta parauga
viesnīcu vai viesu māju klasifikācijas veidlapu.
25. Ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc
attiecīgā iesnieguma saņemšanas Komisija vienojas ar viesnīcas
vai viesu mājas pilnvaroto pārstāvi par termiņu, līdz kuram tiks
pārbaudīta Komisijai iesniegto klasifikācijas veidlapā norādīto
datu atbilstība reālajai situācijai (aizpildītā veidlapa
jāiesniedz Komisijai pirms pārbaudes sākuma), kā arī servisa
līmenis attiecīgajā viesnīcā vai viesu mājā.
26. Pēc šo noteikumu 25.punktā
minētās pārbaudes Komisija pieņem lēmumu par klasifikācijas
sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt. Piešķirtais
klasifikācijas sertifikāts jāizsniedz tā pieprasītājam ne vēlāk
kā 10 dienu laikā pēc attiecīgās pārbaudes.
27. Klasifikācijas sertifikāts
tiek izsniegts uz diviem gadiem.
28. Klasifikācijas sertifikāta
saņemšanai iesniegtie dokumenti un lēmumi par klasifikācijas
sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu to izsniegt glabājas
Latvijas Tūrisma padomē.
29. Klasifikācijas sertifikātu
veidlapu uzglabāšana, uzskaite un sagatavošana izsniegšanai
notiek Komisijas noteiktajā kārtībā, un par to ir atbildīgs
Latvijas Tūrisma padomes izpilddirektors.
VI. Licencēto
viesnīcu un viesu māju darbības kontrole un licences
anulēšana
30. Licencei jāatrodas viesnīcā
vai viesu mājā viesiem labi saskatāmā vietā.
31. Licence jāuzrāda pēc jebkura
viesnīcas vai viesu mājas apmeklētāja pirmā pieprasījuma.
32. Komisija ir tiesīga licences
darbības laikā pārbaudīt tūristu uzņemšanas un apkalpošanas
kvalitāti attiecīgajā viesnīcā vai viesu mājā. Pārbaudes laikā
konstatētos pārkāpumus izskata Komisijas sēdēs, pieaicinot
ieinteresētās personas.
33. Ja viesnīcas vai viesu mājas
darbībā konstatēti būtiski pārkāpumi, Komisija ir tiesīga pieņemt
motivētu lēmumu par licences anulēšanu. Minētā lēmuma izpildi
nodrošina Latvijas Tūrisma padomes izpilddirektors.
34. Komisijas lēmumu par atteikumu
izsniegt licenci vai par licences anulēšanu var pārsūdzēt
Latvijas Tūrisma padomē.
VII. Pārejas
jautājumi
35. Uzņēmumiem
(uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz viesnīcu vai viesu māju
pakalpojumus, līdz 1997.gada 1.aprīlim jāiesniedz Komisijai
iesniegums licences saņemšanai. Viesnīcām un viesu mājām, kuras
līdz minētajam termiņam nav iesniegušas Komisijai iesniegumu
licences saņemšanai vai kurām licence nav izsniegta šajos
noteikumos paredzētajā kārtībā, ir aizliegts nodarboties ar
attiecīgo uzņēmējdarbības veidu.
36. 1996.gadā līdz attiecīgu
grozījumu izdarīšanai valsts budžetā šo noteikumu 16.punktā
minētie līdzekļi tiek ieskaitīti Latvijas Tūrisma padomes
speciālajā budžetā. Tos izlieto viesnīcu un viesu māju
licencēšanas un klasifikācijas tehnisko izmaksu segšanai, tūrisma
reklāmas pasākumu organizēšanai, viesnīcu un viesu māju katalogu
un reklāmas materiālu izdošanai un citiem tūrisma attīstību
veicinošiem mērķiem.
Ministru prezidents
A.Šķēle
Īpašu uzdevumu ministrs pašvaldību
lietās E.Jurkāns
1.pielikums
Viesnīcu
(kūrortviesnīcu un moteļu) klasifikācijas prasības
I.Vispārīgās
prasības
1. Viesnīcā jābūt vismaz desmit
numuriem.
2. Viesnīcām piešķir pirmo, otro,
trešo, ceturto vai piekto kategoriju (katrai kategorijai atbilst
attiecīgs zvaigžņu skaits).
3. Kūrortviesnīcām piešķir otro,
trešo, ceturto vai piekto kategoriju (katrai kategorijai atbilst
attiecīgs zvaigžņu skaits), netiek piešķirta pirmā
kategorija.
4. Kūrortviesnīcas papildus sniedz
ārstēšanas un rehabilitācijas, kā arī rekreācijas
pakalpojumus.
5. Viesnīcās, kuras sniedz
pakalpojumus tūristu ģimenēm (ģimeņu viesnīcās), iekārto bērnu
spēļu un rotaļu laukumus un rotaļu istabas, minētajās viesnīcās
jābūt speciālai ēdienu kartei un ēdienreizēm bērniem.
6. Moteļiem piešķir pirmo, otro,
trešo vai ceturto kategoriju (katrai kategorijai atbilst
attiecīgs zvaigžņu skaits), netiek piešķirta piektā
kategorija.
7. Moteļos jābūt izvērstai garāžu
vai apsargājamo autostāvvietu sistēmai, kā arī automašīnu apkopes
servisam.
8. Viesnīca fiziski jāatdala no
citām ēkām vai no pārējām tās pašas ēkas daļām. Ja viesnīca
aizņem tikai ēkas daļu, ieejai tajā ir jābūt atsevišķai.
9. Tehniskajām iekārtām un ierīcēm
jāatbilst viesnīcas numuru skaitam, ietilpībai un
kategorijai.
10. Viesnīcai jābūt ar atbilstošu
arhitektonisko veidolu, interjeru un mēbelējumu.
11. Viesnīcas tiek projektētas un
būvētas saskaņā ar teritoriālo plānojumu, attiecīgajiem apbūves
noteikumiem un Latvijas būvnormatīvu (LBN) prasībām.
12. Viesnīcas darbojas atbilstoši
likumos un normatīvajos aktos noteiktajām prasībām attiecībā uz
viesnīcu telpu higiēnu un ekspluatāciju, kā arī ugunsdrošību,
viesu un viņu mantas drošību.
13. Viesnīcām jābūt apdrošinātām
saskaņā ar likumiem.
14. Jaunceļamās viesnīcās
sabiedrisko telpu augstumam jābūt vismaz 3,0 m, bet guļamtelpu
augstumam - vismaz 2,5 m. Jau esošajās un rekonstruējamās
viesnīcās sabiedrisko telpu augstumam jābūt vismaz 2,5 m.
15. Apsildīšana: telpās, ko
izmanto viesi un personāls, visu gadu jānodrošina temperatūra
vismaz +18°C , vannas istabās - vismaz +23°C.
16. Apgaismojums un ventilācija:
telpās, ko izmanto viesi, jābūt pietiekamam dabīgajam
apgaismojumam, kā arī efektīvai ventilācijai.
17. Telefons: tam jābūt savienotam
ar valsts vispārējo telefona sakaru sistēmu.
18. Elektrība: vispārējā apgāde ar
elektrisko strāvu.
19. Ūdensapgāde: tekošs karstais
un aukstais ūdens - visu diennakti.
20. Pirmā medicīniskā palīdzība:
pirmās medicīniskās palīdzības līdzekļi pieejami visiem viesiem
un personālam.
21. Invalīdu apkalpošana: ieejai
viesnīcā un daļai telpu (guļamistabām, tualetēm) jābūt pielāgotām
invalīdu ratiņu lietotājiem. Viesnīcu iekārtojuma maksimāla
pieejamība invalīdiem saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu (LBN)
prasībām.
II. Obligātās
prasības un izvēles nosacījumi
|
Viesnīcas
kategorija |
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
22. Ierašanās vieta: |
|
|
|
|
|
22.1. piekļūšana: iespēja viesiem
piebraukt pie viesnīcas un aizbraukt no tās ar
transportlīdzekli |
x |
x |
x |
x |
x |
22.2. automašīnu
novietošana: |
|
|
|
|
|
22.2.1. garāžā vai apsargājamā
autostāvvietā |
x |
|
|
|
|
22.2.2. apsargājamā
autostāvvietā |
o |
x |
x |
|
|
22.2.3. stāvvietā vai ir iespēja
novietot automašīnu (0,25 vietas garāžā vai stāvvietā
atbilstīgi vienai vietai pilsētas viesnīcā; 0,33 vietas
garāžā vai stāvvietā atbilstīgi vienai vietai motelī un
kūrortviesnīcā) |
|
|
|
x |
x |
22.3. viesu ieeja: |
|
|
|
|
|
22.3.1. iekļūšana viesnīcā visu
diennakti papildu ieeja |
x |
x |
x |
x |
x |
22.3.2. bagāžas saņemšanas
nodrošināšana 24 stundas diennaktī |
x |
x |
x |
|
|
22.3.3. iespēja viesiem saņemt
informāciju |
x |
x |
x |
x |
x |
22.4. lifti: ja viesnīcā stāvu ir
vairāk nekā |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
22.4.1. divi vai vairāki viesu
lifti |
x |
x |
x |
|
|
22.4.2. divi viesu lifti |
o |
o |
o |
x |
|
22.4.3. viens viesu lifts |
o |
o |
o |
o |
x |
22.4.4. servisa lifts
atrodas atsevišķi no galvenā viesu lifta
|
x |
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
23. Vestibils (foajē): |
|
|
|
|
|
23.1. izvietots un projektēts
viesu uzņemšanai un viesu bagāžas saņemšanai |
x |
x |
x |
|
|
23.2. temperatūra telpā visu gadu
vismaz +18°C |
x |
x |
x |
|
|
23.3. gaisa kondicionēšana |
x |
x |
|
|
|
23.4. telefona kabīne vai
akustiskais kupols izmantošanai izdevīgā vietā |
x |
x |
x |
|
|
23.5. vietējā telefona
līnija |
x |
x |
x |
|
|
23.6. atpūtas krēsli un atsevišķi
galdi |
x |
x |
x |
|
|
24. Bagāžas glabātava: telpa
(nodalījums) viesu mantu pagaidu glabāšanai
|
x |
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
25. Viesu uzņemšana: visu
diennakti |
x |
x |
x |
x |
x |
26. Numuru atslēgas: atbilstoši
numurētas, izsniedzamas viesu reģistrācijas vietā vai
stāvos |
x |
x |
x |
x |
x |
27. Pasta pakalpojumi: |
|
|
|
|
|
27.1. pasta piegādes un
nosūtīšanas iespējas, telekss, telefakss |
x |
x |
x |
|
|
27.2. informācija par tuvāko
sakaru nodaļu |
o |
o |
o |
x |
x |
28. Iespēja maksāt ar
kredītkartēm (vismaz divām galvenajām) |
x |
x |
x |
|
|
29. Valūtas maiņas punkts |
x |
x |
x |
|
|
30. Seifs viesu vērtslietu vai
naudas glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
31. Individuālās drošības
depozīta kastītes viesu vērtslietu vai naudas glabāšanai
(vismaz 30 procentos numuru) |
x |
|
|
|
|
32. Biļešu rezervēšana un
pārdošana visiem transporta veidiem (reklamēta informācijas
rokasgrāmatā) |
x |
x |
|
|
|
33. Biļešu rezervēšana un
pārdošana vietējiem kultūras un izklaides pasākumiem
(reklamēta informācijas rokasgrāmatā) |
x |
x |
x |
|
|
34. Automašīnu nomas dienests
(reklamēts informācijas rokasgrāmatā) |
x |
|
|
|
|
35. Taksometra izsaukšana |
x |
x |
x |
|
|
36. Taksometra izsaukšana
pilsētās |
o |
o |
o |
x |
x |
37. Ātrā veļas mazgāšana |
x |
x |
x |
|
|
38. Bērnu uzraudzības dienests
(ja nepieciešams) |
x |
x |
|
|
|
39. Laikrakstu, bukletu, karšu,
pastkaršu, fotopiederumu un tabakas pārdošana |
x |
x |
x |
|
|
40. Suvenīru un kosmētikas
piederumu pārdošana |
x |
x |
|
|
|
41. Ceļojumu aģentūru un tūrisma
servisa pakalpojumi (tūrisma informācija, ekskursijas, gidi,
apdrošināšana utt.) |
x |
x |
|
|
|
42. Tūrisma
informācija
|
o |
o |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
43. Viesistaba: |
|
|
|
|
|
43.1. viesistabas platība
atkarībā no vietu skaita viesnīcā: |
|
|
|
|
|
43.1.1. līdz 25 vietām - vismaz
17 m2 grīdas laukuma |
x |
x |
x |
x |
x |
43.1.2. vairāk par 25 vietām -
pieskaita 0,5 m2 katrai vietai, ņemot vērā
viesistabas un atpūtas bāra platības, kas paredzētas atpūtas
vajadzībām |
x |
x |
x |
x |
x |
43.2. griestu augstums - vismaz
3,0 m esošajām viesnīcām, 2,5 m - rekonstruējamām |
x |
x |
x |
x |
x |
43.3. logi: |
|
|
|
|
|
43.3.1. ir vismaz viens logs,
kura stiklotajam laukumam jābūt vismaz 1/8 no grīdas laukuma
(1* kategorijas viesnīcās loga stiklotajam laukumam jābūt
vismaz 1/10 no grīdas laukuma), vismaz pusei loga jābūt
atveramai (var būt virsgaisma) |
x |
x |
x |
x |
|
43.3.2. efektīva mehāniskās
ventilācijas sistēma |
x |
x |
x |
x |
x |
43.4. apkure: visu gadu
temperatūra vismaz +18° C |
x |
x |
x |
x |
x |
43.5. gaisa kondicionēšanas
sistēma |
x |
x |
|
|
|
43.6. grīda: keramikas, parketa,
segtas ar grīdsegu, paklāju, mīksto segumu vai ir piemērota
alternatīva |
x |
x |
x |
x |
x |
43.7. sienas dekorētas ar
gleznām, grafikām vai to kopijām |
x |
x |
x |
x |
|
43.8. istabas augi |
x |
x |
x |
|
|
43.9. dažāda veida mūzikas
atskaņošanas iekārtas |
x |
x |
x |
|
|
43.10. atpūtas krēsli un
atsevišķi galdi - atkarībā no vietu skaita viesnīcā un
iespējām nodrošināt atsevišķiem viesiem vai to grupām
sapulcēšanos un vieglas uzkodas |
x |
x |
x |
|
|
44. Atsevišķa viesistaba (klubs)
ar mūziku, televizoru, laikrakstiem, žurnāliem, dzērienu
servisu |
x |
x |
|
|
|
45. Garderobe blakus
koplietošanas telpām vai iespējas novietot drēbes uz drēbju
pakaramajiem |
x |
x |
x |
x |
x |
46. Gaiteņi: visi gaiteņi un
koplietošanas telpas ārpus numuriem labi apgaismotas visu
diennakti
|
x |
x |
x |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
47. Viesu guļamistabas: |
|
|
|
|
|
47.1. viesnīcas numuru
iekārtojums: |
|
|
|
|
|
47.1.1. visi numuri ar tualeti
(WC), mazgājamo galdu, vannu, dušu un bidē |
x |
|
|
|
|
47.1.2. visi numuri ar tualeti
(WC), mazgājamo galdu, vannu un dušu |
o |
x |
x |
|
|
47.1.3. visi numuri ar tualeti
(WC), mazgājamo galdu un dušu |
o |
o |
o |
x |
|
47.1.4. visi numuri ar mazgājamo
galdu |
o |
o |
o |
o |
x |
47.2. pilni apartamenti (ar
vairākām istabām): vismaz divi procenti no viesnīcas numuru
skaita |
x |
|
|
|
|
47.3. pusapartamenti: vismaz divi
procenti no viesnīcas numuru skaita |
o |
x |
|
|
|
47.4. minimālais grīdas laukums
(bez vannas istabas): |
|
|
|
|
|
47.4.1. vienvietīgā numurā: |
47.4.2. divvietīgā numurā: |
|
|
|
|
|
13 m2 |
18 m2 |
x |
|
|
|
|
12 m2 |
17 m2 |
o |
x |
|
|
|
10 m2 |
15 m2 |
o |
o |
x |
|
|
8 m2 |
13 m2 |
o |
o |
o |
x |
x |
47.4.3. ja guļamistaba paredzēta
vairāk nekā divām personām, grīdas laukumam jābūt lielākam
par divvietīgā numura guļamistabas grīdas laukumu, kuram
pieskaitīta divvietīgā un vienvietīgā numura minimālo laukumu
starpība |
|
|
|
|
|
47.4.4. divistabu apartamentos -
40 m2 |
|
|
|
|
|
47.4.5. trīsistabu apartamentos -
55 m2 |
|
|
|
|
|
47.5. griestu augstums - vismaz
2,5 m esošajām guļamtelpām, rekonstruējamām - 2,4 m |
x |
x |
x |
x |
x |
47.6. logi: vismaz viens logs,
kura stiklotajam laukumam jābūt vismaz 1/8 no grīdas laukuma
(1* kategorijas viesnīcās loga stiklotajam laukumam jābūt
vismaz 1/10 no grīdas laukuma), vismaz pusei loga jābūt
atveramai, virsgaisma nav pieļaujama atsevišķos gadījumos
virsgaisma pieļaujama 1* un 2* kategorijas viesnīcās) |
x |
x |
x |
x |
x |
47.7. apkure: |
|
|
|
|
|
47.7.1. temperatūra viesu numuros
vismaz +18° C |
x |
x |
x |
x |
x |
47.7.2. iespēja regulēt
sildķermeņa siltumatdevi |
x |
x |
|
|
|
47.7.3. papildu apsildīšana bez
piemaksas |
x |
x |
x |
|
|
47.7.4. gaisa kondicionēšana
numuros |
x |
|
|
|
|
47.8. durvis: numurētas vai
citādi apzīmētas to identificēšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
47.8.1. atsevišķa ieeja katrā
numurā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.8.2. durvis slēdzamas ar
magnētisko kartīti |
x |
|
|
|
|
47.8.3. durvis slēdzamas ar
atslēgu vai magnētisko kartīti |
o |
x |
x |
x |
x |
47.8.4. durvis no iekšpuses
aizveramas ar aizbīdni vai ķēdīti |
x |
x |
x |
x |
x |
47.8.5. durvīs ierīkota vērojamā
actiņa |
x |
x |
|
|
|
47.9. grīdas: |
|
|
|
|
|
47.9.1. vienlaidus mīkstais
grīdas segums |
x |
x |
x |
|
|
47.9.2. paklājs vai grīdsegas pie
gultas |
o |
o |
o |
x |
x |
47.10. sienas: dekorētas ar
gleznām vai grafikām vai to kopijām |
x |
x |
x |
x |
|
47.11. aizkari: |
|
|
|
|
|
47.11.1. biezie dekoratīvie vai
aizlaidnes logiem, kuras nodrošina necaurredzamību un gaismas
izolāciju |
x |
x |
x |
x |
x |
47.11.2. plānie tīklveida |
x |
x |
x |
|
|
47.12. apgaismojums: |
|
|
|
|
|
47.12.1. vispārējais
apgaismojums |
x |
x |
x |
x |
x |
47.12.2. no guļvietas regulējama
naktslampiņa pie katras gultasvietas |
x |
x |
x |
x |
x |
47.12.3. vietējais apgaismojums
pie rakstāmgalda vai tualetes galdiņa |
x |
x |
x |
|
|
47.12.4. stāvlampa
(apartamentos) |
x |
|
|
|
|
47.13. gultas un to
piederumi: |
|
|
|
|
|
47.13.1. minimālie vienguļamās
gultas izmēri - 90 x 190 cm |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.2. minimālie divguļamās
gultas izmēri - 140 x 190 cm |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.3. ja istabas kvadratūra
ļauj, saliekamo gultu var saņemt pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.4. matrači: mīksti, ar
elastīgu pildījumu, pārklāti ar matraču drēbi vai
pārvalku |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.5. spilveni: vismaz divi uz
katru gultasvietu (sintētisks vai vates pildījums nav
pieļaujams), papildu spilveni pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.6. segas: pietiekamā
daudzumā, papildu segas pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.7. palagi, pārvalki,
spilvendrānas: tīra, svaiga gultas veļa (sintētiska nav
pieļaujama) pietiekamā daudzumā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.13.8. gultas pārklāji: viens
katrai gultai |
x |
x |
x |
x |
x |
47.14. naktsgaldiņš vai plaukts
blakus katrai gultasvietai |
x |
x |
x |
x |
x |
47.15. skapis vai garderobe ar
vismaz trim drēbju pakaramajiem vienai personai, plauktu un
atvilktnēm drēbju un personīgo mantu novietošanai |
x |
x |
x |
x |
x |
47.16. plaukts bagāžas
novietošanai |
x |
x |
x |
x |
|
47.17. rakstāmgalds ar krēslu vai
tualetes galdiņš |
x |
x |
x |
|
|
47.18. galds dažādām vajadzībām -
viens vienā numurā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.19. krēsli: |
|
|
|
|
|
47.19.1. vismaz viens vienai
personai |
x |
x |
x |
x |
x |
47.19.2. atpūtas krēsls - viens
vienai personai |
x |
x |
|
|
|
47.19.3. atpūtas krēsls - viens
vienā numurā |
o |
o |
x |
|
|
47.20. spogulis: |
|
|
|
|
|
47.20.1. lielais - katrā
numurā |
x |
|
|
|
|
47.20.2. parastais - viens katrā
numurā |
o |
x |
x |
x |
x |
47.21. papīrgrozs katrā numurā,
pelnutrauks - smēķētāju numuros |
x |
x |
x |
x |
x |
47.22. krāsu televizors ar
vadības pulti: |
|
|
|
|
|
47.22.1. viens katrā numurā |
x |
x |
x |
|
|
47.22.2. pēc pieprasījuma - par
atsevišķu samaksu |
|
|
|
x |
x |
47.23. radiouztvērējs vai
radiotranslācijas iekārta |
x |
x |
x |
x |
x |
47.24. mazais ledusskapis vai
minibārs |
x |
x |
|
|
|
47.25. telefona sakari: |
|
|
|
|
|
47.25.1. vietējā sakaru sistēma
ar administrāciju vai personālu |
x |
x |
x |
x |
x |
47.25.2. katrs viesnīcas numurs
savienots ar valsts vispārējo sakaru sistēmu |
x |
x |
x |
|
|
47.25.3. ārējie telefona sakari
caur viesnīcas iekšējo komutatoru |
o |
o |
o |
x |
|
47.25.4. vietējā telefonu grāmata
katrā numurā |
x |
x |
x |
|
|
47.26. elektrības kontaktligzdas:
vismaz viena katrā numurā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.27. elektrības slēdži: |
|
|
|
|
|
47.27.1. pie ieejas numurā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.27.2. vispārējās gaismas
atslēgšanas slēdzis pie gultas galvgaļa |
x |
x |
|
|
|
47.28. drēbju sukas, apavu
tīrīšanas iespējas |
x |
x |
x |
x |
|
47.29. informācija par viesnīcu
(cenas, drošība, serviss u.c.) katrā numurā |
x |
x |
x |
x |
x |
47.30. informācijas bukleti par
valsti, attiecīgo pilsētu, apdzīvoto vietu |
x |
x |
x |
|
|
47.31. ugunsdrošības
pasākumi |
x |
x |
x |
x |
x |
47.32. uz durvīm liekama karte
"Lūdzu netraucēt !" un "Numura uzkopšana" |
x |
x |
x |
|
|
47.33. rakstāmpapīrs un aploksnes
ar viesnīcas simboliku |
x |
x |
|
|
|
47.34. pildspalva, zīmulis,
bloknots |
x |
|
|
|
|
47.35. Bībele |
x |
x |
x |
|
|
47.36. karafe ar aukstu vārītu
ūdeni un viena glāze vienai personai |
x |
x |
x |
|
|
47.37. telpu uzkopšana katru
dienu, papīrgroza un pelnutrauka iztukšošana |
x |
x |
x |
x |
x |
47.38. veļas maiņa: |
|
|
|
|
|
47.38.1. sejas, roku un peldu
dvieļu maiņa katru dienu |
x |
x |
x |
x |
x |
47.38.2. gultas veļas maiņa katru
dienu |
x |
x |
|
|
|
47.38.3. gultas veļas maiņa pēc
tam, kad persona nakšņojusi trīs reizes |
o |
o |
x |
x |
x |
47.39. viesu veļas mazgāšanas
serviss: katru dienu, izņemot nedēļas nogali, mazgājamās
veļas maiss ar veļas sarakstu |
x |
|
|
|
|
47.40. fēns matu žāvēšanai,
bikšu gludināmā prese, salvetes kurpju tīrīšanai, šūšanas
piederumi
|
x |
x |
|
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
48. Apkalpošana numuros: |
|
|
|
|
|
48.1. brokastis pēc pasūtījuma ar
rīta laikrakstu, ēdienu karti un vīnu karti |
x |
x |
|
|
|
48.2. brokastis pēc
pasūtījuma |
o |
o |
x |
|
|
48.3. brokastis numurā, ja nav
brokastu telpas |
o |
o |
o |
x |
x |
48.4. pārējās ēdienreizes,
vieglas uzkodas un dzērieni pēc pasūtījuma: |
|
|
|
|
|
48.4.1. visu diennakti |
x |
x |
|
|
|
48.4.2. no plkst. 7-24 |
o |
o |
x |
|
|
48.5. kāpnes vai lifts uz
viesu stāviem personālam
|
x |
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
49. Vannas istaba: |
|
|
|
|
|
49.1. vannas istaba numurā, ar
ieeju no guļamistabas |
x |
x |
x |
x |
|
49.2. grīdas laukums telpā ar
vannu un dušu - vismaz 3,8 m2 |
x |
x |
x |
|
|
49.2. grīdas laukums telpā ar
dušu - vismaz 3,3 m2 |
o |
o |
o |
x |
|
49.3. grīdas un sienas - flīzētas
vai pārklātas ar ūdensnecaurlaidīgiem materiāliem |
x |
x |
x |
x |
|
49.4. apkure: vannas istabas
izmantošanas laikā temperatūra telpā ir vismaz 23°C |
x |
x |
x |
x |
|
49.5. ventilācija: visās vannas
istabās un tualetēs dabiskās vai mehāniskās ventilācijas
sistēmas |
x |
x |
x |
x |
|
49.6. tekoša siltā un aukstā
ūdens padeve |
x |
x |
x |
x |
|
49.7. mazgājamais galds ar
aizbāzni, spoguli un apgaismojumu virs tā, ar skapīti vai
plauktiņu tualetes piederumiem un elektrības kontaktligzdu,
kurai norādīts spriegums |
x |
x |
x |
x |
|
49.8. tualete: ar vārsta vai
rezervuāra ūdens nolaišanu, tualetes papīrs |
x |
x |
x |
x |
|
49.9. vanna: |
|
|
|
|
|
49.9.1. ar dušas radziņu,
nostiprināta, ar tekoša karstā un aukstā ūdens padevi, vismaz
160 cm gara |
x |
x |
|
|
|
49.9.2. ar dušas radziņu,
nostiprināta, ar tekoša karstā un aukstā ūdens padevi |
o |
o |
x |
x |
|
49.10. bidē |
x |
|
|
|
|
49.11. duša: dušas kabīne ar
sienā nostiprinātu dušas komplektu un ar aizkaru, ziepju
paliktni un drošības rokturi |
x |
x |
x |
x |
|
49.12. vannas istabā ir: |
|
|
|
|
|
49.12.1. ziepju gabaliņš katram
viesim |
x |
x |
x |
x |
|
49.12.2. atkritumu grozs |
x |
x |
x |
x |
|
49.12.3. vannas istabas, dušas
paklājiņš vai speciāls dvielis |
x |
x |
x |
x |
|
49.12.4. āķi drēbju
pakarināšanai |
x |
x |
x |
x |
|
49.12.5. glāzes ūdenim
(atbilstoši vietu skaitam attiecīgajā guļamistabā) |
x |
x |
x |
x |
|
49.12.6. šampūns, vannas putas,
tualetes ūdens |
x |
|
|
|
|
49.12.7. šampūns |
o |
x |
|
|
|
49.12.8. peldcepurīte - viena
katram viesim |
x |
x |
x |
|
|
49.12.9. salvetes sejas
atsvaidzināšanai |
x |
x |
|
|
|
50. Ja numurā nav vannas
istabas: |
|
|
|
|
|
50.1. katrā guļamistabā ir
mazgājamais galds ar tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi,
plauktiņu, virs mazgājamā galda nostiprinātu spoguli un
vietējo apgaismojumu, dvieļiem un ziepēm, glāzi ūdenim un
elektrības kontaktligzdu, kurai norādīts spriegums |
o |
o |
o |
o |
|
50.2. viesnīcā ir kopējās vannas
istabas vai dušas telpas: |
|
|
|
|
|
50.2.1. vismaz viena telpa
pieciem numuriem vai divas telpas - vīriešu un sieviešu -
katrā stāvā |
o |
o |
o |
o |
x |
50.2.2. vanna vai sienā
nostiprināta duša ar tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi,
dušas radziņu un aizkaru |
o |
o |
o |
o |
x |
50.2.3. mazgājamais galds ar
tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi, aizbāzni, spoguli,
apgaismojumu, plauktiņu un elektrības kontaktligzdu, kurai
norādīts spriegums |
o |
o |
o |
o |
x |
50.2.4. ziepju turētājs ar
ziepēm, atkritumu urna, āķi drēbju pakarināšanai |
o |
o |
o |
o |
x |
50.2.5. vannas istabas vai dušas
telpas apzīmējums attiecīgo durvju ārpusē |
o |
o |
o |
o |
x |
51. Tualetes (WC): numuriem bez
tualetes - vismaz viena kopēja tualete uz katriem pieciem
numuriem, katrā stāvā vismaz divas tualetes - sieviešu un
vīriešu -, kurās ir: |
o |
o |
o |
o |
x |
51.1. tualetes papīrs un tualetes
suka ar turētāju |
o |
o |
o |
o |
x |
51.2. mazgājamais galds ar tekoša
karstā un aukstā ūdens apgādi, spoguli, apgaismojumu, ziepēm,
papīra dvieļiem vai elektrisko žāvētāju |
o |
o |
o |
|
x |
51.3. atkritumu urna |
o |
o |
o |
o |
x |
51.4. aizslēdzamas tualetes
durvis |
o |
o |
o |
o |
x |
51.5. tualetes (WC)
apzīmējums attiecīgo durvju ārpusē
|
o |
o |
o |
o |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
52. Publiskās tualetes (viesiem
un gadījuma apmeklētājiem): |
x |
x |
x |
x |
x |
52.1. sievietēm un vīriešiem
atsevišķas tualetes ar skaidriem tualetes (WC) apzīmējumiem
attiecīgo durvju ārpusē, ar ventilāciju un priekštelpu |
x |
x |
x |
|
x |
52.2. izvietotas blakus ieejas
vestibilam vai kopējas lietošanas telpām |
x |
x |
x |
x |
x |
52.3. tualetes atsevišķos
slēdzamos nodalījumos, kuros ir: |
|
|
|
|
|
52.3.1. tualetes papīrs, āķi
drēbju pakarināšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
52.3.2. pisuāri (vīriešu
tualetēs) |
x |
x |
x |
x |
|
52.3.3. mazgājamie galdi ar
tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi, spoguli, ziepēm, papīra
dvieļiem vai elektriskajiem žāvētājiem |
x |
x |
x |
x |
x |
52.3.4. atkritumu spainis ar vāku
(sieviešu tualetēs) |
x |
x |
x |
x |
x |
Piezīme. Sanitārtehnisko
iekārtu skaits nosakāms proporcionāli vietu skaitam
viesnīcā. |
|
|
|
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
53. Ēdināšanas un dzērienu
dienests: |
|
|
|
|
|
53.1. ēdamtelpu platība: |
|
|
|
|
|
53.1.1. ja vietu skaitu viesnīcā
ir līdz 30, - vismaz 20 m2 |
x |
x |
x |
x |
x |
53.1.2. ja vietu skaits ir vairāk
nekā 30, ēdamtelpu platību aprēķina saskaņā ar attiecīgu
grafiku |
x |
x |
x |
x |
x |
53.2. ēdamtelpu griestu augstums:
vismaz 3 m, esošajām un rekonstruējamām ēdamtelpām - 2,5
m |
x |
x |
x |
x |
x |
53.3. logi un ventilācija: vismaz
viens logs, kura stiklotajam laukumam jābūt vismaz 1/8 no
grīdas laukuma (1* kategorijas viesnīcās loga stiklotajam
laukumam jābūt vismaz 1/10 no grīdas laukuma), vismaz pusei
loga jābūt atveramai vai jābūt ventilācijas sistēmai |
x |
x |
x |
x |
x |
53.4. apkure: visu gadu
temperatūra vismaz +18°C |
x |
x |
x |
x |
x |
53.5. gaisa kondicionēšana |
x |
x |
|
|
|
53.6. brokastu zāle vai
kafetērija brokastīm un vieglām uzkodām |
x |
x |
x |
|
|
53.7. sabiedriska telpa, kurā ir
drēbju pakaramais un kur var pasniegt brokastis. Tā var
pildīt brokastu zāles, kafetērijas, kafijas viesistabas
funkcijas |
o |
|
o |
x |
x |
53.8. atsevišķs bārs |
x |
x |
|
|
|
53.9 vairāki restorāni, no kuriem
vienā tiek spēlēta deju mūzika |
x |
|
|
|
|
53.10. restorāns ar vismaz divām
ēdamzālēm, kurā tiek spēlēta deju mūzika un ir dejošanas
iespējas |
o |
x |
|
|
|
53.11. restorāns
(ēdamistaba) |
o |
o |
x |
|
|
53.12. restorāns (ēdamistaba) vai
kafetērija ātrām un vieglām uzkodām pusdienu un vakariņu
laikā |
o |
o |
o |
x |
|
53.13. privāta(-as)
ēdamistaba(-as) viesiem |
x |
|
|
|
|
53.14. banketa zāle(-es),
kuru(-as) var pārveidot konferenču zālē(-ēs) ar atbilstošu
iekārtojumu konferenču vajadzībām |
x |
x |
|
|
|
53.15. vietu skaitam brokastu
zālēs, kafetērijās, restorānos un ēdamistabās jābūt: |
|
|
|
|
|
53.15.1. lielākam nekā 1/2 no
vietu skaita viesnīcā |
x |
x |
|
|
|
53.15.2. lielākam nekā 1/3 no
vietu skaita viesnīcā |
o |
o |
x |
|
|
53.16. brokastu ēdienkarte: |
|
|
|
|
|
53.16.1. zviedru (bufetes) galds,
angļu, kontinentālās |
x |
x |
|
|
|
53.16.2. angļu,
kontinentālās |
o |
o |
x |
|
|
53.16.3. kontinentālās |
o |
o |
o |
x |
x |
53.17. pusdienas un
vakariņas: |
|
|
|
|
|
53.17.1. restorānā |
x |
x |
x |
|
|
53.17.2. restorānā vai
ēdamzālē |
o |
o |
o |
x |
x |
53.18. mēbeles un galda
piederumi: |
|
|
|
|
|
53.18.1. galdi un krēsli
piemēroti viesu grupu ēdināšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
53.18.2. bērniem piemērotas
sēdvietas |
x |
x |
x |
x |
x |
53.19. galdiem jābūt klātiem ar
galdautiem vai, ja to virsmas ir pulētas vai attiecīgi
apstrādātas, - ar īpašām salvetēm |
x |
x |
x |
x |
x |
53.20. salvetes: |
|
|
|
|
|
53.20.1. audekla vai cita augstas
kvalitātes materiāla - visām ēdienreizēm |
x |
x |
x |
|
|
53.20.2. augstas kvalitātes
papīra - visām ēdienreizēm |
o |
o |
o |
x |
x |
53.21. ēdienkartes: pieejamas
visās ēdienreizēs, ar cenrādi |
x |
x |
x |
x |
x |
53.22. vīnu kartes
|
x |
x |
|
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
54. Virtuve un virtuves
dienests: |
|
|
|
|
|
54.1. virtuvei, tās iekārtām,
virtuves piederumiem, traukiem, glāzēm, galda piederumiem
jābūt tīriem, funkcionāliem, higiēniskiem un jānodrošina ātra
un nepārtraukta apkalpošana. Virtuves tehniskajām iekārtām
jābūt atbilstošā tehniskajā stāvoklī |
x |
x |
x |
x |
x |
54.2. izvietojums - pēc iespējas
tuvāk ēdamtelpām |
x |
x |
x |
x |
x |
54.3. ventilācija - sistēmai
jānodrošina efektīva ventilācija |
x |
x |
x |
x |
x |
54.4. saldējamās iekārtas ātri
bojājošos produktu (gaļas, zivju u.tml.) glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
54.5. pārtikas sagatavošanas
galdi |
x |
x |
x |
x |
x |
54.6. iekārtas pagatavoto ēdienu
saglabāšanai atbilstošā temperatūrā |
x |
x |
x |
|
|
54.7. atsevišķas izlietnes ar
karstā un aukstā ūdens padevi un kanalizācijas sistēmu |
x |
x |
x |
x |
x |
54.8. plaukti un skapji galda
piederumu un trauku glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
x |
54.9. mehāniskās iekārtas
trauku mazgāšanai
|
x |
x |
x |
x |
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
55. Telpas atpūtai, ķermeņa
kopšanai u.c., kā arī attiecīgu pakalpojumu sniegšana: |
|
|
|
|
|
55.1. naktsklubs, deju zāle vai
diskotēka |
x |
|
|
|
|
55.2. deju zāle vai diskotēka,
vai naktsklubs |
o |
x |
|
|
|
55.3. frizētava un kosmētiskais
kabinets |
x |
x |
|
|
|
55.4. sauna |
x |
x |
|
|
|
55.5. trenažieru zāle vai
veselības klubs |
x |
x |
|
|
|
55.6. peldbaseins: |
|
|
|
|
|
55.6.1. moteļos un viesnīcās |
x |
|
|
|
|
55.6.2. kūrortviesnīcās |
|
x |
x |
|
|
55.7. pirmās medicīniskās
palīdzības istaba |
x |
x |
|
|
|
55.8. pieejami pirmās
medicīniskās palīdzības līdzekļi |
o |
o |
x |
x |
x |
55.9. rekreācijas inventāra noma
un glabāšana (tikai kūrortviesnīcās) |
x |
x |
|
|
|
55.10. autoserviss: |
|
|
|
|
|
55.10.1. viesnīcās un
kūrortviesnīcās |
x |
|
|
|
|
55.10.2. moteļos |
|
x |
x |
x |
|
55.11. ātrā veļas mazgāšana,
gludināšana, ķīmiskā tīrīšana |
x |
x |
x |
|
|
55.12. rotaļu telpas un laukumi
bērniem (kūrortviesnīcās, ģimeņu viesnīcās) |
x |
x |
x |
x |
x |
55.13. ārstniecības telpu
bloks (tikai kūrortviesnīcās)
|
x |
x |
x |
x |
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
56. Personāls un tā
apmācība: |
|
|
|
|
|
56.1. personāla skaits: |
|
|
|
|
|
56.1.1. tam jābūt pietiekamam,
lai nodrošinātu vienmērīgu un nepārtrauktu servisu |
x |
x |
x |
x |
x |
56.1.2. personāla skaits uz vienu
viesnīcas numuru ne mazāk kā |
2 |
1,2 |
0,8 |
0,6 |
0,4 |
56.2. personāla atpūtas telpas un
ēdamtelpas: |
|
|
|
|
|
56.2.1. atsevišķas atpūtas,
ēdināšanas un sanitārās telpas blakus darba telpām, bet
atsevišķi no viesu telpām |
x |
x |
x |
x |
x |
56.2.2. ģērbtuves, tualetes,
dušas telpas - atsevišķas sievietēm un vīriešiem |
x |
x |
x |
x |
x |
56.2.3. atsevišķa ēdamistaba |
x |
x |
x |
|
|
56.2.4. iekārtota vieta personāla
ēdienreizēm, kā arī uzturēšanās vieta darba pārtraukumu
laikā |
o |
o |
x |
x |
x |
56.3. personāla pieejamība,
apmācība, formas tērps: |
|
|
|
|
|
56.3.1. viesnīcas direktora vai
īpašnieka dežurējošajam vietniekam vai deleģētajam pārstāvim
jābūt pieejamam visu diennakti |
x |
x |
x |
x |
x |
56.3.2. visam viesnīcas
personālam jābūt profesionāli apmācītam: vismaz vienam no
vadošajiem darbiniekiem jābūt apmācītam viesnīcas drošības
jautājumos, vienam - ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas un
kvalitātes kontroles jautājumos |
x |
x |
x |
x |
x |
56.3.3. personālam, kura darbs
saistīts ar pārtikas produktiem un veļu, periodiski jāveic
medicīniskā apskate, par ko jāsaņem attiecīgs
sertifikāts |
x |
x |
x |
x |
x |
56.3.4. personālam jāspēj uzturēt
viesmīlības atmosfēru viesnīcā, jābūt atsaucīgam pret viesu
vēlmēm |
x |
x |
x |
x |
x |
56.3.5. personālam, kas ir
kontaktā ar viesiem, jāvalkā formas tērps ar personālo
nozīmi. Formas tērpam vienmēr jābūt tīram un kārtīgam |
x |
x |
x |
x |
x |
56.4. personāla valodu zināšanas:
līdzās valsts valodai jāzina šādas valodas: |
|
|
|
|
|
56.4.1. katram vadošajam
darbiniekam (direkcija, viesu uzņemšanas dienests, vecākie
oficianti u.c.) brīvi jāpārvalda angļu, vācu un krievu
valoda. Tās labi jāzina personālam, kas ir tiešā kontaktā ar
viesiem |
x |
|
|
|
|
56.4.2. personālam, kas ir tiešā
kontaktā ar viesiem, jāzina angļu valoda un vācu vai krievu
valoda: |
|
|
|
|
|
56.4.1. brīvi |
o |
x |
|
|
|
56.4.2. sarunvalodas līmenī |
o |
o |
x |
|
|
56.5. personālam, kas uzņem
viesus, labi jāzina angļu valoda un vācu vai krievu
valoda
|
o |
o |
o |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama
vai nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
|
Apzīmējumi:
x - prasība attiecīgās kategorijas
viesnīcai ir obligāta
o - jau iepriekš ir noteiktas
augstākas prasības
Īpašu uzdevumu ministrs pašvaldību
lietās E.Jurkāns
2.pielikums
Viesu māju
klasifikācijas prasības
I. Vispārīgās
prasības
1. Viesu mājā jābūt vismaz pieciem
ģimeņu numuriem.
2. Viesu māja fiziski jāatdala no
citām ēkām vai no pārējām tās pašas ēkas daļām. Ja viesu māja
aizņem tikai ēkas daļu, ieejai tajā ir jābūt atsevišķai.
3. Tehniskajām iekārtām un ierīcēm
jāatbilst viesu mājas numuru skaitam, ietilpībai un
kategorijai.
4. Viesu mājai jābūt ar atbilstošu
arhitektonisko veidolu, interjeru un mēbelējumu.
5. Viesu mājas tiek projektētas un
būvētas saskaņā ar teritoriālo plānojumu, attiecīgajiem apbūves
noteikumiem un Latvijas būvnormatīvu (LBN) prasībām.
6. Viesu mājas darbojas atbilstoši
likumos un normatīvajos aktos noteiktajām prasībām attiecībā uz
viesnīcu telpu higiēnu un ekspluatāciju, kā arī ugunsdrošību,
viesu un viņu mantas drošību.
7. Viesu mājām jābūt apdrošinātām
saskaņā ar likumiem.
8. Apsildīšana: telpās, ko izmanto
viesi un personāls, visu gadu jānodrošina temperatūra vismaz
+18°C.
9. Apgaismojums un ventilācija:
telpās, ko izmanto viesi, jābūt pietiekamam dabīgajam
apgaismojumam, kā arī efektīvai ventilācijai.
10. Telefons: tam jābūt savienotam
ar valsts vispārējo telefona sakaru sistēmu.
11. Elektrība: vispārējā apgāde ar
elektrisko strāvu.
12. Ūdensapgāde: visu diennakti -
tekošs karstais un aukstais ūdens.
13. Pirmā medicīniskā palīdzība:
pirmās medicīniskās palīdzības līdzekļi pieejami visiem viesiem
un personālam.
14. Invalīdu apkalpošana: ieejai
viesu mājā un daļai telpu (guļamistabām, tualetēm) jābūt
pielāgotām invalīdu ratiņu lietotājiem. Viesu māju iekārtojuma
maksimāla pieejamība invalīdiem saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu
(LBN) prasībām.
II. Obligātās
prasības un izvēles nosacījumi
|
Viesu mājas
kategorija |
|
IV |
III |
II |
I |
15. Ierašanās vieta: |
x |
x |
x |
x |
15.1. piekļūšana: iespēja viesiem piebraukt
pie viesu mājas un aizbraukt no tās ar transporta
līdzekli |
|
|
|
|
15.2. automašīnu novietošana: |
|
|
|
|
15.2.1. apsargājamā autostāvvietā |
x |
|
|
|
15.2.2. ir iespēja novietot automašīnu
stāvvietā |
o |
x |
x |
|
15.3. viesu ieeja: |
|
|
|
|
15.3.1. iekļūšana viesu mājā 24 stundas
diennaktī, papildu ieeja |
x |
x |
x |
x |
15.3.2. bagāžas saņemšanas nodrošināšana 24
stundas diennaktī |
x |
x |
|
|
15.4. lifti: ja viesu mājā stāvu ir vairāk
nekā |
3 |
3 |
3 |
4 |
15.4.1. divi viesu lifti |
x |
x |
x |
|
15.4.2. viens viesu lifts |
o |
o |
o |
x |
15.4.3. servisa lifts
atsevišķi no galvenā viesu lifta
|
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
16. Vestibils (foajē): |
|
|
|
|
16.1. izvietots un projektēts viesu
uzņemšanai un viesu bagāžas saņemšanai |
x |
x |
x |
|
16.2. temperatūra telpā visu gadu vismaz
+18°C |
x |
x |
x |
|
16.3. telefons izmantošanai izdevīgā
vietā |
x |
x |
x |
x |
16.4. sēdvietas: atpūtas krēsli un atsevišķi
galdi |
x |
x |
|
|
16.5. bagāžas glabātava:
telpa (nodalījums) viesu mantu pagaidu glabāšanai
|
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
17. Viesu uzņemšana: viesu ierašanās un
aizbraukšanas brīdī |
x |
x |
x |
x |
18. Numuru atslēgas: atbilstoši numurētas,
izsniedzamas viesu reģistrācijas vietā |
x |
x |
x |
x |
19. Pasta pakalpojumi: |
|
|
|
|
19.1. pasta piegādes un nosūtīšanas iespēja,
telekss, telefakss |
x |
|
|
|
19.2. informācija par tuvāko sakaru
nodaļu |
o |
x |
x |
x |
20. Iespēja samaksāt ar kredītkartēm (vismaz
divām galvenajām) |
x |
x |
|
|
21. Valūtas maiņas punkts |
x |
x |
|
|
22. Seifs viesu vērtslietu vai naudas
glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
23. Individuālās drošības depozīta kastītes
viesu vērtslietu vai naudas glabāšanai (vismaz 20 procentos
numuru) |
x |
|
|
|
24. Biļešu rezervēšana un pārdošana visiem
transporta veidiem (reklamēta informācijas rokasgrāmatā) |
x |
|
|
|
25. Biļešu rezervēšana un pārdošana vietējiem
kultūras un izklaides pasākumiem (reklamēta informācijas
rokasgrāmatā) |
x |
|
|
|
26. Taksometra izsaukšana |
x |
x |
|
|
27. Taksometra izsaukšana pilsētās |
o |
o |
x |
x |
28. Ātrā veļas mazgāšana |
x |
x |
|
|
29. Bērnu uzraudzības dienests (ja
nepieciešams) |
x |
|
|
|
30. Laikrakstu, bukletu, karšu, pastkaršu,
fotopiederumu un tabakas pārdošana |
x |
|
|
|
31. Suvenīru un kosmētikas piederumu
pārdošana |
x |
|
|
|
32. Tūrisma informācija
|
x |
x |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
33. Viesistaba: |
|
|
|
|
33.1. viesistabas platība atkarībā no vietu
skaita viesu mājā: 1,4 m2 vienai vietai, bet ne
mazāk kā 15 m2 grīdas laukuma |
x |
x |
x |
x |
33.2. griestu augstums - vismaz 2,5 m |
x |
x |
x |
x |
33.3. logi un ventilācija: vismaz viens logs,
kura stiklotajam laukumam jābūt vismaz 1/8 no grīdas laukuma
(I kategorijas viesu mājās loga stiklotajam laukumam jābūt
1/10 no grīdas laukuma), vismaz pusei loga jābūt atveramai
(var būt vienai loga pusei arī virsgaisma) vai efektīva
mehāniskās ventilācijas sistēma |
x |
x |
x |
x |
33.4. apkure: visu gadu temperatūra vismaz
+18°C |
x |
x |
x |
x |
33.5. grīda: keramikas, parketa, segtas ar
grīdsegu, paklāju vai ir piemērota alternatīva |
x |
x |
x |
x |
33.6. sienas: dekorētas ar gleznām, grafikām
vai to kopijām |
x |
x |
x |
|
33.7. istabas augi |
x |
x |
|
|
33.8. atpūtas krēsli un atsevišķi galdi -
atkarībā no viesu skaita viesu mājā un iespējām nodrošināt
atsevišķiem viesiem vai to grupām sapulcēšanos un vieglas
uzkodas |
x |
x |
x |
|
33.9. televīzijas viesistaba - atsevišķa
viesistaba, ja visos numuros nav televizora |
o |
x |
x |
x |
33.10. drēbju pakaramie koplietošanas
telpās |
x |
x |
x |
|
34. Gaiteņi: visi gaiteņi un
koplietošanas telpas ārpus numuriem labi apgaismotas 24
stundas diennaktī
|
x |
x |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
35. Viesu guļamistabas: |
|
|
|
|
35.1. viesu mājas numuru iekārtojums: |
|
|
|
|
35.1.1. visi numuri ar tualeti (WC),
mazgājamo galdu, vannu un dušu |
x |
|
|
|
35.1.2. visi numuri ar (WC), mazgājamo galdu
un dušu |
o |
x |
|
|
35.1.3. visi numuri ar mazgājamo galdu |
o |
o |
x |
x |
35.2. pusapartamenti: 1-2 procenti no viesu
mājas numuru skaita |
x |
|
|
|
35.2.1. minimālais grīdas laukums (ieskaitot
vannas istabu): |
|
|
|
|
vienvietīgā numurā |
divvietīgā numurā |
ģimeņu numurs |
|
|
|
|
15 m2 |
18 m2 |
20 |
x |
|
|
|
12 m2 |
16 m2 |
|
o |
x |
|
|
8 m2 * |
13 m2 * |
|
o |
o |
x |
x |
* bez vannas istabas |
|
|
|
|
35.2.2. divistabu pusapartamentu minimālais
grīdas laukums - 40 m2 ; |
|
|
|
|
35.3. minimālais griestu augstums - 2,5
m |
x |
x |
x |
x |
35.4. logi: |
|
|
|
|
vismaz viens logs, kura stiklotajam laukumam
jābūt vismaz 1/8 no grīdas laukuma (I kategorijas viesu mājās
loga stiklotajam laukumam jābūt 1/10 no grīdas laukuma),
vismaz pusei loga jābūt atveramai (virsgaisma nav pieļaujama,
atsevišķos gadījumos virsgaisma var būt I un II kategorijas
viesu mājās) |
x |
x |
x |
x |
35.5. apkure: temperatūra viesu numuros
vismaz +18°C |
x |
x |
x |
x |
35.5.1. sildķermeņa siltumatdeves regulēšanas
iespēja |
x |
|
|
|
35.5.2. iespējama papildu apsildīšana bez
piemaksas |
x |
x |
x |
|
35.6. gaisa kondicionēšana numuros |
x |
|
|
|
35.7. durvis: numurētas vai citādi apzīmētas
to identificēšanai |
x |
x |
x |
x |
35.8. atsevišķa ieeja katrā numurā |
x |
x |
x |
x |
35.9. durvis slēdzamas: |
|
|
|
|
35.9.1. ar atslēgu vai magnētisko
kartīti |
x |
x |
x |
x |
35.9.2. aizveramas no iekšpuses ar aizbīdni
vai ķēdīti |
x |
x |
x |
x |
35.10. grīdas: |
|
|
|
|
35.10.1. vienlaidu mīkstais grīdas
segums |
x |
x |
|
|
35.10.2. paklājs vai grīdsegas pie
gultas |
o |
o |
x |
x |
35.11. sienas: dekorētas ar gleznām vai
grafikām vai to kopijām |
x |
x |
|
|
35.12. aizkari: |
|
|
|
|
35.12.1. biezie dekoratīvie aizkari vai
aizlaidnes logiem, lai nodrošinātu necaurredzamību un gaismas
izolāciju |
x |
x |
x |
x |
35.12.2. plānie tīklveida aizkari |
x |
x |
|
|
35.13. apgaismojums: |
|
|
|
|
35.13.1. vispārējais apgaismojums |
x |
x |
x |
x |
35.13.2. no guļvietas regulējama naktslampiņa
pie katras gultasvietas |
x |
x |
x |
x |
35.13.3. vietējais apgaismojums pie
rakstāmgalda vai tualetes galdiņa |
x |
x |
x |
|
35.13.4. stāvlampa (apartamentos) |
x |
|
|
|
35.14. gultas: |
|
|
|
|
35.14.1. minimālie vienguļamās gultas izmēri
- 90 X 190 cm |
x |
x |
x |
x |
35.14.2. minimālie divguļamās gultas izmēri -
140 X 190 cm |
x |
x |
x |
x |
35.14.3. ja atļauj istabas kvadratūra,
saliekamā gulta pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
35.15. matrači: mīksti, ar elastīgu
pildījumu, pārklāti ar matraču drēbi vai pārvalku |
x |
x |
x |
x |
35.16. spilveni: vismaz divi uz katru
gultasvietu (sintētiskais vai vates pildījums nav
pieļaujams), papildu spilveni pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
35.17. segas: pietiekamā daudzumā,
papildsegas pēc pieprasījuma |
x |
x |
x |
x |
35.18. palagi, spilvendrānas, pārvalki:
pietiekamā daudzumā, tīri, svaigi (sintētiskie nav
pieļaujami) |
x |
x |
x |
x |
35.19. gultas pārklāji: viens katrai
gultai |
x |
x |
x |
x |
35.20. naktsgaldiņš vai plaukts blakus katrai
gultasvietai |
x |
x |
x |
x |
35.21. skapis vai garderobe ar vismaz trim
drēbju pakaramajiem katrai personai, plauktu un atvilktnēm
drēbju un personīgo mantu novietošanai |
x |
x |
x |
x |
35.22. plaukts bagāžas novietošanai |
x |
x |
|
|
35.23. rakstāmgalds ar krēslu vai tualetes
galdiņu |
x |
x |
x |
|
35.24. galds dažādām vajadzībām, viens katrā
numurā |
x |
x |
x |
x |
35.25. krēsli: |
|
|
|
|
35.25.1. vismaz viens vienai personai |
x |
x |
x |
x |
35.25.2. atpūtas krēsli, viens vienai
personai |
x |
x |
|
|
35.25.3. atpūtas krēsls, viens katrā
numurā |
o |
o |
x |
|
35.26. spogulis: |
|
|
|
|
35.26.1. lielais - viens katrā numurā |
x |
|
|
|
35.26.2. parastais - viens katrā numurā |
o |
x |
x |
x |
35.27. papīrgrozs katrā numurā, pelnutrauks
smēķētāju numuros |
x |
x |
x |
x |
35.28. krāsu televizors: |
|
|
|
|
35.28.1. ar vadības pulti - viens katrā
numurā |
x |
|
|
|
35.28.2. pēc pieprasījuma par atsevišķu
samaksu |
o |
x |
x |
|
35.29. radiouztvērējs vai radiotranslācijas
iekārtas |
x |
x |
|
|
35.30. mini ledusskapis/minibārs |
x |
x |
|
|
35.31. telefona sakari: |
|
|
|
|
35.31.1. vietējie telefona sakari ar
administrāciju vai personālu |
x |
x |
x |
x |
35.31.2. telefons katrā numurā savienots ar
valsts vispārējo sakaru sistēmu |
x |
x |
|
|
35.31.3. vietējā telefonu grāmata katrā
numurā |
x |
x |
|
|
35.32. elektrības kontaktligzda: vismaz viena
katrā numurā |
x |
x |
x |
x |
35.33. elektrības slēdži: |
|
|
|
|
35.33.1. pie ieejas numurā |
x |
x |
x |
x |
35.33.2. vispārējās gaismas atslēgšanas
slēdzis pie gultas galvgaļa |
x |
|
|
|
35.34. drēbju sukas, apavu tīrīšanas
iespējas |
x |
x |
|
|
35.35. informācija par viesu māju (cenas,
drošība, serviss u.c.) katrā numurā |
x |
x |
x |
x |
35.36. ugunsdrošības pasākumi |
x |
x |
x |
x |
35.37. informācijas bukleti par valsti,
attiecīgo pilsētu, apdzīvoto vietu |
x |
x |
|
|
35.38. rakstāmpapīrs un aploksnes ar viesu
mājas simboliku |
x |
|
|
|
35.39. Bībele |
x |
|
|
|
35.40. karafe ar aukstu vārītu ūdeni un viena
glāze katrai personai |
x |
x |
|
|
35.41. telpu uzkopšana katru dienu,
papīrgroza un pelnutrauka iztukšošana |
x |
x |
x |
x |
35.42. sejas, roku un peldu dvieļu maiņa -
katru dienu |
x |
x |
x |
x |
35.43. gultasveļas maiņa: |
|
|
|
|
35.43.1. katru dienu |
x |
|
|
|
35.43.2. pēc tam, kad persona nakšņojusi trīs
reizes |
o |
x |
x |
x |
35.43.3. fēns matu žāvēšanai, bikšu gludināmā
prese, salvetes kurpju tīrīšanai, šūšanas piederumi |
x |
|
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
36. Apkalpošana numuros: |
|
|
|
|
36.1. brokastis numurā pēc pasūtījuma |
x |
x |
|
|
36.2. brokastis numurā, ja nav brokastu
telpas |
o |
o |
x |
x |
36.3. pārējās ēdienreizes,
vieglas uzkodas un dzērieni pēc pasūtījuma numurā: no 7.00
- 24.00
|
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
37. Vannas istaba: |
|
|
|
|
37.1. vannas istaba ar ieeju no viesu
guļamistabas: |
x |
x |
|
|
37.1.1. minimālais grīdas laukums telpā ar
vannu vai dušu - 3,8 m2 |
x |
|
|
|
minimālais grīdas laukums telpā ar dušu - 3,3
m2 |
o |
x |
|
|
37.1.2. grīdas un sienas flīzētas vai
pārklātas ar ūdensnecaurlaidīgiem materiāliem |
x |
x |
|
|
37.1.3. apkure: vannas istabas izmantošanas
laikā temperatūra telpā vismaz +23°C |
x |
x |
|
|
37.1.4. ventilācija: visās vannas istabās un
tualetēs dabīgās vai mehāniskās ventilācijas sistēmas |
x |
x |
|
|
37.1.5. tekoša karstā un aukstā ūdens
padeve |
x |
x |
|
|
37.1.6. mazgājamais galds ar aizbāzni,
spoguli un apgaismojumu virs tā, skapīti vai plauktiņu
tualetes piederumiem un elektrības kontaktligzdu, kurai
norādīts spriegums |
x |
x |
|
|
37.1.7. tualete: ar vārsta vai rezervuāra
ūdens nolaišanu, tualetes papīrs |
x |
x |
|
|
37.1.8. vanna vismaz 160 cm gara, ar dušas
radziņu, nostiprināta, ar tekoša karstā un aukstā ūdens
apgāde, duša |
x |
|
|
|
37.1.9. dušas kabīne ar sienā nostiprinātu
dušas komplektu un radziņa turētāju, aizkaru, ziepju paliktni
un drošības rokturi |
x |
x |
|
|
37.2. vannas istabā ir: |
|
|
|
|
37.2.1. ziepju gabaliņš katram viesim |
x |
x |
|
|
37.2.2. atkritumu grozs |
x |
x |
|
|
37.2.3. vannas istabas, dušas paklājiņš vai
speciāls dvielis |
x |
x |
|
|
37.2.4. drēbju pakaramie āķi |
x |
x |
|
|
37.2.5. glāzes ūdenim (atbilstoši viesu
skaitam attiecīgajā guļamistabā) |
x |
x |
|
|
37.2.6. šampūns, vannas putas |
x |
|
|
|
37.2.7. peldcepurīte- viena katram
viesim |
x |
|
|
|
37.2.8. salvetes sejas atsvaidzināšanai |
x |
|
|
|
38. Ja pie guļamistabas nav vannas
istabas: |
|
|
|
|
38.1. katrā guļamistabā ir mazgājamais galds
ar tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi, plauktiņu, spoguli
un vietējo apgaismojumu, ar dvieļiem un ziepēm, glāzi ūdenim
uz vienu personu, elektrības kontaktligzdu, kurai norādīts
spriegums |
o |
o |
x |
x |
38.2. viesu mājā ir kopējās vannas istabas
vai dušas telpas - vismaz viena uz 15 gultasvietām, ja
gultasvietu ir vairāk nekā par 15, tad uz katrām nākamajām 15
gultasvietām: |
o |
o |
x |
x |
38.2.1. viena vanna vai sienā nostiprināta
duša ar tekoša karstā un aukstā ūdens apgādi, dušas radziņu
un aizkaru |
o |
o |
x |
x |
38.2.2. mazgājamais galds ar karstā un aukstā
ūdens apgādi, aizbāzni, spoguli, apgaismojumu, plauktiņu un
elektrības kontaktligzdu, kurai norādīts spriegums |
o |
o |
x |
x |
38.2.3. ziepju turētājs ar ziepēm, atkritumu
urna, drēbju pakaramie āķi |
o |
o |
x |
x |
38.3. vannas istabas vai dušas telpas
apzīmējums ārpus guļamistabas esošām vannas istabām vai dušas
telpām |
o |
o |
x |
x |
39. Tualetes (WC): |
|
|
|
|
39.1. divas tualetes uz katrām 20
gultasvietām |
o |
o |
x |
x |
39.2. ja gultasvietu ir vairāk, tad uz katrām
nākamajām 10 gultasvietām ir viena tualete (WC), kurā
ir: |
|
|
|
|
39.2.1. tualetes papīrs un tualetes suka ar
turētāju |
o |
o |
x |
x |
39.2.2. mazgājamais galds ar tekoša karstā un
aukstā ūdens apgādi, spoguli, apgaismojumu, ziepēm, papīra
dvieļiem vai elektrisko žāvētāju |
o |
o |
x |
x |
39.2.3. atkritumu urna |
o |
o |
x |
x |
39.2.4. aizslēdzamas tualetes durvis |
o |
o |
x |
x |
39.2.5. tualetes (WC)
apzīmējums uz durvīm ārpusē
|
o |
o |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
40. Publiskās tualetes (viesiem un gadījuma
apmeklētājiem): |
x |
x |
x |
x |
40.1. ja viesu mājā ir vairāk nekā 30
gultasvietu vai ja viesu mājā darbojas bārs, - atsevišķas
publiskās tualetes vīriešiem un sievietēm, ar skaidriem
tualetes (WC) apzīmējumiem uz durvīm ārpusē, kā arī
ventilāciju un priekštelpu |
x |
x |
x |
x |
40.2. izvietotas blakus ieejas vestibilam vai
kopējas lietošanas telpām |
x |
x |
x |
x |
40.3. tualetes (WC) atsevišķos slēdzamos
nodalījumos, kuros ir: |
|
|
|
|
40.3.1. tualetes papīrs, drēbju
pakaramie |
x |
x |
x |
x |
40.3.2.pisuāri (vīriešu tualetēs) |
x |
x |
|
|
40.3.4.mazgājamie galdi ar tekošu karstā un
aukstā ūdens apgādi, spoguli, ziepēm, papīra dvieļiem vai
elektriskajiem žāvētājiem |
x |
x |
x |
x |
40.3.5. atkritumu spainis ar
vāku (sieviešu tualetēs)
|
x |
x |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
41. Ēdināšanas un dzērienu dienests: tiek
nodrošināta brokastu, III un IV kategorijas viesu mājās - arī
pusdienu un vakariņu pasūtīšana šādos veidos: |
|
|
|
|
41.1. kopējā ēdamtelpā ar galdiem vai
kombinējot galdus ar apkalpošanu pie letes |
|
|
|
|
41.2. viesu numuros |
|
|
|
|
41.3. kombinējot abus minētos veidus |
|
|
|
|
41.4. ēdamtelpas: |
|
|
|
|
41.4.1. kopējā ēdamtelpas platība - 1
m2 vienam viesim, bet ne mazāka par 15
m2 |
x |
x |
x |
x |
41.4.2. ja kombinē apkalpošanu pie galdiem ar
apkalpošanu pie letes, vismaz 2/3 no vietu skaita jābūt pie
galdiem |
x |
x |
x |
x |
41.4.3. griestu augstums - vismaz 2,5 m |
x |
x |
x |
x |
41.4.4. logi un ventilācija: vismaz viens
logs ar stiklotu laukumu, kuram jābūt vismaz 1/8 no grīdas
laukuma, (I kategorijas viesu mājās loga stiklotajam laukumam
jābūt 1/10 no grīdas laukuma) pusei loga jābūt atveramai
vai |
|
|
|
|
41.4.5. jābūt ventilācijas sistēmai |
x |
x |
x |
x |
41.4.6. apkure: visu gadu temperatūra vismaz
+18°C |
x |
x |
x |
x |
41.5. atsevišķs bārs: brokastu
ēdienkarte: |
x |
|
|
|
41.5.1. zviedru (bufetes) galds, angļu,
kontinentālās |
x |
|
|
|
41.5.2. angļu, kontinentālās |
o |
x |
|
|
41.5.3. kontinentālās |
o |
o |
x |
x |
41.5.4. pusdienas un/vai vakariņas
ēdamzālē |
x |
x |
|
|
41.6. mēbeles un galda piederumi: |
|
|
|
|
41.6.1. galdi un krēsli piemēroti viesu grupu
ēdināšanai |
x |
x |
x |
x |
41.6.2. ķebļi apkalpošanai pie letes |
x |
x |
x |
x |
41.6.3. piemērotas sēdvietas bērniem |
x |
x |
x |
x |
41.6.4. galdiem jābūt apklātiem ar galdautiem
vai, ja to virsmas ir pulētas vai attiecīgi apstrādātas, ar
īpašām salvetēm |
x |
x |
x |
x |
41.7. salvetes: |
|
|
|
|
41.7.1. audekla vai cita materiāla visām
ēdienreizēm |
x |
|
|
|
41.7.2. augstas kvalitātes papīra visām
ēdienreizēm |
o |
x |
x |
x |
41.8. ēdienkartes: pieejamas visās
ēdienreizēs, ar cenrādi |
x |
x |
|
|
41.9. vīnu kartes |
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
42. Virtuve un virtuves dienests: |
|
|
|
|
42.1. virtuvei, tās iekārtām, kā arī virtuves
piederumiem, traukiem, glāzēm, galda piederumiem jābūt
tīriem, funkcionāliem, higiēniskiem un jānodrošina veselīga,
ātra un nepārtraukta apkalpošana. Virtuves tehniskajām
iekārtām jābūt atbilstošā tehniskā stāvoklī |
x |
x |
x |
x |
42.2. izvietojums: pēc iespējas tuvāk
ēdamtelpām |
x |
x |
x |
x |
42.3. ventilācija: sistēmai jānodrošina
efektīva ventilācija |
x |
x |
x |
x |
42.4. saldējamās iekārtas: ātri bojājošos
produktu (gaļas, zivju u.tml.) glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
42.5. pārtikas sagatavošanas galdi |
x |
x |
x |
x |
42.6. iekārtas pagatavoto ēdienu saglabāšanai
atbilstošā temperatūrā |
x |
x |
|
|
42.7. atsevišķas izlietnes ar karstā un
aukstā ūdens padevi un kanalizācijas sistēmu |
x |
x |
x |
x |
42.8. plaukti un skapji galda piederumu un
trauku glabāšanai |
x |
x |
x |
x |
42.9. mehāniskās iekārtas
trauku mazgāšanai
|
x |
x |
|
|
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
43. Personāls un tā apmācība: |
|
|
|
|
43.1. personāla skaits: tam jābūt
pietiekamam, lai nodrošinātu vienmērīgu un nepārtrauktu
servisu |
x |
x |
x |
x |
43.2. personāla atpūtas un ēdamtelpas: |
|
|
|
|
43.2.1. atsevišķas atpūtas, ēdināšanas un
sanitārās telpas blakus darba telpām, bet atsevišķi no viesu
telpām |
x |
x |
|
|
43.2.2. ģērbtuves, tualetes, dušas telpas -
atsevišķas sievietēm un vīriešiem (ja personāls nav vienas
ģimenes locekļi) |
x |
x |
x |
x |
43.2.3. atsevišķa ēdamistaba |
x |
x |
|
|
43.2.4. iekārtota vieta personāla
ēdienreizēm, kā arī uzturēšanās vieta darba pārtaukumu
laikā |
o |
o |
x |
x |
43.3. personāla pieejamība, apmācība, formas
tērps: |
|
|
|
|
43.3.1. viesnīcas direktora vai īpašnieka
dežurējošajam vietniekam vai deleģētajam pārstāvim jābūt
pieejamam visu diennakti |
x |
x |
x |
x |
43.3.2. visam viesnīcas personālam jābūt
profesionāli apmācītam: vismaz vienam no vadošajiem
darbiniekiem jābūt apmācītam viesnīcas drošības jautājumos,
vienam - ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas un kvalitātes
kontroles jautājumos |
x |
x |
x |
x |
43.3.3. personālam, kura darbs saistīts ar
pārtikas produktiem un veļu, jāiziet periodiska medicīniskā
apskate un jāsaņem attiecīgs sertifikāts |
x |
x |
x |
x |
43.3.4. personālam jāspēj uzturēt viesmīlības
atmosfēru viesu mājā, būt atsaucīgam pret viesu vēlmēm |
x |
x |
x |
x |
43.3.5. personālam, kas ir kontaktā ar
viesiem, jāvalkā formas tērps ar personālo nozīmi. Formas
tērpam vienmēr jābūt tīram un kārtīgam |
x |
x |
x |
x |
43.4. personāla valodu zināšanas (līdzās
valsts valodai): personālam, kas ir kontaktā ar viesiem,
jāzina angļu, vācu vai krievu valoda: |
|
|
|
|
43.4.1. brīvi |
x |
x |
|
|
43.4.2. sarunvalodas
līmenī
|
o |
o |
x |
x |
Kvalitātes vērtējums (pieņemama vai
nepieņemama):
Pamatojums, ja kvalitāte atzīta par nepieņemamu: |
|
|
|
|
Apzīmējumi:
x - prasība ir obligāta attiecīgās
kategorijas viesu mājai
o - jau iepriekš ir noteiktas
augstākas prasības
Īpašu uzdevumu ministrs pašvaldību
lietās E.Jurkāns