Ministru kabineta noteikumi Nr. 311
Rīgā 2025. gada 27. maijā (prot. Nr. 21 15.
§)
Grozījums Ministru kabineta 2022.
gada 21. jūnija noteikumos Nr. 381 "Eiropas Sociālā fonda Plus
programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.-2027.
gadam īstenošanas noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Eiropas Sociālā fonda Plus
programmas
materiālās nenodrošinātības mazināšanai
2021.-2027. gada plānošanas perioda
vadības likuma 9. panta 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu
Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr.
381 "Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās
nenodrošinātības mazināšanai 2021.-2027. gadam īstenošanas
noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 123. nr.; 2023, 107., 218.,
247. nr.; 2024, 243. nr.; 2025, 78. nr.) šādu grozījumu:
1. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā
(pielikums).
Ministru prezidente E. Siliņa
Labklājības ministrs R.
Uzulnieks
Pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 27. maija
noteikumiem Nr. 311
"1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 21. jūnija
noteikumiem Nr. 381
Programmas īstenošanai paredzēto
pārtikas preču ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes
kritēriji
1. Auzu pārslu
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,0 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
2. Četrgraudu pārslu*
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14,0 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,30 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Piezīme. * Auzu, kviešu, miežu un rudzu
pārslas ar minimālo rudzu pārslu procentuālo sastāvu produktā
50 %. |
3. Makaronu
ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
3.1. Makaronu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji:
3.1.1. makaronu ražošanā izmantotie milti atbilst Eiropas
Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915
par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā
noteiktajai mikotoksīnu maksimāli pieļaujamai koncentrācijai;
3.1.2. citas ražošanā izmantotās sastāvdaļas atbilst
normatīvajos aktos noteiktajām pārtikas nekaitīguma un kvalitātes
prasībām.
3.2. Makaronu ražošanas procesa kritērijs - makaroni tiek
ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja
apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju.
3.3. No kviešu miltiem izgatavoto makaronu izstrādājumu
organoleptiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Krāsa |
Atbilst miltu šķirai un citām pievienotajām
izejvielām, bez neizmīcītu miltu paliekām |
Virsma |
Gluda, var būt nedaudz raupja |
Lūzuma vieta |
Stiklveida |
Forma |
Īsformas |
Garša |
Raksturīga izstrādājumam, bez citas piegaršas |
Smarža |
Raksturīga izstrādājumam, bez citas smaržas |
Stāvoklis pēc izvārīšanas |
Nesalipuši |
3.4. Makaronu izstrādājumu fizikāli ķīmiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Mitrums |
Ne vairāk kā 12,5 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 4 |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl |
Ne vairāk kā 0,6 % |
Sausnas daudzums, kas pārgājis ūdenī vārīšanas
procesā |
Ne vairāk kā 9 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu klātbūtne |
Nav pieļaujama |
4. Pankūku miltu sausā
maisījuma** ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez
pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un
piegaršas |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Piezīme. ** Sausā maisījuma sastāvā ietilpst
galvenokārt kviešu milti un vēl vismaz trīs komponenti
(sausais vājpiena pulveris, olu pulveris, sāls (ne vairāk kā
1,25 g uz 100 g), cukurs (ne vairāk kā 20 g uz 100 g) un
citas sastāvdaļas nelielā daudzumā), un tas ir gatavs pankūku
izgatavošanai bez papildu sastāvdaļu pievienošanas, izņemot
ūdeni vai pienu, kas nepieciešams mīklas iegūšanai. |
5. Vājpiena
pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez
pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un
piegaršas |
Maksimālais ūdens saturs |
4,0 % |
Tauku saturs |
Ne vairāk kā 1,5 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs |
32,0 % |
Minimālais laktozes saturs |
50,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos |
20 |
Maksimālais šķīdības indekss |
1,0 ml |
6. Pilnpiena
pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Gaiši dzeltena, dzeltena. Smalka, sausa pulverveida
viela bez mehāniskiem vai cita veida piemaisījumiem.
Pieļaujamas pulvera piciņas, kuras mehāniskas darbības
rezultātā viegli sabirst |
Smarža un garša |
Raksturīga pasterizētam pienam |
Maksimālais ūdens saturs |
5,0 % |
Tauku saturs |
Ne mazāk kā 26 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs |
24,0 % |
Minimālais laktozes saturs |
37,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos |
19 |
Maksimālais šķīdības indekss |
1,0 ml |
7. Iebiezināta
piena ar cukuru ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes
kritēriji
Iebiezināts piens ar cukuru atbilst prasībām, kas
noteiktas:
1) Eiropas Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas
(ES) 2023/915 par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem
pārtikā un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006,
1. pielikumā;
2) Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulā
(ES) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem
kritērijiem;
3) Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra
noteikumos Nr. 529 "Dehidrēto piena produktu
kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma
prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Krāsa - no baltas ar iedzeltenu nokrāsu līdz krēmkrāsai,
vienmērīga visā masā.
Viendabīga, viskoza, vijīga konsistence, pieļaujamas
nelielas nogulsnes
|
Smarža un garša |
Tīra, salda garša, raksturīga iebiezinātam pienam ar
cukuru, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un
piegaršas |
Piena tauki (%) |
Ne mazāk par 8 |
Kopējā piena sausna (%) |
Ne mazāk par 28 |
8. Ātri vārāmo
auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Bojātas pārslas |
Ne vairāk kā 0,05 % |
9. Griķu pārslu
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14 % |
Skābums grādos |
- |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
10. Putraimu
ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
10.1. Putraimu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji:
10.1.1. putraimu ražošanā tiek izmantoti mieži vai kvieši;
10.1.2. putraimu ražošanā izmantotā labība atbilst Eiropas
Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915
par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā
noteiktajām maksimāli pieļaujamām mikotoksīnu normām.
10.2. Putraimu ražošanas procesa kritērijs - putraimi tiek
ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un tehnoloģisko
instrukciju.
10.3. Miežu putraimu kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvs kodols |
Ne mazāk kā 99,0 % |
tostarp nepilnīgi apstrādāti
graudi
|
Ne vairāk kā 2 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Miltveida piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,8 % |
Veseli graudi |
Ne vairāk kā 1,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
10.4. Kviešu putraimu kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Norma |
Krāsa |
Dzeltena |
Garša |
Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez
piegaršas, nav skāba vai rūgta |
Smarža |
Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez
sasmakuma, pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,5 % |
Kvalitatīvs kodols |
Ne mazāk kā 99,2 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
tostarp minerālie
piemaisījumi
|
Ne vairāk kā 0,05 % |
Bojātie kodoli |
Ne vairāk kā 0,2 % |
Apstrādāti rudzu un miežu graudi |
Ne vairāk kā 2,0 % |
Miltveida piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,5 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 3,0 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
11. Augstākā
labuma kviešu miltu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 15,0 % |
Lipeklis |
Ne mazāk kā 26 % |
Pelnainība |
Ne vairāk kā 0,58 % |
Krišanas skaitlis |
Ne mazāk kā 250 s |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
12. Auzu pārslu
biezputras ar ogām vai augļiem ražošanas un kvalitātes
kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes
produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes
produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas
smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Cukurs |
Ne vairāk kā 20 g |
Kaltētas ogas vai augļi |
12-16 g |
Sāls |
Ne vairāk kā 1,25 g |
Ogu vai augļu aromatizētājs |
0,24-0,36 g |
13. Kartupeļu
biezputras ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 7,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Sāls |
Ne vairāk kā 1,25 g |
14. Mannas
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Manna atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas
2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915 par
konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 15,0 % |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl |
Ne vairāk kā 0,6 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
15. Griķu
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Griķi atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas
2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915 par
konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Brūna, ar dažādu nokrāsu |
Smarža un garša |
Raksturīga griķu putraimiem, bez citas produktam
neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvā kodola saturs |
Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi
|
Ne vairāk kā 4 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,4 % |
Nelobīti graudi |
Ne vairāk kā 0,4 % |
Miltiņu saturs |
Ne vairāk kā 0,02 % |
Bojāti kodoli |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
16. Sautētas
cūkgaļas vai liellopu gaļas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes
kritēriji
16.1. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas (turpmāk -
sautēta gaļa) ražošanas kritēriji:
16.1.1. sautēta gaļa atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas
Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915
par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā;
16.1.2. produkta sastāvā ietilpstošās pārtikas piedevas
atbilst prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes
2008. gada 16. decembra Regulā (ES)
Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām;
16.1.3. sautētas gaļas termiskā apstrāde atbilst
prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes
2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 852/2004
par pārtikas produktu higiēnu XI nodaļā.
16.2. Sautētas gaļas ražošanas procesa kritērijs - sautēta
gaļa ražota saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja
apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju, iepakojuma
veids - divdaļīga metāla kārba ar viegli atveramu vāku,
uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C.
16.3. Sautētas gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam. Gaļa rupja
maluma |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs |
Ne mazāk kā 65 % (gaļa, ko izmanto sautētas gaļas
ražošanai, atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas
Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra
Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu
informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem
Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (ES) Nr. 1924/2006
un (ES) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas
87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas
Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes
Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un
2008/5/EK un Komisijas Regulas (ES) Nr. 608/2004
atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktā) |
Cits |
Dzīvnieku izcelsmes tauki - ne vairāk kā 33 % |
Sāls - ne vairāk kā 2 % |
Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot soju,
mehāniski atdalītu gaļu un dzīvnieku izcelsmes
subproduktus |
17. Tvaicētu
rīsu kvalitātes kritēriji
Rīsi atbilst kritērijiem, kas noteikti Eiropas Komisijas
2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES) 2023/915 par
konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā un ar ko
atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez pelējuma un
citām produktam neraksturīgām smaržām un piegaršām |
Mitrums |
Ne vairāk kā 15,0 % |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga |
Kvalitatīvā kodola saturs |
Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi
|
Ne vairāk kā 10 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,4 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
18. Auksti
spiestas nerafinētas rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Caurspīdīgs zaļgans vai dzintara dzeltens šķidrums,
var būt nelieli nosēdumi |
Smarža un garša |
Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un
piegaršas |
Blīvums |
Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence |
Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā
O2/kg |
Ne vairāk kā 15 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g |
Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % |
Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % |
Ne vairāk kā 0,05 |
19. Rafinētas
rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Caurspīdīgs dzintara dzeltens šķidrums |
Smarža un garša |
Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un
piegaršas |
Blīvums |
Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence |
Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā
O2/kg |
Ne vairāk kā 10 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g |
Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % |
Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % |
Ne vairāk kā 0,05 |
Piesātināto taukskābju daudzums, % |
6-10 % |
Dūmošanas punkts, °C |
226 ± 10 °C |
20. Olu pulvera
kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez
pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un
piegaršas |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
21. Cukura
ražošanas un kvalitātes kritēriji
Cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kura atbilst
kritērijiem, kas noteikti Ministru kabineta 2015. gada
15. decembra noteikumos Nr. 735 "Dažādu veidu
cukura kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma
prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Ne vairāk kā deviņi punkti 0,5 krāsas tipa vienībām,
ko aprēķina atbilstoši Brunsvikas Zemkopības un cukura
rūpniecības tehnoloģijas institūta metodei |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez
citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Polarizācija |
Ne mazāk kā 99,7 °Z |
Invertcukura saturs |
Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Zudumi žāvējot |
Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
22. Šķelto zirņu
kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence |
Kaltēti, sausi, birstoši |
Mitrums |
Ne vairāk kā 15 % |
Veseli graudi |
Ne vairāk kā 1 % |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,40 % |
tostarp minerālie piemaisījumi |
Nav pieļaujami |
Bojātas sēklas |
Ne vairāk kā 0,40 % |
Saēstas sēklas |
Ne vairāk kā 0,50 % |
Nelobītas sēklas |
Ne vairāk kā 0,80 % |
Drupinātas sēklas (izbirst caur sietu Ø 2,5 mm un
paliek uz sieta Ø 1,5 mm) |
Ne vairāk kā 1 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
23. Zivju
konservu ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
23.1. Sterilizētu konservu "Makrele savā sulā"
(turpmāk - konservi) nekaitīguma kritēriji:
23.1.1. konservi atbilst kritērijiem, kas noteikti
Eiropas Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas (ES)
2023/915 par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem pārtikā
un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006, 1. pielikumā
un Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas
(ES) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem
kritērijiem 1. pielikuma 1. nodaļas 1.26. sadaļā,
kā arī prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes
2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 853/2004,
ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku
izcelsmes pārtiku, III pielikuma VIII sadaļas V
nodaļā;
23.1.2. ražošanas tehnoloģiskais process notiek atbilstoši
prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes
2004. gada 29. aprīļa Regulas (ES) Nr. 852/2004
par pārtikas produktu higiēnu IX, X un XI nodaļā, kā arī
Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā maza skābes satura un
paskābinātiem konserviem Nr. CAC/RCP 23-1979 un
Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā zivīm un zvejas
produktiem Nr. CAC/RCP 52/2003;
23.1.3. aromatizētāji tiek lietoti saskaņā ar prasībām, kas
noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada
16. decembra Regulas (ES) Nr. 1334/2008 par
aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju
īpašībām izmantošanai pārtikā un uz tās un par grozījumiem
Padomes Regulā (EEK) Nr. 1601/91, Regulās (EK)
Nr. 2232/96 un (EK) Nr. 110/2008 un Direktīvā
2000/13/EK;
23.1.4. konservi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām
prasībām un ražotāja apstiprinātu receptūru un produkta un
procesa aprakstiem. Konservu izgatavošanai izmanto saldētas
makreles Scomber, iepakojuma veids - hermētiski noslēgta
kārba ar atveramu vāku, uzglabāšanas režīms no 0 līdz
+25 °C. Konservi ir rūpnieciski sterili.
23.2. Konservu ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un ārējais izskats, konsistence |
Atbilst attiecīgajam produktam, pieļaujami ādas
plīsumi. Zivju liemeņi vai gabaliņi līdzeni, bez zvīņām, var
būt nenogrieztas spuras, izņemot astes. Zivju gaļas krāsa
atbilst vārītas makreles krāsai. Dabīgā sulā - buljonā, kas
izdalījies sterilizācijas procesā, pieļaujamas olbaltumvielu
nogulsnes un nelielas zivs daļas |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas, zivju gaļas
konsistence sulīga, var būt nedaudz sausa, asakas mīkstas,
bez rūgtas piegaršas |
Minimālā zivju liemeņu vai to gabalu masa kārbā pēc
sterilizācijas |
Ne mazāk kā 70 % no kārbas neto daudzuma |
Pārtikas ražošanas sāls saturs |
1-2,5 % |
Cits |
Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot:
- pārtikas piedevas garšas, smaržas un ārējā izskata
uzlabošanai;
- stabilizatorus, antioksidantus un aromatizētājus
|
Var būt pievienotas garšvielas, garšaugi |
24. Zīdaiņiem un
maziem bērniem paredzētu pārtikas produktu komplekta ražošanas,
nekaitīguma un kvalitātes kritēriji
24.1. Zīdaiņiem
paredzētu maisījumu un papildu ēdināšanas maisījumu un maziem
bērniem paredzētas pārtikas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes
kritēriji
Zīdaiņiem paredzētu maisījumu un papildu ēdināšanas maisījumu
un maziem bērniem paredzētu pārtikas produktu ražošanā un
izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada
12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem
un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem
nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem
svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK,
Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un
2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK
un Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 un (EK)
Nr. 953/2009;
2) Eiropas Komisijas 2023. gada 25. aprīļa Regulas
(ES) 2023/915 par konkrētu kontaminantu maksimālajiem līmeņiem
pārtikā un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006,
1. pielikumā;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada
16. decembra Regulā (ES) Nr. 1333/2008 par pārtikas
piedevām;
4) Komisijas 2015. gada 25. septembra Deleģētajā
regulā (ES) 2016/127, ar ko attiecībā uz īpašām sastāva un
informācijas prasībām, kuras piemēro maisījumiem zīdaiņiem un
papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem, un attiecībā uz
informācijas prasībām saistībā ar zīdaiņu un mazu bērnu ēdināšanu
papildina Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES)
Nr. 609/2013.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas |
Atbilst Komisijas 2015. gada 25.
septembra Deleģētajā regulā (ES) 2016/127, ar ko attiecībā uz
īpašām sastāva un informācijas prasībām, kuras piemēro
maisījumiem zīdaiņiem un papildu ēdināšanas maisījumiem
zīdaiņiem, un attiecībā uz informācijas prasībām saistībā ar
zīdaiņu un mazu bērnu ēdināšanu papildina Eiropas Parlamenta
un Padomes Regulu (ES) Nr. 609/2013, minētajām prasībām |
Tauki |
Ogļhidrāti |
Minerālvielas |
Vitamīni |
Kaitēkļu invāzija*** |
Nav pieļaujama |
Cits |
Mātes piens ir ieteicamākā pārtika veseliem
zīdaiņiem. Produkts ir paredzēts, lai apmierinātu zīdaiņu
uztura vajadzības |
Piezīme. *** Attiecināms uz sausajiem
papildu ēdināšanas maisījumiem. |
24.2.
Apstrādātas graudaugu pārtikas un zīdaiņiem un maziem bērniem
paredzētas pārtikas ražošanas, nekaitīguma un kvalitātes
kritēriji
24.2.1. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas graudaugu
pārtikas produktu, dārzeņu un augļu produktu, kā arī gaļas
produktu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas
noteiktas:
24.2.1.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada
12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un
maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem
paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara
kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas
Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK,
Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas
Regulas (ES) Nr. 41/2009 un (ES) Nr. 953/2009;
24.2.1.2. Eiropas Komisijas 2023. gada 25. aprīļa
Regulā (ES) 2023/915 par konkrētu kontaminantu maksimālajiem
līmeņiem pārtikā un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1881/2006,
1. pielikumā;
24.2.1.3. Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada
16. decembra Regulā (ES) Nr. 1333/2008 par pārtikas
piedevām;
24.2.1.4. Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija
noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu
pārtikai un tās marķējumam".
24.2.2. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas graudaugu
pārtikas produktu, dārzeņu un augļu produktu, kā arī gaļas
produktu kvalitātes kritēriji:
24.2.2.1. putras (putras sausais maisījums, lietošanai gatava
putra):
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas |
Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2.
jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu
bērnu pārtikai un tās marķējumam" minētajām
prasībām |
Tauki |
Minerālvielas |
Vitamīni |
24.2.2.2. sausiņi:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas |
Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2.
jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu
bērnu pārtikai un tās marķējumam" minētajām
prasībām |
Tauki |
Minerālvielas |
Vitamīni |
24.2.2.3. augļu biezeņi:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Augļu saturs |
Ne mazāk kā 70 % no produkta masas |
Cits |
Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru.
Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem
paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par
pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.2.4. dārzeņu biezeņi:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs |
Ne mazāk kā 75 % no produkta masas |
Cits |
Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru.
Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem
paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par
pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.2.5. dārzeņu biezeņi ar gaļu:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs |
Ne mazāk kā 50 % no produkta masas |
Gaļas saturs |
Ne mazāk kā 8 % no produkta masas |
Cits |
Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru.
Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem
paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par
pārtikas piedevu lietošanu |
24.2.2.6. gaļas biezeņi:
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas
produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs |
Ne mazāk kā 40 % no produkta masas |
Cits |
Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru.
Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem
paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par
pārtikas piedevu lietošanu |
"