Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.196

Rīgā 1995.gada 11.jūlijā (prot. Nr.37 13.§)
Darījumu novērtējuma komisijas nolikums
Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām39.pantu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Darījumu novērtējuma komisija (tālāk tekstā — “komisija”) sniedz atzinumus par attiecīgā darījuma tirgus cenu vai tirgus vērtību (tālāk tekstā — “vērtība”), ja nodokļu maksātājs nepiekrīt nodokļu administrācijas noteiktajai attiecīgā darījuma vērtībai.

2. Komisija savā darbībā ievēro Satversmi, likumus, Ministru kabineta tiesību aktus, normatīvos aktus un šo nolikumu, kā arī starptautisko tiesību normas. Ja tiek konstatēta pretruna starp tiesību aktiem un Latvijas Republikā spēkā esošajām starptautisko tiesību normām, komisija ievēro starptautisko tiesību normas.

II. Komisijas darbības mērķis un uzdevumi

3. Komisijas darbības mērķis ir savas kompetences ietvaros sarunu, konsultāciju un brīvprātīgas vienošanās ceļā novērst nesaskaņas starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju attiecībā uz novērtēšanai iesniegtajiem darījumiem. Ja nesaskaņas nav iespējams novērst, komisija sniedz atzinumu par attiecīgā darījuma vērtību.

4. Komisijai ir šādi uzdevumi:

4.1. pieņemt nodokļu maksātāju iesniegumus attiecīgu darījumu vērtības noteikšanai (ja attiecīgais iesniegums iesniegts komisijā desmit dienu laikā pēc tam, kad nodokļu administrācija pieņēmusi apstrīdamo lēmumu);

4.2. izvērtēt nodokļu administrācijas noteiktās attiecīgā darījuma vērtības atbilstību faktiskajam darījumu vērtības līmenim attiecīgajā laikposmā;

4.3. 30 dienu laikā pēc attiecīgā iesnieguma vai šo noteikumu 6.2.–6.4. apakšpunktā minētās papildu informācijas saņemšanas sagatavot un sniegt nodokļu maksātājam — iesnieguma iesniedzējam — atzinumu un vienlaikus nosūtīt minēto atzinumu attiecīgajai nodokļu administrācijai.

5. Par katru novērtēto darījumu komisija sniedz atzinumu. Ja starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju nav panākta vienošanās, minētajam atzinumam tiesā, kā arī attiecībā uz abām pusēm ir ieteikuma raksturs.

III. Komisijas tiesības

6. Komisijai ir šādas tiesības:

6.1. ja izskatāmā jautājuma specifika vai sarežģītība to prasa, uzaicināt piedalīties komisijas sēdēs lietpratējus un speciālistus;

6.2. pieprasīt un saņemt no nodokļu maksātāja — iesnieguma iesniedzēja —, kā arī no attiecīgās nodokļu administrācijas papildu informāciju, kas nepieciešama attiecīgā darījuma vērtības noteikšanai;

6.3. savas kompetences ietvaros pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldības institūcijām informāciju par analogu darījumu vērtību attiecīgajā laikposmā;

6.4. pieprasīt un saņemt atzinumu no Finansu ministrijas attiecīgās komisijas un Valsts ieņēmumu dienesta par attiecīgā darījuma vērtību preču dempinga vai subsidēta importa gadījumā.

IV. Komisijas darbība

7. Komisijas sastāvu nosaka un apstiprina Ministru kabinets.

8. Komisijas locekļiem jāiepazīstas ar komisijas sēdē izskatāmajiem iesniegumiem un tiem pievienotajiem materiāliem desmit dienu laikā pēc to saņemšanas no komisijas sekretariāta.

9. Komisijas sēdes vada komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā — komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Uz komisijas sēdi var uzaicināt ieinteresētās personas.

10. Komisijas sēdes notiek reizi divās nedēļās. Ja nepieciešams, sēdes var sasaukt arī biežāk.

11. Komisija atzinumus var pieņemt, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no komisijas locekļiem.

12. Komisija atzinumus pieņem, atklāti balsojot. Komisijas atzinums ir pieņemts, ja par to balsojusi vairāk nekā puse no klātesošajiem komisijas locekļiem. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir sēdes vadītāja balss.

13. Ja komisijas sēdē nav iespējams sniegt atzinumu par attiecīgā darījuma vērtību, komisija nodod materiālus speciālistiem atzinuma sagatavošanai.

14. Komisijas sēdes protokolē. Sēdes protokolu paraksta sēdes vadītājs un tie komisijas locekļi, kuri piedalījušies attiecīgajā sēdē. Ja kāda komisijas locekļa atzinums būtiski atšķiras no komisijas sēdē pieņemtā komisijas atzinuma, komisijas loceklim ir tiesības pieprasīt, lai sēdes protokolam tiktu pievienots arī viņa viedoklis.

15. Ja novērtējamais darījums skar komisijas locekļa, viņa laulātā, radinieka vai svaiņa intereses, skaitot radniecību līdz trešajai pakāpei un svainību līdz otrajai pakāpei, tad ieinteresētajam komisijas loceklim nav balsstiesību, kad tiek pieņemts atzinums par minēto darījumu. Komisijas loceklim par viņa interesēm jāpaziņo pirms komisijas sēdes sākuma, un tas jāieraksta komisijas sēdes protokolā.

16. Ja komisijas loceklis nevar piedalīties komisijas sēdē, ar attiecīgās valsts institūcijas pilnvarojumu viņu var aizvietot cits minētās valsts institūcijas pārstāvis (bez balsstiesībām).

17. Ja kāds no komisijas locekļiem tiek atsaukts, tad citu attiecīgās institūcijas pārstāvi komisijas sastāvā iekļauj ar Ministru kabineta rīkojumu.

18. Komisijas sekretariāta funkcijas pilda Ekonomikas ministrijas Rūpniecības politikas departamenta Rūpniecības stratēģiskās attīstības nodaļas darbinieki.

Iesniegumus un tiem pievienotos materiālus komisijas sekretariāts reģistrē speciālā žurnālā, septiņu dienu laikā izskata un nodrošina komisijas locekļu savlaicīgu iepazīstināšanu ar attiecīgajiem iesniegumiem un materiāliem.

19. Komisijas materiāltehnisko apkalpošanu nodrošina Ekonomikas ministrija.

Ministru prezidents M.Gailis

Ekonomikas ministrs J.Zvanītājs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Darījumu novērtējuma komisijas nolikums Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 196Pieņemts: 11.07.1995.Stājas spēkā: 19.07.1995.Zaudē spēku: 11.01.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 106, 18.07.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
35884
19.07.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"