Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Saldū 2024. gada 30. septembrī

Grozījumi Saldus novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu"

Izdoti ar Saldus novada domes
2024. gada 30. septembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 12, 57. §)

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
31. panta pirmo daļu

Izdarīt Saldus novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu" šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa atjaunotā dzīvojamā mājā ir daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa, kas atrodas dzīvojamā mājā, kurai ir veikta būves atjaunošana (saskaņā ar būvniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem), kas ietver energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus."

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Atzinumu par dzīvojamo telpu atbilstību daļēji labiekārtotai dzīvojamai telpai atjaunotā dzīvojamā mājā vai labiekārtotai dzīvojamai telpai atjaunotā dzīvojamā mājā un darbu rezultātā sasniegto dzīvojamās mājas energoefektivāti sniedz Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes norīkots speciālists."

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 8.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.5. daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā - 2,00 euro/m2 mēnesī."

4. Izteikt 9.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.4. labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā, ja darbu rezultātā sasniegtā dzīvojamās mājas energoefektivāte nepārsniedz 30 %, - 1,50 euro/m2 mēnesī;".

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 9.5., 9.6. un 9.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.5. labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā, ja darbu rezultātā sasniegtā dzīvojamās mājas energoefektivāte pārsniedz 30 %, - 2,50 euro/m2 mēnesī;

"9.6. daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā, ja darbu rezultātā sasniegtā dzīvojamās mājas energoefektivāte nepārsniedz 30 %, - 1,00 euro/m2 mēnesī;

"9.7. daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā, ja darbu rezultātā sasniegtā dzīvojamās mājas energoefektivāte pārsniedz 30 %, - 2,00 euro/m2 mēnesī."

6. Papildināt saistošos noteikumus ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Īres maksas peļņas daļas apmērs daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā un labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā tiek mainīts pēc būves atjaunošanas pabeigšanas, 6.1 punktā norādītā atzinuma saņemšanas un īrnieka informēšanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 31 "Grozījumi Saldus novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saldus novada pašvaldība 2023. gada 24. augustā ir pieņēmusi saistošos noteikumu Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu". Saistošie noteikumi ir stājušies spēka 2024. gada 1. janvārī. Izvērtējot saistošo noteikumu piemērošanu praksē, ir konstatēts, ka ir nepieciešams noteikt dalītu īres maksas peļņas daļu par daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā un labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā, atkarībā no darbu rezultātā sasniegtās dzīvojamās mājas energoefektivitātes.

Dzīvojamo telpu īres likuma 31. panta pirmā daļa nosaka "Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, ņemot vērā tās saistošos noteikumus par īres maksas noteikšanu." Tātad saistošo noteikumu izdošanai alternatīva nav iespējama.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Ieņēmumi no dzīvojamo telpu īres maksas peļņas daļas tiek novirzīti dzīvokļu remontiem, jo pašvaldībai piederošajos dzīvokļos ilgstoši nav veikti remonta darbi, logu, durvju nomaiņa, apkures iekārtu remonts. Kā arī tiek segti kredītmaksājumi par dzīvojamo māju atjaunošanu un energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem.

Nav nepieciešama jaunu resursu izveidošana vai piesaiste.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Iedzīvotājiem, kuriem ir grūtības norēķināties par dzīvokļa īri, ir iespēja saņemt mājokļa pabalstu, saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Papildus sociālajiem dzīvokļiem tiek piemērota īres maksas un pakalpojumu maksas atlaide saskaņā ar Saldus novada domes 2023. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. 8 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Saldus novadā" nosacījumiem.

Saldus novada pašvaldība ir noslēgusi 560 dzīvojamo telpu īres līgumus (27.08.2024.) situācijās, kad īrnieki nesaņem palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošie noteikumi nerada papildu izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.

Jauni pienākumi netiek uzlikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Dzīvojamo telpu īres līgumus slēdz attiecīgā pagasta/pilsētas pārvalde. Atzinumu par dzīvojamo telpu atbilstību labiekārtotai dzīvojamai telpai atjaunotā dzīvojamā mājā un darbu rezultātā sasniegto dzīvojamās mājas energoefektivitāti sniedz Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes norīkots speciālists. Dzīvojamo telpu īres maksas rēķinu sagatavošanu veic Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, jo saistošo noteikumi izdošana ir vienīgais veids, kā noteikt pašvaldības dzīvojamo telpu īres maksu.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Jautājums izskatīts Budžeta un ekonomikas komisijā un atbalstīts Finanšu komitejā.

Saistošo noteikumu projekts no 09.09.2024. līdz 23.09.2024. (ne mazāk kā divas nedēļas) publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Ierosinājumi nav saņemti.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Saldus novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 28 "Par Saldus novada .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Saldus novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 30.09.2024.Stājas spēkā: 05.10.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 194, 04.10.2024. OP numurs: 2024/194.25
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
355418
05.10.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"