Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/16

Aizkrauklē 2024. gada 19. septembrī
Par ēku numura zīmju, māju un ielu nosaukumu norāžu izvietošanu Aizkraukles novadā
APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes 2024. gada 19. septembra
sēdes lēmumu Nr. 668 (prot. Nr. 13, 2. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā izvietojamas ēku numura zīmes, māju un ielu nosaukumu norādes (turpmāk visas kopā – Norādes).

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu un veidot vizuālu tēlu Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā, ņemot vērā Aizkraukles novada teritoriālo iedalījumu.

3. Ēku numura zīmes un māju nosaukuma norādes saskaņā ar saistošo noteikumu pielikumu izvieto un uztur kārtībā ēku īpašnieki, valdītāji vai apsaimniekotāji.

4. Ielu nosaukumu norādes un virziena norādes uz viensētām uzstāda ielu/ceļu krustojumos uz atsevišķiem stabiem Aizkraukles novada pašvaldība.

5. Privātpersonas un juridiskas personas ārpus pilsētu un ciemu teritorijām var izvietot māju nosaukumu norādes, kas izgatavotas pēc individuāla dizaina.

6. Norādes izvieto un uztur labā tehniskā un vizuālā kārtībā (norādēm jābūt tīrām, bez redzamiem bojājumiem, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem) ēkas vai nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai apsaimniekotājs.

II. Norāžu izvietošanas kārtība

7. Pie ēkas jābūt ēkas numura zīmei, kas izvietojama uz fasādes, kas vērsta pret ielu saistībā ar kuru piešķirta adrese.

8. Ja ēkai ir vairākas ieejas un galvenā ir sānu vai aizmugures pagalma fasāde, zīme izvietojama uz fasādes, kas vērsta pret ielu saistībā ar kuru piešķirta adrese.

9. Ja ēka atrodas iekškvartālā, zīme izvietojama uz fasādes, kura redzama no galvenās pieejas (pievadceļa).

10. Ja ēka atrodas (vairāk nekā 20 metru attālumā) atstatu no ielas – dārzā vai pagalmā – zīme izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba.

11. Ēkas numura zīme un mājas nosaukuma norāde izvietojama 2.5–3.0 metru augstumā no zemes pie ēkas fasādes.

12. Ārpus ciema teritorijām māju nosaukuma norādi novieto redzamā vietā pie mājas fasādes, iebrauktuves vai pagalmā.

13. Ielas nosaukuma norādi var izvietot uz šķērsielas stūra ēkas 2.5–3.0 metru augstumā no zemes uz atsevišķa staba.

14. Ja ēkas sarežģītā arhitektoniskā veidojuma vai novietojuma dēļ nav iespējams izpildīt prasības par Norāžu izvietošanu, to izvietojumu atsevišķi jāsaskaņo ar pašvaldības speciālistu – arhitektu.

III. Dizaina un informācijas prasības

15. Ēkas numura zīmē norāda ielas nosaukumu un ēkas numuru (ja ēkas numurs satur gan ciparus, gan alfabēta burtu, tad ēkas numurzīmē lietojams cipars un lielais burts, piemēram, 1A.).

16. Ēkas numura zīmē papildus var norādīt arī ēkas piederību (privātīpašums, valsts īpašums, pašvaldības īpašums, kopīpašums vai ēkas īpašnieka vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā).

17. Ja uz numura zīmes ir norādīts ēkas īpašnieka uzvārds un mainās ēkas piederība, ēkas īpašniekam ir pienākums viena mēneša laikā no īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā izmainīt numura zīmē nepieciešamo informāciju.

18. Ēkas numura zīmēm izmēri noteikti noteikumu pielikumā.

19. Mājas nosaukuma norādē norāda mājas nosaukumu.

20. Ielu nosaukuma norādē norāda ielas nosaukumu.

21. Norādēm jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā, tās nedrīkst būt deformētas vai citādi bojātas.

22. Norādēm jāizmanto mitrumizturīgs materiāls. Krāsas, fonts un izmēri noteikti šo noteikumu pielikumā.

IV. Saistošo noteikumu izpildes kontrole

23. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Būvvalde un Aizkraukles novada pašvaldības policijas amatpersonas, kuras, konstatējot saistošo noteikumu prasību neievērošanu, var izdot administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbības saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

24. Administratīvā akta nepildīšanas gadījumā piespiedu naudu uzliek Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

25. Aizkraukles novada ielu un māju nosaukumu norāžu sakārtošanai atbilstoši šiem noteikumiem tiek noteikts 2 (divu) gadu ilgs pārejas periods. Pārejas periods attiecas tikai uz tiem nekustamajiem īpašumiem, kuriem šādas nosaukumu norādes nav un uz nekustamajiem īpašumiem, kuriem norādes ir sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī, kas nav salasāmas un ir deformētas, vai kā citādi bojātas.

26. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums
Pielikums
Aizkraukles novada domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/16

1. Paraugi

1.1. Aizkraukles pilsētā, Aizkraukles pagastā, Skrīveru pagastā, Jaunjelgavas apvienībā (Jaunjelgavas pilsēta, Daudzeses pag., Jaunjelgavas pag., Sērenes pag., Seces pag., Staburaga pag., Sunākstes pag.) un Neretas apvienībā (Mazzalves pag., Neretas pag., Pilskalnes pag., Zalves pag.).

1.1.1. Ēku numurzīme:

Ēku numurzīmju izmēri 230 x 300 mm vai 300 x 400 mm.

Daudzstāvu ēku numurzīmju izmēri 350 x 450 mm.

Pamatne krāsota – cinkota skārda vai alumīnija kompozītmateriāls.

Krāsa: tumši zaļa – pulverkrāsa RAL 6016.

1.1.2. ielu un laukumu nosaukumu plāksne:

Pamatne krāsota – cinkota skārda vai alumīnija kompozītmateriāls.

Krāsa: tumši zaļa – pulverkrāsa RAL 6016.

1.1.3. nekustamā īpašuma nosaukuma norāžu zīmju plāksnes paraugs:

Zīmes plāksnes izmēri – 160 (augstums) x 420/560/700 (garums) mm;

Materiāls un apdare – Cinkots skārds (1 mm), presēts reljefs, četri urbumi ų 4 mm;

Krāsas: Pamatne – krāsa: tumši zaļa – pulverkrāsa RAL 6016;

Fonts: Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %); Lielo burtu augstums – 70 mm.

1.2. Kokneses apvienībā (Kokneses pilsēta, Kokneses pag., Bebru pag., Iršu pag.) un Pļaviņu apvienībā (Pļaviņu pilsēta, Aiviekstes pag., Klintaines pag., Vietalvas pag.)

1.2.1. ēku numerācijas norādes plāksnes paraugs:

Zīmes plāksnes izmēri – 220/280 x 320 mm;

Materiāls un apdare – Cinkots skārds (1 mm), presēts reljefs, četri urbumi ų 4 mm;

Krāsas: Pamatne – krāsu kods RAL Brown Red 3011; Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (3M Scotchlite);

Fonts: Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %); Lielo burtu augstums – 26 mm; Ciparu augstums – 122 mm.

1.2.2. ielu vai nekustamā īpašuma nosaukuma norāžu zīmju plāksnes paraugs:

Zīmes plāksnes izmēri – 220/280 x 320 mm;

Materiāls un apdare – Cinkots skārds (1mm), presēts reljefs, četri urbumi ų 4 mm;

Krāsas: Pamatne – krāsu kods RAL Brown Red 3011; Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (3M Scotchlite);

Fonts: Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %); Lielo burtu augstums – 70 mm;

Zīmes stiprinājums pie balsta: Balsts – RAL Brown Red 3011 caurule ar d=60 mm, balsta augstums virs zemes 2.5 m.

1.2.3. nekustamā īpašuma nosaukuma norāžu zīmju plāksnes paraugs:

Zīmes plāksnes izmēri – 160 (augstums) x 420/560/700 (garums) mm;

Materiāls un apdare – Cinkots skārds (1 mm), presēts reljefs, četri urbumi ų 4 mm;

Krāsas: Pamatne – krāsu kods RAL Brown Red 3011; Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (3M Scotchlite);

Fonts: Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %); Lielo burtu augstums – 70 mm.

Aizkraukles novada domes 2024. gada 19. septembra saistošo noteikumu Nr. 2024/16 "Par ēku numura zīmju, māju un ielu nosaukumu norāžu izvietošanu Aizkraukles novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Aizkraukles novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) saistošie noteikumi "Par ēku numura zīmju, māju un ielu nosaukumu norāžu izvietošanu Aizkraukles novadā" (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā izvietojamas ēku numura zīmes, māju un ielu nosaukumu norādes. Noteikumu mērķis ir nodrošināt adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu un veidot vizuālu tēlu Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā, ņemot vērā Aizkraukles novada teritoriālo iedalījumu.

1.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punktu viena no pašvaldības autonomām funkcijām ir gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

Savukārt Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

1.3. Lai veicinātu Aizkraukles novada administratīvās teritorijas labiekārtošanu, kas savukārt ietver gan estētiska un vienota vizuālā tēla izveidi pašvaldības apvienību pārvalžu pārziņā esošo teritoriālo vienību ietvaros, gan nepieciešamības gadījumā adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu, nepieciešams izdot saistošos noteikumus, kuros ietverti nosacījumi ēkas numerācijas un ēku un nekustamo īpašumu nosaukumu plākšņu izgatavošanai un izvietošanai.

Līdz 2022. gada 31. decembrim (saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 17. punktu) pašvaldībā bija spēkā četru bijušo novadu – Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu un Jaunjelgavas – saistošie noteikumi. Līdz ar to, izstrādājot šajos noteikumos ietvertos noteikumus, tika ņemtas vērā prasības, kas jau bija iekļautas noteikumos, kas bija spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim, lai neuzliktu papildus slogu noteikumu izpildē.

Skrīveriem un Neretai šādu saistošo noteikumu nebija, tāpēc šīm vietām ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikts pārejas periods 2 (divi) gadi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Noteikumu īstenošanas ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu nav plānota, jo nav nepieciešami resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, esošo institūciju kompetences paplašināšanai, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

2.2. Noteikumu izpilde tiks nodrošināta budžeta ietvaros.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā atrodas adresācijas objekts, kas atrodas Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā.

3.2. Sociālā ietekme ir labvēlīga, jo noteikumi veidos vienotu tēlu, sakoptu, pievilcīgu teritoriju un ainavu, tā vairos cilvēku labsajūtu.

3.3. Ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties noteikumu piemērošanā ir Aizkraukles novada pašvaldība.

4.2. Noteikumos, kas nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošo noteikumu iecerēto normu īstenošanai, līdz ar to saistošo noteikumu izpildi kontrolēs Aizkraukles novada pašvaldības policijas amatpersonas un Aizkraukles novada būvvalde, kuras, konstatējot noteikumu prasību neievērošanu, varēs izdot administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbības saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

4.3. Administratīvā akta nepildīšanas gadījumā paredzēts noteikt piespiedu naudu atbilstoši Administratīvā procesa likumam.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Noteikumi tiek izstrādāti, ņemot vērā pašvaldības autonomās funkcijas.

5.2. Noteikumu īstenošanā nav nepieciešami papildus pašvaldības cilvēkresursi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuNav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija vai jaunu darba vietu izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Saistošo noteikumu izstrādāšanas procesā tika veiktas konsultācijas ar pašvaldības speciālistiem un pašvaldības policiju.

8.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 27. augusta līdz 2024. gada 10. septembrim publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aizkraukle.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemti viedokļi.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ēku numura zīmju, māju un ielu nosaukumu norāžu izvietošanu Aizkraukles novadā Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Aizkraukles novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2024/16Pieņemts: 19.09.2024.Stājas spēkā: 01.10.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 190, 30.09.2024. OP numurs: 2024/190.22
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
355236
01.10.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"