Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN16/2024

Olainē 2024. gada 25. septembrī
Olaines novada līdzdalības budžeta nolikums
Apstiprināti ar Olaines novada pašvaldības domes
2024. gada 25. septembra sēdes lēmumu (9. prot., 5.2. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otru daļu un 61. panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Nolikums) nosaka kārtību, kādā Olaines novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) organizē līdzdalības budžeta finansējuma izlietojumu iedzīvotāju ierosinātajiem teritorijas attīstības projektiem (turpmāk – Projekti), un kārtību, kādā notiek Projektu iesniegšana un atlase.

2. Pašvaldība organizē un izsludina Projektu konkursu (turpmāk – Konkurss).

3. Konkursa mērķis ir:

3.1. veicināt Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju iesaisti teritorijas attīstības jautājumu izlemšanā;

3.2. veidot kvalitatīvas dzīves vidi, teritoriju attīstību un labiekārtotu ārtelpu;

3.3. veicināt Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotājus iesaistīties Pašvaldības infrastruktūras un labiekārtojuma attīstībā;

3.4. iegūt vērtīgu atgriezenisko saiti par nepieciešamajiem publiskās ārtelpas uzlabojumiem, kas ir svarīgi Pašvaldības iedzīvotājiem.

II. Finansējuma piešķiršanas nosacījumi

4. Pašvaldības dome Konkursa realizācijai kārtējā gadā paredz finansējumu Pašvaldības budžetā. Viena Projekta realizācijai piešķir finanšu līdzekļus ne vairāk kā 50 000 euro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli), tajā skaitā tehniskās dokumentācijas izstrādei, ja tāda ir nepieciešama.

5. Finansējumu piešķir, organizējot atklātu Konkursu.

6. Finansējumu piešķir Pašvaldības Konkursa kārtībā izvēlēto projektu īstenošanai.

7. Konkursam iesniedz Projektu, kas atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. Projekts paredz ieguldījumus Pašvaldībai piederošā īpašumā, savukārt ieguldījumus citai publiskai personai vai privātpersonai piederošā īpašumā – gadījumā, kad ir saņemts attiecīgā īpašnieka saskaņojums (tajā skaitā noslēgts attiecīga rakstura līgums) un ieguldījums nepieciešams, lai īstenotu Pašvaldības autonomās funkcijas vai brīvprātīgās iniciatīvas;

7.2. Projekta rezultātā radītā infrastruktūra kalpo un publiski pieejama vismaz 10 (desmit) gadus;

7.3. Projekts nav saistīts ar komercdarbības atbalstu, politiskām un reliģiskām aktivitātēm.

III. Prasības Projekta pieteikuma iesniedzējam

8. Projekta pieteikumu dalībai Konkursā iesniedz Pašvaldības teritorijā deklarēta fiziska persona, kura sasniegusi vismaz 16 (sešpadsmit) gadu vecumu, vai Olaines novadā reģistrēta biedrība vai nodibinājums, kurā nav Pašvaldības dalības (turpmāk – Iesniedzējs).

9. Iesniedzējam ir tiesības iesniegt ne vairāk kā 3 (trīs) Projekta pieteikumus. Projektu piedāvājumi nedrīkst būt mākslīgi/nepamatoti sadalīti kā viena lielāka apjoma projekta daļas. 1 (viens) Projekta pieteikums attiecas tikai uz 1 (vienu) objektu vienā teritorijā.

IV. Konkursa izsludināšana un prasības

10. Paziņojumu par Konkursa izsludināšanu publicē Pašvaldības tīmekļvietnē www.olaine.lv ar šādu informāciju:

10.1. Projekta pieteikumu iesniegšanas vieta;

10.2. Projekta pieteikumu iesniegšanas termiņš;

10.3. Konkursa nolikums.

11. Projekta pieteikumu veido šādi dokumenti:

11.1. aizpildīta un parakstīta Projekta pieteikuma veidlapa (1. pielikums);

11.2. dokuments, kas apliecina Iesniedzēja pilnvarotās personas tiesības rīkoties Iesniedzēja vārdā, ja Projekta pieteikumu iesniedz Iesniedzēja pilnvarotā persona;

11.3. ja paredzēti uzlabojumi/labiekārtojums infrastruktūrā – iesniedz projekta skici (norādot visu Projekta būtisko elementu izmērus (cm) un to izvietojumu uz zemesgabala robežu plāna vai izdrukas no tīmekļvietnes www.topografija.lv, www.kadastrs.lv vai www.geolatvija.lv);

11.4. vismaz viena vizualizācija, kurā uzskatāmi attēlots Projekta īstenošanas rezultāts. Elektroniski iesniegtajai vizualizācijai jābūt *.jpg vai *.png formātā, vēlams, ar izšķirtspēju ne mazāku kā 654 x 652 (citas izšķirtspējas vizualizācijas tiek pielāgotas).

12. Projekta pieteikumu sagatavo datorrakstā, ievērojot normatīvo aktu prasības par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu.

V. Projekta pieteikuma dokumenti un iesniegšanas kārtība

13. Projekta pieteikuma iesniegšanas termiņš ir no Konkursa izsludināšanas brīža līdz attiecīgā gada 15.oktobrim. Iesniegšanas termiņš nevar būt īsāks par četrām nedēļām.

14. Projekta pieteikumu Iesniedzējs iesniedz slēgtā aploksnē (izņemot Nolikuma 15.2. apakšpunktā paredzēto gadījumu), uz aploksnes norāda šādu informāciju:

14.1. saņēmējs: Olaines novada pašvaldība;

14.2. norāde "Olaines novada līdzdalības budžeta projektu īstenošanas konkursam".

15. Projekta pieteikumu var iesniegt:

15.1. klātienē Olaines novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (turpmāk – Centrs) Zemgales ielā 33, Olainē, Olaines novadā, atbilstoši Centra darba laikam. Projekta pieteikuma elektronisko kopiju "MS Word" (*.doc vai *.docx), "Adobe Acrobat Reader" (*.pdf formātā) nosūta uz elektroniskā pasta adresi: lidzdalibasbudzets@olaine.lv;

15.2. elektroniski, parakstot ar drošu elektronisko parakstu un nosūtot uz elektroniskā pasta adresi: lidzdalibasbudzets@olaine.lv. Iesniedzot Projekta pieteikumu elektroniski, norādāma Konkursa nolikuma 14. punktā noteiktā informācija un pieteikumu sagatavo vienā elektroniskā dokumenta pakotnē;

15.3. publiskā interneta vietnes https://geolatvija.lv/ sadaļā "Līdzdalības budžets".

16. Projekta pieteikumu, kurš iesniegts pēc Nolikuma 13. punktā norādītā termiņa, Konkursa vērtēšanas komisija (turpmāk – Komisija) nevērtē.

17. Iesniedzējs ir tiesīgs pirms Projekta pieteikuma iesniegšanas termiņa beigām atsaukt iesniegto Projekta pieteikumu.

18. Iesniedzēja iesniegtais Projekta pieteikums ir apliecinājums tam, ka Iesniedzējs ir iepazinies ar Konkursa nolikumu, apliecina piekrišanu, ievēros to pilnībā un uzņemas atbildību par Konkursa nolikumā noteikto prasību izpildi.

19. Visas izmaksas, kas saistītas ar Projekta pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu, sedz Iesniedzējs.

20. Pirms Projekta pieteikuma iesniegšanas Komisija Iesniedzējam nodrošina iespēju:

20.1. noskaidrot, vai Projekts attiecas uz Nolikuma 7. punkta apakšpunktos noteiktajiem kritērijiem;

20.2. noskaidrot attiecīgā zemesgabala īpašumtiesības un atļauto izmantošanas veidu;

20.3. saņemt attiecīgā zemesgabala robežu plāna, apgrūtinājumu plāna, topogrāfijas (ja tādi ir Pašvaldības rīcībā) kopiju.

21. Lai saņemtu Nolikuma 20. punktā minēto informāciju un dokumentus, Iesniedzējs vēršas pie Komisijas sekretāra, nosūtot pieprasījumu uz elektroniskā pasta adresi: lidzdalibasbudzets@olaine.lv.

VI. Konkursa komisijas darbība un kompetence

22. Iesniegtos Projektu pieteikumus Konkursam vērtē Komisija, kuru apstiprina Pašvaldības izpilddirektors ar rīkojumu.

23. Komisijas darbu vada tās priekšsēdētājs. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdēs piedalās vairāk nekā puse no Komisijas locekļiem. Komisija pieņem lēmumus balsojot. Balsīm sadaloties vienādi, izšķirošā ir Komisijas priekšsēdētāja balss.

24. Komisijas sēdes protokolu paraksta visi klātesošie Komisijas locekļi un Komisijas sekretārs, kurš nav Komisijas loceklis.

25. Komisijas kompetence:

25.1. izvērtēt Konkursam iesniegtos Projektu pieteikumus, noteikt atbalstāmos Projektus un tiem piešķiramā finansējuma apjomu;

25.2. lūgt Iesniedzējam precizēt Projekta pieteikumā ietverto informāciju, ja tas nepieciešams iesniegtā Projekta pieteikuma vērtēšanai, norādot atbildes sniegšanas termiņus;

25.3. pieaicināt Komisijas darbā nozaru ekspertus viedokļa sniegšanai;

25.4. veikt Projektu pieteikumos matemātisko aprēķinu kļūdu labojumus;

25.5. sniegt atbildes uz Iesniedzēju uzdotajiem jautājumiem;

25.6. noraidīt Projekta pieteikumu, ja:

25.6.1. Projekts neatbilst Konkursa nolikumā noteiktajām prasībām;

25.6.2. Konkursa ietvaros nav pieejams finansējums Projekta īstenošanai;

25.7. lemt par atkārtota Konkursa izsludināšanu;

25.8. veikt citas darbības atbilstoši Konkursa nolikumam.

VII. Projekta pieteikumu izvērtēšana, lēmuma pieņemšana un paziņošana

26. Komisijas sekretārs reģistrē iesniegtos Projekta pieteikumus iesniegšanas secībā un pārbauda to atbilstību Nolikuma 8., 14., 15. punktam un Konkursa nolikumam.

27. Komisijas sekretārs sagatavo Projekta pieteikumu atvēršanas protokolu, kurā par katru Projekta pieteikumu norāda šādas ziņas: Iesniedzēja nosaukums, Projekta nosaukums.

28. Saņemtos Projektu pieteikumus izskata Komisija sēdē 2 (divās) kārtās. Jebkurā no kārtām Komisija var lūgt papildu informāciju no Iesniedzēja un citām valsts un Pašvaldības institūcijām un/vai nozaru ekspertiem, ja tas nepieciešams Projekta vērtēšanai, norādot atbildes termiņu.

29. Pirms Projekta pieteikumu izskatīšanas Komisijas sēdē katrs Komisijas loceklis paraksta apliecinājumu, ka viņš nav personīgi ieinteresēts kādā no Konkursam iesniegtajiem Projekta pieteikumiem.

30. Ja Komisijas loceklis ir personīgi ieinteresēts kāda iesniegtā Projekta pieteikuma izskatīšanā, viņš par to informē pārējos Komisijas locekļus un nepiedalās šī pieteikuma apspriešanā un lēmuma pieņemšanā.

31. Vērtēšanas pirmajā kārtā Komisija iepazīstas ar Projekta pieteikumu atvēršanas protokolu un vērtē Projekta pieteikumu atbilstību Nolikuma 3. un 7. punktam. Atbilstošus Projekta pieteikumus Komisija virza izskatīšanai Pašvaldības Attīstības nodaļai (turpmāk – Attīstības nodaļa) Projekta īstenošanas ietvaros veicamo darbību izvērtēšanai. Neatbilstošus Projektus Komisija noraida.

32. Vērtēšanas otrajā kārtā Komisija izvērtē Attīstības nodaļas sniegtos atzinumus par Projektu īstenošanas iespējamību.

33. Projektus, kuru īstenošana ir atzīta par iespējamu, Komisija nodod balsošanai iedzīvotājiem. Projektus, kuru īstenošana ir atzīta par neiespējamu, Komisija noraida.

34. Ja Komisijai ir šaubas par Attīstības nodaļas atzinumā norādīto, Komisijai ir tiesības pieprasīt papildu informāciju vai skaidrojumu no Attīstības nodaļas, kā arī papildu informāciju no citām valsts vai Pašvaldības institūcijām un/vai nozaru ekspertiem, lai noskaidrotu, vai Projekta īstenošana ir iespējama. Ja ir saņemta informācija, kas ir pretrunā ar Attīstības nodaļas atzinumā norādīto, tad Komisijai ir tiesības pieprasīt atkārtotu atzinumu.

VIII. Pašvaldības iedzīvotāju balsošana

35. Par Projektu balso elektroniski publiskā interneta tīmekļvietnē - https://geolatvija.lv/ sadaļā "Līdzdalības budžets".

36. Par Projektu balso persona, kura sasniegusi 16 (sešpadsmit) gadu vecumu un kuras deklarētā dzīvesvieta ir Olaines novadā. Persona balsojumā var piedalīties tikai 1 (vienu) reizi.

37. Balsošana notiek 1 (vienu) kalendāro mēnesi Nolikuma 35. punktā norādītajā publiskā interneta tīmekļvietnē.

38. Komisija pēc Nolikuma 37. punktā noteiktā termiņa iestāšanās apkopo rezultātus un iesniedz Pašvaldības domei lēmumu par nepieciešamā finansējuma apstiprināšanu par tiem Projektiem, kuri saņēmuši vislielāko balsu skaitu. Pārējos Projektus Komisija noraida.

39. Komisijas lēmumu par Projekta pieteikuma noraidīšanu paziņo Iesniedzējam 10 (desmit) darba dienu laikā no Komisijas sēdes dienas. Iesniedzējam par finansējuma piešķiršanu paziņo 5 (piecu) darba dienu laikā pēc Pašvaldības domes sēdes.

40. Komisija var izbeigt Konkursu bez rezultātiem, ja:

40.1. nav iesniegts neviens Projekta pieteikums;

40.2. visi iesniegtie Projekta pieteikumi ir noraidīti Konkursa pirmajā vai otrajā kārtā;

40.3. konstatē citu būtisku iemeslu, kas liedz turpināt Konkursa norisi.

41. Paziņojumu par Konkursa rezultātiem, norādot Projekta nosaukumu, realizācijas vietu un Iesniedzēju, publicē Pašvaldības interneta tīmekļvietnē www.olaine.lv un Pašvaldības informatīvajā izdevumā "Olaines Domes Vēstis".

IX. Projekta īstenošanas nosacījumi

42. Konkursa kārtībā Pašvaldības domes apstiprināto Projektu īsteno Attīstības nodaļa, ievērojot finanšu līdzekļu piešķiršanas, sadalīšanas un apmaksas kārtības iekšējos noteikumus.

43. Projekta īstenošana notiek Pašvaldību likuma 62. panta otrajā daļā noteiktajā termiņā.

44. Ja Projekta īstenošanas stadijā objektīvu apstākļu dēļ veic izmaiņas Projektā, par to Attīstības nodaļa informē Iesniedzēju.

45. Ja Projekta īstenošanas procesā konstatē objektīvus apstākļus, kas liedz īstenot Projektu, Projektu neīsteno. Neizmantotos finanšu līdzekļus novirza nākamā gada līdzdalības budžeta projektu īstenošanai.

46. Projekta īstenošanas laikā un pēc īstenošanas pie objekta izvieto informatīvu plāksni/stendu ar informāciju, ka Projekts ir īstenots Konkursa ietvaros, t. sk. norādot Projekta nosaukumu un Iesniedzēju.

47. Projekta sadārdzinājuma gadījumā Projektu īsteno, ja sadārdzinājums nepārsniedz 20 % no Pašvaldības domes lēmumā piešķirtā finansējuma.

48. Projektu īstenošanas gaitu uzrauga Pašvaldības izpilddirektors.

Noslēguma jautājums

49. Nolikums stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
Pielikums
Olaines novada pašvaldības domes 2024. gada 25. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. SN16/2024
"Olaines novada līdzdalības budžeta nolikums" (9. prot., 5.2. p.)
PROJEKTA IDEJAS PIETEIKUMA VEIDLAPA

Informējam, ka Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, kontaktinformācija saziņai (tālruņa numurs, e-pasta adrese), IP adrese) apstrādes mērķi ir:

1) identificēt Jūs un pārliecināties, vai atbilstat "Olaines novada līdzdalības budžeta nolikuma" prasībām;

2) saziņai ar Jums nolikumā minētajos gadījumos.

Jūs kā iesniedzējs esat atbildīgs par personas datu nodošanas Olaines novada pašvaldībai likumību, tajā skaitā Jums ir aizliegts sniegt Olaines novada pašvaldībai personas datus, ja šai apstrādei nepastāv juridisks pamats.

1. Informācija par projekta idejas iesniedzēju

Projekta idejas iesniedzējs – fiziska persona
Vārds, uzvārds 
Personas kods 
Deklarētās dzīvesvietas adrese 
Korespondences adrese
(nav jānorāda, ja projekta ideju iesniedz elektroniski)
 
Kontaktinformācija saziņai
(tālruņa numurs, e-pasta adrese)
 
 
Projekta idejas iesniedzējs – juridiska persona (nevalstiskā organizācija)
Nosaukums 
Vienotais reģistrācijas numurs 
Juridiskā adrese 
Korespondences adrese
(nav jānorāda, ja projekta ideju iesniedz elektroniski)
 
Kontaktinformācija saziņai
(tālruņa numurs, e-pasta adrese)
 
Pārstāvja vārds, uzvārds 
Pārstāvības pamats
(statūti, pilnvarojums, cits)
 

2. Informācija par projekta ideju

2.1. Informācija par projekta idejas īstenošanas vietu
Adrese 
Kadastra apzīmējums1 
Cita informācija, kas iespējami precizē projekta idejas īstenošanas vietu 
 
2.2. Projekta idejas nosaukums (īss, uzmanību piesaistošs, līdz 50 zīmēm)
 
 
 
2.3. Īss projekta idejas apraksts (tīmekļvietnei www.olaine.lv, līdz 250 zīmēm)
 
 
 
2.4. Projekta idejas tematiskā joma (norādiet projekta idejas jomu)

o Sporta un rotaļu laukumi

o Zaļā zona, rekreācija un atpūta

o Pilsētvides infrastruktūra

o Kultūrvides infrastruktūra

o Satiksmes infrastruktūra

o Cits____________________

 
2.5. Projekta idejas apraksts un tā sabiedriskā nepieciešamība (aprakstiet projekta ideju – kā vajadzētu izskatīties projekta idejai un tās atsevišķiem elementiem, kādu pievienoto vērtību projekta ideja sniegs vietējai kopienai, nosauciet galveno mērķa grupu un uz projekta ideju attiecināmo konkursa nolikuma 2. punktā noteikto konkursa mērķi, līdz 2500 zīmēm)
 
 
 
2.6. Projekta idejas īstenošanai iespējami nepieciešamais finansējums (norādiet projekta darbu apjomu, iespējamās darbu un materiālu izmaksas un to, vai projekts var tikt īstenots arī nepilnā apjomā)
Paredzamās darbu izmaksas:
Darbu veids
vai konstruktīvā elementa nosaukums, apraksts
Cena par vienību, EUR
(bez PVN)
Vienību skaitsKopējā cena, EUR (bez PVN)Piezīmes
Projektēšana un autoruzraudzība1    
Būvuzraudzība2    
     
     
     
PAVISAM KOPĀ BEZ PVN

PVN

PAVISAM KOPĀ AR PVN

  
  
  

1 Vismaz 10 % no projekta īstenošanas izmaksām.

2 Vismaz 3 % no projekta īstenošanas izmaksām.

 
2.7. Projekta idejas īstenošana nepilnā apjomā
(Ja Komisija atzīst, ka Projekta īstenošana ir iespējama tikai daļēji)
Piekrītu

Nepiekrītu

Atzīmēt, ja projekta idejas iesniedzējs piekrīt projekta idejas īstenošanai nepilnā apjomā

Pielikumā:*

projekta idejas skice (norādāmi visu projekta idejas būtisko elementu izmēri (cm) un to izvietojums uz zemesgabala robežu plāna vai izdrukas no tīmekļvietnes www.topografija.lv, www. kadastrs.lv vai www.geolatvija.lv);

vismaz viena vizualizācija, kurā uzskatāmi attēlots projekta idejas īstenošanas rezultāts;

dokuments, kas apliecina projekta idejas iesniedzēja pilnvarotās personas tiesības rīkoties projekta idejas iesniedzēja vārdā (ja attiecināms).

* atzīmējiet pievienotos pielikumus


1 https://www.kadastrs.lv/graphical_data/show

Paskaidrojuma raksts
Olaines novada pašvaldības domes 2024. gada 25. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. SN16/2024 "Olaines novada līdzdalības budžeta nolikums"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1. Saistošie noteikumi "Olaines novada līdzdalības budžeta nolikums" (turpmāk – Nolikums) nosaka kārtību, kādā Olaines novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) organizē līdzdalības budžeta finansējuma izlietojumu iedzīvotāju ierosinātajiem teritorijas attīstības projektiem (turpmāk – Projekti), un kārtību, kādā notiek Projektu iesniegšana un atlase.

Konkursa mērķis ir:

- veicināt Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju iesaisti teritorijas attīstības jautājumu izlemšanā;

- veidot kvalitatīvas dzīves vidi, teritoriju attīstību un labiekārtotu ārtelpu;

- veicināt Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotājus iesaistīties Pašvaldības infrastruktūras attīstībā un labiekārtojumā;

- iegūt vērtīgu atgriezenisko saiti par nepieciešamajiem publiskās ārtelpas uzlabojumiem, kas ir svarīgi Pašvaldības iedzīvotājiem.

Pašvaldību likums paredz līdzdalības budžetu izlietot pēc iespējas plašākam sabiedrības lokam, sabiedrības ierosinātiem teritorijas attīstības projektiem, kurus īstenos Pašvaldība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaskaņā ar Pašvaldību likuma 59. panta otro daļu Pašvaldības dome gadskārtējā pašvaldības budžetā paredz finansējumu līdzdalības budžetam vismaz 0,5 procentu apmērā no pašvaldības vidējiem viena gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa faktiskajiem ieņēmumiem, kas tiek aprēķināti par pēdējiem trim gadiem. Projektu realizācijas cikls ir 2 gadi, kas nozīmē, ka nepieciešamais finansējums tiek apgūts 2 gadu laikā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Saistošo noteikumu pieņemšana labvēlīgi ietekmēs apkārtējo vidi, jo tiesiskais regulējums attiecināms uz sabiedrībai pieejamu publisku ārtelpu – tiks īstenoti Projekti, kas virzīti uz teritorijas sakopšanu, jaunu vides objektu izveidošanu, atpūtas vietu iekārtošanu, sporta un aktīvās atpūtas infrastruktūras izveidošanu plašu sabiedrības grupu interesēm. Noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās vienlīdzīgas iespējas.

3.2. Veiktās pārmaiņas pozitīvi ietekmēs cilvēku veselību un drošību, jo veiktās darbības tiks īstenotas atbilstoši būvniecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem un tās veicinās pilsētvides labiekārtošanu atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm, ņemot vērā arī drošības aspektu. Noteiktu Projektu ideju realizācija uzlabos iedzīvotāju veselību, piemēram, pastaigu takas, dažādas iekārtas/ierīces sporta aktivitātēm, piemēram, āra trenažieri, u. tml.

3.3. Tiks sakārtotas publiski pieejamas teritorijas, kas atstās pozitīvu ietekmi uz sabiedrību kopumā, tai skaitā arī uz uzņēmējdarbības vidi.

3.4. Ietekme uz konkurenci nav attiecināma.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Visas izmaksas, kas saistītas ar Projekta pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu, sedz iesniedzējs.

Noteikumi paredz, ka konkursā iesniegtos Projektus izskata konkursa vērtēšanas komisija. Projektu īstenošanu veic Pašvaldības Attīstības nodaļa.

Administratīvo procedūru papildu izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta, ņemot vērā Pašvaldības budžetā šim mērķim paredzētos līdzekļus. Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai jaunas darba vietas.

Konkursa rīkošanu, projektu pieteikumu pieņemšanu un konsultācijas ar Projektu iesniedzējiem nodrošinās Pašvaldības darbinieki. Iesniegto Projektu vērtēšanu veiks Pašvaldības izpilddirektora apstiprināta konkursa vērtēšanas komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošajiem normatīvajiem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts izskatīts Finanšu komitejā un ievietots sabiedrības viedokļa apzināšanai Pašvaldības tīmekļvietnē www.olaine.lv no 23.08.2024. līdz 06.09.2024.

Noteiktajā termiņā saņemts viens priekšlikums – "Olaines novada līdzdalības budžeta nolikumā projektu balsošanas sistēmā nepieciešams ieviest iespēju balsot pret projektu".

Ierosinājums ir noraidāms, jo Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa paredz, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību;

savukārt 61. pants viennozīmīgi nosaka, ka

Līdzdalības budžeta nolikums ir saistošie noteikumi, kuros nosaka līdzdalības budžeta izlietošanas kārtību, bet nedod paplašinājumu.

Par Projekta atbilstību izlemj komisija, to apstiprina dome, nevis iedzīvotāji.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Olaines novada līdzdalības budžeta nolikums Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Olaines novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN16/2024Pieņemts: 25.09.2024.Stājas spēkā: 01.01.2025.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 190, 30.09.2024. OP numurs: 2024/190.24
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
355235
01.01.2025
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"