Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 763

Rīgā 2024. gada 23. septembrī (prot. Nr. 37 32. §)
Par luminiscējošu informatīvu zīmju "Patvertne" iegādi un uzstādīšanu

1. Pamatojoties uz Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra sēdes protokollēmumu "Informatīvais ziņojums "Par tālāko rīcību patvertņu jautājumā"" (prot. Nr. 1 95. §) un Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas tematiskās komitejas 2024. gada 27. augusta sēdes protokollēmumu "Par civilās aizsardzības patvertņu izveidi" (prot. Nr. 1 2. §), kā arī lai nodrošinātu luminiscējošu informatīvu zīmju "Patvertne" iegādi un izvietošanu pie valstij, pašvaldībām un to kapitālsabiedrībām piederošām ēkām, kuras apsekojis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Būvniecības valsts kontroles birojs, pašvaldību būvvaldes būvinspektori vai pašvaldības civilās aizsardzības atbildīgie speciālisti un kuru pagrabstāvi vai pazemes stāvi pēc apsekošanas novērtējuma atbilst vai daļēji atbilst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izstrādātajām vadlīnijām par patvertņu minimālajām tehniskajām prasībām:

1.1. ministrijām, to padotībā esošajām iestādēm un kapitālsabiedrībām, kurās ministrija vai padotības iestāde ir kapitāla daļu turētāja, līdz 2024. gada 22. novembrim par saviem finanšu līdzekļiem iegādāties luminiscējošās informatīvās zīmes "Patvertne" atbilstoši šā rīkojuma pielikumā minētajām prasībām;

1.2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam līdz 2024. gada 22. novembrim iegādāties pašvaldībām paredzētās luminiscējošās informatīvās zīmes "Patvertne" atbilstoši šā rīkojuma pielikumā minētajām prasībām.

2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam nodot pašvaldību īpašumā šā rīkojuma 1.2. apakšpunktā minētās luminiscējošās informatīvās zīmes "Patvertne" uzstādīšanai uz pašvaldībām piederošajām ēkām.

3. Šā rīkojuma 1.1. apakšpunktā minētajām institūcijām līdz 2024. gada 8. decembrim nodrošināt luminiscējošo informatīvo zīmju "Patvertne" izvietošanu uz tām piederošām ēkām atbilstoši šā rīkojuma pielikumā minētajām prasībām.

4. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam nodrošināt metodisko atbalstu, lai informētu ministrijas un pašvaldības par apsekoto ēku pagrabstāviem vai pazemes stāviem, kuri pēc apsekošanas novērtējuma atbilst vai daļēji atbilst vadlīnijām par patvertņu minimālajām tehniskajām prasībām.

5. Valsts institūcijām, tai skaitā to kapitālsabiedrībām, informēt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu par adresēm, kurās ir uzstādīta luminiscējošā informatīvā zīme "Patvertne".

6. Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt finansējumu 2024. gadā ne vairāk kā 32 340 euro apmērā, lai segtu izdevumus par šā rīkojuma 1.2. apakšpunktā minēto luminiscējošo informatīvo zīmju "Patvertne" iegādi.

7. Iekšlietu ministrijai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sagatavot un iesniegt pieprasījumu Finanšu ministrijā līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" par šā rīkojuma 1.2. apakšpunktā minēto luminiscējošo informatīvo zīmju "Patvertne" iegādi atbilstoši faktiski izlietotajiem finanšu līdzekļiem, nepārsniedzot šā rīkojuma 6. punktā noteikto finansējuma apmēru.

Ministru prezidente E. Siliņa

Iekšlietu ministrs R. Kozlovskis
Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 23. septembra
rīkojumam Nr. 763
Luminiscējošu informatīvu zīmju "Patvertne" izvietošanas un vizuālā noformējuma prasības

Lai nodrošinātu efektīvu patvertnes zīmju izvietošanu uz ēkas un tās apkārtnē, kā arī to, ka sabiedrībai ir skaidra informācija par patvertnes atrašanās vietu, noteiktas šādas prasības.

I. Zīmes izvietošana pie patvertnes ieejas

1. Zīmi izvieto 2 līdz 2,5 metru augstumā no zemes.

2. Zīmi novieto virs vai blakus ieejas durvīm, kas ved uz patvertni.

3. Pārliecinās, ka zīme nav aizsegta ar citiem objektiem un ir redzama no vismaz 45 grādu leņķa attiecībā pret ieeju.

II. Papildu zīmju uzstādīšana

4. Izvērtē papildu zīmju uzstādīšanas nepieciešamību:

4.1. papildu zīmes ārpus ēkas ieejas:

4.1.1. ja uz patvertni var nokļūt pa citām ieejām un tās ir paredzētas sabiedriskai lietošanai, zīmes novieto pie ēkas papildu ieejām;

4.1.2. ja patvertnes ieeja nav tieši redzama, zīmi papildina ar bultiņām, kas norāda virzienu, un papildu zīmes izvieto gar ceļu uz patvertni;

4.1.3. ārpus ēkas papildu zīmes izvieto ik pēc 20–30 metriem, lai nodrošinātu skaidru virzienu uz patvertni;

4.2. papildu zīmes ēkas iekšpusē:

4.2.1. ja uz patvertni ir jādodas caur ēkas iekšpusē esošiem gaiteņiem, izvērtē papildu zīmju izvietošanu ik pēc 10–20 metriem, īpaši pie katra pagrieziena un krustojuma;

4.2.2. ja nepieciešams, zīmes izvieto pie katrām kāpnēm un liftu ieejām, kas ved uz patvertni.

III. Droša patvertnes zīmes uzstādīšana

5. Zīmi nostiprina uz cietas virsmas, piemēram, betona vai ķieģeļu sienas.

6. Izmanto speciālas drošības skrūves vai stiprinājumus, kas ir grūti noņemami ar parastajiem instrumentiem.

7. Papildus mehāniskajiem stiprinājumiem var izmantot spēcīgu līmi vai epoksīda sveķus, lai piestiprinātu zīmi pie sienas.

IV. Patvertnes vizuālais noformējums

8. Zīmes vizuālais noformējums un atbilstības prasības:

Nr. p. k.Specifikācija
8.1.civilās aizsardzības zīme ISO 7010-E021 patvertnes norādei

8.2.zīme veidota no mehāniski un pret klimatiskajiem laikapstākļiem izturīga materiāla ar alumīnija, kompozītmateriāla vai plastikāta pamatni
8.3.zīmes kopējais izmērs ir 300 x 400 mm (±5 mm), apakšējā daļā 100 mm augstumā ir uzraksts "PATVERTNE" (ja nepieciešams, blakus norāda bultu virzienā uz patvertni)
8.4.zīmei ir četri urbumi stūros zīmes stiprināšanai pie sienas
8.5.zīmi izgatavo divos veidos – ar luminiscējošu materiālu lietošanai neizgaismotās vietās un bez luminiscējoša materiāla
8.6.zīmju grafiskās formas krāsas:
 signālbalts RAL 9003
 signālzaļš RAL 6032
8.7.zīme atbilst šādiem standartiem:
8.7.1.LVS EN ISO 7010:2020 "Grafiskie simboli. Drošības krāsas un drošības zīmes. Reģistrētās drošības zīmes" zīmei ISO 7010-E021
8.7.2.LVS ISO 3864-1:2011 "Grafiskie simboli. Drošības krāsas un drošības zīmes. 1. daļa: Drošības zīmju un drošības apzīmējumu konstruēšanas principi"
8.7.3.LVS ISO 3864-3:2012 "Grafiskie simboli. Drošības krāsas un drošības zīmes. 3. daļa: Drošības zīmes lietoto grafisko simbolu konstruēšanas principi"
8.7.4.LVS ISO 3864-4:2011 "Grafiskie simboli. Drošības krāsas un drošības zīmes. 4. daļa: Kolometriskās un fotometriskās īpašības drošības zīmju materiāliem"

9. Sociālās aprūpes objektos zīmi ieteicams papildināt ar uzrakstu Braila rakstā, kas ir izvietots sasniedzamā augstumā.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par luminiscējošu informatīvu zīmju "Patvertne" iegādi un uzstādīšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Iekšlietu ministrija Veids: rīkojums Numurs: 763Pieņemts: 23.09.2024.Stājas spēkā: 23.09.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 187, 25.09.2024. OP numurs: 2024/187.7
Saistītie dokumenti
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
355141
23.09.2024
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"