Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 18

Jēkabpils novadā 2024. gada 27. jūnijā

Grozījumi Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
27.06.2024. lēmumu Nr. 426 (prot. Nr. 12, 7. §)

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu

Izdarīt Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 146. nr.; 2023, 53. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.5. nodrošina dalīti vākto bioloģisko atkritumu savākšanu izmantojot konteinerus, ievērojot šādus nosacījumus:

5.5.1. saimnieciskās darbības veicēji iesaistās bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, ja radīto bioloģisko atkritumu apjoms nedēļā ir 120 litri vai vairāk. Ja radīto bioloģisko atkritumu apjoms nedēļā ir līdz 120 litriem saimnieciskās darbības veicējam ir atļauts kompostēt dalīti vāktos bioloģiskos atkritumus, par ko ir pienākums informēt atkritumu apsaimniekotāju, sniedzot vismaz šādu informāciju: kompostēto bioloģisko atkritumu daudzums gadā, bioloģisko atkritumu kompostēšanas adrese;

5.5.2. individuālo dzīvojamo māju īpašnieki, valdītāji vai lietotāji iesaistās bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, nodrošinot, ka pie individuālās dzīvojamās mājas tiek izvietoti bioloģisko atkritumu dalītai vākšanai paredzētie konteineri;

5.5.3. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašnieki vai apsaimniekotāji iesaistās bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, nodrošinot, ka pie dzīvojamās mājas (tai piesaistītajā konteineru laukumā) tiek izvietoti bioloģisko atkritumu dalītai vākšanai paredzētie konteineri;

5.5.4. individuālo dzīvojamo māju īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem un ne lielākas kā 8 (astoņu) dzīvokļu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem Jēkabpils, Aknīstes un Viesītes pilsētās un Brodu, Salas, Spunģēnu un Zīlānu ciemos un daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, kura neatrodas Jēkabpils, Aknīstes un Viesītes pilsētās un Brodu, Salas, Spunģēnu un Zīlānu ciemos ir atļauts kompostēt dalīti vāktos bioloģiskos atkritumus ierīkojot kompostēšanas vietu savā īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošā zemesgabalā, par ko ir pienākums informēt atkritumu apsaimniekotāju, sniedzot vismaz šādu informāciju: kompostēto bioloģisko atkritumu daudzums gadā, bioloģisko atkritumu kompostēšanas adrese;

5.5.5. atkritumu apsaimniekotājs nodrošina informācijas uzkrāšanu par tiem atkritumu radītājiem, kuri var neiesaistīties bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā un ir iesnieguši 5.5.1. un 5.5.4. apakšpunktā noteikto informāciju;

5.5.6. dalīti vākto bioloģisko atkritumu konteineru tīrību nodrošina atkritumu radītājs."

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 7.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.6. dalīti vākto bioloģisko atkritumu izvešana jānodrošina:

7.6.1. Jēkabpils valstspilsētā - ne retāk kā 1 (vienu) reizi nedēļā;

7.6.2. Jēkabpils novada teritorijā ārpus Jēkabpils valstspilsētas - ne retāk kā 1 (vienu) reizi divās nedēļās."

3. Papildināt saistošo noteikumu Noslēguma jautājumus ar 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Dalīti vākto bioloģisko atkritumu konteinerus pēc atkritumu valdītāja pieteikuma sākotnēji uzstāda atkritumu apsaimniekotājs."

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Jēkabpils novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošo noteikumu Nr. 18 "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojums Atkritumu apsaimniekošanas likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktā ir noteikts, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, nosakot tai skaitā prasības atkritumu dalītās savākšanas organizēšanai, arī šo atkritumu savākšanas biežumam.

Bioloģiskie atkritumi ir bioloģiski noārdāmi dārzu un parku atkritumi, mājsaimniecību, biroju, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu (restorānu, ēdnīcu u. c.), vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietu pārtikas un virtuves atkritumi un citi tiem pielīdzināmi pārtikas rūpniecības uzņēmumu atkritumi, kuru apsaimniekošanai pašvaldībai sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju ir jāizveido dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas sistēma.

 Saistošie noteikumi ir izstrādāti, lai noteiktu atbildības robežas un pienākumus dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas nodrošināšanai netiek prognozēta finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu.
Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu īstenošana un ievērošana veicinās sadzīves atkritumu dalītu vākšanu, tādējādi samazinot atkritumu poligonā noglabājamo atkritumu apjomu, uzlabojot vides kvalitāti kopumā.

Ievērojot saistošo noteikumu prasības, tiek nodrošināta droša, atkritumu apsaimniekošana, līdz ar to nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir atkritumu radītāji un valdītāji, nekustamā īpašuma īpašnieki un pārvaldnieki, kā arī atkritumu apsaimniekotāji. Sabiedrības mērķa grupām projekta tiesiskais regulējums nemaina tiesības un pienākumus.

Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošinās Jēkabpils novada pašvaldības iestāžu struktūrvienības.

Persona par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem var vērsties Jēkabpils novada pašvaldībā un pie atkritumu apsaimniekotāja, ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums par atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā.

Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie administratīvās atbildības normatīvajos noteiktajā kārtībā.

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas - organizēt iedzīvotājiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds - realizēšanai.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai papildu cilvēkresursu piesaiste, netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi jau esošajiem pašvaldības darbiniekiem.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšana Saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošinās Jēkabpils novada pašvaldības iestāžu struktūrvienības, atkritumu apsaimniekotājs un atkritumu valdītājs.
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītā rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklis Saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jēkabpils novada pašvaldības mājas lapā laikā no 16.05.2024. līdz 30.05.2024., privātpersonu ierosinājumi nav saņemti.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par sadzīves .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 18Pieņemts: 27.06.2024.Stājas spēkā: 17.08.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 159, 16.08.2024. OP numurs: 2024/159.33
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
354295
17.08.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"