Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 15

Madonā 2024. gada 31. jūlijā (domes lēmums Nr. 464, prot. Nr. 14, 65. p.)

Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2022. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 42 "Par līdzfinansējumu Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas"

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta otro prim daļu

1. Izdarīt Madonas novada pašvaldības 2022. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 42 "Par līdzfinansējumu Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas" šādus grozījumus:

1.1. svītrot saistošo noteikumu 7. punktā skaitli un vārdu "10. un";

1.2. svītrot saistošo noteikumu 10. punktu;

1.3. svītrot saistošo noteikumu 12. punktā skaitli un vārdu "10. un";

1.4. svītrot saistošo noteikumu 14. punktā skaitļus un vārdu "10.1., 10.2. un";

1.5. svītrot saistošo noteikumu 16. punktu.

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. septembrī.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

 

Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2024. gada 31. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2022. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 42 "Par līdzfinansējumu Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi "Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2022. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 42 "Par līdzfinansējumu Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas"" (turpmāk - Saistošie noteikumi) izstrādāti ar mērķi grozīt un precizēt pašlaik spēkā esošos Madonas novada pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) 2022. gada 30. novembrī izdotos saistošos noteikumus Nr. 42 "Par līdzfinansējumu Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 42), kas izdoti uz Izglītības likuma 12. panta otro prim daļu. Izglītības likuma 12. panta otrajā prim daļā paredzēts, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, kas nepieciešama, lai nodrošinātu profesionālās ievirzes izglītības pieejamību un kvalitatīvāku īstenošanu pašvaldībā.

Saistošie noteikumi Nr. 42 paredz izglītojamajiem saņemt līdzfinansējuma atvieglojumu 50 % apmērā, ja izglītojamais ir sekmīgs, nav neattaisnotu kavējumu un izglītojamajam semestra vērtējumos ir tikai teicamas un izcilas (9 un 10 balles) sekmes vai izglītojamais mūzikas vai mākslas profesionālās ievirzes izglītības programmas ietvaros guvis izcilus panākumus konkursos vai skatēs, izglītojamais sporta profesionālās ievirzes izglītības programmas ietvaros uzrādījis augstus sasniegumus sacensībās, vienā izglītības iestādē mācās divi bērni no vienas ģimenes vai izglītojamais Madonas Bērnu un sporta skolā apgūst divas vai vairākas sporta profesionālās ievirzes izglītības programmas. Savukārt, līdzfinansējuma atvieglojums 100 % apmērā tiek piemērots, ja izglītojamais ir sekmīgs, nav neattaisnotu kavējumu un ir persona ar invaliditāti, bārenis vai bez vecāku gādības palicis bērns, ir no ģimenes, kurai piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, ir no daudzbērnu ģimenes (ģimene, kurai izsniegta Latvijas goda ģimenes apliecība "3+ ģimenes karte") vai izglītojamais ir iekļauts Latvijas sporta veidu federāciju apstiprinātajā Latvijas izlases dalībnieku sarakstā.

Kopš saistošo noteikumu Nr. 42 spēkā stāšanās pašvaldība ir grozījusi noteikumus "Mācību priekšmetu olimpiāžu un konkursu organizēšanas un laureātu apbalvošanas kārtība", paredzot, ka profesionālās ievirzes izglītības iestādes izglītojamie, kas ieguvuši godalgotas vietas valsts vai starptautiskos konkursos kultūrizglītības jomā, saņem naudas balvas saskaņā ar šo noteikumu nosacījumiem. 1. pielikumu. Tādējādi būtībā izglītojamajam, kuram semestra vērtējumos ir tikai teicamas un izcilas (9 un 10 balles) sekmes vai kurš mūzikas vai mākslas profesionālās ievirzes izglītības programmas ietvaros guvis izcilus panākumus konkursos vai skatēs, saņem divus pašvaldības atbalsta veidus par vienu un to pašu sasniegumu - līdzfinansējuma atlaidi un naudas balvu. Lai izvairītos no dubultā finansējuma, būtu saglabājams tikai viens atbalsta veids - naudas balva.

Sagatavotie saistošo noteikumu Nr. 42 grozījumi paredz atteikties no pašvaldības piemērotās 50 % atlaides profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei, lai izvairītos no dubultā pašvaldības finansējuma profesionālās ievirzes izglītojamajiem.

Līdzfinansējuma atvieglojumu 100 % apmērā saistošajos noteikumos Nr. 42 minētajām personu grupām plānots saglabāt.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav tieša fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu.
Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecināms uz iedzīvotājiem, kuri vēlas izglītot savus bērnus profesionālās ievirzes izglītības programmās. Saistošo noteikumu noteiktajā kārtībā pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ietekme uz vidi - nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci - nav paredzēta.

Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administrēšanu turpinās nodrošināt pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādes un Madonas novada Centrālās administrācijas Finanšu nodaļa.

Noteikumi neparedz izmaiņas administratīvās procedūrās, lai privātpersonas saņemtu profesionālās ievirzes izglītību.

Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošajos noteikumos noteiktās kārtības izpildei un lēmumu pieņemšanai pašvaldībā netiks veidotas jaunas amata vienības.

Saistošie noteikumi tiek izdoti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļā noteikto autonomo funkciju - gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt profesionālās ievirzes izglītības pieejamību - ietvaros.

Informācija par izpildes nodrošināšanu Pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādes un Madonas novada Centrālās administrācijas Finanšu nodaļa darbinieki nodrošinās noteikumu īstenošanu esošo pienākumu vai darba uzdevumu ietvaros.

Noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešami papildu resursi.

Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītā rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 12. jūnija līdz 2024. gada 28. jūnijam publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.madona.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2022. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 42 "Par līdzfinansējumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 31.07.2024.Stājas spēkā: 01.09.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 155, 12.08.2024. OP numurs: 2024/155.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
354192
01.09.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"