Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 18/2024

Mārupē 2024. gada 31. jūlijā
Par Mārupes novada pašvaldības stipendiju studējošiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā, kas sniedz iespēju veikt pedagoģisko darbu izglītības iestādē
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 31. jūlija lēmumu Nr. 11
(prot. Nr. 14)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķir stipendijas studējošiem (turpmāk – stipendija), kuri apgūst izglītības programmu, kas sniedz iespēju veikt pedagoģisko darbu izglītības iestādē.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir ilgtermiņā nodrošināt Pašvaldības dibinātās izglītības iestādes ar augsti kvalificētiem pedagogiem.

3. Pašvaldība piešķir un izmaksā stipendiju neatkarīgi no tā, vai studējošais saņem valsts piešķirto stipendiju.

4. Stipendijas var saņemt studējošie no otrā studiju gada uz visu atlikušo studiju programmas apguves laiku:

4.1. pedagoģijā, kuru absolventiem ir tiesības strādāt izglītības iestādē;

4.2. citās zinātņu nozarēs, kuru absolventiem ir tiesības strādāt izglītības iestādē, papildus apgūstot vismaz 72 (septiņdesmit divu) stundu profesionālās pilnveides programmu pedagoģijā.

5. Stipendijas piešķir atklāta konkursa kārtībā pretendentiem, kuri studē kādā no šo saistošo noteikumu 4. punktā noteiktajām studiju programmām un iegūst kvalifikāciju: matemātikas skolotājs, fizikas un/vai inženierzinību skolotājs, sociālo zinību un vēstures skolotājs, latviešu valodas un literatūras skolotājs, mūzikas skolotājs, svešvalodas skolotājs, dabaszinību skolotājs, ģeogrāfijas skolotājs, sākumskolas skolotājs, pirmsskolas skolotājs, sociālais pedagogs, speciālais pedagogs.

6. Pašvaldības dome katru gadu, pamatojoties uz Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes (turpmāk – Pārvalde) iesniegto prognozi, kuru mācību priekšmetu pedagogi nepieciešami izglītības procesa nodrošināšanai Pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs, nosaka stipendiju piešķiršanai atbalstāmās studiju programmas ar attiecīgu iegūstamo kvalifikāciju. Ja pašvaldības dome kārtējā gadā nav noteikusi atbalstāmās studiju programmas, tad tiek atbalstītas iepriekšējā gadā noteiktās atbalstāmās studiju programmas ar attiecīgu kvalifikāciju.

7. Pašvaldība stipendiju maksā 10 mēnešus gadā. Stipendija netiek maksāta jūlijā un augustā.

8. Stipendijas apmērs ir 350 euro mēnesī pēc normatīvajos aktos noteikto nodokļu samaksas. Nodokļi tiek apmaksāti no Pašvaldības budžeta līdzekļiem.

II. Stipendijas piešķiršanas kārtība

9. Uz Pašvaldības stipendiju ir tiesības pretendēt studentam, kurš:

9.1. augstākās izglītības iestādes noteiktajā termiņā ir sekmīgi nokārtojis nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā ieguvis attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu, un neatrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

9.2. ieguvis vidējo svērto atzīmi, kas nav zemāka par 7,5 ballēm;

9.3. kurš apņemas nodibināt darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm:

9.3.1. studiju laikā, uz periodu par kuru saņem stipendiju;

9.3.2. ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc studiju beigšanas, proporcionāli saņemtās stipendijas periodam.

10. Pretendentam ir tiesības iesniegt pieteikumu pēc Pārvaldes publicēta paziņojuma par konkursa uz tiesībām saņemt stipendiju. Minētais uzaicinājums tiek publicēts pašvaldības mājaslapā www.marupe.lv, kurā noteikts pieteikumu iesniegšanas termiņš – viens mēnesis.

11. Pretendents, kurš vēlas saņemt stipendiju, šo saistošo noteikumu 10. punktā minētajā termiņā, iesniedz Pārvaldē šādus dokumentus:

11.1. iesniegumu (1. pielikums);

11.2. izziņu no augstskolas par studijām, pievienojot sekmju izrakstu par iepriekšējo studiju semestri;

11.3. apliecinājumu nodibināt darba tiesiskās attiecības studiju laikā vai pēc studiju beigšanas ar Pašvaldības dibināto izglītības iestādi (2. pielikums);

11.4. CV (curriculum vitae);

11.5. motivācijas vēstuli.

12. Iesniedzamos dokumentus pretendents sagatavo latviešu valodā, svešvalodās iesniegtajiem dokumentiem pievieno normatīvajiem aktiem atbilstošu tulkojumu latviešu valodā.

13. Pieteikumus izvērtē ar Pašvaldības domes lēmumu izveidota stipendiju piešķiršanas komisija (turpmāk – Komisija), kura darbojas saskaņā ar Pašvaldības domes izdotu nolikumu.

14. Pārvalde piecu darba dienu laikā apkopo konkursa pieteikšanās termiņā saņemtos dokumentus un iesniedz izskatīšanai Komisijā.

15. Komisija:

15.1. vērtē tikai tos pretendentus, kuru iesniegtie dokumenti atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un ir iesniegti 10. punktā noteiktajā termiņā;

15.2. ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā pēc konkursa termiņa beigām, pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt stipendiju.

16. Priekšrocība prioritārā secībā saņemt stipendiju ir pretendentam, kurš:

16.1. ir nodibinājis darba tiesiskās attiecībās ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm;

16.2. apņemas ātrāk nodibināt darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm;

16.3. ieguvis augstāku vidējo vērtējumu, kas nav zemāks par šo saistošo noteikumu 9.2. apakšpunktā noteikto.

17. Par pieņemto lēmumu komisija informē pretendentus.

18. Lai saņemtu stipendiju, Pašvaldības izpilddirektora vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos slēdz administratīvo līgumu ar pretendentu par stipendijas piešķiršanu (turpmāk – Līgums), kurā norāda:

18.1. stipendijas apmēru un izmaksas kārtību;

18.2. līdzēju tiesības un pienākumus;

18.3. līdzēju atbildību;

18.4. Līguma izbeigšanas kārtību;

18.5. darba tiesisko attiecību nodibināšanas uzsākšanas nosacījumus;

18.6. līgumsodu par Līguma saistību neizpildi;

18.7. izmaksātās stipendijas atmaksas kārtību studiju pārtraukšanas gadījumā vai gadījumā, ja stipendiāts pēc studiju pabeigšanas Līgumā noteiktajā kārtībā nav uzsācis Līguma saistību izpildi;

18.8. citus Līguma noteikumus šo saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai un izpildei.

19. Ja kāds no pretendentiem atsakās no Līguma noslēgšanas, Komisija pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu nākamajam pretendentam.

20. Līgumu izpildes uzraudzību nodrošina Pārvalde.

III. Pārskatu iesniegšanas kārtība

21. Stipendiātam ir pienākums nekavējoties informēt Pārvaldi par tādu apstākļu iestāšanos, kas ir par pamatu stipendijas izmaksas apturēšanai vai pārtraukšanai.

22. Stipendiātam līdz kārtējā gada 15. februārim un līdz 15. septembrim ir pienākums iesniegt Pārvaldē izglītības iestādes izsniegtu izziņu un sekmju izrakstu, kas apliecina, ka stipendiāts noteiktajā termiņā ir nokārtojis pārbaudījumus un vidējais vērtējums atbilst šo saistošo noteikumu 9.2. apakšpunktā noteiktajām prasībām.

23. Pamatojoties uz Līgumā noteiktā kārtībā stipendiāta iesniegtiem pārskatiem, Komisija izvērtē, vai stipendiāts ir tiesīgs turpmāk saņemt stipendiju.

IV. Stipendijas izmaksas izbeigšanas un atmaksas kārtība

24. Komisija pieņem lēmumu par stipendijas izmaksu izbeigšanu, ja:

24.1. stipendiāts absolvējis studiju programmu;

24.2. stipendiāts atskaitīts no izglītības iestādes;

24.3. stipendiāts Līgumā noteiktajā kārtībā nav iesniedzis pārskatus un citus dokumentus;

24.4. tiek konstatēts, ka stipendiāts apzināti sniedzis nepatiesu informāciju;

24.5. stipendiāta vidējā svērtā atzīme ir zemāka par 7,5 ballēm;

24.6. stipendiātam piešķirts studiju pārtraukums, izņemot šo saistošo noteikumu 25. punktā paredzētos gadījumus.

25. Ja studentam piešķirts studiju pārtraukums, kurš nav ilgāks par vienu studiju gadu, veselības stāvokļa dēļ vai sakarā ar bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu, stipendijas izmaksa uz noteiktu laiku tiek apturēta. Piešķirto stipendiju saglabā un tās izmaksu studentam atjauno pēc atgriešanās no studiju pārtraukuma un apliecinošu dokumentu iesniegšanas Pārvaldē.

26. Stipendiāts atmaksā stipendiju Pašvaldībai šādos gadījumos:

26.1. 100 % apmērā, ja pēc studiju pabeigšanas atsakās nodibināt darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm;

26.2. izmaksātās stipendijas apmērā, šo saistošo noteikumu 24. punktā noteiktajos gadījumos;

26.3. 100 % apmērā, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu un 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu.

26.4. Izmaksātās stipendijas starpības apmērā, proporcionāli darba tiesisko attiecību laikam Pašvaldības dibinātā izglītības iestādē, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

27. Ja stipendiāts šo saistošo noteikumu 26. punktā noteiktajos gadījumos neatmaksā saņemto stipendiju, Pašvaldības izpilddirektora vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos uzsāk piespiedu izpildi saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

28. Stipendiāts neatmaksā stipendiju Pašvaldībai, ja veselības stāvokļa dēļ zaudējis darba spējas, ko apliecina Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums.

V. Nobeiguma noteikumi

29. Komisijas lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības domei

30. Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.

31. Saistošo noteikumu 6. punkts piemērojams no 2025. gada 1. janvāra.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
1. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 31. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 18/2024

IESNIEGUMS

par stipendijas piešķiršanu

Vārds: 
Uzvārds: 
Personas kods: 
Dzīvesvietas adrese: 
Mobilā telefona Nr.: 
E-pasts: 
Bankas konta numurs stipendijas izmaksai 
 
Iegūstamā studiju kvalifikācija: 
Zinātniskais grāds: 
Studiju programmas nosaukums: 
Augstākās izglītības iestāde, fakultāte: 
Studiju uzsākšanas gads augstākās izglītības iestādē: 
Paredzamais studiju ilgums 

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

Stipendijas piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādīto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv

(paraksts un paraksta atšifrējums)

20____. gada ____. _____________

2. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 31. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 18/2024
APLIECINĀJUMS

Es, ________________________________________
(personas vārds, uzvārds)

______________________
(personas kods)

ar savu parakstu apliecinu, ka esmu iepazinusies/-ies ar visu informāciju, kas attiecas uz Pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību. Apņemos Mārupes novada pašvaldības stipendijas piešķiršanas gadījumā stāties darba tiesiskajās attiecībās ar Mārupes novada pašvaldību vai tās noteikto darba devēju studiju laikā no _____________ (norādīt datumu), vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc studiju beigšanas. Minēto saistību neizpildes gadījumā, apņemos atmaksāt Pašvaldības budžetā man izmaksāto stipendiju.

Tālrunis _______________________________

E-pasts ________________________________

20____. gada ____. _____________

(vietas nosaukums)

(paraksts un paraksta atšifrējums)

Saistošo noteikumu Nr. 18/2024 "Par Mārupes novada pašvaldības stipendiju studējošiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā, kas sniedz iespēju veikt pedagoģisko darbu izglītības iestādē"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir ilgtermiņā nodrošināt Pašvaldības dibinātās izglītības iestādes ar augsti kvalificētiem pedagogiem, konkursa kārtībā, budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķirot stipendijas studējošiem, kuri apgūst izglītības programmu, kas sniedz iespēju veikt pedagoģisko darbu izglītības iestādē.

Stipendijas apmērs ir 350 euro mēnesī pēc normatīvajos aktos noteikto nodokļu samaksas. Nodokļi tiek apmaksāti no Pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Stipendijas var saņemt studējošie no otrā studiju gada uz visu atlikušo studiju programmas apguves laiku:

1. pedagoģijā, kuru absolventiem ir tiesības strādāt izglītības iestādē;

2. citās zinātņu nozarēs, kuru absolventiem ir tiesības strādāt izglītības iestādē, papildus apgūstot vismaz 72 (septiņdesmit divu) stundu profesionālās pilnveides programmu pedagoģijā.

Stipendijas piešķir atklāta konkursa kārtībā pretendentiem, kuri studē kādā no šo saistošo noteikumu 4.punktā noteiktajām studiju programmām un iegūst kvalifikāciju: matemātikas skolotājs, fizikas un/vai inženierzinību skolotājs, sociālo zinību un vēstures skolotājs, latviešu valodas un literatūras skolotājs, mūzikas skolotājs, svešvalodu skolotājs, dabaszinību skolotājs, ģeogrāfijas skolotājs, sākumskolas skolotājs, pirmsskolas skolotājs, sociālais pedagogs, speciālais pedagogs.

Uz Pašvaldības stipendiju ir tiesības pretendēt studentam, kurš:

1. augstākās izglītības iestādes noteiktajā termiņā ir sekmīgi nokārtojis nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā ieguvis attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu, un neatrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

2. ieguvis vidējo svērto atzīmi, kas nav zemāka par 7,5 ballēm;

3. kurš apņemas nodibināt darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm:

3.1. studiju laikā, uz periodu par kuru saņem stipendiju;

3.2. ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc studiju beigšanas, proporcionāli saņemtās stipendijas apmēram.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Pašvaldību likuma 44. panta otrās daļas, kas noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpildei Mārupes novada pašvaldības 2024. gada budžetā plānoti 984 euro (deviņi simti astoņdesmit četri euro). Saistošo noteikumu izpildei Mārupes novada pašvaldības budžetā 2025. gadā un turpmākos gados nepieciešami 21 525 euro (divdesmit viens tūkstotis pieci simti divdesmit pieci euro)/gadā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu tiesiskais regulējums neietekmēs iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Izglītības, kultūras un sporta pārvalde.

Lēmumu par stipendiju piešķiršanu pieņem stipendiju piešķiršanas komisija, kuras sastāvu un nolikumu apstiprina Pašvaldības dome.

Galvenie procedūras posmi un veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, stipendiju piešķiršanas komisija, pašvaldības stipendiju izmaksu veic Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2024. gada 12. jūlija līdz 26. jūlijam publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.
Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Mārupes novada pašvaldības stipendiju studējošiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 18/2024Pieņemts: 31.07.2024.Stājas spēkā: 06.08.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 150, 05.08.2024. OP numurs: 2024/150.15
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
354083
06.08.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"