Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 11

Valkā 2024. gada 25. aprīlī
Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju, māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 25. aprīļa sēdes lēmumu Nr. 98 (prot. Nr. 6, 9. §)

PRECIZĒTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 30. maija sēdes lēmumu Nr. 157 (prot. Nr. 7, 22. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka kārtību, kādā izvietojamas ielu nosaukuma zīmes, ēku numura zīmes, māju (nekustamo īpašumu) nosaukumu plāksnes un norādes ar informāciju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem Valkas novada administratīvajā teritorijā, tajā skaitā vasarnīcu (dārza māju) un zemesgabalu numura zīmes, un noteikumu izpildes kontroli.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt harmonisku vides ainavas saglabāšanu Valkas novadā.

3. Ēku numuru zīmes, māju (nekustamo īpašumu) nosaukumu plāksnes jāizvieto, nododot ēkas ekspluatācijā.

4. Vasarnīcu (dārza māju) un zemes gabalu numura zīmes ir jāizvieto pie visiem zemes īpašumiem un lietojumiem.

5. Nosaukumu un numura zīmju izvietotājs ir atbildīgs par to uzturēšanu labā tehniskā un vizuālā stāvoklī (plāksne nedrīkst būt sarūsējusi, deformēta, sabojāta, iztrūkstošiem burtiem vai aizkrāsota) informācijas aktualizāciju un atbilstību Valsts valodas likuma prasībām.

6. Vienpusējo ceļa zīmi Nr. 706 "Virziena rādītājs" ar brūnu fonu uzstāda atbilstoši standartam LVS 77-2:2014, un citas normatīvajos aktos noteiktās norādes un informācijas zīmes (dabas un vēstures pieminekļi u.c.) uzstāda atbilstoši attiecīgajiem standartiem.

7. Noteikumi netiek piemēroti attiecībā uz mākslinieciski veidotiem māju nosaukumiem no metāla, akmens vai koka.

II. Ielu nosaukuma zīmes un virziena rādītāji

8. Ielu nosaukuma zīmju uzstādīšanu, uzturēšanu un nomaiņu ielu krustojumos uz ēkām vai žogiem ielu stūros, kā arī norāžu zīmju stiprinājumu stabu uzstādīšanu nodrošina pašvaldība, par to informējot attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

9. Virziena rādītājus ar informāciju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem un norādes zīmes izvieto uz norāžu zīmju stiprinājumu stabiem:

9.1. stabs: karsti cinkota tērauda caurules stabs, garums 2500–4000 mm virs zemes, diametrs 60–90 mm, sieniņu biezums 1,5–2 mm, augšējais gals noslēgts ar uzgali, nostiprinājums tādā veidā, kas nodrošina staba vertikālo noturību;

9.2. virziena rādītājs ar informāciju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem: alumīnijs (emaljēts metāls), izmēri: 160 mm x 750 mm vai 160 mm x 800 mm, balts fons pulverkrāsošanas tehnikā, burti un cipari no atstarojoša materiāla zaļā krāsā (skatīt noteikumu 1. pielikumu), informāciju var papildināt attiecīga ikona.

10. Pie viena norāžu zīmju stiprinājumu staba atļauts vairākus virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem tā, lai tie neaizsegtu cits citu.

11. Lēmumus par norāžu zīmju stiprinājumu stabu un virziena rādītāju izvietošanas nepieciešamību un skaitu Valkas pilsētā pieņem izpilddirektors, Valkas novada pagastos – pagastu pārvalžu vadītāji, izvērtējot:

11.1. katra jauna virziena rādītāja atbilstību normatīvo aktu prasībām un iederību vidē;

11.2. objekta, uz kuru vērsts virziena rādītājs, sabiedrisko nozīmi;

11.3. attālumu no virziena rādītāja līdz objektam;

11.4. esošo virziena rādītāju daudzumu pie norāžu zīmju stiprinājumu staba;

11.5. iespējamo apdraudējumu satiksmes drošībai, aizsedzot ceļa zīmes, traucējot transportlīdzekļu vai gājēju redzamību.

III. Ēku numura zīmju izvietošanas kārtība

12. Ēkas numura zīmes izvieto uz visām dzīvošanai, saimnieciskai, administratīvai vai publiskai darbībai paredzētām ēkām, kurām piešķirta atsevišķa adrese.

13. Par ēkas numura zīmes izgatavošanu, izvietošanu un uzturēšanu atbilstoši noteikumu prasībām, kā arī par neatbilstošu numura zīmju demontēšanu, ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

14. Adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Valsts adrešu reģistra datiem.

15. Uz ēkas numura plāksnes norāda šādu informāciju:

15.1. ielas nosaukumu,

15.2. ēkas numuru (ja ēkas numurs satur gan ciparus, gan burtus, lietojams lielais burts, piemēram, 3A, skatīt noteikumu 2. un 4. pielikumu);

15.3. norādi uz ēkas piederību (privātīpašums vai īpašnieka iniciāļus un uzvārdu, valsts īpašums, pašvaldības īpašums u.c.);

15.4. ciematā, kur ielai nav nosaukuma, bet numuri vai nosaukumi ir ēkām (Māja Nr. 4, Depo u.tml.) norāda ēkas nosaukumu, īpašuma piederību, pašvaldības īpašumiem var būt arī pagasta ģerbonis.

16. Ēkas numura plāksne (skatīt noteikumu 2., 3. un 4. pielikumu):

16.1. izmēri: 200 x 300 mm, 220 x 320 mm vai 280 x 320 mm;

16.2. fona krāsa – tumši zila (RAL 5013 vai ekvivalents), latviešu alfabēta burti un arābu cipari – balti, gaismu atstarojoši;

16.3. materiāls – alumīnijs (skārds, plastikāts).

17. Mainoties noteikumu 15. punktā minētajai informācijai, ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs par saviem līdzekļiem trīs mēnešu laikā izvieto jaunu ēkas numura zīmi atbilstoši noteikumu prasībām.

18. Ēkas numura zīmi novieto ielas pusē uz ēkas sienas 2,5–3,0 m augstumā no zemes, 0,3–0,5 m attālumā no ēkas stūra vai uz žoga (ja ēka atrodas iežogotā teritorijā un ēkas numura zīme pie fasādes nav skaidri saskatāma) ne zemāk kā 1,4 m augstumā no zemes. Ja ēkas siena un žogs nav piemēroti (aizsedzoši koku, krūmu stādījumi, pārāk liels attālums līdz ielai u.tml.), plāksni var novietot uz norāžu staba.

19. Ja ēka atrodas perpendikulāri ielai, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas numura zīmi izvieto uz ēkas fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

20. Daudzdzīvokļu namiem, kuriem ieeja ēkā nav vērsta pret ielu, ēkas numura zīmi papildus izvieto uz fasādes, kurā atrodas ieeja ēkā, labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

21. Iekšpagalmā ēkas numura zīmi papildus izvieto pie sienas, kas redzama no piebraucamā ceļa, labajā pusē (skatoties virzienā uz ēkas fasādi) 2,5 m augstumā no zemes, 0,3 m – 0,5 m attālumā no ēkas stūra.

22. Pie slēgtu vai iežogotu teritoriju galvenās iebraukšanas vietas (vārtiem vai žoga) var izvietot teritorijā esošo ēku numuru informatīvo zīmi, kas norāda uz visām teritorijā esošo ēku adresēm.

23. Ēkas numura zīmi izvieto trīs mēnešu laikā no lēmuma par adreses piešķiršanu vai maiņu spēkā stāšanās dienas.

IV. Telpu grupu numura zīmes

24. Par daudzdzīvokļu māju telpu grupas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai apsaimniekotājs.

25. Telpu grupas numura zīmes izmēri: 100 x 200 mm vai 100 x 300 mm, balti arābu cipari uz zila fona (RAL 5013 vai ekvivalents), materiāls – alumīnijs, skārds, plastikāts (skatīt noteikumu 6. pielikumu).

26. Telpu grupu numura zīmes izvieto virs ieejas kāpņu telpā. Ēkai ar divām vai vairākām līdzvērtīgām ieejām tās izvieto identiskās vietās, ņemot vērā ēkas arhitektonisko veidojumu.

27. Par dzīvokļa numura izvietošanu uz dzīvokļa durvīm ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Dzīvokļa numuram jābūt labi saredzamam, saprotamam un kārtīgam.

V. Nekustamo īpašumu nosaukumi

28. Par nekustamā īpašuma (mājas) nosaukuma plāksnes izgatavošanu un izvietošanu ārpus Valkas pilsētas administratīvajām robežām atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīga pašvaldība, Valkas pilsētā – nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

29. Nekustamo īpašumu (māju) nosaukumu plāksnes izvieto pie ēkas fasādes vai sienas vai žoga ielas vai piebraucamā ceļa pusē tā, lai uzraksts būtu labi salasāms. Plāksne novietojama 2,5–3 m augstumā virs zemes pie ēkas sienas vai ne zemāk kā 1,4 m augstumā virs zemes pie žoga.

30. Vietās, kur ēkas siena vai žogs nav piemēroti plāksnes izvietošanai, plāksne piestiprināma pie norāžu zīmju stiprinājumu staba.

31. Ja viena vai vairākas mājas neatrodas ceļa malā, tad pie iebraucamā ceļa jānovieto norāžu zīmju stiprinājumu stabs ar mājas nosaukumu vai māju nosaukumiem (virzienā no augšas uz leju – sākot ar tuvāk esošo).

32. Nekustamā īpašuma nosaukuma plāksnes atbilst šādām prasībām (skatīt noteikumu 4. un 5. pielikumu):

32.1. izmēri: 160 x 420 mm; 160 x 640 mm; 160 x 840 mm (atkarībā no zīmju skaita plāksne var būt garāka);

32.2. Ērģemes, Kārķu, Vijciema, Zvārtavas pagastos – gaismu atstarojoši latviešu alfabēta burti uz zaļa fona RAL 6005 vai ekvivalents), Valkas pagastā – uz ķiršsarkana fona (RAL 3004 vai ekvivalents) un Valkas pilsētā – uz zila fona (RAL 5013 vai ekvivalents);

32.3. materiāls – alumīnijs (mitrumizturīgs saplāksnis vai cits līdzvērtīgs materiāls), krāsots pulverkrāsošanas tehnikā.

33. Nosaukuma plāksne tiek izvietota pie norāžu zīmju stiprinājumu staba (noteikumu 9.1. apakšpunkts).

VI. Vasarnīcu un zemes gabalu numura zīmes

34. Par vasarnīcas (dārza mājas) un zemesgabala numura zīmes izvietošanu ir atbildīgs īpašnieks vai nomnieks.

35. Zemesgabala numura zīmes plāksnes izvieto pie ēkas fasādes vai sienas, vai žoga ceļa pusē tā, lai uzraksts būtu labi salasāms. Plāksne novietojama 2,5–3 m augstumā virs zemes pie ēkas sienas vai ne zemāk kā 1,4 m augstumā virs zemes pie žoga.

36. Vietās, kur ēkas siena vai žogs nav piemēroti plāksnes izvietošanai, plāksne piestiprināma pie norāžu zīmju stiprinājumu staba atbilstoši noteikumu 9.1. apakšpunktam.

37. Zemesgabala numura zīmes plāksnes atbilst šādām prasībām (skatīt noteikumu 6. pielikumu):

37.1. izmēri: 160 x 160 mm vai 220 x 220 mm;

37.2. fona krāsa – tumši zila (RAL 5013 vai ekvivalents), gaismu atstarojoši arābu cipari, zem numura var norādīt arī zemes gabala īpašnieka vārda iniciāli un uzvārdu;

37.3. materiāls – alumīnijs (skārds, plastikāts), krāsots pulverkrāsošanas tehnikā.

38. Zemesgabala numura zīmes plāksne var neatbilst noteikumu 37. punkta prasībām, ja numura zīmes plāksne ir mākslinieciski izveidota no metāla, koka, vai akmens un tā ir labi saskatāma un saprotama. Šādā gadījumā nosaukuma plāksne nevar būt mazāka par 220 x 220 mm.

VII. Noteikumu izpildes kontrole

39. Kontroli par noteikumu izpildi nodrošina Valkas novada būvvalde (turpmāk – būvvalde).

40. Ja būvvalde konstatē ēku un telpu grupu numerācijas norāžu izvietošanas prasību pārkāpumu, tā pieņem lēmumu par noteikumu prasību izpildi.

41. Noteikumu 40. punktā minēto būvvaldes lēmumu var apstrīdēt viena mēneša laikā Valkas novada pašvaldības domē.

42. Pašvaldības domes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

43. Ielu, nekustamo īpašumu nosaukumu norādes, dzīvokļu numuru plāksnes, kuras neatbilst noteikumu prasībām apdzīvotās vietās vai ārpus apdzīvotām vietām, nomaināmas būvvaldes lēmumā noteiktajā termiņā.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote
1. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

2. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

3. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

4. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

5. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

6. pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju,
māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"

Valkas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 11 "Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju, māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. 2015. gada 30. decembrī Valkas novada dome pieņēma lēmumu (protokols Nr. 18, 7. §), ar kuru tika apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 21 "Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju, māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu Valkas novadā" (turpmāk tekstā – Noteikumi Nr. 21), kas izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 2. punktu.

1.2. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

1.3. Saistošajos noteikumos iekļauta Noteikumu Nr. 21 nedaudz labotā sākotnējā redakcija un jaunais tiesiskais pamatojums.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošie noteikumi aizstāj Noteikumus Nr. 21 un tiem nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darbavietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – nav ietekmes.

3.2. Ietekme uz vidi – saistošie noteikumi nodrošinās vides ainavas sakārtošanu Valkas novadā.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav ietekmes.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošie noteikumi neparedz papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Kontroli par saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valkas novada būvvalde, kas ir tiesīga pieņemt lēmumus par saistošo noteikumu prasību izpildi gadījumos, ja tā konstatē ēku un telpu grupu numerācijas norāžu izvietošanas prasību pārkāpumus.

4.3. Valkas novada būvvaldes lēmumus var apstrīdēt viena mēneša laikā Valkas novada pašvaldības domē. Pašvaldības domes lēmumus Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

4.4. Par saistošo noteikumu piemērošanu personas var vērsties Valkas novada būvvaldē, Semināra ielā 9, Valkā, Valkas novadā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi nodrošina normatīvajos aktos ietvertā pilnvarojuma pašvaldībām izpildi, t.sk., Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 6. punktā noteiktās pašvaldības domes kompetencē esošo jautājumu "piešķirt un mainīt nosaukumus ielām, parkiem, laukumiem un citiem publiskiem pašvaldības infrastruktūras objektiem".

5.2. Saistošie noteikumi neietekmē pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Ielu nosaukuma zīmju uzstādīšanu, uzturēšanu un nomaiņu ielu krustojumos uz ēkām vai žogiem ielu stūros, kā arī norāžu zīmju stiprinājumu stabu uzstādīšanu nodrošina pašvaldība, par to informējot attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

6.2. Lēmumus par norāžu zīmju stiprinājumu stabu un virziena rādītāju izvietošanas nepieciešamību un skaitu Valkas pilsētā pieņem izpilddirektors, Valkas novada pagastos – pagastu pārvalžu vadītāji.

6.3. Par ēkas numura zīmes izgatavošanu, izvietošanu un uzturēšanu atbilstoši noteikumu prasībām, kā arī par neatbilstošu numura zīmju demontēšanu, ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

6.4. Par daudzdzīvokļu māju telpu grupas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai apsaimniekotājs.

6.5. Par dzīvokļa numura izvietošanu uz dzīvokļa durvīm ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

6.6. Par nekustamā īpašuma (mājas) nosaukuma plāksnes izgatavošanu un izvietošanu ārpus Valkas pilsētas administratīvajām robežām atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīga pašvaldība, Valkas pilsētā – nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

6.7. Par vasarnīcas (dārza mājas) un zemesgabala numura zīmes izvietošanu ir atbildīgs īpašnieks vai nomnieks.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa (nodrošināt harmonisku vides ainavas saglabāšanu Valkas novadā) sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi, un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Saistošo noteikumu projekts tika nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš tika noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas, t.i., no 2024. gada 25. marta. Norādītajā termiņā netika saņemts neviens viedoklis par saistošo noteikumu projektu.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ielu nosaukumu, ēku numura un telpu grupu numura zīmju, māju nosaukumu un objektu norāžu izvietošanu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valkas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11Pieņemts: 25.04.2024.Stājas spēkā: 26.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 143, 25.07.2024. OP numurs: 2024/143.11
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353844
26.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"