Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/9

Aizkrauklē 2024. gada 16. maijā
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā
APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2024. gada 16. maija
sēdes lēmumu Nr. 336
(prot. Nr. 5, 6. p.)

PRECIZĒTI
ar Aizkraukles novada domes
2024. gada 20. jūnija
sēdes lēmumu Nr. 424
(prot. Nr. 7, 14. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 pantu,
Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija
noteikumu Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku
reģistrācijas kārtība
" 3. punktu,
Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija
noteikumu Nr. 411 "Mājas (istabas) dzīvnieku
labturības un aizsardzības noteikumi
" 40.2. apakšpunktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā (turpmāk – Noteikumi) nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) suņu un kaķu (turpmāk – Mājas dzīvnieks) turēšanai un reģistrācijai (uzskaitei), īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, kā arī klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību.

2. Mājas dzīvnieka īpašnieks Noteikumu izpratnē ir fiziska vai juridiska persona, kurai pieder dzīvnieks.

3. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Aizkraukles novadā, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu.

4. Aizkraukles novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) policijas amatpersonām ir tiesības kontrolēt normatīvajos aktos noteikto Mājas dzīvnieku turēšanas labturības prasību izpildi.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība, īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumi

5. Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nodrošina Mājas dzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Aicinām Mājas dzīvnieka īpašnieku nodrošināt, lai kaķim, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu žetons vai aplikta kakla siksna ar norādi par tā īpašnieka tālruni.

7. Mājas dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums:

7.1. normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrēt mājas dzīvnieku mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datu bāzē;

7.2. nodrošināt piekļuvi Pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, lai kontrolētu vai sunim ir implantēta mikroshēma, ja ir aizdomas vai sūdzības par šo prasību pārkāpumiem;

7.3. nekavējoties satīrīt suņu atstātos ekskrementus.

8. Nekustamā īpašuma īpašnieks viņam piederošajā (apsaimniekošanā esošajā) objektā un teritorijā nedrīkst pieļaut klaiņojošu Mājas dzīvnieku ilgstošu uzturēšanos un barošanos.

9. Personām, kas baro mājas (istabas) dzīvnieku sabiedriskā vietā, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

10. Aizliegts barot klaiņojošus Mājas dzīvniekus daudzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās.

11. Aizkraukles novada pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas – suņu pastaigu laukumos un pilsētu zaļajā zonā suns bez pavadas īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā var atrasties tādā attālumā, kādā īpašnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot sekojošas vietas Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā, kur suns jāved pavadā:

11.1. bērnu atpūtas, sporta un rotaļu laukumos;

11.2. izglītības iestādēs, to teritorijās un stadionos;

11.3. daudzīvokļu koplietošanas telpās;

11.4. daudzīvokļu un citu privātmāju nenorobežotajos pagalmos;

11.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros, kapsētās;

11.6. peldvietās, publisko ūdeņu atpūtas vietās;

11.7. kultūras iestāžu teritorijās.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas dzīvnieku izķeršana

12. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai dzīvniekam, jāpaziņo Pašvaldības policijai.

13. Pašvaldības policija organizē Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu dzīvnieku patversmē, kā arī Pašvaldības policija nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.

14. Mājas dzīvnieku klaiņošanas gadījumā dzīvnieka īpašniekam ir pienākums segt visus izdevumus, kas radušies dzīvnieka izķeršanas, transportēšanas, veterinārmedicīniskās aprūpes un uzturēšanas patversmē rezultātā, saskaņā ar patversmes apstiprināto cenrādi.

15. Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks to ir pilnvarojis, izņem savu Mājas dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi saskaņā ar patversmes cenrādi.

16. Par sabiedriskā vietā bojā gājušu dzīvnieku, kas atrodas Aizkraukles novada administratīvās teritorijas sabiedriskās vietās jāziņo Pašvaldības policijai, kura organizē dzīvnieku līķu savākšanu.

IV. Noslēguma jautājumi

17. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

18. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos brīdi spēku zaudē Aizkraukles novada pašvaldības domes 2022. gada 16. jūnija saistošie noteikumi Nr. 2022/17 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā".

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums
Aizkraukles novada domes 2024. gada 16. maija saistošo noteikumu Nr. 2024/9 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Aizkraukles novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) domes saistošo noteikumu "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi) mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Aizkraukles novadā, lai mājas (istabas) suņu un kaķu (turpmāk – Mājas dzīvnieki) turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazinātu Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērstu dzīvnieku klaiņošanu.

1.2. Noteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro Mājas dzīvnieku turēšanai un reģistrācijai (uzskaitei), īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, kā arī klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību.

1.3. Noteikumu izdošanas pamatojums izriet no šādos normatīvajos aktos ietvertā pilnvarojuma:

Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu;

Veterinārmedicīnas likuma 21.3 pantu;

Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3. punktu;

Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai) 13. punktu;

Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu.

1.4. 2023. gada 1. janvārī stājies spēkā Pašvaldību likums un zaudējis spēku likums "Par pašvaldībām". Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Līdz šim spēkā esošie Pašvaldības 2022. gada 16. jūnija saistošo noteikumu Nr. 2022/17 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā" izdošanas tiesiskais pamatojums ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normām un spēku zaudējušiem Ministru kabineta noteikumiem, tāpēc ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide, vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.
3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Noteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro Mājas dzīvnieku turēšanai un reģistrācijai (uzskaitei), īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, kā arī klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību.

3.2. Noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir Mājas dzīvnieks un kas dzīvo vai uzturas Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā.

3.3. Noteikumu tiesiskais regulējums radīs vienlīdzīgas tiesības un pienākumus visām fiziskām un juridiskām personā, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir Mājas dzīvnieks un kas dzīvo Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā.

3.4. Noteikumi radīs veselīgu un tīru vidi Aizkraukles novadā, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmAdministratīvo procesu izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Noteikumi neietekmēs citas Pašvaldības funkcijas.

5.2. Noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuNav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija vai jaunu darba vietu izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Saistošo noteikumu izstrādāšanas procesā bijušas konsultācijas ar Aizkraukles novada pašvaldības policiju.

8.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 19. aprīļa līdz 2024. gada 3. maijam publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aizkraukle.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemti viedokļi.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Aizkraukles novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Aizkraukles novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2024/9Pieņemts: 16.05.2024.Stājas spēkā: 23.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 140, 22.07.2024. OP numurs: 2024/140.7
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353790
23.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"