Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 26

Liepājā 2024. gada 13. jūnijā (prot. Nr. 6, 24. §)
Par kuģošanas ceļu un kuģošanas kārtības noteikšanu Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai piekrītošajā teritorijā
PRECIZĒTI
ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 18. jūlija lēmumu Nr. 306/7

Izdoti saskaņā ar
Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma
48.1 pantu

1. Saistošie noteikumi "Par kuģošanas ceļu un kuģošanas kārtības noteikšanu Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai piekrītošajā teritorijā" (turpmāk – saistošie noteikumi) nosaka:

1.1. kuģošanas kārtību Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai piekrītošajā teritorijā (turpmāk – Liepājas ezers);

1.2. kuģošanas ceļa ass līniju, kas dabā iezīmēta ar navigācijas zīmēm, saskaņā ar pielikumu.

2. Saistošie noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām, kuras izmanto jebkādu kuģošanas līdzekli, kā arī nodarbojas ar rūpniecisko zveju un licencēto makšķerēšanu Liepājas ezerā.

3. Kuģošanas ceļa platums ir 50 m uz abām pusēm no dabā iezīmētās ass līnijas.

4. Kuģošanas ceļā atļauta visu veidu kuģošanas līdzekļu satiksme.

5. Liepājas ezerā ir aizliegts:

5.1. makšķerēt, ja tas traucē pārvietošanos kuģošanas ceļā, un izvietot rūpnieciskās zvejas rīkus uz kuģošanas ceļa;

5.2. izvietot zvejas rīkus uz ziemeļiem no līnijas, kas savieno Jauno ielu perpendikulāri ar Zirgu salas izdedžu dambi;

5.3. braukt ar nereģistrētiem kuģošanas līdzekļiem, kuru reģistrāciju paredz Ministru kabineta 2008. gada 25. marta noteikumi Nr. 213 "Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība";

5.4. bojāt, kā arī patvaļīgi noņemt, pārvietot vai pārveidot navigācijas zīmes.

6. Saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros kontrolē Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas pašvaldības policija".

7. Atzīt par spēku zaudējušiem Liepājas pilsētas domes 2008. gada 8. maija saistošos noteikumus Nr. 15 "Kuģošanas kārtība Liepājas ezerā Liepājas pilsētai piekrītošajā teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2008., 89. nr.).

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš
Pielikums
Liepājas valstspilsētas pašvaldības
domes 2024. gada 13. jūnija
saistošajiem noteikumiem Nr. 26
Kuģošanas ceļš Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētas teritorijā

Nr.
p.k.

Platums, N

LKS 92

Garums, E

LKS 92

Apraksta piezīmes

1.

56o30.597’

266758

021o02.510’

317974

ezera ziemeļu gals

2.

56o30.338’

266273

021o02.635’

318081

izdedžu dambja rajons

3.

56o30.036’

265710

021o02.701’

318125

izdedžu dambja rajons

4.

56o29.793’

265255

021o02.791’

318198

 
Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš
Saistošo noteikumu "Par kuģošanas ceļu un kuģošanas kārtības noteikšanu Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai piekrītošajā teritorijā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsPašvaldības likuma pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši pilnvarojumam.

Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 2. punktu ir izdoti Liepājas pilsētas domes 2008. gada 8. maija saistošie noteikumi Nr. 15 "Kuģošanas kārtība Liepājas ezerā Liepājas pilsētai piekrītošajā teritorijā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 15). Saistošie noteikumi Nr. 15 nosaka kuģošanas kārtību Liepājas ezerā pilsētai piekrītošajā teritorijā un Liepājas ezera kuģošanas ceļu.

Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 48.1 panta otrā daļa noteic, ka pašvaldības domei ir tiesības savā administratīvajā teritorijā izdot saistošos noteikumus par papildu nosacījumiem kuģošanas līdzekļu satiksmei Latvijas iekšējos ūdeņos. Pašvaldības dome no Latvijas Jūras administrācijas pieprasa atzinumu par minēto saistošo noteikumu projektu no kuģošanas drošības viedokļa un ņem to vērā.

Liepājas ezers ir dabas liegums Liepājas valstspilsētas un Dienvidkurzemes novada teritorijā. Augstāka ranga normatīvajos aktos nav ietverts speciālais normatīvais regulējums, kas nosaka kuģošanas ceļus un kuģošanas kārtību Liepājas ezerā. Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 7. punkts noteic, ka dome cita starpā ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par pašvaldības īpašumā esošu un publiskā lietošanā nodotu ūdeņu aizsardzību un uzturēšanu.

Lai noteiktu skaidru kuģošanas ceļu Liepājas ezerā, veicinātu personu tiesības atrasties drošā vidē un gādātu par Liepājas ezera aizsardzību, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi "Par kuģošanas ceļu un kuģošanas kārtības noteikšanu Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai piekrītošajā teritorijā" (turpmāk – saistošie noteikumi).

Saistošajos noteikumos nav paredzēta administratīvā atbildība, jo par kuģu vadīšanas noteikumu pārkāpšanu administratīvā atbildība ir noteikta Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā un atbildība par videi nodarīto kaitējumu ir noteikta Vides aizsardzības likumā. Abi iepriekš minētie normatīvie akti ir attiecināmi arī uz konstatētajiem pārkāpumiem Liepājas ezerā.

Kuģošanas drošību un kuģu aizsardzību regulē Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums. Ministru kabineta 2016. gada 9. februāra noteikumi Nr. 92 "Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos" (turpmāk – Noteikumi Nr. 92) nosaka kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību Latvijas iekšējos ūdeņos, tai skaitā prasības satiksmes dalībniekiem un izvietotajām navigācijas zīmēm un ugunīm. Iepriekš minētajos normatīvajos aktos minētais regulējums ir attiecināms arī uz kuģošanu Liepājas ezerā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuTieša ietekme uz pašvaldības budžetu nav.

Liepājas ezerā notiek licencētā makšķerēšana, par ko makšķernieki maksā licenču maksu. 80% no kopējiem licenču ieņēmumiem nonāk pašvaldības budžetā, kā arī rūpnieciskā zveja, kurā zvejas rīku skaits ir limitēts un pašvaldības budžetā tiek ieskaitīti 70% no Ministru kabineta noteikumos noteiktās maksas.

3. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciLiepājas ezeru kā atpūtas un makšķerēšanas vietu izmanto Liepājas valstspilsētas pašvaldības iedzīvotāji un viesi.

Saistošie noteikumi nosaka kuģošanas ceļus, kas veicina drošu kuģošanu un samazina negadījumu skaitu uz ūdens, kā arī apdraudējumu personām, kas atrodas peldēšanai vai pludmalēm atvēlētajās zonās.

Saistošie noteikumi ietekmē Liepājas ezera biotopu un faunas – gan zivju, gan putnu – vides aizsardzību.

Atrašanās brīvā dabā, drošā vidē pozitīvi ietekmē personu fizisko un mentālo veselību.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošajiem noteikumiem nebūs ietekme uz kopējo administratīvo slogu, jo netiek veidotas jaunas institūcijas un netiek noteikti jauni pienākumi.

Saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros kontrolē Valsts vides dienesta inspektori un tā pilnvarotās personas, kā arī Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas pašvaldības policija". Saistošie noteikumi nerada ietekmi uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemKuģošanas kārtības un Liepājas ezera kuģošanas ceļa noteikšana nav pašvaldības autonomā funkcija, bet ir valsts pārvaldes deleģētais uzdevums.

Saistošie noteikumi ir sasaistāmi ar pašvaldības autonomo funkciju – noteikt teritoriju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību un ir attiecināma arī uz funkciju – gādāt par iedzīvotāju veselību (skatīt kopsakarā ar sociālās ietekmes, ietekmes uz vidi un iedzīvotāju veselības izvērtējumu).

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas pašvaldības policija".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi nerada papildu prasības un izmaksas mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSabiedrības viedokļa noskaidrošana tika veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam – informācija ievietota pašvaldības tīmekļvietnē www.liepaja.lv un sniegta iespējas ikvienam interesentam iesniegt savus priekšlikumus un komentārus.

Publiskās apspriešanas laikā saņemti šādi priekšlikumi:

• 5.3. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā: "Braukt ar nereģistrētiem kuģošanas līdzekļiem, kuru reģistrāciju paredz 2008. gada 25. marta Ministru kabineta noteikumi Nr. 213 "Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība".

Priekšlikums ņemts vērā.

• Ierobežot motorlaivu un ūdens motociklu pārvietošanās ātrumu posmā no biedrības "Olimps 1" līdz Tramvaja tiltam laika posmā no 1. maija līdz 30. septembrim. Ja nepieciešams pārvietoties lielā ātrumā, ierosinu izveidot vēl vienu kuģu ceļu apkārt Atteku salai, lai novērstu sadursmes riskus bērniem, jauniešiem, kuri apgūst supošanas prasmes, burāšanu, airēšanu ap Atteku salu. Kā arī šaurā vieta starp Atteku salu un promenādi tiek aktīvi izmantota no atpūtnieku puses, kuri pārvietojas ar nomas ūdens velosipēdiem un airu laivām. Vēlamais ātrums būtu 5 km/h, lai novērstu traģēdijas ar letālām sekām.

Priekšlikums netiek iekļauts saistošajos noteikumos, jo pārvietošanās ātrumu pa ūdensobjektiem ar kuģošanas un citiem peldošiem līdzekļiem nosaka Ministru kabineta 2013. gada 3. janvāra noteikumi Nr. 5 "Dabas lieguma "Liepājas ezers" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi".

• Ir jāuzstāda jaunas navigācijas zīmes ar ātruma ierobežojumu.

Priekšlikums netiek iekļauts saistošajos noteikumos, jo navigācijas zīmju uzstādīšana ir apsaimniekošanas jautājums un tā netiek regulēta ar saistošajiem noteikumiem.

• Atjaunot navigācijas zīmi par viļņu veidošanas ierobežojumu, jo no motorlaivām tiek taisīti viļņi, kuri lauž aprīkojumu un inventāru apkārt esošajām biedrībām.

Priekšlikums netiek iekļauts saistošajos noteikumos, jo navigācijas zīmju uzstādīšana ir apsaimniekošanas jautājums un tā netiek regulēta ar saistošajiem noteikumiem.

Saistošie noteikumi pirms sabiedrības viedokļa uzklausīšanas ir nosūtīti Latvijas Jūras administrācijai un 2024. gada 18. aprīlī ir saņemts atzinums par noteikumu saskaņošanu bez iebildumiem un priekšlikumiem.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kuģošanas ceļu un kuģošanas kārtības noteikšanu Liepājas ezerā Liepājas valstspilsētai .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 13.06.2024.Stājas spēkā: 23.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 140, 22.07.2024. OP numurs: 2024/140.5
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353782
23.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"