Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 31/24

Ulbrokā 2024. gada 27. jūnijā

Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem

Apstiprināti ar
Ropažu novada pašvaldības domes
27.06.2024. sēdes lēmumu Nr. 3342
(prot. Nr. 97/2024)

Izdoti saskaņā ar
likuma "Par nodokļiem un nodevām"
3. panta trešo daļu
un Bāriņtiesu likuma
79. panta otro daļu

Atzīt par spēku zaudējušiem Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 9. marta saistošos noteikumus Nr. 9/22 "Par valsts nodevu atvieglojumiem bāriņtiesas pakalpojumiem Ropažu novadā".

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2024. gada 27. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 31/24 "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis un nepieciešamības pamatojums - Ministru kabineta 2024. gada 16. janvāra sēdē tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr. 45 "Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 28. maija noteikumos Nr. 230 "Noteikumi par zvērinātu notāru amata vietām"". Saskaņā ar grozījumiem, ar 2024. gada 1. aprīli tiek izveidotas jaunas zvērināta notāra amata vietas, tajā skaitā, viena zvērināta notāra amata vieta Ropažu novadā.

1.2. Attiecīgi ar 2024. gada 1. aprīli Ropažu novada bāriņtiesas kompetencē vairs neietilpst Bāriņtiesu likuma VII un VIII nodaļā noteiktie uzdevumi, pamatojoties uz Bāriņtiesu likuma 2. panta otro daļu, līdz ar ko 2022. gada 9. marta Ropažu novada pašvaldības domes pieņemtie saistošie noteikumi par atvieglojumiem valsts nodevai par bāriņtiesas sniegtajiem pakalpojumiem Ropažu novadā ir jāatzīst par spēku zaudējušiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu - saskaņā ar saistošajiem noteikumiem par valsts nodevu atvieglojumiem bāriņtiesas pakalpojumiem Ropažu novadā 2023. gadā ar notariālo funkciju saistītais pakalpojums tika saņemts 909 reizes un valsts nodeva tika samaksāta 5 369,7 euro apmērā. Ņemot vērā minēto, provizoriskais samazinājums pašvaldības budžeta ieņēmumos varētu būt 5000 euro gadā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme - ņemot vērā, ka tiek atcelti atvieglojumi par bāriņtiesas pakalpojumiem un ar Ministru kabineta noteikumiem tiek noteikta viena zvērināta notāra amata vieta Ropažu novadā (notariāta funkciju izpildi turpmāk veic valsts, nevis pašvaldība), ir sagaidāma zināma sociālā ietekme noteiktām mērķa grupām. Taču vienlaikus Notariāta likuma 166. pants dod Latvijas Zvērinātu notāru padomei tiesības noteikt, kuras personas var tikt atbrīvotas no zvērināta notāra atlīdzības vai kurām šī atlīdzība samazināma un kādā apmērā. Tādējādi jau pašreiz ir paredzēti atvieglojumi un diferencēta pieeja dažādām sociālām grupām, proti, ir izstrādāta un darbojas kārtība, kā no zvērināta notāra amata atlīdzības var atbrīvot fizisku un juridisku personu, kura, ievērojot viņas īpašo situāciju, īpašuma stāvokli un ienākuma līmeni, nav spējīga daļēji vai pilnībā nodrošināt savu tiesību aizsardzību (piemēram, personai ir trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss utml.). Cita starp, izstrādātā kārtība paredz vispārīgu atbrīvošanas gadījumu, kad pastāv kādi īpaši apstākļi, kuru dēļ ir taisnīgi samazināt zvērināta notāra amata atlīdzību. Ik gadu šāds atbrīvojums vai samazinājums tiek piemērots vairāk nekā 2,5 tūkstošiem personu. Turklāt arī Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" noteikti samazinājumi noteikta veida zvērināta notāra atlīdzības taksēm, piemēram, par pilnvaru pensijas, pabalstu, uzturlīdzekļu saņemšanai vai - nepilngadīgo interešu pārstāvībai, par notariālā akta taisīšanu, ja tam nav pastāvīgu saistību rakstura un tas paredzēts nepilngadīgas personas tiesību nodrošināšanai (piemēram, piekrišana bērna ceļošanai), kā arī par darbību ārpus zvērināta notāra prakses vietas.

3.2. Ietekme uz vidi - šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - saistošie noteikumi neietekmēs iedzīvotāju veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci - šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Īstenojot saistošos noteikumus, tiek samazināts administratīvo procedūru apjoms.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Atzīstot saistošos noteikumus par spēku zaudējušiem nebūtiski tiks samazināts Ropažu novada bāriņtiesas sniedzamo funkciju apjoms, jo bāriņtiesas kompetencē no 2024. gada 1. aprīļa vairs neietilpst Bāriņtiesu likuma VII un VIII nodaļā noteiktie uzdevumi. Minēto izmaiņu rezultātā amatu vietu skaits netiks samazināts, jo cilvēkresursi tiks novirzīti primāro pamatfunkciju veikšanai un to pilnveidei (bērnu tiesību aizsardzībai), jo saistošajos noteikumos noteikto apliecinājumu izsniegšana tika veikta papildus tiešajiem amata pienākumiem.

5.2. Atzīstot saistošos noteikumus par spēku zaudējušiem nesamazināsies pamatpienākumi bērnu tiesību aizsardzībā jomā un aizgādnībā esošo personu tiesību un interešu nodrošināšanā. Līdz ar to Bāriņtiesas amatu vietu skaits netiks samazināts.

5.3. Pakalpojumu administrēšanu saskaņā ar saistošajiem noteikumiem par valsts nodevu atvieglojumiem bāriņtiesas pakalpojumiem Ropažu novadā un Bāriņtiesu likuma VII un VIII nodaļā noteikto uzdevumu administrēšanu līdztekus citiem pamatuzdevumiem veica pieci darbinieki, tostarp bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieks un bāriņtiesas locekļi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē nav nepieciešama tālāka pašvaldības iesaiste.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības rīcība ir atbilstoša Pašvaldību likumam.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv no 17.04.2024. līdz 02.05.2024. Šajā laika periodā netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ropažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31/24Pieņemts: 27.06.2024.Stājas spēkā: 23.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 140, 22.07.2024. OP numurs: 2024/140.9
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353780
23.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"