Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-15

Jelgavā 2024. gada 23. maijā (prot. Nr. 6, 2. p.)
Braukšanas maksas atvieglojumi izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā

1. Saistošie noteikumi nosaka braukšanas maksas atvieglojumus pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā izglītojamajiem, kas savu pamata dzīvesvietu ir deklarējuši Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā un apgūst vispārējo vai profesionālo izglītību klātienes formā (turpmāk – izglītojamais).

2. Izglītojamajam mācību gada laikā piešķir braukšanas maksas atvieglojumu pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā 100 % (viens simts procentu) apmērā no braukšanas maksas (turpmāk – atvieglojumi), nepārsniedzot 4 (četrus) braucienus dienā.

3. Vasaras brīvlaikā pašvaldības iestādei "Jelgavas izglītības pārvalde" (turpmāk – Izglītības pārvalde), atbilstoši izglītības iestādes pieprasījumam, ir tiesības dalībai mācību procesā, interešu izglītības nodarbībās vai vasaras nodarbinātības programmās piešķirt izglītojamajam atvieglojumus 2 (diviem) braucieniem dienā vai 4 (četriem) braucieniem dienā, ja izglītojamajam nepieciešams izmantot vairākus sabiedriskos transportus vienā virzienā pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

4. Atvieglojumu saņemšanai izglītojamais:

4.1. kurš izglītību apgūst pašvaldības izglītības iestādē, izmanto viedkarti "Jelgavas valstspilsētas skolēna apliecība" (turpmāk – skolēna apliecība);

4.2. kurš izglītību apgūst citas pašvaldības vai valsts dibinātā, vai privātā izglītības iestādē, izmanto viedkarti "Jelgavas valstspilsētas iedzīvotāja karte" (turpmāk – iedzīvotāja karte).

5. Skolēna apliecību izglītojamajam izsniedz izglītības iestāde, kurā izglītojamais apgūst izglītību.

6. Iedzīvotāja karti izglītojamajam atvieglojumu saņemšanai izsniedz Izglītības pārvalde.

7. Skolēna apliecību un iedzīvotāja karti izsniedz, lieto, anulē vai deaktivizē pašvaldības domes noteiktajā kārtībā.

8. Izglītojamais, kurš saņēmis šajos saistošajos noteikumos noteiktos atvieglojumus, nevar vienlaikus saņemt pašvaldības pabalstu valstspilsētas sabiedriskā transporta pakalpojuma izmantošanai.

9. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

10. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Jelgavas pilsētas pašvaldības 2020. gada 28. maija saistošie noteikumi Nr. 20-26 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā" (Latvijas Vēstnesis, 2020, 109. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 23. maija saistošo noteikumu Nr. 24-15 "Braukšanas maksas atvieglojumi izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu "Braukšanas maksas atvieglojumi izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā" projekts (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts ar mērķi noteikt braukšanas maksas atvieglojumus pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā izglītojamajiem, kas savu pamata dzīvesvietu ir deklarējuši Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā un apgūst vispārējo vai profesionālo izglītību klātienes formā (turpmāk – izglītojamais).

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

Pastāvošais pašvaldības noteiktais tiesiskais regulējums ir nepilnīgs, jo šobrīd spēkā esošie pašvaldības 2020. gada 28. maijā saistošie noteikumi Nr. 20-26 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā" ir izdoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām", kas ir zaudējis spēku. Saistošo noteikumu projektā nav paredzēts noteikt citus atvieglojuma apmērus. Noteikumos nav veiktas būtiskas izmaiņas.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

– samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

– samazina vai palielina izdevumu daļu – Noteikumos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem sabiedriskajā transportā 2024. gada ir plānoti 480 000,00 euro Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde" budžetā. Noteikumu izpildei netiek prognozēta papildu finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – plānots, ka noteikumi pozitīvi ietekmēs mērķgrupu, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, t.i. izglītojamajiem, kas savu pamata dzīvesvietu ir deklarējuši pašvaldības administratīvajā teritorijā un apgūst vispārējo vai profesionālo izglītību klātienes formā.

Ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes uz vidi.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmJautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties pašvaldības iestādē "Jelgavas izglītības pārvalde".

Galvenie administratīvo procedūras posmi un veicamās darbības atvieglojumu saņemšanai noteiktas saistošajos noteikumos.

Saistošo noteikumu izpildei nav paredzētas papildus izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNoteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

Noteikumi izstrādāti saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. pantu, 44. panta otro daļu – pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt lielāku atbalstu pašvaldības izglītības iestāžu izglītojamajiem.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība atbilst augstākstāvošiem normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu izstrādes gaitā nenotika atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv 29.04.2024., paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 14.05.2024.

Pašvaldībā nav saņemti sabiedrības viedokļi par saistošo noteikumu projektu.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Braukšanas maksas atvieglojumi izglītojamajiem Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 24-15Pieņemts: 23.05.2024.Stājas spēkā: 23.07.2024.Piemērojams ar: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 140, 22.07.2024. OP numurs: 2024/140.4
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353779
23.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"