Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 15/2024

2024. gada 27. jūnijā
Par Salaspils novada simbolikas lietošanu
Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2024. gada 27. jūnijā (prot. Nr. 12, 3. §)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Salaspils novada simboliku, tās lietošanas kārtību, kā arī Simbolikas lietošanas konsultatīvās padomes (turpmāk – Padome) izveidošanas un darbības kārtību.

2. Salaspils novada simbolika ir Salaspils novada ģerbonis, Salaspils novada karogs un Salaspils novada logo.

3. Lai veicinātu Salaspils novada simbolikas popularitāti, pašvaldības nodevu par tās lietošanu nenosaka.

II. Simbolika un tās apraksts

4. Salaspils novada ģerbonis (pielikums Nr. 1). Heraldiskais apraksts: dalīts ar zeltu un zilu; 1. – zaļš lapots asns; 2. – savrups robots sudraba ķieģeļu mūris ar vārtiem; sudraba pavedienapmale.

5. Salaspils novada karogs (Pielikums Nr. 5). Karoga apraksts: taisnstūra audums ar platuma un garuma attiecību 1:2; Salaspils novada karoga krāsas – zila un zaļa, ar baltu joslu, kura šķērso karoga plakni horizontāli par centra līniju. Karoga centrā attēlots Salaspils novada ģerbonis. Salaspils novada karoga krāsu joslu attiecība (zila-balta-zaļa) – 4.5:1:4.5.

6. Citas Salaspils novada atpazīstamības zīmes:

6.1. Salaspils novada logotips (pielikums Nr. 2). Apraksts: kompozīcija ietver stilizētu Salaspils pils un salas kontūrlīniju un nosaukumu "Salaspils" melnā krāsā; kontūrlīniju iekšpusē daļēji regulārs divu zaļo toņu laukums; krāsu laukumu nobeidz nosaukums "Salaspils" melnā krāsā;

6.2. Salaspils novada nozaru piktogrammas (pielikums Nr. 3). Apraksts: 1) novads – nosaukums "SALASPILS", pa labi – ģeometriski stilizēta burtu "S" un "P" kompozīcija; nosaukums "SALASPILS", zem tā – nozares nosaukums, pa labi – ģeometriski stilizēta burtu "S" un "P" kompozīcija ar nozares motīvu;

6.3. Salaspils novada svētku logotips (pielikums Nr. 4). Apraksts: taisnstūris, kas dalīts trīs sektoros – 1) okera ar stilizētu saules attēlu, zils ar stilizētu ūdens attēlu, zaļš ar stilizētu ziedu attēlu. Kompozīciju šķērso uzraksts "SALASPILS".

III. Padomes izveidošana un darbība

7. Lēmumu par Padomes izveidošanu pieņem pašvaldības izpilddirektors, izdodot par to rīkojumu katrā atsevišķā gadījumā konkrētā iesnieguma par novada simbolikas izmantošanu izskatīšanai, ja, izskatot kādu iesniegumu, izpilddirektors atdzīst par mērķtiecīgu saņemt pašvaldības administrācijas speciālistu viedokli.

8. Padomes atzinumam ir rekomendējošs raksturs pašvaldības izpilddirektoram, lai pieņemtu lēmumu saskaņot vai atteikt saskaņojumu par simbolikas lietošanu iesniegumā minētajā gadījumā.

9. Padome sastāv no četriem locekļiem, kuri no sava vidus ievēl Padomes priekšsēdētāju, kuram vienādu balsu sadalījuma gadījumā ir izšķirošā balss. Padome ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vismaz viena puse no tās locekļiem. Padomes locekļi ar balsojumu apstiprina atzinumu par simbolikas lietošanu konkrētā gadījumā un iesniedz apstiprināto atzinumu pašvaldības izpilddirektoram lēmuma pieņemšanai.

IV. Simbolikas lietošana

10. Salaspils novada ģerboņa lietošana:

10.1. Salaspils novada ģerboni Salaspils novada pašvaldība, tās institūcijas, iestādes un kapitālsabiedrības drīkst lietot, ciktāl tas nav pretrunā ar spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, zīmogos, stūra spiedogos, uz veidlapām, iespieddarbos, uz izdevumu vākiem un titullapām, kā arī izvietot novada ģerboni pie šo organizāciju ēkām, dienesta telpām, dienesta telpās un uz šīm iestādēm piederošajiem transportlīdzekļiem;

10.2. Salaspils novada ģerboni 10.1. apakšpunktā minētās organizācijas drīkst lietot uz apliecībām, vizītkartēm un citiem oficiāliem dokumentiem tikai ar pašvaldības izpilddirektora saskaņojumu;

10.3. pamatojoties uz pašvaldības izpilddirektora rakstisku saskaņojumu, drīkst atļaut lietot Salaspils novada ģerboņa attēlu arī citos gadījumos, kas nav paredzēti šajos noteikumos.

11. Salaspils novada karoga lietošana:

11.1. pastāvīgi – mastā pie Salaspils novada pašvaldības administrācijas Centrālās pārvaldes ēkas Līvzemes ielā 8, Salaspilī;

11.2. karogu aizliegts lietot:

11.2.1. pie ēkām, kas ir avārijas stāvoklī, kurās tiek veikts kapitālais remonts, kurām tiek remontēta fasāde, izņemot pašvaldības iestāžu ēkas;

11.2.2. citās tam nepiemērotās vietās (piemēram, nesakoptās teritorijās) un nepiemērotos apstākļos;

11.2.3. ja karogs bojāts, nekvalitatīvi izgatavots, izbalējis.

11.3. izgatavojot Salaspils novada galda karodziņus, nodrošina karoga apraksta un izmēru proporciju ievērošanu. Salaspils novada galda karodziņus lieto oficiālās pieņemšanās, ģimenes svētkos, kā arī citos gadījumos ikdienā, garantējot pienācīgu cieņu pret to. Salaspils novada dome ir tiesīga lemt par Salaspils novada karoga un Salaspils novada galda karodziņu izmantošanu kā goda apbalvojumu.

12. Citu novada atpazīstamības zīmju lietošana:

12.1. Ar pašvaldības izpilddirektora rakstisku saskaņojumu tās drīkst lietot pasākumos, izdevumos un objektos ar augstu saturisko, māksliniecisko un estētisko līmeni, kā arī uz kvalitatīvām precēm, suvenīriem un iesaiņojumiem;

12.2. Tās aizliegts izmantot jebkādā veidā ar izmainītu šo zīmju grafisko attēlu;

12.3. Pamatojoties uz pašvaldības izpilddirektora saskaņojumu, ir tiesības tās lietot arī citos gadījumos, kas nav paredzēti šajos noteikumos.

13. Salaspils novada ģerboņa un citu novada atpazīstamības zīmju attēlus vai to elementus privātpersonas ir tiesīgas lietot reklāmā, suvenīru ražošanā vai citiem komerciāliem mērķiem tikai ar pašvaldības izpilddirektora saskaņojumu šajos noteikumos atrunātajā kārtībā.

14. Standartus un kvalitātes prasības produkcijai, uz kuras drīkst atveidot Salaspils novada simboliku un tās elementus, saskaņo ar pašvaldības izpilddirektoru.

15. Tirdzniecības uzņēmums vai individuālais tirgotājs, pieņemot realizēšanai jebkura veida izstrādājumus ar Salaspils novada simboliku, pieprasa no ražotāja pašvaldības izpilddirektora saskaņojumu, kas, pēc noteikumu 18. punktā minēto amatpersonu pieprasījuma, jāuzrāda šo izstrādājumu realizēšanas vietā.

V. Saskaņojuma vai lēmuma par atļauju lietot simboliku saņemšana

16. Lai saņemtu saskaņojumu noteikumos noteiktās simbolikas lietošanai, Salaspils novada pašvaldības Apmeklētāju apkalpošanas centrā jāiesniedz:

16.1. iesniegums;

16.2. izstrādājuma skice vai etalona paraugs;

16.3. izmantošanas mērķa un formas apraksts brīvā formā;

16.4. ziņas par plānotajiem ražošanas (izgatavošanas) apjomiem un ziņas par laika periodu, kurā plānots ražot (izgatavot) realizēt vai lietot izstrādājumu ar novada simboliku.

17. Ja noteikumu 16. punktā minētais iesniegums nodots izskatīšanai Padomei, tās sniedz atzinumu pašvaldības izpilddirektoram lēmuma pieņemšanai par atļauju lietot simboliku vai par atteikumu to lietot.

VI. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

18. Kontroli par noteikumu izpildi veic Salaspils novada pašvaldības iestāde "Salaspils novada pašvaldības policija". Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Salaspils novada domes Administratīvā komisija.

VII. Noslēguma jautājums

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Salaspils novada domes 2013. gada 30. oktobra saistošos noteikumus Nr. 32/2013 "Par Salaspils novada simbolikas izmantošanu".

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks
Pielikums Nr. 1

Pielikums Nr. 2
Salaspils novada logotips

Pielikums Nr. 3

Pielikums Nr. 4

Pielikums Nr. 5
SALASPILS NOVADA
KAROGS

Salaspils novada karogs ir taisnstūra audums ar platuma un garuma attiecību 1:2;

Salaspils novada karoga krāsas – zila un zaļa, ar baltu joslu, kura šķērso karoga plakni horizontāli pa centra līniju. Karoga centrā attēlots Salaspils novada ģerbonis.

Salaspils novada karoga krāsu joslu attiecība (zila-balta-zaļa) – 4,5:1:4,5.

Karoga krāsas:

* zila – PANTONE 285C,

* zaļa – PANTONE 356C.

Ģerboņa krāsas:

* zelta – PANTONE 873C,

* sudraba – PANTONE 877C,

* zila – PANTONE 286C,

* zaļa – PANTONE 340C,

* melna – PANTONE Black.

© Mākslinieks: Jānis Strupulis

Saistošo noteikumu Nr. 15/2024 "Par Salaspils novada simbolikas lietošanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsPašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Salaspils novada pašvaldībā jautājumus par Salaspils novada simbolikas lietošanu regulē domes 2013. gada 30. oktobra saistošie noteikumi Nr. 32/2013 "Par Salaspils novada simbolikas izmantošanu".

Lai izpildītu Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkta prasības, ir izdodami jauni saistošie noteikumi, kas būtībā satur līdzšinējos nosacījumus un kārtību, kādā lietojama Salaspils novada simbolika.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu projektam nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciNoteikumu projektam nav būtiskas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci pašvaldības teritorijā.

 

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmProjektam nav būtiskas ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo jaunas administratīvās procedūras nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Salaspils novada pašvaldības administrācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaProjekts ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmIevērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 06.06.2024. līdz 20.06.2024. Neviens viedoklis par projektu no sabiedrības netika saņemts.
Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Salaspils novada simbolikas lietošanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Salaspils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 15/2024Pieņemts: 27.06.2024.Stājas spēkā: 09.07.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 130, 08.07.2024. OP numurs: 2024/130.24
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353403
09.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"