Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 13

Jēkabpils novadā 2024. gada 23. maijā
Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes 23.05.2024.
lēmumu Nr. 398 (prot. Nr. 10, 59. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Jēkabpils novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) braukšanas maksas atvieglojumus izglītojamajiem Jēkabpils novadā, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, kuri iegūst izglītību Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs un Jēkabpils Tehnoloģiju tehnikumā (deklarēti Jēkabpils novada pašvaldībā un vecumā līdz 24 gadiem) (turpmāk – izglītojamie).

2. Pašvaldība piešķir braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā un kompensē pašvaldības pašpārvadājuma un komerciāla maršruta izdevumus no izglītojamā deklarētās dzīves vietas Latvijas Republikas teritorijā (turpmāk – dzīvesvieta) līdz Pašvaldības vispārējās izglītības iestādei, pamatizglītības iestādei vai pirmsskolas izglītības iestādei un atpakaļ.

3. Braukšanas maksas atvieglojumu un transporta izdevumu segšanas kārtībai tiek noteikta šāda secība:

3.1. lietojot elektronisko abonementa karti, kuru izsniedzis pakalpojuma sniedzējs, un ar kuru Pašvaldība ir noslēgusi līgumu par pakalpojuma sniegšanu braukšanai reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumu sabiedriskā transporta maršrutu autobusos;

3.2. pašpārvadājuma autotransports – ar Pašvaldības autotransportu veikts nekomerciāls pasažieru pārvadājums atbilstoši Jēkabpils novada pagasta pārvaldnieka, sadarbībā ar Jēkabpils novada izglītības iestādes direktoru, izstrādātiem un Pašvaldības izpilddirektora apstiprinātiem maršrutiem;

3.3. komerciālais maršruts – Pašvaldība slēdz līgumu par izglītojamo pārvadājumiem.

II. Braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanas nosacījumi un kārtība

4. Braukšanas maksas atvieglojumi 100 % apmērā vai sabiedriskā transporta izdevumu kompensācija 100 % apmērā attiecas uz:

4.1. Jēkabpils novadā deklarētiem bērniem, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītību no piecu gadu vecuma, pamatizglītības (1.–9. klase) un vispārējās vidējās izglītības (klātienes 10.–12. klase) iestādes izglītojamiem;

4.2. citu pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarētajiem pamatizglītības izglītības iestāžu un vidējās izglītības iestāžu izglītojamiem, kuri mācās Jēkabpils novada izglītības iestādēs.

5. Uzsākot mācību gadu vai mācību gada laikā, uzsākot izglītības iegūšanu Pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, izglītojamo likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais izglītības iestādē iesniedz iesniegumu par attiecīgā braukšanas maksas atvieglojuma veida piemērošanu no izglītojamā deklarētās dzīves vietas Latvijas Republikas teritorijā līdz vispārējai izglītības iestādei, pirmsskolas izglītības iestādei, pamatizglītības izglītības iestādei un atpakaļ, iesniegumu elektroniskās abonementa kartes saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu.

6. Izglītības iestādes pirms mācību gada sākuma (līdz 20. augustam) iesniedz Jēkabpils novada izglītojamo skolēnu sarakstu, kuriem ir tiesības saņemt elektroniskā abonementa kartes. Sarakstos, norādot izglītības iestādi, izglītojamā vārdu un uzvārdu, dzimšanas datus, kā arī sākuma un beigu autobusa pieturu nosaukumu. Precizējumi sarakstos iesniedzami Pašvaldības izglītības iestādēm.

7. Izglītojamie, kuri brauc ar sabiedrisko transportu, izmantojot elektroniskā abonementa kartes, saraksts tiek iesniegts pakalpojumu sniedzējam, ar kuru par pakalpojuma sniegšanu Pašvaldība ir noslēgusi līgumu. Pakalpojuma sniedzējs līgumā noteiktā kārtībā izgatavo izglītojamo elektroniskās abonementa kartes un nodod tās Pašvaldības izglītības iestādēm.

8. Izglītojamā likumiskie pārstāvji abonementa kartes nomaiņas vai atjaunošanas, dublikāta izgatavošanas gadījumā apmaksā radušos izdevumus Pašvaldībai saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja noslēgto līgumu un izrakstīto rēķinu.

9. Novada pašvaldības nodrošinātajos bezmaksas izglītojamo pārvadājumu maršrutos, kas sakrīt ar sabiedrisko pasažieru pārvadājumu maršrutu, izglītojamam netiek piešķirta elektroniskā karte.

III. Saistošo noteikumu izpildes tiesiskuma nodrošināšana

10. Noteikumu izpildi nodrošina Pašvaldības izglītības iestāžu vadītāji.

11. Pašvaldības izglītības iestāžu vadītāju pieņemtos lēmumus vai faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā Jēkabpils novada domē. Jēkabpils novada domes lēmumu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

IV. Noslēguma jautājums

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2022. gada 30. jūnija saistošos noteikumus Nr. 34 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 141.nr., 241.nr.).

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Jēkabpils novada domes 23.05.2024. saistošo noteikumu Nr. 13 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsPašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā ir noteikts, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Spēkā esošo Jēkabpils novada domes 2022. gada 30. jūnija saistošos noteikumus Nr. 34 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā" tiesiskās izdošanas pamatojums ir norādīts likums "Par pašvaldībām", kurš ir zaudējis spēku 31.12.2023., līdz ar to pašvaldībai ir pienākums pārskatīt šos saistošos noteikumus un izdot tos no jauna.

Ar saistošajiem noteikumiem noteikta finansiāla palīdzība ģimenēm ar bērniem, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītību no piecu gadu vecuma, pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem, kuri iegūst izglītību Jēkabpils novada izglītības iestādēs un Jēkabpils Tehnoloģiju tehnikumā.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuJēkabpils novada pašvaldības 2024. gada budžetā plānots finansējums 194 035 euro apmērā, tāmē "Braukšanas maksas atvieglojumi skolēniem sabiedriskajā transportā" (budžeta klasifikācijas kods 04.510.14).
Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošie noteikumi nosaka Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu izglītojamos un Jēkabpils Tehnoloģiju tehnikuma audzēkņus, kuriem ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus, kas ir pozitīvs atbalsts ģimenēm, kurām neveidojas papildus izdevumi, lai bērni nokļūtu izglītības iestādē.
Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmPar attiecīgā braukšanas maksas atvieglojuma veida piemērošanu izglītojamo likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais izglītības iestādē iesniedz iesniegumu par attiecīgā braukšanas maksas atvieglojuma veida piemērošanu.
Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemŅemot vērā, ka šāda kārtība jau pastāv, tad papildus pašvaldības resursi noteiktumu izpildes nodrošināšanai netiek prognozēti.
Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošajos noteikumos noteikto kārtību nodrošinās izglītības iestādes un Jēkabpils novada Izglītības pārvalde.
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītā rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisSaistošo noteikumu projekts tika publicēts Jēkabpils novada pašvaldības mājas lapā laikā no 20.03.2024. līdz 03.04.2024., privātpersonu ierosinājumi nav saņemti.
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13Pieņemts: 23.05.2024.Stājas spēkā: 19.06.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 117, 18.06.2024. OP numurs: 2024/117.14
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
352840
19.06.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"