Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās"

Izdarīt likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 5. nr.; 1999, 14. nr.; 2001, 1. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2008, 4. nr.; 2014, 228. nr.; 2018, 210. nr.) šādus grozījumus:

1. 18. pantā:

papildināt pantu ar otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja uz fiziskās personas zemes atrodas likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" 14. panta ceturtajā daļā minētās ēkas (būves) un kadastra informācijas sistēmā vai zemesgrāmatā tām nav reģistrēts īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā uz šīs personas vārda, pamatojoties uz Valsts zemes dienesta sniegto informāciju par to, ka ēkas (būves) pirms 1993. gada 5. aprīļa nav reģistrētas uz citas personas vārda. Zemes īpašnieks nostiprinājuma lūgumam pievieno apliecinājumu, ka nav strīda par tiesībām un zemes īpašnieks ir saskaņā ar Krimināllikumu informēts par atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu.

(3) Šā panta otrajā daļā minētajā kārtībā ēkas (būves) ir ierakstāmas zemesgrāmatā uz tā zemes īpašnieka vārda, kurš kā tiesiskais valdītājs ir reģistrēts Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 44. panta otrās daļas 4.1 punktā noteiktajā kārtībā. Nostiprinājuma lūgumam pievienojamo dokumentu aprites kārtību nosaka tieslietu ministrs.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

2. Papildināt 26. pantu pēc skaitļa "15." ar skaitli "18.".

3. Papildināt 35. pantu pēc skaitļa "15." ar skaitli "18.".

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Šā likuma noteikumi ir piemērojami arī tādu ēku (būvju) ierakstīšanai zemesgrāmatā, kas uz nomas (patapinājuma) līguma pamata uzceltas kā patstāvīgas ēkas (būves) saskaņā ar likumu "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" un ir atzīstamas par patstāvīgu nekustamo īpašumu. Šādas ēkas (būves) ir ierakstāmas zemesgrāmatā, pamatojoties uz noteiktā kārtībā apstiprinātu aktu par ēkas (būves) pieņemšanu ekspluatācijā vai citu par būvniecības kontroli atbildīgās institūcijas apstiprinātu dokumentu, kas apliecina ēkas būvniecības tiesisku izvērtējumu un zemes nomas (patapinājuma) līgumu, kas noslēgts pirms 2017. gada 1. janvāra un uz laiku, kas nav mazāks par 10 gadiem, ja nomas (patapinājuma) līgumā ir paredzētas nomnieka tiesības celt uz iznomātās zemes ēkas (būves) kā patstāvīgus īpašuma objektus un būvatļauja par attiecīgās būves būvniecību ir saņemta līdz 2017. gada 1. janvārim. Šādā gadījumā nostiprinājuma lūgumam pievieno dokumentus, kas apliecina minēto nosacījumu izpildi, ja attiecīgie dokumenti neatrodas kāda cita nekustamā īpašuma lietā."

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 30. maijā.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 13. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 30.05.2024.Stājas spēkā: 27.06.2024.Tēma: Nekustamais īpašums, būvniecība; Mantojuma tiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 114, 13.06.2024. OP numurs: 2024/114.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
352747
27.06.2024
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"