Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 13

Tukumā 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 4, 6. §)
Par mājdzīvnieku turēšanu Tukuma novadā
IZDOTI
ar Tukuma novada domes
28.03.2024. lēmumu Nr. TND/24/120
(prot. Nr. 4, 6. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/286
(prot. Nr. 6, 14. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 pantu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai
un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņu apmācībai" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka mājdzīvnieku turēšanas kārtību, īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājdzīvnieku izķeršanas kārtību, institūciju, kas veic mājdzīvnieka reģistrācijas noteikumu uzraudzību un noteikumu izpildes kontroli, atbildību par noteikumu neievērošanu.

2. Šo noteikumu izpratnē mājdzīvnieks ir suns un kaķis.

3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt Tukuma novada administratīvajā teritorijā vienotu mājdzīvnieku reģistrāciju, identifikāciju, apzīmēšanas un reģistrācijas prasību kontroli un ievērošanu, lai mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēku veselībai, drošībai, mantai vai citiem dzīvniekiem, novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību, samazināt mājdzīvnieku klaiņošanu, veicināt veselīgu un tīru vidi, panākt, lai mājdzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu attieksmi pret viņa īpašumā vai turējumā esošo dzīvnieku.

4. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Tukuma novada administratīvajā teritorijā, kuru īpašumā vai turējumā ir mājdzīvnieks.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

5. Mājdzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums nodrošināt, ka mājdzīvnieks ir reģistrēts un vakcinēts normatīvajos aktos noteiktā kārtībā un tiek turēts atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Suņa īpašniekam vai turētājam ir pienākums nodrošināt:

6.1. pēc Tukuma novada pašvaldības policijas (turpmāk – pašvaldības policija) amatpersonas pieprasījuma suņa uzrādīšanu, to nofiksējot, lai darbinieks varētu droši un netraucēti ar datu nolasīšanas ierīci iegūt informāciju no dzīvnieka pasīvās lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīces. Gadījumā, ja suņa īpašnieks, turētājs vai valdītājs nevar izpildīt noteikumu noteiktās prasības reģistrācijas fakta pārbaudes nodrošināšanai, pašvaldības policijas amatpersonām ir tiesības pieaicināt suņa notveršanai un nofiksēšanai pakalpojuma sniedzēju, kas noteikts noteikumu 15. punktā;

6.2. ka suns netiek vests pastaigā vietā, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos;

6.3. ka suns neatrodas bez pavadas (bīstams suns bez uzpurņa un pavadas):

6.3.1. Tukuma novada administratīvās teritorijas Rīgas jūras līča piekrastes pludmales ciema teritorijā;

6.3.2. kapsētā;

6.4. ka suns neatrodas:

6.4.1. iestādē;

6.4.2. sabiedriskā ēkā vai telpā, ja par suņa atrašanās aizliegumu pie konkrētās ēkas ieejas vai telpā ir attiecīga norāde (var būt piktogrammas veidā).

Precizēts ar Tukuma novada domes 28.03.2024. lēmumu Nr. TND/24/286 (prot. Nr. 6, 14. §)

7. Noteikumu 6.4. apakšpunkts neattiecas uz suni, kura atrašanās sabiedriskā ēkā vai telpā saistīta ar suņa demonstrēšanu un ir saskaņota ar publiska pasākuma organizatoru vai ēkas (telpas) īpašnieku vai valdītāju.

8. Noteikumu 6.2., 6.3. un 6.4. apakšpunkts neattiecas uz suni pavadoni vai suni asistentu, kurš tiek izmantots atbalsta sniegšanai personai ar funkcionāliem ierobežojumiem, ja suns ir speciāli apmācīts un par to ir izsniegta attiecīga apliecība.

9. Pilsētās vai lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā atļauts turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība un apzīmēšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

10. Personai, kas baro mājdzīvnieku sabiedriskā vietā, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

11. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs viņam piederošā vai turējumā esošā objektā vai teritorijā nedrīkst pieļaut klaiņojošu mājdzīvnieku ilgstošu uzturēšanos vai barošanos.

III. Klaiņojošu mājdzīvnieku izķeršana un izolācija

12. Konstatējot suņa pazušanu, jāziņo Tukuma novada vienotajam dispečerdienestam (turpmāk – Dienests) pa tālruni 8881. Dienests arī nekavējoties jāinformē par suņa atrašanu.

13. Par klaiņojošu vai agresīvu suni, kas atrodas Tukuma novada administratīvajā teritorijā, jāziņo Dienestam pa tālruni 8881.

14. Par ievainotu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājdzīvnieku vai publiskā vietā esošu mājdzīvnieka līķi nekavējoties jāziņo Dienestam pa tālruni 8881.

15. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu mājdzīvnieku izķeršanu Tukuma novadā veic persona vai komersants, ar kuru Tukuma novada pašvaldība ir noslēgusi iepirkuma līgumu vai deleģējuma līgumu par mājdzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē.

16. Mājdzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks viņu uz to ir pilnvarojis, izņem savu mājdzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājdzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un atbilstoši patversmes cenrādim sedz izmaksas, kas saistītas ar mājdzīvnieka noķeršanu, transportu, izmitināšanu un aprūpi.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

17. Normatīvajos aktos par mājdzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto mājdzīvnieka apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli veic pašvaldības policija. Pašvaldības policija ir tiesīga uzsākt administratīvo lietu par mājdzīvnieka reģistrācijas un apzīmēšanas prasību pārkāpumu un izdot administratīvo aktu, kā arī piemērot piespiedu naudu Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.

18. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu 6., 9., 10., 11. punkta prasību neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Tukuma novada domes Administratīvā komisija.

19. Par šo noteikumu 6., 9., 10., 11. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskai personai – līdz 150 naudas soda vienībām.

V. Noslēguma jautājums

20. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Tukuma novada domes 2022. gada 25. maija saistošie noteikumi Nr. 41 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Tukuma novadā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
Saistošo noteikumu Nr. 13 "Par mājdzīvnieku turēšanu Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu suņu un kaķu (turpmāk – mājdzīvnieki) turēšanas kārtību Tukuma novadā, īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājdzīvnieku izķeršanas kārtību, institūciju, kas veic mājdzīvnieka reģistrācijas noteikumu uzraudzību un noteikumu izpildes kontroli, noteiktu atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Tukuma novada administratīvajā teritorijā vienotu mājdzīvnieku reģistrāciju, identifikāciju, apzīmēšanas un reģistrācijas prasību kontroli un ievērošanu, lai mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēku veselībai, drošībai, mantai vai citiem dzīvniekiem. Tāpat saistošo noteikumu mērķis ir novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību, samazināt mājdzīvnieku klaiņošanu, veicināt veselīgu un tīru vidi, veicināt mājdzīvnieku labturību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības budžetu ir nebūtiska un nav prognozējama, jo ir atkarīga no samaksāto administratīvo naudas sodu apmēra.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu institūciju vai amata vietu izveidošanu pašvaldībā, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciLabvēlīga ietekme uz vidi un iedzīvotāju veselību. Saistošie noteikumi paredz regulāru mājdzīvnieka barošanu sabiedriskā vietā tikai speciāli tam paredzētā vietā, par kuru ir informēta pašvaldības policija, lai tā var pārbaudīt kārtības un tīrības uzturēšanu konkrētajā vietā. Daudzdzīvokļu mājas teritorijā par regulāras barošanas vietu jāvienojas ar mājas apsaimniekotāju un vienlaikus par barošanas vietu jāinformē pašvaldības policija. Saistošie noteikumi aizliedz nekustamā īpašuma īpašniekam vai valdītājam pieļaut klaiņojošu mājdzīvnieku ilgstošu uzturēšanos vai barošanos īpašuma teritorijā.

Saistošie noteikumi paredz kārtību klaiņojošu mājdzīvnieku izķeršanai un izolācijai nolūkā saglabāt dzīvošanai labvēlīgu un drošu vidi Tukuma novadā.

Saistošie noteikumi neietekmē konkurenci.

Saistošie noteikumi ietekmē uzņēmējdarbības vidi, jo paredz, ka sabiedriskā ēkā vai telpā atrasties ar suni aizliegts tikai tad, ja pie konkrētās ēkas ir izvietota attiecīga norāde (piktogramma). Tas neattiecas uz suni pavadoni vai suni asistentu, par ko Lauksaimniecības datu centrs ir izsniedzis attiecīgu apliecību, kā arī uz suni, kura atrašanās ēkā saistīta suņa demonstrēšanu un ir saskaņota ar publiska pasākuma organizatoru, ēkas vai telpas īpašnieku vai valdītāju.

4. Ietekme uz administratīvām procedūrām un to izmaksāmNav paredzētas jaunas papildu administratīvās procedūras un to izmaksas.

Kontrolēt saistošo noteikumu izpildi un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu par saistošo noteikumu pārkāpumu ir tiesīga Tukuma novada pašvaldības policijas amatpersona.

Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Tukuma novada domes Administratīvā komisija. Administratīvās komisijas locekļi par darbu komisijā atlīdzību nesaņem.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPapildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta, jaunas pašvaldības funkcijas netiek radītas, esošo institūciju kompetence netiek paplašināta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Tukuma novada pašvaldības administrācijas Komunālajā nodaļā un Tukuma novada pašvaldības policijā, kura nodrošina saistošo noteikumu izpildes kontroli.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas pašvaldībai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Vides un komunālo jautājumu komitejas 2024. gada 15. februāra lēmumu Nr. TND/1-8.1/24/1 (prot. Nr. 2, 3. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv.

Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas.

Laiks viedokļu izteikšanai bija noteikts no 2024. gada 16. februāra līdz 2024. gada 1. martam. Minētajā termiņā neviens viedoklis pašvaldībā nav reģistrēts.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājdzīvnieku turēšanu Tukuma novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Tukuma novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13Pieņemts: 28.03.2024.Stājas spēkā: 06.06.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 108, 05.06.2024. OP numurs: 2024/108.26
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
352475
06.06.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"