Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 4

Madonā 2024. gada 29. februārī (domes lēmums Nr. 81, prot. Nr. 4, 22. p.)
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un izķeršanu Madonas novadā
PRECIZĒTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
2024. gada 30. aprīļa lēmumu Nr. 306
(prot. Nr. 7, 70. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma
21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas)
dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai
un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk – mājas dzīvnieki) – turēšanas kārtību, klaiņojošu un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka tiesības un pienākumus Madonas novadā, kā arī nosaka pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Administratīvi teritoriālā vienība – Madonas novada pašvaldības attiecīgā pagasta vai apvienības teritorija;

2.2. Publiska vieta – jebkura vieta pilsētu un ciemu teritorijā, kas neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskajai personai, kura nav attiecīgās vietas īpašnieks, tiesiskais valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi, pasākuma organizēšanu vai saskaņā ar uzņēmuma līgumu.

3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Madonas novadā, lai mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, nodrošināt mājas dzīvnieku reģistrāciju un uzskaiti, samazināt mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību, kā arī dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

4. Mājas dzīvnieku īpašnieks nodrošina mājas dzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Mājas dzīvnieka īpašniekam ir pienākums:

5.1. nodrošināt, lai mājas dzīvnieks, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu identificējams;

5.2. pēc mājas dzīvnieka pazušanas konstatēšanas nekavējoties ziņot Madonas novada dzīvnieku patversmei "Lazdonītis" (turpmāk – Patversme) vai Madonas novada un Varakļānu novada pašvaldības policijas amatpersonām (patversmes un pašvaldības policijas kontaktinformācija ir norādīta pašvaldības mājaslapā internetā www.madona.lv un pieejama Administratīvi teritoriālo vienību pārvaldēs);

5.3. nebarot mājas dzīvniekus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās;

5.4. suņa īpašniekam pastaigas laikā pilsētas vai ciema teritorijā – publiski pieejamā teritorijā neatkarīgi no īpašuma piederības veida, līdzi jābūt iepakojumam suņa ekskrementu savākšanai, kurus pēc to savākšanas jāizmet atkritumu urnās vai konteineros.

6. Pilsētā, ciemā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā, nodrošinot labturību un apzīmēšanu, atļauts turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi.

7. Madonas novada pilsētu un ciemu zaļajā zonā un mežā, ārpus norobežotās teritorijas, suns var atrasties bez pavadas īpašnieka (turētāja) uzraudzībā un redzeslokā, kādā īpašnieks (turētājs) spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot zemāk minētajās teritorijās:

7.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

7.2. izglītības iestāžu teritorijās;

7.3. stadionos un sporta laukumos;

7.4. publiskos dārzos, parkos, skvēros, kapsētās;

7.5. brīvdabas estrādēs;

7.6. vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām).

III. Klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku izķeršana

8. Patversmes darbinieks (turpmāk – Darbinieks), organizē un nodrošina klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu (transportēšanu) uz Patversmi vai pie dzīvnieka īpašnieka. Darbinieks ir atbildīgs par informācijas pieejamības un informācijas aktualizācijas nodrošināšanu par noķertajiem Madonas novada teritorijā klaiņojošajiem vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušajiem mājas dzīvniekiem, kas atrodas Patversmē, nodrošināšanu.

9. Jebkura persona par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku nekavējoties paziņo Darbiniekam, kas nekavējoties veic nepieciešamās ar klaiņojošā dzīvnieka klaiņošanas vai bezpalīdzības stāvokļa izbeigšanu saistītās darbības. Klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušo mājas dzīvnieku izķeršanu attiecīgajā administratīvi teritoriālajā vienībā organizē attiecīgā administratīvi teritoriālās vienības vadītājs. Pēc informācijas saņemšanas par klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušo mājas dzīvnieku Pašvaldības darbinieks izbrauc uz dzīvnieka atrašanās vietu. Izbraukšanas laiks darba dienās no plkst. 8.00–17.00 – nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu stundu laikā pēc informācijas saņemšanas. Pārējā laikā – ne vēlāk kā trīs stundu laikā.

10. Visus izdevumus, kas saistīti ar klaiņojošu un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo mājas dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi Patversmē, saskaņā ar Patversmes cenrādi sedz tā īpašnieks (turētājs), vai bezsaimnieka dzīvniekiem sedz pašvaldība, no kuras administratīvās teritorijas dzīvnieks ir atvests.

11. No izdevumiem, kas saistīti ar mājas dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, var tikt atbrīvoti tie mājas dzīvnieku īpašnieki (turētāji), kuri pieļāvuši dzīvnieka klaiņošanu objektīvu iemeslu dēļ (īpašnieka (turētāja) hospitalizācija, ievietošana pansionātā, I grupas invaliditātes iegūšana, īslaicīga aizturēšana un tamlīdzīgi), kas tiek pamatoti ar attaisnojošiem dokumentiem.

12. Ja 14 (četrpadsmit) dienu laikā pēc mājas dzīvnieka ievietošanas Patversmē tā īpašnieks tam piederošo mājas dzīvnieku neizņem no Patversmes vai mājas dzīvnieks nav identificējams, tad Patversme rīkojas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpšanu

13. Kontrolēt šo Noteikumu prasību izpildi un veikt administratīvā pārkāpuma procesu par Noteikumu pārkāpšanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīgas pašvaldības policijas amatpersonas.

14. Pašvaldības policijas amatpersonas nodrošina normatīvajos aktos par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli.

15. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

16. Par noteikumu 5.4. apakšpunktā un 7. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz desmit naudas soda vienībām.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un izķeršanu Madonas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir ar ārējo normatīvo aktu noteikt tiesisko regulējumu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumus, klaiņojošu un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību, dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, pašvaldības veikto kontroli par noteikumu izpildi, atbildību par noteikumu pārkāpumiem, pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieka turēšanu un izķeršanu izpildes uzraudzību un kontroli novada administratīvajā teritorijā. Lai regulējums būtu saistošs visām fiziskām un juridiskām personām novada teritorijā, tas nosakāms tikai ar ārēju normatīvu aktu.

Pašlaik novada administratīvajā teritorijā nav spēkā regulējuma, kas ar ārēju normatīvo aktu noteiktu tiesisko regulējumu, kas nodrošinātu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un izķeršanu, un tāpēc ir nepieciešams izdot saistošos noteikumus novadā "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un izķeršanu Madonas novadā" (turpmāk – Noteikumi).

Par atsevišķu saistošo noteikumu punktu (5.4. apakšpunktu un 7. punktu) neievērošanu, kas attiecināmi uz suņu ekskrementu savākšanu un suņu atrašanos bez pavadas atsevišķās vietās, paredzēta administratīvā atbildība – brīdinājums vai naudas sods. Piemērojamā soda apmērs tiks diferencēts atkarībā no pārkāpuma un nodarītā kaitējuma smaguma. Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, ņems vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, pie atbildības saucamās personas personību, mantisko stāvokli, pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus. Administratīvais sods paredzēts ar mērķi atturēt saistošajos noteikumos minētās personas no pārkāpumu izdarīšanas, aizstāvēt pārējo iedzīvotāju tiesības dzīvot sakoptā, tīrā un drošā vidē. Noteikumu izdošanas mērķis nav administratīvi sodīt pēc iespējas vairāk personu, bet gan nodrošināt tīru un drošu vidi pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Saistošajos noteikumos noteiktie administratīvie sodi ir attaisnojami, jo saistošajos noteikumos ietvertie pārkāpumi ir attiecināmi uz publiski tiesiskajām attiecībām un aizskar sabiedriskās intereses. Noteikumos iekļautie sodi ir ar pietiekamu preventīvu spēku, lai, piemērojot sankcijas pārkāpumu gadījumā, tās būs pietiekami atturošas no turpmākiem pārkāpumiem.

Ar saistošo noteikumu regulējumu ir nodrošināts samērīgums starp personai uzlikto pienākumu un sabiedrības interesēs sasniedzamo mērķi.

2. Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. ieņēmumu daļa nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no iekasētajiem naudas sodiem;

2.1.2. nav attiecināms uz izdevumu daļu;

2.1.3. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – uzlabosies dzīvnieku labturība.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu pieņemšana sekmēs vides sakārtošanas nodrošināšanu.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms. Noteikumi neatstās tiešu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmSaistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona varēs vērsties Madonas novada Centrālajā administrācijā, adrese: Saieta laukums 1, Madona, Madonas novads, LV-4801, vai rakstot elektroniskā pasta adresi: pasts@madona.lv.

Noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros kontrolēs pašvaldības policijas amatpersonas.

Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policijas amatpersonas savas kompetences ietvaros.

Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

Papildus izmaksas attieksies tikai uz tām fiziskām un juridiskām personām, kuras būs pārkāpušas noteikumu prasības un kurām būs piemērots administratīvais sods – naudas sods vai jāsedz izdevumi par dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi dzīvnieku patversmē.

5. Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Madonas novada pašvaldības Centrālā administrācija; pašvaldības pilsētu, pagastu un apvienību pārvaldes; pašvaldības policija; pašvaldības Administratīvā komisija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti pašvaldības budžeta ietvaros.
7. Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Mērķa sasniegšanai nosakot samērīgas prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, kā arī samērīgu atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.
8. Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 17. janvārim līdz 2024. gada 31. janvārim publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.madona.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu un izķeršanu Madonas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4Pieņemts: 29.02.2024.Stājas spēkā: 23.05.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 98, 22.05.2024. OP numurs: 2024/98.29
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
352118
23.05.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"