Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2024/8

2024. gada 25. aprīlī
Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei
APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
25.04.2024. sēdes lēmumu Nr. 404
(prot. Nr. 5 404. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka pabalsta jaundzimušo aprūpei (turpmāk – pabalsts) apmēru, tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsts paredzēts jaundzimušā bērna uzturēšanai.

3. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo bērnu, kura dzīvesvieta ir deklarēta Dienvidkurzemes novadā, ir Latvijas Republikas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuriem ir piešķirts personas kods, ja viena vai abu vecāku, aizbildņa vai adoptētāja deklarētā pamata dzīvesvieta ir Dienvidkurzemes novadā.

II. Pabalsta apmērs

4. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir:

4.1. 500 euro par katru jaundzimušo bērnu, ja viena vai abu bērna vecāku deklarētā dzīvesvieta ir Dienvidkurzemes novadā ne mazāk kā pēdējos 9 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

4.2. 500 euro par katru jaundzimušo bērnu, ja aizbildņa vai adoptētāja deklarētā dzīvesvieta ir Dienvidkurzemes novadā ne mazāk kā pēdējos 9 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

III. Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

5. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu un izmaksu pieņem Dienvidkurzemes pašvaldības Sociālais dienests (turpmāk – SD). Dienvidkurzemes pašvaldība izmaksā pabalstu no Dienvidkurzemes pašvaldības budžeta līdzekļiem.

6. SD pabalstu piešķir un izmaksā:

6.1. vienam no bērna vecākiem;

6.2. personai, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā bērnu līdz 12 mēnešu vecumam, un ja pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

7. Lai saņemtu pabalstu, šo saistošo noteikumu 6.1. un 6.2. apakšpunktā minētā persona (turpmāk – pabalsta pieprasītājs), uzrādot personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību), iesniedz SD vai Dienvidkurzemes Dzimtsarakstu nodaļā iesniegumu pabalsta saņemšanai.

8. Ja bērna piedzimšana reģistrēta ārvalstīs, dokumentiem, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju (ja dokuments sastādīts svešvalodā un tam nav pievienots tulkojums latviešu valodā), nepieciešams pievienot likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

9. SD pārbauda pabalsta pieprasītāja sniegto informāciju, izmantojot valsts datu reģistros pieejamās ziņas un iegūst nepieciešamo informāciju no valsts un pašvaldību institūcijām.

10. Pabalstu var pieprasīt 6 mēnešu laikā no bērna dzimšanas dienas, adopcijas vai aizbildnības nodibināšanas dienas. Pabalstu piešķir un izmaksā viena mēneša laikā no pabalsta pieprasīšanas dienas. Pabalstu ieskaita pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā vai izmaksā pašvaldības kasē.

11. Pamatojoties uz Bāriņtiesas vai SD sociālā darbinieka rakstisku slēdzienu, pabalstu var piešķirt mantiskā veidā, ja pabalsta pieprasītājs bērnu faktiski nekopj un neaudzina.

12. Pabalstu nepiešķir, ja:

12.1. jaundzimušais ievietots valsts, pašvaldības vai nevalstisko organizāciju bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā un ir pilnā tās apgādībā;

12.2. SD konstatē, ka vecāki, vai viens no vecākiem, adoptētāji vai aizbildnis pabalstu jaundzimušā aprūpei saņēmuši citā pašvaldībā.

IV. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

13. SD lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu var apstrīdēt Dienvidkurzemes novada domei. Dienvidkurzemes domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes 2021. gada 8. jūlija saistošos noteikumus Nr. 3 "Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei".

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/8 "Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi izstrādāti, lai turpinātu atbalstīt Dienvidkurzemes novada ģimenes, nosakot jaundzimušā bērna aprūpes pabalstu.

Saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatota ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, kas uzliek par pienākumu domei izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

No Pašvaldību likuma neizriet citas alternatīvas, kā pašvaldība var īstenot brīvprātīgo funkciju – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu nozīmīgās dzīves situācijās. Pilnvarojums izdot saistošos noteikumus ir ietverts Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka Dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuFinanšu līdzekļi pabalstam jaundzimušo aprūpei 2024. gada apstiprinātā budžeta ietvaros ir paredzēti 145 000 euro apmērā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciPozitīvi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi un demogrāfisko situāciju, jo jaunās ģimenes saņemot atbalstu tiks motivētas nākotnē izvēlēties dzīves vietu Dienvidkurzemes novadā, tādā veidā sekmējot arī uzņēmējdarbības vidi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmIzpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNav būtiskas ietekmes uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuPar iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu atbild Dienvidkurzemes novada Sociālais dienests, par pabalsta izmaksu atbild Dienvidkurzemes novada finanšu daļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt atbalstu Dienvidkurzemes novada ģimenēm.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 08.04.2024. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.dkn.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 22.04.2024. Sabiedrības viedokļi, priekšlikumi vai iebildumi netika saņemti.
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2024/8Pieņemts: 25.04.2024.Stājas spēkā: 22.05.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 21.05.2024. OP numurs: 2024/97.6
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
352103
22.05.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"