Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 8

Siguldā 2024. gada 28. martā

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta lēmumu (prot. Nr. 5, 15. §)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 4. punktu,
Reklāmas likuma 7. panta trešo daļu,
Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 21. panta trešo daļu,
22.1 panta otro daļu, likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 7. punktu, Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija
noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības
var uzlikt pašvaldības nodevas" 12. un 16.1 punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 732
"Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās
vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu" 28. un 45. punktu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" šādus grozījumus:

Izteikt 9.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.2. izmantot reklāmu ar skaņas efektiem:

9.2.1. diennakts tumšajā laikā;

9.2.2. tuvāk par 100 metriem no izglītības, veselības un kultūras iestāžu zemesgabalu robežām;

9.2.3. teritorijās, kuru zemes lietošanas veids vai plānotā (atļautā) izmantošana saskaņā ar Siguldas novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem ir "Savrupmāju apbūves teritorija", "Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija", "Daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorija", kā arī tuvāk par 100 metriem no minēto funkcionālo zonu robežām."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Ar Siguldas novada pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) domes 2023. gada 13. aprīļa lēmumu ir apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā".

1.2. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, turpmāk - ministrija, īstenojot pašvaldību darbības pārraudzības funkciju atbilstoši Pašvaldību likumam, Pašvaldībai adresētajā 14.02.2024. vēstulē ir konstatējusi, ka saistošo noteikumu 9.2. apakšpunkts noteic, ka pašvaldībā ir aizliegts izmantot reklāmu ar skaņas un smaržas efektiem. Norādām, ka tiesības noteikt ierobežojumus smaržas efektu izmantošanai reklāmas jomā nav noteiktas nedz Reklāmas likuma 7. panta trešajā daļā, nedz Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumos Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu", tamdēļ šai daļā saistošo noteikumu 9.2. apakšpunkts ir izdots, pārsniedzot pašvaldībai doto pilnvarojumu. Savukārt daļā par aizliegumu izmantot reklāmas ar skaņas efektiem ministrija pauž viedokli, ka pašvaldībām nav tiesību ierobežojumus izteikt aizlieguma veidā, attiecinot to uz visu pašvaldības administratīvo teritoriju. Satversmes tiesa savā praksē ir atzinusi par neatbilstošiem Satversmei normatīvos aktus, kas izdoti, pārsniedzot kompetenci vai neievērojot pilnvarojuma robežas, proti, ultra vires. Šajā praksē ietverto atziņu kopums citstarp paredz, ka tiesības noregulēt kādu jautājumu ar normatīvu aktu var būt noteiktas tikai ar likumdevēja pilnvarojumu un tiesību normas izdevējs ir rīkojies ultra vires, ja izdevis ārējos normatīvos aktus, pārkāpjot tam sniegtā pilnvarojuma robežas. Ņemot vērā to, ka arī pašvaldībām ar likumdevēja pilnvarojumu ir piešķirtas tiesības izdot ārējos normatīvos aktus (saistošos noteikumus), minētās doktrīnas ietvaros izteiktās atziņas ir attiecināmas arī uz saistošajiem noteikumiem. Tiesību normas pieņemšanas kārtības ievērošana ir tiesību normas spēkā esamības priekšnoteikums. Tādejādi ministrija nenoliedz pašvaldību tiesības noteikt ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, taču neredz par iespējamu pašvaldības rīcību, paredzot ierobežojumus, noteikt vispārēju aizliegumu.

1.3. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" normu atbilstību augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes ne uz pašvaldības budžeta izdevumu, ne ieņēmumu daļu.

2.2. Saistošo noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme: saistošajos noteikumos paredzētajiem ierobežojumiem reklāmas ar skaņas efektiem izmantošanai būs pozitīva ietekme, jo tie mazinās trokšņu radīto nelabvēlīgo ietekmi uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti un labsajūtu;

3.2. ietekme uz vidi: nav tiešas ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību: trokšņa līmenis nakts stundās var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz miega kvalitāti, radot miega traucējumus, kas savukārt ilgtermiņā var radīt riskus cilvēka veselībai. Līdz ar to aizliegumam izmantot reklāmas ar skaņas efektiem diennakts tumšajā laikā būs pozitīva ietekme;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā: nav tiešas ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci: nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās procedūras, neparedz jaunus ierobežojumus, bet mīkstina šobrīd spēkā esošajos Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" paredzētos ierobežojumus attiecībā uz reklāmas ar skaņas un smaržas efektiem izvietošanu Siguldas novadā.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti Reklāmas likuma 7. panta trešajā daļā ietvertā pilnvarojuma izpildei.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

6.2. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās esošās pašvaldības institūcijas: Siguldas novada pašvaldības policija un Būvniecības kontroles pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu prasības un tā izpilde neradīs papildus izmaksas.

Saistošie noteikumi paredz tikai saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai nepieciešamos nosacījumus pašvaldībā pieejamo resursu ietvaros.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu projekts no 01.03.2024. līdz 15.03.2024. publicēts Siguldas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Norādītajā termiņā viedokļi par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

8.2. Saistošo noteikumu izstrādes laikā ņemts vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 14.02.2024. vēstulē viedoklis par Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" 9.2. apakšpunkta atbilstību Reklāmas likuma 7. panta trešo daļai un Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumiem Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 8Pieņemts: 28.03.2024.Stājas spēkā: 10.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 69, 09.04.2024. OP numurs: 2024/69.13
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351075
10.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"