Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5/2024

Ludzā 2024. gada 29. februārī

Grozījumi Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25/2023 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs"

APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2024. gada 29. februāra sēdes lēmumu Nr. 40 (prot. Nr. 3, 8. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. un 13. punktu

Veikt šādus grozījumus Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25/2023 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs":

1. Izslēgt no noteikumu izdošanas tiesiskā pamatojuma atsauci uz Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 13. punktu.

2. Aizstāt noteikumu 1. nodaļas nosaukumā vārdu "noteikumi" ar vārdu "jautājumi".

3. Izteikt noteikumu 3.3. un 5.2.3. apakšpunktus šādā redakcijā:

"3.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte".

"5.2.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte".

4. Papildināt noteikumus ar 5.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3. launags - vispārizglītojošo programmu 1.-4. klašu izglītojamajiem, ja izglītojamais apmeklē pagarināto grupu un ja izglītojamais atbilst šādai kategorijai:

5.3.1. izglītojamā ģimene atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

5.3.2. izglītojamā ģimene ir daudzbērnu ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai 24 gadu vecumu, ja bērns mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students;

5.3.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

5.3.4. izglītojamais, kas apgūst speciālās izglītības programmu;

5.3.5. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu kādā no Ludzas novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm."

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Paskaidrojuma raksts
Ludzas novada pašvaldības domes 2024. gada 29. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 5/2024 "Grozījumi Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25/2023 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas pamatojums - Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa, kas noteic, ka pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

1.2. Ar saistošiem noteikumiem:

1.2.1. tiek noteikts, ka ēdināšanas izmaksas 100% apmērā tiek nodrošinātas Ludzas novada izglītības iestāžu izglītojamajiem (gan pirmskolas izglītības izglītojamajiem, gan pamata un vidējās izglītības programmu izglītojamajiem), ja izglītojamā ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

1.2.2. tiek precizēta noteikumu norma attiecībā uz launaga apmaksu 100% apmērā no pašvaldības budžeta vispārizglītojošo programmu 1.-4. klašu izglītojamajiem, ja izglītojamais apmeklē pagarināto grupu un ja izglītojamais atbilst šādai kategorijai:

5.3.1. izglītojamā ģimene atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

5.3.2. izglītojamā ģimene ir daudzbērnu ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai 24 gadu vecumu, ja bērns mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students;

5.3.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

5.3.4. izglītojamais, kas apgūst speciālās izglītības programmu;

5.3.5. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu kādā no Ludzas novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. saistošo noteikumu projekts paplašina ēdināšanas maksas atvieglojumu saņēmēju loku.

2.2. Fiskālā ietekme būs atkarīga no atvieglojumu saņēmēju skaita. Konkrētu statistikas datu par potenciālo atvieglojumu saņēmēju skaitu pašvaldības rīcībā nav.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme - pašvaldības piešķirtais ēdināšanas maksas atvieglojums ir finansiāls un sociāls atbalsts ģimenēm, kurās audzina bērnus ar invaliditāti;

3.2. nav ietekmes uz vidi;

3.3. ietekme uz veselību - plašāks izglītojamo skaits varēs saņemt siltu, veselīgu, pilnvērtīgu un daudzveidīgu ēdienu, ir būtiska gan no veselības, gan attīstības viedokļa;

3.4. nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā;

3.5. nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanu nodrošinās Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādes.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu piemērošanā tiks iesaistītas pašvaldības izglītības iestādes, neveidojot jaunas darba vietas.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošie noteikumi neparedz veidot jaunas institūcijas. Saistošo noteikumu piemērošanā paredzēts iesaistīt Ludzas novada Izglītības pārvaldi, Centrālo administrāciju, Ludzas novada Sociālo dienestu.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Paredzamie izdevumi ir samērīgi saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildē.
8. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektu Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošie noteikumi" "Projekti un paskaidrojošie raksti" laika periodā no 2024. gada 6. februāra līdz 2024. gada 21. februārim.

Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstiski var iesniegt:

1. elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz e-pastu: pasts@ludzasnovads.lv;

2. nosūtot Ludzas novada pašvaldībai pa pastu uz adresi: Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701;

3. klātienē iesniedzot Ludzas novada pašvaldības Iedzīvotāju apkalpošanas centros:

3.1. Ludzas pilsētas VPVKAC, Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701, 1.stāvā;

3.2. Kārsavas pilsētas VPVKAC, Vienības iela 53, Kārsava, Ludzas novads, LV-5717;

3.3. Zilupes pilsētas VPVKAC, Raiņa iela 13, Zilupe, Ludzas novads, LV-5751;

3.4. Blontu pagasta VPVKAC, "Domes nams", Blonti, Blontu pagasts, Ludzas novads, LV-5706.

Norādītajā termiņā pašvaldībā priekšlikumi netika saņemti.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25/2023 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 5/2024Pieņemts: 29.02.2024.Stājas spēkā: 16.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 54, 15.03.2024. OP numurs: 2024/54.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350523
16.03.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"