Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 2

Ventspils novadā 2024. gada 25. janvārī (prot. Nr. 48, 3. §)
Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) mērķis ir noteikt pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Ventspils novadā.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem un pabalstus izmaksā Ventspils novada pašvaldības iestāde "Ventspils novada Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

3. Ventspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi:

3.1. pabalsts mācību piederumu iegādei;

3.2. pabalsts apbedīšanai;

3.3. pabalsts politiski represētām personām;

3.4. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

3.5. pabalsts iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā;

3.6. pabalsts laulības jubilejā;

3.7. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības skolās.

4. Noteikumos paredzētajā kārtībā piešķirtos pabalstus izmaksā no Sociālā dienesta budžeta līdzekļiem.

II. Pabalsts mācību piederumu iegādei

5. Tiesības saņemt pabalstu mācību piederumu iegādei vienu reizi kalendārajā gadā par katru izglītojamo ir daudzbērnu ģimenēm, kuras deklarējušas savu dzīvesvietu Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos divpadsmit mēnešus.

6. Pabalsts ir vienreizējs, un tā apmērs ir 30 euro. Pabalstu piešķir personai, kura apgūst obligāto pirmskolas izglītību no 5 gadu vecuma un pamata vai vidējo izglītību, līdz 18 gadu vecumam (ieskaitot).

7. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu, uzsākot mācību gaitas 1. klasē, ir ģimenēm, kuras savu dzīves vietu deklarējušas Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos divpadsmit mēnešus, un bērns mācības uzsāks Ventspils novada vispārējās izglītības iestādēs.

8. Pabalstu mācību piederumu iegādei ieskaita bērna likumiskā pārstāvja (vecāka vai aizbildņa) norādītajā kontā pēc iesnieguma saņemšanas.

III. Pabalsts apbedīšanai

9. Tiesības saņemt apbedīšanas pabalstu ir vienam mirušā ģimenes loceklim (apgādniekam) vai personai, kura uzņēmusies veikt apbedīšanu, un, ja mirusī persona savu dzīvesvietu bija deklarējusi Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

10. Ja ģimenes loceklis (apgādnieks) vai persona, kura uzņēmusies apbedīšanu, nav tiesīga saņemt no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) apbedīšanas pabalstu, tad Sociālais dienests piešķir pabalstu apbedīšanai vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā.

11. Ja pabalsta pieprasītājs, kurš uzņēmies mirušā ģimenes locekļa (apgādnieka) apbedīšanu, saņem VSAA izmaksātā valsts apbedīšanas pabalsta apmēru mazāku, nekā valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apjomā, tad Sociālais dienests sedz starpību, kāda tā ir starp VSAA izmaksāto apbedīšanas pabalstu un pašvaldības noteikto pabalstu.

12. Pabalsta saņemšanai pieprasītājs iesniedz iesniegumu ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izdošanas dienas.

13. Gadījumā, ja mirusī persona, kuras deklarētā dzīvesvieta bijusi Ventspils novada administratīvā teritorija, un kurai nav likumīgu apgādnieku vai personas, kura uzņemas apbedīšanu, Sociālais dienests organizē apbedīšanu par pašvaldības līdzekļiem, apmaksājot apbedīšanas pakalpojumus.

14. Tiesības uz apbedīšanas pabalstu par personu, kura pirms miršanas ir saņēmusi aprūpes pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē, ir tad, ja šīs personas pamata dzīves vieta pirms ievietošanas ilgstošas aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē ir bijusi deklarēta Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

IV. Pabalsts politiski represētām personām

15. Tiesības saņemt pabalstu ir politiski represētām personām, kuras tā piešķiršanas brīdī savu dzīves vietu deklarējušas Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz vienu kalendāro gadu. Pabalstu piešķir reizi gadā novembra mēnesī, un tā apmērs ir 50 euro.

16. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu politiski represētai personai pieņem, pamatojoties uz pabalsta pieprasītāja iesniegumu Sociālajam dienestam, uzrādot politiski represētās personas apliecību.

17. Pabalstu pārskaita uz personas iesniegumā norādīto kontu kredītiestādē vai izmaksā skaidrā naudā.

V. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

18. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir ģimenei (vienam no vecākiem), ja abi vecāki savu dzīvesvietu deklarējuši Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos divpadsmit mēnešus, šādā apmērā:

18.1. pirmā vai otrā bērna piedzimšanas gadījumā – 300 euro;

18.2. trešā bērna piedzimšanas gadījumā – 350 euro;

18.3. ceturtā bērna piedzimšanas gadījumā – 400 euro;

18.4. piektā un vairāk bērna piedzimšanas gadījumā – 500 euro.

19. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir ģimenei (vienam no vecākiem), ja viens no vecākiem savu dzīvesvietu deklarējis Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos divpadsmit mēnešus, šādā apmērā:

19.1. pirmā vai otrā bērna piedzimšanas gadījumā – 200 euro;

19.2. trešā bērna piedzimšanas gadījumā – 300 euro;

19.3. ceturtā bērna piedzimšanas gadījumā – 400 euro;

19.4. piektā un vairāk bērna piedzimšanas gadījumā – 500 euro.

20. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā ir tiesības pieprasīt sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas dienas.

21. Lēmums par pabalsta piešķiršanu pieņem, pamatojoties uz Sociālajā dienestā iesniegto iesniegumu. Pabalstu pārskaita uz to pieprasījušās personas iesniegumā norādīto kontu kredītiestādē.

VI. Pabalsts iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā

22. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā ir personām, kuras savu dzīves vietu deklarējušas Ventspils novada administratīvajā teritorijā ne mazāk kā vienu gadu un pastāvīgi dzīvo Ventspils novadā.

23. Pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā piešķir personām, kuras sasniegušas:

23.1. 75, 80, 85 gadu vecumu – 30 euro apmērā;

23.2. 90 gadu vecumu un pēc 90 gadu vecuma sasniegšanas katra gada jubilejā – 50 euro apmērā;

23.3. 100 gadu vecumu un pēc 100 gadu vecuma sasniegšanas katru gadu – 200 euro apmērā.

24. Sociālais dienests katru mēnesi sagatavo pabalsta saņēmēju sarakstu, valsts un pašvaldības datu reģistros pārbauda pabalsta nozīmīgā dzīves jubilejā saņēmēja personas datus un pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu.

25. Sociālais dienests pabalstu izmaksā skaidrā naudā, piegādājot to pabalsta saņēmēja dzīvesvietā, personīgi sveicot pabalsta saņēmēju jubilejas dienā, bet ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc Noteikumu 23. punktā noteiktā vecuma sasniegšanas.

VII. Pabalsts laulības jubilejā

26. Pabalsts laulības jubilejā ir Ventspils novada pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva ar mērķi sniegt materiālu atbalstu pamatvajadzību nodrošināšanai laulātajiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils novadā. Laulības pabalstu 100,00 euro apmērā ir tiesības saņemt personām 50 gadu laulības jubilejā un ik pa 5 gadiem pēc 50 gadu laulības jubilejas, ko piešķir un izmaksā vienam no laulātājam.

27. Pabalsta saņemšanai viens no laulātajiem Sociālā dienestā iesniedz iesniegumu un laulības apliecības atvasinājumu vai dublikātu.

28. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem, pamatojoties uz Ventspils novada pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamām ziņām par iesniedzēju.

29. Iesniegumu pabalsta saņemšanai Sociālajā dienestā var iesniegt desmit darba dienu laikā pirms vai sešu mēnešu laikā pēc personu laulības jubilejas datuma.

VIII. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības skolās

30. Ventspils novada administratīvajā teritorijā deklarētiem daudzbērnu ģimeņu bērniem ir tiesības saņemt pabalstu:

30.1. komplekso pusdienu apmaksai vai ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē, ja viņi citu pašvaldību izglītības iestādēs apgūst speciālās izglītības programmas, kuras nevar apgūt Ventspils novada pašvaldības izglītības iestādēs;

30.2. ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē.

31. Pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības skolās piešķir no dienas, kad Sociālais dienests pieņēmis lēmumu par pabalsta piešķiršanu. Noteikumu 30. punktā minētajiem izglītojamajiem pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības skolās piešķir līdz kārtējā mācību gada beigām.

32. Sociālais dienests pabalstu bērna ēdināšanas izdevumu apmaksai izmaksā atbilstoši saņemtajiem attiecīgā pakalpojuma sniedzēja vispārējās izglītības iestādē rēķiniem vai personas norādītajā kredītiestādes kontā desmit darba dienu laikā pēc ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas dienas.

IX. Lēmuma pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

33. Sociālais dienests lēmumu par Noteikumos noteiktā pabalsta piešķiršanu pieņem ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts personas iesniegums. Lēmumu paziņo saskaņā ar Paziņošanas likumu, norādot tā apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

34. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (turpmāk – Komisija), iesniedzot pieteikumu Ventspils novada pašvaldībā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601; oficiālā elektroniskā pasta adrese: info@ventspilsnd.lv).

35. Komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

X. Noslēguma jautājums

36. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ventspils novada domes 2014. gada 27. februāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu Ventspils novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā" un 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā".

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2024. gada 25. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2 "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums2023. gada 1. janvārī stājoties spēkā Pašvaldību likumam, spēku ir zaudējis likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts domes pienākums izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un līdz 2024. gada 30. jūnijam izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šā likuma normu pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu Ventspils novada dome ir izdevusi 2022. gada 27. janvāra saistošos noteikumus Nr. 4 "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā" un 2014. gada 27. februāra saistošos noteikumus Nr. 2 "Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu Ventspils novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā". Tā kā šo saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamats neatbilst Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam, kā arī ievērojot to, ka pašvaldības kompetencē ietilpst autonomā funkcija nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā un iespēju saņemt sociālo palīdzību (Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punkts), nepieciešams izdot jaunu normatīvo aktu, kas reglamentē pašvaldības īstenojamās brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Ventspils novadā. Sagatavotie saistošie noteikumi "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā" paredz sniegt materiālo atbalstu Ventspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētām personām svarīgos dzīves periodos un nozīmīgu notikumu iestāšanās gadījumos neveicot viņu mantiskā stāvokļa izvērtēšanu. Noteikumos iekļautie Ventspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi:

1. pabalsts mācību piederumu iegādei;

2. pabalsts apbedīšanai;

3. pabalsts politiski represētām personām;

4. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

5. pabalsts iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā;

6. pabalsts laulības jubilejā;

7. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības skolās.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2024. gada budžetā ir paredzēts finansējums brīvprātīgo iniciatīvu pabalstiem 43,200 euro. Saistošie noteikumi neparedz jaunu pabalstu ieviešanu vai izmaiņas līdz šim noteikto pabalstu apmērā, līdz ar ko tiesību akta projektam nav ietekmes uz pašvaldības budžetu, jo to piemērošana nerada pašvaldības izdevumu pieaugumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir materiāls atbalsts dažādām personu grupām – ģimenēm ar bērniem, politiski represētajiem, pensionāriem, ilgdzīvotājiem u.tml., kuras pieskaitāmas visvairāk labklājības līmeņa samazinājuma vai sociālās atstumtības riskiem pakļautajiem iedzīvotājiem, t.sk. dzīves situācijās, kad radušos apstākļu dēļ paredzama izdevumu palielināšanās. Tādējādi šādam regulējumam ir būtiska nozīme, lai arī turpmāk – papildus pārējai sociālai palīdzībai – potenciāli sociāli mazaizsargātākajām personām saglabātu palīdzības apjomu līdzšinējā apjomā. Atbilstoši izdarītajiem lietderības apsvērumiem, pabalsti īpašos gadījumos piešķirami gan personām ar zemu ienākuma līmeni, gan iedzīvotājiem situācijās, lai pēc iespējas novērstu vai samazinātu izdevumu pieauguma ietekmi uz to saņēmušo personu ikdienas vajadzību apmierināšanai nepieciešamo līdzekļu apmēru.

Ietekme uz vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci: nav attiecināms.

4. Informācija par administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu tiesiskais regulējums būtībā nemaina administratīvo procedūru veidus, kapacitāti vai īstenošanas kārtību. Lai persona varētu saņemt pabalstu, tā iesniedz Sociālajam dienestam adresētu iesniegumu (pasta sūtījumā vai klātienē – Lielā iela 2A, Piltene, LV-3620) vai pēc parakstīšanas ar drošu elektronisko parakstu nosūta to uz oficiālo elektroniskā pasta adresi (soc.dienests@ventspilsnd.lv). Iesnieguma izskatīšanas rezultātā pieņemto lēmumu paziņo, ievērojot Paziņošanas likuma prasības. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu (administratīvo aktu) var apstrīdēt Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601). Savukārt attiecīgās komisijas izdoto administratīvo aktu Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā persona var pārsūdzēt Administratīvā rajona tiesā. Ņemot vērā, ka jaunas vai papildus administratīvās procedūras nav paredzētas, to izmaksas normatīvais akts neietekmē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNav ietekmes uz pašvaldības kompetencē ietilpstošo autonomo funkciju un deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu izpildi. Jaunu institūciju izveide vai jau esošo likvidācija vai reorganizācija, vienlīdz kā darbinieku skaita palielināšana vai samazināšana, nav nepieciešama. Sociālā dienesta vai citiem pašvaldības darbiniekiem, ar kuriem nodibinātas darba tiesiskās attiecības, amata aprakstos vai iekšējos normatīvos aktos papildus jau paredzētajiem pienākumiem citi nav nosakāmi.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu piemērošanu nodrošinās Sociālais dienests noteikto funkciju un uzdevumu izpildes ietvaros, kā arī Ventspils novada domes izveidotā Administratīvo aktu strīdus komisija. Kā norādīts paskaidrojuma raksta 5. sadaļā, papildus resursi ārējā normatīvā akta ieviešanai un nav nepieciešami.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaIzrietoši no Pašvaldību likuma normām, pašvaldību finanšu līdzekļi ir izmantojami administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs, t.sk. nodrošinot līdzsvarotu pašvaldības pakalpojumu pieejamību. Ventspils novada pašvaldība, darbojoties likumdevēja piešķirtās rīcības brīvības ietvaros, saistošos noteikumus izdevusi nolūkā īstenot brīvprātīgās iniciatīvas, proti, izraudzījusies tiesiski pieļaujamu līdzekli, lai regulētu, kādiem Ventspils novada iedzīvotājiem īpašos gadījumos no budžeta izmaksājams pabalsts un tā veidi. To apmērs noteikts, izvērtējot pašvaldības budžeta iespējas ilgtermiņā un samērojot ar pārējiem uzdevumiem sociālās palīdzības u.c. funkciju izpildes jomā, lai Ventspils novadā dzīvojošām personām nodrošinātu līdzsvarotu, efektīvu un ilgtspējīgu pašvaldības visu pakalpojumu pieejamību administratīvajā teritorijā. Līdz ar to atzīstams, ka saistošo noteikumu pieņemšana ne vien izriet no pilnvarojuma Pašvaldību likumā un ar citiem tiesiskiem instrumentiem to mērķis nav sasniedzams, bet ar to izdošanu panāktais ieguvums – tiesību piešķiršana noteiktām iedzīvotāju kategorijām saņemt papildus sociālo palīdzību – atbilst hierarhiski augstāka juridiska spēka normatīvo aktu principiem par publiskas personas finanšu resursu izlietojumu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSabiedrības viedokļa noskaidrošana par sagatavoto tiesību aktu veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas prasībām, publicējot Noteikumu projektu un tam pievienoto paskaidrojuma rakstu Ventspils novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv (Par mums → Dome → Saistošo noteikumu projekti), sniedzot iespēju ikvienai privātpersonai rakstveidā vai elektroniskā formā iesniegt savus priekšlikumus, iebildumus un komentārus. Atzinums par sabiedrības līdzdarbības rezultātā izteikto viedokļu izvērtējumu sagatavojams pēc publicēšanas termiņa beigām.

Laika periodā no 2023. gada 22. decembra līdz 2024. gada 8. janvārim viedokļi, priekšlikumi, ierosinājumi vai iebildumi saistībā ar attiecīgā normatīvā akta projektu nav saņemti.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ventspils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 25.01.2024.Stājas spēkā: 16.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 33, 15.02.2024. OP numurs: 2024/33.10
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349824
16.02.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"