Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17

2023. gada 19. oktobrī
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes valstspilsētā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 02.10.2012. noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu

APSTIPRINĀTI
ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 19. oktobra lēmumu Nr. 1018 (prot. Nr. 80, 14. p.)

PRECIZĒTI
ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 11. janvāra lēmumu Nr. 1070 (prot. Nr. 87, 3. p.)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk arī – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka, turētāja tiesības un pienākumus Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā (turpmāk – Rēzeknes valstspilsēta), kā arī nosaka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības (turpmāk arī – Pašvaldība) institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Rēzeknes valstspilsētā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, kā arī novērst dzīvnieku klaiņošanu.

3. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Rēzeknes valstspilsētā, kuru īpašumā vai valdījumā ir mājas (istabas) dzīvnieki.

4. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga Pašvaldības Administratīvās inspekcijas (turpmāk arī – Inspekcija) un Pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldes amatpersonas.

II. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi

5. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam, turētājam ir pienākums:

5.1. nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku labturību, aizsardzību, apzīmēšanu un reģistrāciju atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu noteiktajām prasībām;

5.2. pēc Inspekcijas amatpersonu pieprasījuma uzrādīt mājas (istabas) dzīvnieku, to nofiksējot, lai darbinieks droši un netraucēti ar datu nolasīšanas ierīci var iegūt informāciju no dzīvnieka pasīvās lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīces. Gadījumā, ja netiek izpildīta iepriekšminētā prasība, reģistrācijas fakta pārbaudes nodrošināšanai, Inspekcijas amatpersonām ir tiesības pieaicināt mājas (istabas) dzīvnieka notveršanai un nofiksēšanai pakalpojuma sniedzēju, kas noteikts noteikumu 13. punktā;

5.3. segt izdevumus Pašvaldībai vai tās iestādei, ar kuru pakalpojuma sniedzējam ir noslēgts līgums, kas tai radušies, apmaksājot pakalpojuma sniedzējam noteikumu 5.2. apakšpunktā minēto pakalpojumu vai – mājas (istabas) dzīvnieka klaiņošanas gadījumā – apmaksājot mājas (istabas) dzīvnieka izķeršanu, transportēšanu, veterinārmedicīnisko aprūpi un uzturēšanos patversmē saskaņā ar izcenojumiem, kas noteikti noslēgtajā līgumā par attiecīgā pakalpojuma nodrošināšanu;

5.4. konstatējot mājas (istabas) dzīvnieka pazušanu nekavējoties ziņot Inspekcijai, ka arī paziņot par tā atrašanu;

5.5. nepieļaut, ka suņi tiek izvesti pastaigāties vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos;

5.6. nepieļaut dzīvnieku uzturēšanos bez uzraudzības dzīvojamo māju koplietošanās telpās;

5.7. nepieļaut mājas (istabas) dzīvnieku atrašanos: oficiālās peldvietās vai cilvēku atpūtai un peldēšanai aprīkoto teritoriju robežās saskaņā ar saistošo noteikumu pielikumu, bērnu atpūtas un rotaļu laukumos (ne tuvāk par 5 metriem no laukumā izvietotajām iekārtām).

6. Daudzdzīvokļu mājas dzīvokļos aizliegts turēt lauksaimniecības dzīvniekus (dzīvniekus, kurus tur pārtikas produktu iegādei).

7. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās aizliegts turēt mājas (istabas) dzīvniekus koplietošanas telpās (bēniņi, pagrabi, kāpņu telpas u.tml.).

8. Daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabalā atļauts turēt tikai sterilizētu bezsaimnieka kaķi ar nosacījumu, ja tiek nodrošina tā labturība un apzīmēšana.

9. Suņa, pret kuru sākts uzvedības izvērtēšanas process, vai tas atzīts par bīstamu, uzturēšanās sabiedriskajās vietā pieļaujama ievērojot normatīvajos aktos par bīstama suņa turēšanu noteiktas prasības.

10. Personām ir pienākums uzturēt tīrībā un kārtībā vietu, kur tiek baroti sterilizēti bezsaimnieka kaķi.

11. Kaķis var brīvi uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja valdījumā esošās teritorijas, ja tiek nodrošināta tā apzīmēšana.

III. Klaiņojošo un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana

12. Par klaiņojošo un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku, ka arī par bojā gājušo un savvaļas dzīvnieku atrašanos sabiedriskajās vietās Rēzeknes valstspilsētā jāpaziņo Inspekcijai.

13. Klaiņojošo, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu veic pakalpojuma sniedzējs, ar kuru Pašvaldībai vai tās iestādei ir noslēgts līgums un kurš to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

14. Klaiņojošie vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušie dzīvnieki tiek izķerti normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.

15. Dzīvnieku var nodot turējumā citai personai, ja 14 dienu laikā pēc dzīvnieka ievietošanas patversmē tā īpašnieks tam piederošo mājas (istabas) dzīvnieku neizņem no patversmes vai dzīvnieks nav identificējams. Visus izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu un uzturēšanu, sedz tā īpašnieks.

16. Rēzeknes valstspilsētā no pagalmiem, ielām un citām sabiedriskām vietām bojā gājušo dzīvnieku līķus, arī savvaļas savāc šo noteikumu 13. punktā minētais pakalpojuma sniedzējs divu stundu laikā no Inspekcijā saņemtā paziņojuma brīža.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

17. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Inspekcijas amatpersonas.

18. Inspekcijas amatpersonas nodrošina normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli.

19. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

20. Par šo noteikumu 5.6. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz desmit naudas soda vienībām.

21. Par šo noteikumu 5.7. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz trīsdesmit naudas soda vienībām.

22. Par šo noteikumu 6. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz desmit naudas soda vienībām.

23. Par šo noteikumu 7. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām.

24. Par šo noteikumu 10. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām.

V. Noslēguma jautājums

25. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos brīdi spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2013. gada 20. decembra saistošie noteikumi Nr. 67 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes pilsētā".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
Pielikums
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 19. oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 17
"Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes valstspilsētā"
Rēzeknes valstspilsētas oficiālo peldvietu vai cilvēku atpūtai un peldēšanai aprīkotu teritoriju robežu plāni

Kovšu ezers, Atbrīvošanas alejā 47B, Rēzeknē (56°29'55.6"N 27°19'20.9"E)

 

Kovšu ezers, Ezera iela 9B, Rēzeknē (56°29'54.7"N 27°19'02.2"E)

 

Rēzeknes upe, Krasta iela pie Dzirnavu ielas, Rēzeknē (56°30'03.8"N 27°20'21.2"E)

 

Rēzeknes upe, Krasta iela pie Mediķu ielas, Rēzeknē (56°30'31.6"N 27°20'52.0"E)

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 19. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes valstspilsētā"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsNoteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Rēzeknes valstspilsētā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, kā arī novērst dzīvnieku klaiņošanu.

Noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku, kuru cilvēks tur savam priekam – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

Noteikumos tiek paredzēta administratīvā atbildība par pārkāpumiem, par kuriem nav paredzēta administratīvā atbildība citos attiecīgo nozari regulējošos normatīvajos aktos, lai Pašvaldība atbilstoši ārējos normatīvajos aktos noteiktajam pilnvarojumam varētu veicināt un nodrošināt pienācīgu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtību Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Noteikumos iekļauts aizliegums ar dzīvnieku atrasties oficiālas peldvietās vai aprīkotās cilvēku atpūtai un peldēšanai vietās, kā arī bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, jo saskaņā ar Inspekcijas datiem par periodu no 2021. līdz 2023. gadam tika reģistrēti 100 (2023. gadā – 13; 2022. gadā – 43; 2021. gadā – 44) pārkāpumi, kas saistīti ar mājdzīvnieku turēšanu pilsētas administratīvajā teritorijā, tajā skaita suņu uzturēšanos sabiedriskajās vietas: bērnu atpūtas un rotaļu laukumos un peldvietas. Lai iedzīvotājiem sniegtu pilnvērtīgu un nepārprotamu informāciju, oficiālo peldvietu teritorijas un to robežas norādītas šo noteikumu pielikumā. Bērnu atpūtas un rotaļu laukumi katrā konkrētā vietā aizņem dažādu platību un atšķiras iekārtu (to elementu) izvietojums, attiecīgi, ne vienmēr var būt saprotama laukuma robeža – šai sakarā noteikumi paredz precizējumu, ka ar mājas (istabas) dzīvnieku nedrīkst atrasties tuvāk par 5 metriem no laukumā izvietotajām iekārtām, tādā veidā minimizējot personu, kas atrodas bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, un mājas (istabas) dzīvnieku kontaktu un potenciālo apdraudējumu. Attiecīgi pašvaldība ir izvērtējusi vietas, kur pastāv augstākais risks no drošības un sanitārās tīrības, higiēnas prasību nodrošināšanas viedokļa un par pārkāpumiem tiek paredzēta administratīvā atbildība.

2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Līdz šim spēkā esošo Rēzeknes pilsētas domes 20.12.2013. saistošo noteikumu Nr. 67 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes pilsētā" izdošanas tiesiskais pamats ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normām, tāpēc ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu, Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu, Ministru kabineta 02.10.2012. noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Ņemot vērā 2022. gadā 4. janvārī spēkā stājušos grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz suņa pirmreizējo reģistrēšanu LDC datubāzē tikai pie praktizējoša veterinārārsta, suņa īpašniekam vairs nav iespējams izdarīt to bez maksas valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Latvijas Republikas Ministru kabineta 21.06.2022. noteikumi Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas kārtība", noteic vienotu maksas apmēru par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrēšanu LDC datubāzē.

2022. gadā pašvaldības izdevumi par klaiņojošo mājdzīvnieku izķeršanu un turpmāko uzturēšanu bija 87877,46 EUR apmērā, 2023. gadā – 98804,98 EUR. Prognozējams, ka šie izdevumi būtiski nemainīsies.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciNoteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir mājas (istabas) dzīvnieks. Stājoties spēkā saistošajiem noteikumiem, spēku zaudēs Rēzeknes pilsētas domes 2013. gada 20. decembra saistošie noteikumi Nr. 67 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes pilsētā", kas noteica papildu maksu 4,00 EUR apmērā par suņu reģistrāciju pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks".

Tiks veicināta tīrāka vide Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Noteikumu ievērošana nodrošinās to, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana nerada draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, un tiks novērsta mājas (istabas) dzīvnieku klaiņošana un infekcijas slimību izplatība.

Klaiņojošo, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu veic pakalpojuma sniedzējs, ar kuru Pašvaldībai vai tās iestādei iepirkuma procedūras rezultātā ir noslēgts līgums un kurš to var veikt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā – uz saistošo noteikumu izstrādes brīdi šo pakalpojumu nodrošina SIA "Rēzeknes namsaimnieks" (Rēzekne, Atbrīvošanas aleja 106, LV-4601, t. 28363358).

4. Informācija par administratīvajām procedūrām un to izmaksāmNoteikumu piemērošanas jautājumos personas var vērsties Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldē personīgi pie Vides un ainavu pārvaldības speciālistes pa tālruņi 64607684 vai elektroniski uz e-pastu: natalija.sinicina@rezekne.lv, kā arī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Administratīvajā inspekcijā pa tālruņi 64607615 vai elektroniski uz e-pastu: pavels.savickis@rezekne.lv.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumu kontroli nodrošinās Pašvaldības Administratīvās inspekcijas un Pilsētvides un attīstības pārvaldes amatpersonas savas kompetences ietvaros.

Noteikumu izpildei nav paredzēts piesaistīt papildus resursus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildei nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Noteikumos paredzētais aizliegums mājas (istabas) dzīvniekam, atrasties bērnu atpūtas un rotaļu laukumos un publiskās peldēšanās vietās ir samērojams ar sabiedrības tiesībām uz minēto publisku teritoriju apmeklēšanu bez dzīvnieku klātbūtnes, nodrošinot nenonākšanu ar tiem tiešā saskarsmē, tā pastiprināti sargājot savu veselību un drošību, kā arī uz mierpilnu laika pavadīšanu.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmNoteikumu izstrādei tika izveidota darba grupa, kura sastāvā bija Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Administratīvās inspekcijas, Finanšu pārvaldes, Pilsētvides un attīstības pārvaldes, SIA "Rēzeknes namsaimnieks" (jurists un dzīvnieku patversmes darbu vadītājs) pārstāvji.

Pašvaldībā 09.06.2023. saņemts Zemkopības ministrijas viedoklis Nr. 5-7e/1133/2023 ar ieteikumiem izdarīt grozījumus saistošo noteikumu projektā. Zemkopības ministrijas ieteikumi tika ņemti vērā un iekļauti saistošo noteikumu projektā, izņemot ieteikumu iekļaut kaķa īpašnieka (turētāja) pienākumu apzīmēt kaķi ar mikroshēmu un reģistrēt to datubāzē, jo ministrija atsaucas uz normatīvo aktu, kas nav stājies spēkā. Pašvaldība veiks regulāru saistošo noteikumu satura atbilstību Latvijas Republikas spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un, nepieciešamības gadījumā, veiks attiecīgus grozījumus.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 5. septembra līdz 2023. gada 20. septembrim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Norādītajā laika posmā sabiedrības pārstāvji nebija izteikuši priekšlikumus vai iebildumus, tomēr pirms noteikumu apstiprināšanas domes sēdē, tika saņemts viens personas viedoklis par to, ka noteikumi nesatur suņa īpašnieka pienākumu savākt sava mājdzīvnieka izkārnījumus un tad nebūtu jāliedz pastaigas parkos, skvēros un citās publiskās vietās, kas pēc būtības ir absurds liegums un savā ziņā arī neizpildāms. – Suņa īpašnieka pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus jau ir noteikts Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumos Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai", savukārt, atbilstoši viedoklim un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2023. gada 6. novembra vēstulei (atzinumam) Nr. 1-18/6347, Pašvaldība veica precizējumus 5.7. apakšpunktā noteiktajos ierobežojumos.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes valstspilsētā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 17Pieņemts: 19.10.2023.Stājas spēkā: 27.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 19, 26.01.2024. OP numurs: 2024/19.9
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349355
27.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"