Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 19

Jelgavā 2023. gada 28. decembrī
Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai
APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes
2023. gada 28. decembra lēmumu Nr. 35
(prot. Nr. 28)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.2 panta otrās daļas 7. punktu un piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā personas ar I un II grupas invaliditāti ar kustību traucējumiem un bērni ar kustību traucējumiem, kuriem ir noteiktas medicīniskās indikācijas bērna invalīda kopšanas nepieciešamībai, (turpmāk – Persona), var saņemt pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai (turpmāk – Pabalsts).

2. Tiesības uz Pabalstu ir Personai, kura faktiski dzīvo un kuras pamata dzīvesvieta uz Pabalsta pieprasīšanas dienu ir deklarēta Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldības) administratīvajā teritorijā, ja:

2.1. mājoklis ir Personas vai ar viņu kopīgā mājsaimniecībā dzīvojošas personas īpašumā;

2.2. Persona vai tās ģimenes loceklis mājokli īrē un par to ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, kas ir spēkā vismaz piecus gadus pēc iesnieguma iesniegšanas. Šī apakšpunkta nosacījumi neattiecas uz Pašvaldības dzīvojamās telpas īres līgumu.

3. Persona var saņemt Pabalstu šādiem mājokļa vides pielāgojumiem – iekštelpu aprīkošanai ar nepieciešamajiem tehniskajiem risinājumiem (tehniskās sistēmas, kas novērš, kompensē, atvieglo vai neitralizē funkcijas pazeminājumu un atvieglo personas kopšanu un aprūpi), iekštelpu vides pielāgojumu izbūvei, kā arī ārējās vides pielāgojumiem – pandusa (uzbrauktuves) ierīkošanai vai pacēlāja iegādei un ierīkošanai.

4. Pabalstu piešķir, neizvērtējot Personas ienākumus un materiālo stāvokli.

5. Pabalsta izmaksu nodrošina reģistrēto lēmumu rindas kārtībā, Pašvaldības kārtējā gada budžetā Pabalstam paredzēto līdzekļu ietvaros.

6. Ja Persona ir saņēmusi Pabalstu, iesniegumu nākamā Pabalsta saņemšanai Persona ir tiesīga iesniegt ne agrāk kā pēc trīs gadiem pēc Pabalsta izmaksas dienas.

7. Pabalsta maksimālais apmērs vienai Personai ir līdz 10000 euro. Personai piešķiramā Pabalsta apmērs tiek noteikts, izvērtējot ergoterapeita atzinumā norādītos pielāgojumus un vides pielāgojuma veicēja tāmē noteiktās izmaksas.

II. Pabalsta piešķiršanas un saņemšanas kārtība

8. Lai saņemtu Pabalstu, Persona, tās likumiskais vai pilnvarotais pārstāvis iesniedz:

8.1. Jelgavas novada Sociālajam dienestam (turpmāk – Dienests) adresētu iesniegumu par Pabalsta nepieciešamību, norādot kuram mājoklim (adrese) un kādiem vides pielāgojumiem Pabalsts ir nepieciešams;

8.2. ja mājoklis, kura pielāgošanai tiek lūgts Pabalsts, nav Personas, Personas lejupējo vai augšupējo vai ar viņu kopīgā mājsaimniecībā dzīvojošas personas īpašumā, īres līguma kopiju, uzrādot oriģinālu;

8.3. ergoterapeita atzinumu par Personai nepieciešamajiem vides pielāgojumiem;

8.4. mājokļa, kura pielāgošanai tiek lūgts Pabalsts, īpašnieka rakstisku piekrišanu (ja īpašnieks nav Persona Dzīvokļa īpašuma likuma izpratnē).

9. Pēc Noteikumu 8. punktā minēto dokumentu saņemšanas ne vēlāk kā viena mēneša laikā Dienests tos izvērtē un:

9.1. ja konstatē atbilstību visām Noteikumu 1., 2., 3. un 8. punktā noteiktajām prasībām, konsultējas Jelgavas novada Būvvaldē par mājokļa pielāgošanas iespējamību;

9.2. ja konstatē neatbilstību Noteikumu 1., 2., 3. un 8. punktā noteiktajām prasībām, pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt Pabalstu.

10. Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes Būvinženieris veic Personas mājokļa apsekošanu un izstrādā provizorisko tāmi saskaņā ar ergoterapeita atzinumu.

11. Gadījumā, ja nepieciešams būvprojekts, Persona, tās likumiskais vai pilnvarotais pārstāvis iesniedz BIS (Būvniecības informācijas sistēmā) būvprojektu.

12. Dienests ne vēlāk kā mēneša laikā pēc Noteikumu 9.1. apakšpunktā un 10. punktā minētā atzinuma saņemšanas:

12.1. pieņem lēmumu par Pabalsta piešķiršanu un tā apmēru, kas tiek noteikts Noteikumu 7. punktā noteiktajā kārtībā, ja Būvinženieris ir sniedzis atzinumu par mājokļa pielāgojuma veikšanas iespējamību;

12.2. pieņem lēmumu atteikt Pabalsta piešķiršanu, ja tiek saņemts Būvinženiera atzinums par mājokļa pielāgošanas neiespējamību.

13. Pēc Noteikumu 12.1. apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanas Dienests sagatavo līgumu par vides pielāgojuma izbūvi vai, ja Pabalsta izmaksai kārtējā gada budžetā paredzētie līdzekļi ir nepietiekami, Personu iekļauj Pabalsta saņēmēju gaidītāju rindā. Ja Persona Pabalstu nesaņem kārtējā gadā, tā izmaksa pāriet uz nākamo gadu.

14. Pabalsta saņēmēju rinda tiek aktualizēta reizi gadā. Dienests rakstveidā informē Personu, tās likumisko vai pilnvaroto pārstāvi, ka ir pienākusi rinda.

15. Noteikumu 13. punktā minētais līgums tiek slēgts starp Pašvaldību, Personu un Pabalsta pieprasītāja izvēlētu vides pielāgojumu veicēju (darbu veicēju vai preču, materiālu piegādātāju) par vides pielāgojumiem nepieciešamo darbu veikšanu vai preču, materiālu piegādāšanu. Līgumā Dienestam nosaka pienākumu pārskaitīt vides pielāgojuma veicējam līgumā norādīto summu piešķirtā pabalsta apmērā 10 (desmit) darbdienu laikā pēc tam, kad vides pielāgojumu veicējs ir iesniedzis Dienestam darbu nodošanas-pieņemšanas aktu un rēķinu.

16. Gadījumos, kad pamatota iemesla dēļ pirms līguma slēgšanas Dienesta lēmums tiek grozīts, pamatojoties uz tāmē iekļauto pozīciju izmaksām, nepieciešamības gadījumā tiek precizēts Pabalsta apmērs.

III. Noslēguma jautājumi

17. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ir piemērojami no 2024. gada 1. janvāra.

18. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 10. decembra saistošie noteikumi Nr. 19 "Kārtība, kādā personas ar kustību traucējumiem Jelgavas novadā var saņemt pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai" (protokols Nr. 33, 36. §).

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu "Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) mērķis ir sniegt atbalstu mājokļa iekšējās un ārējās vides pielāgošanai (iekštelpu aprīkošanai ar nepieciešamajiem tehniskajiem risinājumiem, iekštelpu vides pielāgojumu izbūvei, kā arī ārējās vides pielāgojumiem) personām ar I un II grupas invaliditāti ar kustību traucējumiem un bērniem ar kustību traucējumiem, kuriem ir noteiktas medicīniskās indikācijas bērna invalīda kopšanas nepieciešamībai. Pabalsts mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai nodrošina to, ka personas ar invaliditāti ilgāk var saglabāt savu neatkarību un spēju nodrošināt savas pamatvajadzības dzīvesvietā, samazinot nepieciešamību pēc ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumiem.

Jelgavas novadā pabalsts mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai personām I un II grupas invaliditāti ar kustību traucējumiem un bērniem ar kustību traucējumiem, kuriem ir noteiktas medicīniskās indikācijas bērna invalīda kopšanas nepieciešamībai, tiek nodrošināts saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem 2021. gada 10. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Kārtība, kādā personas ar kustību traucējumiem Jelgavas novadā var saņemt pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai". Noteikumos noteiktais maksimālais pabalsta mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai apjoms viena projekta realizēšanai ir līdz 6000 euro. Tā kā spēku zaudē šo noteikumu izdošanu pamatojošais normatīvais akts, ir nepieciešams aktualizēt un izdot jaunus saistošos noteikumus.

2023. gadā ir saņemti 3 iesniegumi pabalsta mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai piešķiršanai, no kuriem diviem ir pieņemts lēmums par pabalsta piešķiršanu 6000 euro apmērā, kas bija nepietiekami, lai segtu projektā paredzētos izdevumus. Līdz ar to izbūvi ar kopējām izmaksām 7891,89 euro līdzfinansē pati persona, bet izbūvi ar kopējām izmaksām 16067,24 euro līdzfinansē ziedotāji ar biedrības APEIRONS starpniecību. Viena pabalsta piešķiršana ir izskatīšanas procesā, jo pielāgojumu izbūves tāme ir 15000 euro bez PVN, kas pārsniedz 6000 euro un ģimenei nav savu vai ziedotāju resursu projekta īstenošanai.

Saistošajos noteikumos "Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai" tiek noteikti nosacījumi un kārtība pabalsta mājokļa vides pielāgošanai piešķiršanai un, ņemot vērā būvizmaksu sadārdzinājumu, ir paredzēts palielināt pabalsta mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai maksimālo apmēru no 6000 euro uz 10000 euro.

Izdodot saistošos noteikumus, ar 2024. gada 1. janvāri spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 10. decembra saistošie noteikumi Nr. 19 "Kārtība, kādā personas ar kustību traucējumiem Jelgavas novadā var saņemt pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPabalsta mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai izmaksu nodrošina reģistrēto lēmumu rindas kārtībā, Jelgavas novada pašvaldības kārtējā gada budžetā pabalstam paredzēto līdzekļu ietvaros. Ja persona pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai nesaņem kārtējā gadā, tā izmaksa pāriet uz nākošajiem gadiem.

Saistošie noteikumi "Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai" nerada ietekmi uz Jelgavas novada pašvaldības budžeta ieņēmumu daļu. Tiem nav ietekmes uz izdevumu daļu, jo noteikumi tiek īstenoti apstiprinātā Jelgavas novada pašvaldības budžeta ietvaros, kurā ir paredzēti līdzekļi pabalstam mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai. Jelgavas novada pašvaldības budžetā noteikumu īstenošanai pabalstam mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai 2023. gadam bija ieplānoti 24000 euro, kas 2023. gadā bija paredzēti vismaz 4 personām. 2024. gadā pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai, ņemot vērā sadārdzinājumu un Jelgavas novada pašvaldības budžeta ietvaru, pabalstu varēs piešķirt 2 personām.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu "Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai" īstenošana nodrošinās personu ar invaliditāti tiesības uz piekļūšanu aktuālajiem pakalpojumiem un integrācijai sabiedrībā, tajā skaitā darba tirgū.

Pielāgojot daudzīvokļu dzīvojamo māju ārējo vidi, pastāv iespēja nodrošināt vides pieejamību arī citiem daudzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotājiem.

Uzlabosies personu ar invaliditāti emocionālā un fiziskā veselība, mobilitāte aktuālajās dzīves jomās.

Nav ietekme uz konkurenci.

Īstenojot saistošos noteikumus, tiks nodrošināts atbalsts vides pielāgojumu izbūvei 2 personām ar kustību traucējumiem gadā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmLai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašināt esošo institūciju kompetenci.

Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība tiek noteikta tāda pati kā līdz šim spēkā esošajos Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 10. decembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Kārtība, kādā personas ar kustību traucējumiem Jelgavas novadā var saņemt pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai".

Lai saņemt saistošajos noteikumos paredzēto pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai personai jāiesniedz:

1. Jelgavas novada Sociālajam dienestam adresēts iesniegums, norādot kuram mājoklim (adrese) un kādiem vides pielāgojumiem pabalsts ir nepieciešams;

2. ja mājoklis, kura pielāgošanai tiek lūgts pabalsts, nav personas, personas lejupējo vai augšupējo vai ar viņu kopīgā mājsaimniecībā dzīvojošas personas īpašumā, īres līguma kopija, uzrādot oriģinālu;

8.3. ergoterapeita atzinums par personai nepieciešamajiem vides pielāgojumiem;

8.4. mājokļa, kura pielāgošanai tiek lūgts pabalsts, īpašnieka rakstiska piekrišana (ja īpašnieks nav Persona saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu).

Vides pielāgojuma izbūves provizoriskās tāmes izstrādāšanu nodrošina pašvaldības būvinženieris vai projektētājs (gadījumos, ja nepieciešams būvprojekts).

Jelgavas novada Sociālais dienests mēneša laikā pēc būvinspektora atzinuma saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai piešķiršanu vai atteikumu pabalsta piešķiršanai. Pēc lēmuma pieņemšanas Dienests sagatavo līgumu par vides pielāgojuma izbūvi vai, ja pabalsta izmaksai kārtējā gada budžetā paredzētie līdzekļi ir nepietiekami, personu iekļauj pabalsta saņēmēju gaidītāju rindā.

Jelgavas novada Sociālais dienests pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu būvdarbu veicējam 10 dienu laikā pēc tam, kad vides pielāgojumu veicējs ir iesniedzis darbu nodošanas-pieņemšanas aktu un rēķinu.

Jelgavas novada Sociālā dienesta lēmumu, piemērojot saistošos noteikumus, var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemAr saistošajiem noteikumiem tiek īstenotas Jelgavas novada pašvaldības autonomās funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, kā arī sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu realizēšanā iesaistīts Jelgavas novada Sociālais dienests, Jelgavas novada pašvaldības speciālisti būvniecības un īpašumu jomā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumos noteiktās procedūras ir piemērotas un samērīgas 1. punktā noteiktā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jelgavas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Laiks viedokļa izteikšanai bija noteikts no 2023. gada 4. decembra līdz 2023. gada 18. decembrim.

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu tika saņemts viens sabiedrības viedoklis.

Viedoklis ar priekšlikumu saņemts 2023. gada 7. decembrī.

Viedoklis – gadījumā, ja veic mājokļa iekšējās un/vai ārējās vides pielāgošanu, tam nepieciešams veidot BIS (Būvniecības informācijas sistēmā) lietu, kurā norādītas izmaiņas, jāpieprasa tehniskie risinājumi no inženiertīklu turētājiem, pēc tam atzinumi un jāveic izpilduzmērījuma izveide un pievienošana pirms lietas nodošanas Būvvaldei.

Izteikts priekšlikums, ka būvprojekta un izpilduzmērījuma (pie pandusa izbūves) izmaksas tiktu iekļautas pabalsta summā, domāt par to, kā cilvēkiem atvieglot šo būvniecības stadijas izveidi pirms fizisko darbu uzsākšanas.

Saistošo noteikumu 7. punktā ir noteikts, ka pabalsta apmērs tiek noteikts saskaņā ar vides pielāgojuma veicēja tāmē noteiktajām izmaksām, kurā var iekļaut visas ar būvniecību saistītās izmaksas, tai skaitā ar būvniecību saistīto dokumentu sagatavošanu.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstu mājokļa vides pielāgošanas izdevumu kompensēšanai Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 19Pieņemts: 28.12.2023.Stājas spēkā: 25.01.2024.Piemērojams ar: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 17, 24.01.2024. OP numurs: 2024/17.12
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349287
25.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"