Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 31

2023. gada 14. decembrī (prot. Nr. 27, 16. §)
Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 14. decembra lēmumu Nr. 915

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 12. maija
noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem,
kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības
organizēšanas kārtību
" 8.1 un 9. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikta jauna tirgus izveidošanas lietderība, tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldību (turpmāk – pašvaldība) tirgus noteikumus.

2. Lai saskaņotu jauna tirgus izveidošanas lietderību, noteiktu tirgus atrašanās vietu un tā teritorijas robežas tirgus statusa piešķiršanai, komersants Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādē "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" (turpmāk – Pārvalde) iesniedz šādus dokumentus:

2.1. iesniegumu, kurā norāda:

2.1.1. ziņas par komersantu – komersanta nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi vai vārdu, uzvārdu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu (ja iesniegumu iesniedz saimniecisko darbību reģistrējusi fiziska persona);

2.1.2. plānoto tirgus darbības vietu (adresi);

2.2. situācijas plānā vai zemesgabala robežu plānā atbilstoši mērogam iezīmētas plānotā tirgus teritorijas robežas un būvniecības ieceres metu (M 1:500), kurā norādītas tirdzniecības vietas un autostāvvietas;

2.3. plānotās tirgus darbības vietas īpašuma vai lietošanas tiesību apliecinošu dokumentu kopiju (uzrādot oriģinālu).

3. Lēmumu par jauna tirgus izveidošanas lietderību, tā atrašanās vietu un teritorijas robežām vai atteikumu saskaņot jauna tirgus izveidošanu pieņem pašvaldības dome.

4. Ja iesniegumam nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti, pašvaldības dome nosaka termiņu trūkumu novēršanai, par to paziņojot iesniedzējam. Ja iesniedzējs noteiktajā termiņā nav iesniedzis pieprasītos dokumentus, iesniegums tiek atstāts bez izskatīšanas.

5. Tirgus statusa saņemšanai komersants Pārvaldē iesniedz iesniegumu, kurā norāda ziņas par komersantu (komersanta nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi vai vārdu, uzvārdu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu (ja iesniegumu iesniedz saimniecisko darbību reģistrējusi fiziska persona)), tirgus darbības vietas adresi un būvniecības informācijas sistēmā reģistrētas būvniecības lietas numuru.

6. Lēmumu par tirgus statusa piešķiršanu pieņem pašvaldības dome. Pašvaldības dome tirgus statusu var atcelt šādos gadījumos:

6.1. saņemts tirgus pārvaldītāja iesniegums;

6.2. izbeigta tirgus darbība;

6.3. tirgus statusa piešķiršanai tirgus pārvaldītājs sniedzis nepatiesas ziņas.

7. Lai mainītu tirgus teritorijas, kurai piešķirts tirgus statuss, robežas, komersants Pārvaldē iesniedz iesniegumu, pievienojot:

7.1. situācijas plānā vai zemesgabala robežu plānā atbilstoši mērogam iezīmētas plānotā tirgus teritorijas robežas un būvniecības ieceres mets (M 1:500), kurā norādītas tirdzniecības vietas un autostāvvietas;

7.2. plānotās tirgus teritorijas īpašuma vai lietošanas tiesību apliecinošu dokumentu kopiju (uzrādot oriģinālu).

8. Lēmumu par tirgus teritorijas, kurai piešķirts tirgus statuss, robežu izmaiņu lietderību vai atteikumu saskaņot tirgus teritorijas robežu izmaiņas pieņem pašvaldības dome.

9. Tirgus noteikumu saskaņošanai tirgus pārvaldītājs iesniedz Pārvaldē iesniegumu, pievienojot normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izstrādātus tirgus noteikumus.

10. Pašvaldības vārdā tirgus noteikumus saskaņo pašvaldības izpilddirektors.

11. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē pašvaldības iestāde "Daugavpils pilsētas pašvaldības policija".

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils pilsētas domes 2011. gada 12. maija saistošos noteikumus Nr. 18 "Kārtība, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus" (Latvijas Vēstnesis, 2011, Nr. 84, 2013, Nr. 251, 2015, Nr. 60, 2022, Nr. 89).

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš
Daugavpils domes 2023. gada 14. decembra saistošo noteikumu Nr. 31 "Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2010. gada 1. jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumi Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību", kuros attiecībā uz tirgu pašvaldība tika pilnvarota:

– saskaņot tirgus noteikumus (noteikumu 39. punkts);

– pieņemt lēmumu par jauna tirgus izveidošanas lietderību attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, noteikt tirgus atrašanās vietu un tā teritorijas robežas, kā arī piešķirt tirgus statusu. Pašvaldība pieņem lēmumu par tirgus statusa piešķiršanu jaunizveidotajam tirgum, ja pilnībā ir izpildīti visi tirgus projektā paredzētie izveidošanas un iekārtošanas darbi (noteikumu 43. punkts).

2010. gada 26. oktobrī tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr. 996 "Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumos Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību"" (sk. https://likumi.lv/ta/id/220559-grozijumi-ministru-kabineta-2010-gada-12-maija-noteikumos-nr-440-noteikumi-par-tirdzniecibas-veidiem-kas-saskanojami-ar-pasvaldibu), paplašinot jautājumu loku, kuros pašvaldības dome ir tiesīga izdot pašvaldību saistošos noteikumus attiecīgu tirdzniecības kārtības jautājumu risināšanai. Tostarp:

– noteikumi tika papildināti ar 8.1 punktu, kā arī 9. punkts tika papildināts ar atsauci uz 8.1 punktu, tādējādi, nosakot, ka pašvaldības dome, izdodot saistošos noteikumus, nosaka kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar vietējo pašvaldību tirgus noteikumus;

– noteikumi tika papildināti ar 54.1 punktu, nosakot, ka pašvaldības dome šo noteikumu 8.1 punktā minētos pašvaldības saistošos noteikumus izdod līdz 2011. gada 1. aprīlim.

Arī Ministru kabineta noteikumu projekta "Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumos Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību"" sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (anotācijā) (sk. https://likumi.lv/ta/id/220559-grozijumi-ministru-kabineta-2010-gada-12-maija-noteikumos-nr-440-noteikumi-par-tirdzniecibas-veidiem-kas-saskanojami-ar-pasvaldibu) norādīts sekojošais:

– noteikumu 8.1 punktā ietvertais pilnvarojums pašvaldības domei noteikt kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar vietējo pašvaldību tirgus noteikumus, pašvaldības domei ir saistošs un pašvaldības saistošie noteikumi šajā jautājumā ir jāizdod līdz 2011. gada 1. aprīlim (sk. I. nodaļas 7. punktu);

– noteikumu 39. punktā ir noteikts, ka tirgus pārvaldītājs izstrādā un saskaņo ar vietējo pašvaldību tirgus noteikumus, kuros ietver tirgus plānu mērogā no 1:500 līdz 1:2000, tirdzniecības vietu un tirgus pakalpojumu izmantošanas cenrādi, tirgus darbalaiku un tirgus pārvaldītāja noteikto tirgus iekšējo kārtību, savukārt 43. punktā ir noteikts, ka pašvaldība tostarp piešķir tirgus statusu, tomēr tirdzniecības noteikumos nav noteikta detalizētāka kārtība, kādā iepriekš minētie tirgus noteikumi būtu saskaņojami ar pašvaldību un kādi izveidošanas un iekārtošanas darbi būtu veicami, lai jaunizveidotais tirgus saņemtu tirgus statusu. Ņemot vērā iepriekš minēto, noteikumos ir paredzēts iekļaut pilnvarojumu pašvaldības domei noteikt detalizētāku kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar vietējo pašvaldību tirgus noteikumus (sk. I. nodaļas 2. punktu).

Izpildot Ministru kabineta noteikumos noteikto, Daugavpils pilsētas dome 2011. gada 12. maijā apstiprināja saistošos noteikumus Nr. 18 "Kārtība, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 18), nosakot:

– attiecīgo pieteikumu iesniegšanas un to izskatīšanas kārtību;

– to, ka lēmumu par tirgus statusa piešķiršanu jaunizveidotajam tirgum pieņem Daugavpils pilsētas dome;

– to, ka pašvaldības vārdā tirgus noteikumus saskaņo pašvaldības izpilddirektors.

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka pašvaldības dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotos saistošos noteikumus un izdod jaunus noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Ņemot vērā to, ka Saistošie noteikumi Nr. 18 ir izdoti citstarp saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām43. panta pirmās daļas 3. punktu, pašvaldība sagatavoja jaunus saistošos noteikumus, pārņemot Saistošos noteikumus Nr. 18, tostarp:

– veicot redakcionālus precizējumus;

– plašāk aprakstot administratīvās procedūras, definējot komersantiem skaidrus nosacījumus un pārskatāmu kārtību, kādā tiek lemts par tirgus izveidošanas lietderību pilsētas teritorijā un kādā tiek piešķirts tirgus statuss un saskaņoti tirgus noteikumi.

Ar saistošo noteikumu projekta spēkā stāšanās brīdi spēku zaudēs Saistošie noteikumi Nr. 18.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetu neietekmē.

Saskaņā ar saistošo noteikumu projektu tirgus statusu piešķir un tirgus noteikumus saskaņo bez maksas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums ir saistošs komersantiem, kuras vēlas pilsētā veidot jaunu tirgu, mainīt esošā tirgus teritorijas robežas un saskaņot tirgus noteikumus. Saistošo noteikumu projekts vērsts uz skaidru administratīvo procedūru aprakstu, kādā pašvaldībā tiek lemts par jauna tirgus izveidošanas lietderību pilsētas teritorijā un kādā tiek piešķirts tirgus statuss un saskaņoti tirgus noteikumi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts nemaina administratīvās procedūras.

Lai saskaņotu jauna tirgus izveidošanas lietderību, noteiktu tirgus atrašanās vietu un tā teritorijas robežas tirgus statusa piešķiršanai, saņemtu tirgus statusu un saskaņotu tirgus noteikumus, komersants pašvaldības iestādē "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" (turpmāk – Pārvalde) iesniedz attiecīgo iesniegumu un dokumentus:

– oficiālajā elektroniskajā adresē;

– elektroniski uz e-pasta adresi: info@daugavpils.lv;

– sūtot pa pastu: K.Valdemāra ielā 1, Daugavpilī;

– klātienē Pārvaldes Informācijas birojā, K.Valdemāra ielā 1, Daugavpilī darba laikā: pirmdienās: 8.00–18.00; otrdienās – ceturtdienās: 8.00–17.00;
piektdienās: 8.00–16.00.

Kontaktinformācija: 654 04399, 654 04344, 654 04305, 654 04321.

Lēmumu par jauna tirgus izveidošanas lietderību, tā atrašanās vietu un teritorijas robežām (izmaiņām), kā arī par tirgus statusa piešķiršanu pieņem pašvaldības dome.

Pašvaldības vārdā tirgus noteikumus saskaņo pašvaldības izpilddirektors.

Saistošo noteikumu izpildi kontrolē pašvaldības iestāde "Daugavpils pilsētas pašvaldības policija".

Pašvaldības domes un izpilddirektora lēmums vai faktiskā rīcība apstrīdama Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteiktās autonomās funkcijas izpildei – sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu.

Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml. 

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu projekta izpildi organizēs Pārvalde.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa, sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar:

– Pārvaldes Attīstības departamentu;

– Pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentu;

– Daugavpils pilsētas pašvaldības policiju.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2023. gada 7. novembra līdz 2023. gada 21. novembrim.

Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 14.12.2023.Stājas spēkā: 20.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 14, 19.01.2024. OP numurs: 2024/14.32
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349219
20.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"