Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 44

Jēkabpils novadā 2023. gada 28. decembrī
Saistošie noteikumi par pašvaldības atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām Jēkabpils novadā
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
28.12.2023. lēmumu Nr. 1267 (prot. Nr. 22, 67. §)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jēkabpils novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) var sniegt materiāltehnisko atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām ar mērķi veicināt sabiedrības integrāciju, sekmēt iedzīvotāju aktīvu un atbildīgu līdzdalību, veidojot iekļaujošu un saliedētu sabiedrību Jēkabpils novadā.

2. Materiāltehniskais atbalsts netiek sniegts politisku, militāru, reliģisku un komerciāla rakstura aktivitāšu rīkošanai vai līdzdalībai tajās.

3. Materiāltehniskais atbalsts var tikt sniegts biedrībai vai nodibinājumam (turpmāk – Organizācija), ja tā uz pieteikuma iesniegšanas brīdi atbilst Noteikumos noteiktajām prasībām un šādiem kritērijiem:

3.1. Organizācijas juridiskā adrese vai tās struktūrvienības adrese ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

3.2. Organizācija ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra Biedrību un nodibinājumu reģistrā vismaz trīs gadus;

3.3. Organizācija ir reģistrēta Sabiedriskā labuma organizāciju reģistrā vismaz trīs gadus;

3.4. Viena no Organizācijas sabiedriskā labuma darbības jomām, kura norādīta Valsts ieņēmumu dienesta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu:

3.4.1. cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzība;

3.4.2. pilsoniskās sabiedrības attīstība;

3.4.3. trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšana;

3.4.4. veselības veicināšana.

3.5. Organizācija līdz 31. martam iesniegusi Valsts ieņēmumu dienestam sabiedriskā labuma organizācijas iepriekšējā gada darbības pārskatu un turpmākās darbības plānu, kurā norādītā viena no sabiedrības daļām, uz kuru vērsta Organizācijas sabiedriskā labuma darbība, ir:

3.5.1. cilvēki ar invaliditāti;

3.5.2. pirmspensijas vecuma personas (50–64 gadi);

3.5.3. personas, kas pārsniegušas darbspējas vecumu;

3.5.4. 15–25 gadus veci jaunieši;

3.5.5. ģimenes, kuras audzina trīs un vairāk bērnu.

3.6. Organizācijai nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parāda, kas pārsniedz 150 euro;

3.7. Organizācija ir izpildījusi visas līgumsaistības pret Pašvaldību, kurām iestājies izpildes termiņš;

3.8. Organizācijai nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta tās likvidācija.

4. Organizācija var saņemt šādu materiāltehnisko atbalstu:

4.1. īslaicīgi bez atlīdzības lietot Pašvaldības telpas (turpmāk – Telpas), kuras noteiktas ar Jēkabpils novada domes lēmumu;

4.2. īslaicīgi bez atlīdzības lietot Pašvaldības aprīkojumu (turpmāk – Aprīkojums), kurš noteikts ar Jēkabpils novada domes lēmumu.

5. Materiāltehniskais atbalsts paredzēts šādiem pasākumiem:

5.1. administratīvajām vajadzībām (darbs atvērtajā birojā vai sanāksmes);

5.2. informatīviem un izglītojošiem pasākumiem (diskusijām, semināriem, konferencēm, apmācībām u.c.);

5.3. izrādēm, koncertiem, izstādēm;

5.4. kultūras aktivitāšu mēģinājumiem;

5.5. labdarības, kopienu u.c. pasākumiem.

6. Pieteikties lietot Telpas un Aprīkojumu var Organizācija, kura papildus Noteikumu 3. punktā noteiktajam atbilst šādiem kritērijam:

6.1. tās rīkoto pasākumu labuma guvēji ir Jēkabpils novada iedzīvotāji;

6.2. tās rīkoto pasākumu ietvaros nav atļauts noteikt dalības maksu vai gūt ienākumus.

7. Materiāltehniskais atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Jēkabpils novada domes apstiprinātu nolikumu, kurā tiek noteikta:

7.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

7.2. pieteikuma izskatīšanas kārtība;

7.3. lēmuma par Telpu un Aprīkojuma nodošanu īslaicīgā lietošanā pieņemšanas kārtība;

7.4. Telpu un Aprīkojuma nodošanas un pieņemšanas kārtība;

7.5. Telpu un Aprīkojuma lietošanas nosacījumi.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Jēkabpils novada domes 2023. gada 28. decembra saistošo noteikumu Nr. 44 "Saistošie noteikumi par pašvaldības atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nosaka kārtību šādam atbalstam: materiāltehniskais atbalsts pasākumu rīkošanai – īslaicīgi bez atlīdzības lietot pašvaldības telpas un aprīkojumu.

Saistošie noteikumi paredz materiāltehnisko atbalstu sabiedriskā labuma organizāciju sabiedrības integrācijas aktivitātēm, turklāt, lai saņemtu šo atbalstu, sabiedriskā labuma organizācijām savā darbībā jāiesaista dažādas sociāli mazaizsargātas sabiedrības grupas (cilvēki ar invaliditāti; pirmspensijas vecuma personas (50–64 gadi); personas, kas pārsniegušas darbspējas vecumu; 15–25 gadus veci jaunieši; ģimenes, kuras audzina trīs un vairāk bērnu), vai jāvērš sava darbība uz šo sabiedrības daļu.

Pašvaldībai un saistošajos noteikumos minētajām organizācijām ir vienoti mērķi, tāpēc saistošajos noteikumos ir paredzēts, ka pašvaldība, novērtējot sabiedriskā labuma darbības jomu un sabiedrības daļu, uz kuru vērsta organizācijas sabiedriskā labuma darbība (saistošo noteikumu 3.4.–3.5. punkts), sniedz materiāltehnisko atbalstu pasākumu rīkošanai, piedāvājot bez atlīdzības īslaicīgi izmantot pašvaldības telpas un aprīkojumu.

Saskaņā ar Jēkabpils novada attīstības programmas 2021.–2027. gadam Stratēģisko daļu viens no Jēkabpils novada ilgtspējīgas attīstības un vīzijas sasniegšanai izvirzītajiem stratēģiskajiem mērķiem ir skaitliski stabila, sociāli vienota, radoša, izglītota un aktīva sabiedrība. Pašvaldība uzņēmusies veicināt iedzīvotāju iesaisti teritorijas attīstības plānošanā un pārvaldības lēmumu pieņemšanā, stiprinot kopienas un atbildīgas piederības sajūtas veidošanos.

Atbilstoši Jēkabpils novada attīstības programmas 2021.–2027. gada Rīcību plānam:

1. pašvaldības vidēja termiņa prioritāte (VTP15) – Sadarbības veidošana ar citām pašvaldībām, organizācijām, iestādēm;

2. Rīcības virziens (RV37) – Sadarbības attīstība ar NVO un valsts iestādēm;

3. Uzdevums (U46) – Atbalstīt un iesaistīt NVO novada attīstībā.

3.1. Rīcība (R.46.1.) Nevaldības organizāciju sadarbības un ilgtspējas atbalstīšana;

3.2. Plānotie rīcību īstenošanas rezultatīvie rādītāji: Veicināta pašvaldības un tās iestāžu sadarbība ar NVO attīstības un citos jautājumos. Īstenotas iespējas deleģēt atsevišķas pašvaldības funkcijas NVO. Īstenoti pašvaldības atbalsta pasākumi NVO attīstībai un ilgtspējai (finansējums projektiem, pieejams informatīvs un konsultatīvs atbalsts NVO darbības nodrošinājumam, izglītošanai un kvalifikācijas celšanai, projektu pieteikumu sagatavošanā, piešķirtas telpas u.c.).

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5. panta otrajā daļā ir minēti gadījumi, kad publiska persona var savu mantu nodot bezatlīdzības lietošanā, proti, kad publiska persona nodod mantu sabiedriskā labuma organizācijai.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Pašvaldībai ir pieejamas atbilstošas telpas, aprīkojums, ņemot vērā, ka pašvaldība jau nodrošina attiecīgās mantas uzturēšanu, sedz ar to saistītos izdevumus, saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldības budžetu, neradīs papildus izmaksas.

Aprīkojuma klāsta dažādību un daudzveidību pašreiz nav plānots papildināt. Atbalsts tiks sniegts atbilstoši pašvaldības rīcībā esošajiem resursiem, kas paredzēti attiecīgajam mērķim.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecas un sociālā ietekme kopumā ir pozitīva, jo pilnveidos un paplašinās, pašvaldības sadarbību ar sabiedriskā labuma organizācijām un veicinās aktīvas pilsoniskās sabiedrības veidošanos.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas nolikumā par materiāltehniskā atbalsta piešķiršanas kārtību, kuru apstiprina Jēkabpils novada dome. Nolikums tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv. Nolikumā regulējamo jautājumu loks noteikts saistošajos noteikumos.

Saistošie noteikumi paredz administratīvās procedūras sabiedriskā labuma organizācijām, kuras vēlas saņemt pašvaldības materiāltehnisko atbalstu.

Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Noteikumi tiks publicēti oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Atbilstoši Pašvaldību likuma 2. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu materiāltehniskā atbalsta sniegšanas kārtību sabiedriskā labuma organizāciju sabiedrības integrācijas aktivitātēm, pilsoniskās līdzdalības un sadarbības, sociālās iekļaušanās veicināšanai.

Pašvaldība strādā kopīgi ar saistošo noteikumu minēto mērķa grupu pārstāvošām sabiedriskā labuma organizācijām. Sabiedriskā labuma organizācijas ir viens no sabiedrības integrācijas stūrakmeņiem un to īstenotās aktivitātes rada būtisku ietekmi sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanā. Tās sniedz atbalstu dažādām mērķa grupām sabiedrības integrācijas jomā, nodrošinot plašāku sabiedrības līdzdalību un iesaisti gan nevalstiskajā sektorā, gan pašvaldības darbā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka pašvaldībai ir iespēja sniegt atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām īslaicīgi bez atlīdzības lietot pašvaldības telpas un aprīkojumu.

Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās iestāde "Jēkabpils novada Attīstības pārvalde" (turpmāk – pārvalde). Saskaņā ar pārvaldes nolikumu viens no pārvaldes uzdevumiem ir nodrošināt sadarbību ar biedrībām, nodibinājumiem un cita veida nevalstiskajām organizācijām. Pārvaldē ir izveidota Projektu vadības nodaļa ar amatu – referents NVO darba un uzņēmējdarbības atbalsta jautājumos.
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Pašvaldības ieguldījums un izvirzītās prasības ir samērīgas attiecībā pret atbalstu, ko saņems sabiedriskā labuma organizācijas. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka tiesību normām.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Jautājumi par saistošo noteikumu projektu izskatīti Sociālo, izglītības,

kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejā, Finanšu komitejā, saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas arī neformālas sarunas ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem par iespējamiem atbalsta veidiem.

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļas "Normatīvie akti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no saistošo noteikumu projekta publicēšanas datuma pašvaldības tīmekļvietnē, t.i. no 21.11.2023.–05.12.2023. Sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par pašvaldības atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām Jēkabpils novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 44Pieņemts: 28.12.2023.Stājas spēkā: 16.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 10, 15.01.2024. OP numurs: 2024/10.2
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349076
16.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"