Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-247-sn

Rīgā 2023. gada 20. decembrī (prot. Nr. 110, 3. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības pabalstiem audžuģimenei
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pabalstu audžuģimenēm vai specializētām audžuģimenēm (turpmāk – audžuģimene) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu veidi:

2.1. pabalsts bērna uzturam;

2.2. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam;

2.3. pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

3. Pabalsti tiek piešķirti, neizvērtējot bērna un audžuģimenes materiālo situāciju.

4. Pabalstu apmēri:

4.1. pabalsts bērna uzturam – 75 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēra mēnesī;

4.2. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam:

4.2.1. līdz 6 gadu (ieskaitot) vecumam – 200 euro vienu reizi kalendārajā gadā;

4.2.2. no 7 līdz 18 gadu vecumam – 250 euro vienu reizi kalendārajā gadā;

4.3. pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu – 215 euro mēnesī.

5. Tiesības saņemt noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto pabalstu ir audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo pašvaldības administratīvajā teritorijā un kura ar Rīgas Sociālo dienestu (turpmāk – Sociālais dienests) ir noslēgusi līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

6. Lai saņemtu pabalstu, viens no audžuģimenes vecākiem iesniedz Sociālajam dienestam adresētu iesniegumu, kurā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, oficiālo elektronisko adresi vai elektroniskā pasta adresi, tālruņa numuru, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru, audžuģimenē ievietotā bērna, par kuru tiek pieprasīts pabalsts, vārdu, uzvārdu, personas kodu un pabalsta veidu.

7. Iesniegumu par pabalsta piešķiršanu var iesniegt:

7.1. klātienē Sociālajā dienestā;

7.2. nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz Sociālā dienesta e-pasta adresi: soc@riga.lv.

8. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Sociālais dienests.

9. Sociālais dienests pabalstu izmaksā audžuģimenes vecāka iesniegumā norādītajā kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā līdz kārtējā mēneša 25. datumam.

10. Audžuģimene ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā elektroniski informē Sociālo dienestu par tādu apstākļu rašanos, kas varētu būt par iemeslu pabalsta izmaksas pārtraukšanai, nosūtot ziņu uz e-pasta adresi: soc@riga.lv.

11. Ja audžuģimene pārceļas uz dzīvi citā Latvijas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalsta par audžuģimenes pienākumu pildīšanu izmaksa tiek pārtraukta, pamatojoties uz Sociālā dienesta lēmumu.

12. Atcelt Rīgas domes 2023. gada 12. jūlija saistošos noteikumus Nr. RD-23-219-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošajos noteikumos Nr. 25 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei"".

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošos noteikumus Nr. 25 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 69).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 20. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-247-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības pabalstiem audžuģimenei"
1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saskaņā ar Pašvaldību likuma, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 6. punktā ir noteikta administratīvā teritorija – Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Izvērtējot Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošos noteikumus Nr. 25 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 25), tika pieņemts lēmums izdot jaunus saistošos noteikumus ar atsauci tiesiskajā pamatā uz Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, ka arī saistošajos noteikumos korekti iekļaut Rīgas administratīvās teritorijas tagadējo nosaukumu.

Ņemot vērā minēto, ir sagatavoti jauni Rīgas domes saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības pabalstiem audžuģimenei" (turpmāk – Saistošie noteikumi).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saistošie noteikumi pēc būtības negroza šobrīd Rīgas valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība) ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 25 noteikto regulējumu attiecībā uz pašvaldības pabalstiem audžuģimenei, tādējādi 2023. gadā papildu finansējums pašvaldības budžeta programmā 18.02.00 "Sociālie pabalsti Rīgas valstspilsētas iedzīvotājiem" pabalstiem audžuģimenēm nav nepieciešams.

2023. gadā pašvaldībā budžeta programmā 18.02.00 "Sociālie pabalsti Rīgas valstspilsētas iedzīvotājiem" pabalstiem audžuģimenēm ir plānots izlietot 3 261 225 euro, no tiem 2 676 780 euro pabalstam audžuģimenē ievietotā bērna uzturam, 158 850 euro pabalstam apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenē ievietotam bērnam, 425 595 euro pabalstam par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

2024. gada pašvaldības budžeta izdevumi pabalstiem audžuģimenēm pieaugs aptuveni par 182 700 euro sakarā ar valstī noteiktās minimālās algas palielinājumu, jo ar Saistošiem noteikumiem pabalsta audžuģimenē ievietotā bērna uzturam apmērs ir noteikts 75 % apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Sociālā ietekme – Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecas un pozitīvi ietekmēs audžuģimenes, kurās ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas (turpmāk – bāriņtiesa) lēmumu ievietots bērns un kurām ar Rīgas Sociālo dienestu (turpmāk – Sociālais dienests) noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē.

Pašvaldības noteiktais pabalsts – pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu – tiek piešķirts papildus valsts noteiktajai atlīdzībai par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Tā ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva, un tās mērķis ir veicināt audžuģimeņu kustības attīstību Rīgā, sniedzot materiālu atbalstu tieši pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvojošām un šeit dzīvesvietu deklarējušām audžuģimenēm.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz Saistošie noteikumi, ir šādi: lai saņemtu pabalstu, privātpersona iesniedz iesniegumu Sociālajam dienestam. Sociālais dienests lēmumu pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas. Pabalstu izmaksā audžuģimenei par bērniem, kas ar bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē, kurai ar Sociālo dienestu ir noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē. Pabalstus izmaksā iesniedzēja norādītajā norēķinu kontā kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmā.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamentā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Papildu izdevumi administratīvajām procedūrām nav paredzēti.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei – īstenot bērnu tiesību un interešu aizsardzību. Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Sociālā dienesta darbinieki, pieņemot un izskatot iesniegumus, pieņemot lēmumu un nodrošinot pabalstu izmaksu. Lēmuma apstrīdēšanas gadījumā lēmumu pieņemšanu nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departaments.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa – sniegt lielāku atbalstu audžuģimenēm Rīgā – sasniegšanas nodrošināšanai.

Saistošie noteikumi sagatavoti atbilstoši valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 31. oktobra līdz 2023. gada 14. novembrim tika publicēti Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē https://www.riga.lv/lv/saistoso-noteikumu-projekti, nosakot, ka viedoklis jāsniedz, rakstot uz Rīgas domes Labklājības departamenta uz e-pasta adresi: dl@riga.lv.

Publikācijā norādītajā laikposmā nav saņemts neviens komentārs, priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības pabalstiem audžuģimenei Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-23-247-snPieņemts: 20.12.2023.Stājas spēkā: 09.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 5, 08.01.2024. OP numurs: 2024/5.6
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348919
09.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"