Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN24/2023

Olainē 2023. gada 29. novembrī
Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā
Apstiprināti ar Olaines novada pašvaldības domes
2023. gada 29. novembra sēdes lēmumu (12. prot., 12.3. p.)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Olaines novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu (turpmāk – pabalstu) veidus, apmēru, personas, kurām ir tiesības saņemt pabalstus, pabalstu piešķiršanas un izmaksāšanas kārtību.

2. Pabalstus piešķir un izmaksā Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) apstiprinātā budžeta ietvaros.

3. Pabalstu veidi:

3.1. pabalsts par bērna piedzimšanu;

3.2. pabalsts jubilejā;

3.3. pabalsts kāzu jubilejā;

3.4. transporta pabalsts;

3.5. pabalsti personai ar invaliditāti;

3.6. pabalsti ģimenei, kurā ir trīs vai vairāk bērnu;

3.7. pabalsts politiski represētai personai;

3.8. pabalsts dokumentu noformēšanai;

3.9. pabalsts aizgādnim;

3.10. pabalsts tuberkulozes slimniekam;

3.11. apbedīšanas pabalsts.

4. Pabalstus piešķir ģimenēm vai personām, kuras deklarējušas savu pamatdzīvesvietu Olaines novada administratīvajā teritorijā, izņemot noteikumu 37. un 46. punktu.

5. Lai saņemtu pabalstus, izņemot noteikumu 3.2. un 3.3. apakšpunktu, persona Sociālajā dienestā iesniedz pirmreizēju iesniegumu un uzrāda citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus. Par noteikumu 23., 27., 28., 31., 32., 33., 35. un 39. punktā noteiktajiem pabalstiem nav jāsniedz atkārtots iesniegums.

6. Olaines novada Dzimtsarakstu nodaļa sagatavo un iesniedz Sociālajam dienestam informāciju par personām, kurām ir tiesības saņemt noteikumu 3.2. un 3.3. apakšpunktā noteiktos pabalstus.

7. Noteikumu 13., 26. un 45. punktā noteiktos pabalstus var pieprasīt Sociālajā dienestā ne vēlāk kā 6 (sešu) mēnešu laikā no dienas, kad personai bija radušās tiesības saņemt attiecīgu pabalstu.

8. Tiesības uz noteikumu 27., 32. un 39. punktā noteikto pabalstu ir ne agrāk kā 6 (sešus) mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas.

9. Sociālajam dienestam ir tiesības pārbaudīt pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu) vai pieprasīt ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieprasīt personai uzrādīt informāciju apliecinošus dokumentus, ja nepieciešamā informācija nav pašvaldības un valsts datu reģistros.

10. Pēc pabalsta piešķiršanas personai ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai tā apmēra grozīšanai.

11. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu Sociālais dienests pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

12. Pabalstu pēc pirmreizējā iesnieguma saņemšanas un lēmuma pieņemšanas viena mēneša laikā pārskaita uz personas, kura pieprasījusi pabalstu, kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā pieprasītājam, vai pārskaita pakalpojuma sniedzējam.

II. Pabalsts par bērna piedzimšanu

13. Par katru jaundzimušo bērnu piešķir:

13.1. pabalstu 300 euro, ja viens no vecākiem pirms bērna piedzimšanas ir deklarēts Olaines novadā;

13.2. pabalstu 400 euro, ja abi vecāki pirms bērna piedzimšanas ir deklarēti Olaines novadā.

14. Pabalstu piešķir, ja par jaundzimušo bērnu nav izmaksāts piedzimšanas pabalsts citā pašvaldībā un ja jaundzimušā bērna pirmā pamatdzīvesvieta ir deklarēta Olaines novadā.

III. Pabalsts jubilejā

15. Pabalstu 50 euro piešķir un izmaksā personām 80 un 85 gadu jubilejās.

16. Pabalstu 100 euro piešķir un izmaksā personām 90 līdz 99 gadu jubilejās.

17. Pabalstu 200 euro piešķir un izmaksā personām 100 gadu un turpmākajās jubilejās.

18. Sociālais dienests organizē sveikšanu personas dzīvesvietā.

IV. Pabalsts kāzu jubilejā

19. Pabalstu 200 euro kāzu jubilejā piešķir par laulībā nodzīvotiem 50 gadiem.

20. Pabalstu 500 euro kāzu jubilejā piešķir par laulībā nodzīvotiem 60, 65, 70 un 75 gadiem.

21. Pabalstu piešķir, ja laulāto dzīvesvieta ir deklarēta Olaines novadā ne mazāk kā 12 (divpadsmit) mēnešus pirms kāzu jubilejas.

22. Olaines novada Dzimtsarakstu nodaļa organizē svinīgu laulāto sveikšanu.

V. Transporta pabalsts

23. Transporta pabalstu 40 euro kalendārajā gadā piešķir personai, ja tā neatrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, ja tai nav piešķirts valsts pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai un tā ir persona, kura sasniegusi 75 gadu vecumu, un tā nesaņem transporta pabalstu kā trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības pilngadīga persona ar invaliditāti vai kā trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības persona, kura ir vecuma pensijas saņēmēja.

24. Atkārtoti pabalstu pārskaita pieprasītājam uz kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim.

VI. Pabalsti personai ar invaliditāti

25. Pabalstu ārstniecības, rehabilitācijas, medicīnas preču un medikamentu izdevumiem līdz 250 euro kalendārajā gadā, pamatojoties uz kārtējā gadā izsniegtiem izdevumus apliecinošiem dokumentiem, piešķir:

25.1. ģimenei par bērnu ar invaliditāti;

25.2. pilngadīgai personai ar invaliditāti no bērnības, kurai noteiktas medicīniskas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, un tā dzīvo ģimenē.

26. Pabalstu līdz 60 euro kalendārajā gadā par uzturēšanās izdevumiem nometnē piešķir ģimenei par bērnu ar invaliditāti, kuram nav noteiktas medicīniskas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

27. Pabalstu bērna ar invaliditāti vai pilngadīgas personas ar I vai II grupas invaliditāti līdz 24 gadu vecumam, ja tā iegūst izglītību, ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē piešķir par faktiski apmeklēto dienu skaitu, ja attiecīgajā vispārējās izglītības iestādē netiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana:

27.1. Olaines novada administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs atbilstoši Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātajām ēdināšanas izmaksām;

27.2. citā pašvaldībā esošajās vispārējās izglītības iestādēs apmērā, kas nepārsniedz Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātās ēdināšanas izmaksas Olaines novada administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs;

27.3. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas Olaines novada administratīvajā teritorijā, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar savstarpēji noslēgtiem sadarbības līgumiem par bērnu ēdināšanu mēneša laikā no pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas;

27.4. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas citā administratīvajā teritorijā, pabalstu, pamatojoties uz ēdināšanas izdevumus apliecinošiem dokumentiem, pārskaita uz personas, kura pieprasījusi pabalstu, kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

28. Pabalstu 75 euro apģērba iegādei vienu reizi kalendārajā gadā piešķir par bērnu ar invaliditāti, ja bērns mācās izglītības iestādē, sākot no 1. klases, kā arī pilngadīgai personai ar I vai II grupas invaliditāti līdz 24 gadu vecumam, ja tā iegūst izglītību. Atkārtoti pabalstu pārskaita pieprasītājam uz kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim.

VII. Pabalsti ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu

29. Ģimene, kurā personai pašai vai kopā ar laulāto vai kurā laulātajam aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu (par bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību), to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni, un ja visu ģimenes pilngadīgo personu, izņemot bērna, kas sasniedzis pilngadību un mācās ārpus Latvijas, un vismaz viena bērna dzīvesvieta ir deklarēta Olaines novada administratīvajā teritorijā, ir tiesības saņemt transporta pabalstu, pabalstu bērna ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē un pabalstu bērna apģērba iegādei.

30. Pabalstus piešķir uz laiku, kamēr ģimene atbilst šo noteikumu 29. punkta nosacījumiem.

31. Ģimenei piešķir transporta pabalstu 100 euro kalendārajā gadā. Atkārtoti pabalstu pārskaita pieprasītājam uz kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim.

32. Pabalstu bērna ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē piešķir par faktiski apmeklēto dienu skaitu, ja attiecīgajā vispārējās izglītības iestādē netiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana:

32.1. Olaines novada administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs atbilstoši Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātajām ēdināšanas izmaksām;

32.2. citā pašvaldībā esošajās vispārējās izglītības iestādēs apmērā, kas nepārsniedz Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātās ēdināšanas izmaksas Olaines novada administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs;

32.3. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas Olaines novada administratīvajā teritorijā, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar savstarpēji noslēgtiem sadarbības līgumiem par bērnu ēdināšanu mēneša laikā no pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas;

32.4. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas citā administratīvajā teritorijā, pabalstu, pamatojoties uz ēdināšanas izdevumus apliecinošiem dokumentiem, pārskaita uz personas, kura pieprasījusi pabalstu, kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

33. Pabalstu 75 euro bērna apģērba iegādei vienu reizi kalendārajā gadā piešķir par katru bērnu, sākot no 1. klases, ja bērns mācās izglītības iestādē. Atkārtoti pabalstu pārskaita pieprasītājam uz kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim.

34. Pēc pieprasījuma ģimenei tiek izsniegta izziņa par to, ka ģimenē ir trīs vai vairāk bērnu.

VIII. Pabalsts politiski represētai personai

35. Pabalstu 100 euro izdevumiem par mājokli vienu reizi kalendārajā gadā piešķir personai, līdz spēkā politiski represētās personas statuss.

36. Atkārtoti pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam līdz kārtējā gada marta pēdējai darba dienai, ja dzīvojamajā mājā ir centralizētā apkure; ja dzīvojamajā mājā ir individuālā apkure, pabalstu izmaksā pieprasītājam skaidrā naudā vai pārskaita uz pieprasītāja kredītiestādes kontu.

IX. Pabalsts dokumentu noformēšanai

37. Pabalstu līdz 50 euro kalendārajā gadā piešķir personai, kurai nevar noteikt trūcīgas mājsaimniecības statusu un kuras ienākumi nepārsniedz garantētā minimālā ienākuma slieksni vienai personai. Pabalstu piešķir arī personai, kurai uz iesnieguma reģistrēšanas dienu nav deklarēta dzīvesvieta, bet pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir Olaines novadā.

38. Pabalstu piešķir izdevumiem par personas pases, elektroniskās identifikācijas kartes (personas apliecības) izgatavošanu vai par dokumentiem no arhīva, kas nepieciešami vecuma pensijas vai invaliditātes pensijas kārtošanai.

X. Pabalsts aizgādnim

39. Aizgādņa pabalstu 50 euro mēnesī var saņemt persona, kura ar bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par aizgādni, un šī persona nav aizgādnībā esošās personas laulātais vai bērns.

40. Pabalstu nepiešķir, ja pabalstu maksā cita pašvaldība.

41. Atkārtoti pabalstu katru mēnesi par kārtējo mēnesi pārskaita uz pieprasītāja kredītiestādes kontu vai izmaksā skaidrā naudā.

XI. Pabalsts tuberkulozes slimniekam

42. Pabalstu 3 euro par katru apmeklējuma dienu piešķir tuberkulozes slimniekam, kuram katru dienu jāierodas medicīnas iestādē medikamentu saņemšanai.

43. Pabalstu piešķir vienu reizi mēnesī, pamatojoties uz ārstējošā ārsta izziņu par veikto apmeklējumu skaitu.

XII. Apbedīšanas pabalsts

44. Vienreizēju pabalstu līdz 800 euro piešķir par mirušu personu, par kuru neizmaksā valsts apbedīšanas pabalstu, un par Olaines novada teritorijā mirušu neatpazītu personu, pamatojoties uz apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja izsniegtu rēķinu.

45. Pabalstu līdz 800 euro piešķir par mirušu nepilngadīgu personu, vecuma pensijas saņēmēju vai personu ar invaliditāti, pamatojoties uz apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja izsniegtu rēķinu. Pabalsta apmēru samazina par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai citas institūcijas izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru.

46. Pabalstu izmaksā personai, kas organizē mirušā apbedīšanu. Pabalstu piešķir arī par mirušu personu, kurai iesnieguma reģistrēšanas dienā nav bijusi deklarēta dzīvesvieta, bet pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir bijusi Olaines novadā.

XIII. Noslēguma jautājumi

47. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

48. Ar noteikumu spēkā stāšanos zaudē spēku Olaines novada domes 2019. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. SN13/2019 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā".

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 29. novembra saistošo noteikumu Nr. SN24/2023 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – sniegt Olaines novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) atbalstu Olaines novadā dzīvojošām dažādām iedzīvotāju grupām, neizvērtējot šo iedzīvotāju grupu ienākumus. Saistošie noteikumi nosaka brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī kritērijus pabalstu saņemšanai.

1.2. Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus ir tiesības saņemt ģimenēm vai atsevišķai personai, kura deklarējusi pamatdzīvesvietu Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai izņēmuma gadījumos (pabalsti dokumentu formēšanai un apbedīšanai), ja Olaines novadā ir pēdējā deklarētā dzīvesvieta.

1.3. Olaines novada pašvaldībā ir spēkā Olaines novada domes 2019. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. SN13/2019 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. SN13/2019), kuri izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

1.4. No 2024. gada 1. janvāra saskaņā ar Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 23. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. SN16/2023 "Par sociālajiem pakalpojumiem Olaines novadā" tiks nodrošināts:

1.4.1. papildu aprūpes pakalpojums bērnam (skolēnam) ar invaliditāti 80 h gadā, kas aizstās Saistošo noteikumu Nr. SN13/2019 22. punktā noteikto pabalstu 360 euro mēnesī vasaras periodā (jūnijs, jūlijs, augusts) ģimenei par bērna ar invaliditāti aprūpi;

1.4.2. XVI sadaļa "Zupas virtuves pakalpojums", kas aizstās Saistošo noteikumu Nr. SN13/2019 X sadaļu "Pabalsts ēdināšanai".

1.5. Likums "Par pašvaldībām" zaudēja spēku ar 2023. gada 1. janvāri. No 2023. gada 1. janvāra spēkā ir Pašvaldību likums, un šī likuma 44. panta otrajā daļā noteikts pilnvarojums pašvaldībām izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

1.6. Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.7. Olaines novada pašvaldības dome ir izvērtējusi Olaines novada domes 2019. gada 27. novembra saistošo noteikumu Nr. SN13/2019 "Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā" atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi tos jaunā redakcijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus.

2.2. Saistošo noteikumu projektam ir tieša ietekme uz pašvaldības budžetu. Pašvaldības budžetā 2024. gadā saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai paredzēti aptuveni 390 tūkstoši euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – ietekmēs cilvēku labsajūtu, sabiedrību kopumā.

3.2. Ar saistošo noteikumu īstenošanu netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība.

3.3. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests", kuras lēmumus var apstrīdēt Olaines novada pašvaldības domē. Olaines novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

4.2. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu dažādām pašvaldības iedzīvotāju grupām atbalstu, neizvērtējot šo iedzīvotāju grupu ienākumus, materiālo palīdzību atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

5.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi un pabalstu izmaksu nodrošina Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 19. oktobra līdz 2023. gada 3. novembrim publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par materiālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Olaines novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN24/2023Pieņemts: 29.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 246, 20.12.2023. OP numurs: 2023/246.37
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348460
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"