Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 39

Jēkabpils novadā 2023. gada 23. novembrī
Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
23.11.2023. lēmumu Nr. 1184 (prot. Nr. 19, 88. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta pirmo un
piekto daļu, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu
Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku
gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī
pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās
" 22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu
Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu
1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka materiālā atbalsta veidus, apmērus, pieprasīšanas un saņemšanas kārtību pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – bārenis) pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, aizbildnim un audžuģimenei.

2. Materiālā atbalsta veidi bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās:

2.1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

2.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

2.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

2.4. mājokļa pabalsts.

3. Materiālā atbalsta veidi aizbildnim:

3.1. ikmēneša pabalsts bērna uzturam;

3.2. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē;

3.3. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē.

4. Materiālā atbalsta veidi audžuģimenei:

4.1. pabalsts bērna uzturam;

4.2. pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei;

4.3. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē;

4.4. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē;

4.5. atlīdzība par audžuģimenes un krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

5. Materiālā atbalsta saņemšanai persona Jēkabpils novada Sociālajā dienestā (turpmāk – sociālais dienests) iesniedz iesniegumu, kurā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarēto dzīvesvietas adresi, kontaktinformāciju, norēķinu kontu un nepieciešamā materiālā atbalsta veidu. Bārenis pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, aizbildnis, audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes pārstāvis, kurš noslēdzis ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, iesniegumā papildus norāda arī izglītības iestādi, kurā bārenis pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, aizbildnībā esošs bērns vai audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietots bērns apgūst izglītības vai studiju programmu, ja tiek pieprasīts pabalsts ikmēneša izdevumiem vai pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas vai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē, ja šāda informācija nav pieejama pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā SOPA. Iesniegumam pievienojami attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamie dokumenti, ja tie neatrodas valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā un ir nepieciešami lēmuma pieņemšanai, izņemot izziņu par izglītības vai studiju programmas apguvi, kuru no attiecīgās izglītības iestādes izprasa sociālais dienests.

6. Persona iesniegumu un citus dokumentus iesniedz personīgi, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, nosūta pa pastu vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti.

7. Iesniedzot sociālajā dienestā šo noteikumu 5. punktā minēto iesniegumu, persona sociālajam dienestam dod atļauju iegūt un izmantot valsts un pašvaldības datu reģistros pieejamo informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par attiecīgā materiālā atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt materiālo atbalstu, veikt datu apstrādi pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā SOPA un Jēkabpils novada administratīvās pārvaldes grāmatvedībai (turpmāk – Grāmatvedība) veikt datu apstrādi materiālā atbalsta izmaksas nodrošināšanai.

8. Saistošo noteikumu 2. punktā minēto materiālo atbalstu bārenis pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās var pieprasīt un saņemt līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Materiālais atbalsts netiek piešķirts, ja bārenis pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (atrodas ieslodzījuma vietā, ievietots ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pilngadīgām personām, u.c.).

9. Pēc materiālā atbalsta piešķiršanas tā saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu materiālā atbalsta izmaksas pārtraukšanai vai materiālā atbalsta apmēra grozīšanai.

10. Lēmumu par materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu sociālais dienests pieņem desmit darbdienu laikā no šo noteikumu 5. punktā minētā iesnieguma un visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas.

11. Piešķirto materiālo atbalstu izmaksā naudā, pārskaitot uz šo noteikumu 5. punktā minētajā iesniegumā norādīto materiālā atbalsta pieprasītāja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai pārskaitot pakalpojuma sniedzējam. Materiālā atbalsta izmaksai sociālais dienests sagatavo un iesniedz Grāmatvedībā pabalstu izmaksas sarakstus, kuros norādīts iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods, konta numurs un izmaksājamā pabalsta summa.

2. Materiālais atbalsts bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās
2.1. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

12. Tiesības saņemt pabalstu ir bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa.

13. Pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet bārenim ar invaliditāti kopš bērnības 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

2.2. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

14. Tiesības saņemt pabalstu sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu ir bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa.

15. Pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).

2.3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

16. Tiesības saņemt pabalstu ir bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, kurš mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu vai studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa.

17. Pabalsts ikmēneša izdevumiem tiek piešķirts ar to mēnesi, kurā saņemti visi nepieciešamie dokumenti lēmuma pieņemšanai. Pabalsta izmaksa tiek apturēta un atjaunota Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" noteiktajos gadījumos.

18. Pabalsta ikmēneša izdevumiem apmērs ir 20 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet bārenim ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Pabalsta apmērs par nepilnu mēnesi tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam.

19. Pabalstu ikmēneša izdevumiem izmaksā reizi mēnesī līdz katra mēneša 15. datumam.

2.4. Mājokļa pabalsts

20. Tiesības saņemt pabalstu ir bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, kurš nedzīvo pašvaldības izīrētā mājoklī, sociālajā mājā vai dzīvoklī, kuram piešķirts sociālā dzīvokļa statuss, nesaņem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto mājokļa pabalstu, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa.

21. Lai saņemtu pabalstu, bārenis pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās kopā ar šo noteikumu 5. punktā minēto iesniegumu sociālajā dienestā iesniedz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 pantā noteiktos ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apliecinošus dokumentus par Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi) noteikto periodu un uzrāda mājokļa lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu (piemēram, īres vai apakšīres līgums, patapinājuma līgums), ja šādu dokumentu nav sociālā dienesta rīcībā.

22. Pabalsta apmērs tiek aprēķināts un piešķirts uz trim kalendāra mēnešiem, ņemot par pamatu MK noteikumu 3. pielikumā noteiktās mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas, bet nepārsniedzot faktiskos izdevumus. Ja bārenis dzīvo mājoklī, kuru apkurina, izmantojot individuālo apkures sistēmu (izņemot mājokli, kuru apkurina, izmantojot gāzi vai elektroenerģiju), pabalsta apmērs tiek aprēķināts un piešķirts vienu reizi kalendārā gadā.

23. Ja mājokli kopā ar bāreni lieto citas personas, pabalsta aprēķinā tiek iekļauti izdevumi proporcionāli personu skaitam, kuras faktiski dzīvo attiecīgajā mājoklī, nepārsniedzot MK noteikumu 3. pielikumā noteiktās mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas un faktiskos izdevumus.

24. Likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un MK noteikumos noteiktajā kārtībā aprēķinātais pabalsts tiek izmaksāts MK noteikumos noteiktajā kārtībā tādā apmērā, kas nepārsniedz faktiskos un MK noteikumu 3. pielikumā noteiktos mājokļa lietošanas izdevumus jeb

Pmaj ≤ K, kur

Pmaj – pabalsta apmērs;

K – ar mājokļa lietošanu saistīto maksājumu rēķinos norādītā faktisko izdevumu summa (nepārsniedzot MK noteikumu 3. pielikumā norādīto mājokļa lietošanas izdevumu summu).

3. Materiālais atbalsts aizbildnim
3.1. Ikmēneša pabalsts bērna uzturam

25. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa ir iecēlusi par bērna aizbildni.

26. Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa triju darbdienu laikā pēc lēmuma par aizbildņa iecelšanu stāšanās likumīgā spēkā par to paziņo sociālajam dienestam un rakstiski informē aizbildni par tiesībām saņemt pabalstu.

27. Pabalsts pieprasāms mēneša laikā no tiesas nolēmuma par aizbildņa iecelšanu spēkā stāšanās dienas.

28. Pabalsta apmērs par katru aizbildnībā paņemtu bērnu ir 50 euro mēnesī.

29. Pabalsts tiek piešķirts ar to dienu, kad persona ar tiesas nolēmumu ir iecelta par aizbildni. Ja pabalsts tiek pieprasīts pēc šo noteikumu 27. punktā noteiktā termiņa notecējuma, pabalsts tiek piešķirts ar to dienu, kad sociālajā dienestā saņemts iesniegums par pabalsta piešķiršanu.

30. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmērs tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo noteikumu 28. punktā noteikto pabalsta apmēru mēnesī.

31. Pabalstu izmaksā reizi mēnesī līdz katra mēneša beigām.

32. Pabalsta izmaksa tiek izbeigta, ja:

32.1. aizbildnis vai aizbilstamais ir miris;

32.2. bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna izņemšanu no aizbildņa ģimenes un aizbildņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas vai aizbildņa atcelšanu;

32.3. bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizbildņa atlaišana no aizbildņa pienākumu pildīšanas.

33. Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa nekavējoties informē sociālo dienestu par 32.2. un 32.3. apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanu.

34. Ja aizbildnis tiek atstādināts vai atlaists no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai aizbildnība tiek atcelta, pabalsta izmaksu izbeidz ar atstādināšanas vai atlaišanas no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai aizbildnības atcelšanas dienu.

35. Aizbildnim ir pienākums nekavējoties paziņot sociālajam dienestam par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

36. Ja sociālais dienests konstatē, ka pabalsts aizbildnim ir nepamatoti izmaksāts aizbildņa vainas dēļ, aizbildnim sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju, vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu, sociālais dienests nepamatoti izmaksāto pabalstu atgūst, ieturot nākamajos mēnešos no aizbildnim izmaksājamās pabalsta summas līdz pārmaksātās summas atgūšanai, vai aizbildnis pārmaksāto summu atmaksā labprātīgi, ja pabalsta izmaksa tiek izbeigta. Ja aizbildnis nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek izbeigta pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu sociālais dienests piedzen tiesas ceļā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

3.2. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē

37. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa ir iecēlusi par bērna aizbildni un aizbildnībā esošais bērns apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi.

38. Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa triju darbdienu laikā pēc lēmuma par aizbildņa iecelšanu stāšanās likumīgā spēkā par to paziņo sociālajam dienestam un rakstiski informē aizbildni par tiesībām saņemt pabalstu.

39. Pabalsta aprēķināšanai aizbildnis ik pēc trīs kalendāra mēnešiem kopā ar šo noteikumu 5. punktā minēto iesniegumu iesniedz sociālajā dienestā ar aizbildnībā esoša bērna uzturēšanos pirmsskolas izglītības iestādē saistīto izdevumu apliecinošu dokumentu kopijas par pilniem pēdējiem trīs kalendāra mēnešiem, kuros norādīts aizbildnībā esošā bērna vārds, uzvārds.

40. Pabalsts tie aprēķināts un piešķirts faktisko izdevumu apmērā par katru ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu aizbildnībā nodotu bērnu. Pabalsts netiek aprēķināts un piešķirts par periodu pirms aizbildnības nodibināšanas, vai ja pirmsskolas izglītības iestādē aizbildnībā esošam bērnam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana (brīvpusdienas) vai bērna aizbildnim tiek kompensēti ar aizbildnībā esošā bērna ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar pirmsskolas izglītības iestādes dibinātāja lēmumu.

3.3. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē

41. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa ir iecēlusi par bērna aizbildni un aizbildnībā esošais bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu klātienē.

42. Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa triju darbdienu laikā pēc lēmuma par aizbildņa iecelšanu stāšanās likumīgā spēkā par to paziņo sociālajam dienestam un rakstiski informē aizbildni par tiesībām saņemt pabalstu.

43. Pabalsta apmērs mēnesī ir 60 euro.

44. Pabalsts tiek piešķirts par katru ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu aizbildnībā nodotu bērnu līdz katra mācību semestra beigām un izmaksāts līdz kārtējā mēneša 15. datumam par iepriekšējo mēnesi. Pabalsts netiek piešķirts par periodu pirms aizbildnības nodibināšanas, vai ja izglītības iestādē aizbildnībā esošam bērnam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana (brīvpusdienas) vai bērna aizbildnim tiek kompensēti ar aizbildnībā esoša bērna ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja lēmumu.

45. Pabalsta izmaksa tiek izbeigta, ja:

45.1. aizbildnis vai aizbilstamais ir miris;

45.2. bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna izņemšanu no aizbildņa ģimenes un aizbildņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas vai aizbildņa atcelšanu;

45.3. bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizbildņa atlaišanu no aizbildņa pienākumu pildīšanas.

46. Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesa nekavējoties informē sociālo dienestu par 45.2. un 45.3. apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanu.

47. Ja aizbildnis tiek atstādināts vai atlaists no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai aizbildnība tiek atcelta, pabalsta izmaksu izbeidz ar atstādināšanas vai atlaišanas no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai aizbildnības atcelšanas dienu.

48. Aizbildnim ir pienākums nekavējoties paziņot sociālajam dienestam par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

49. Ja sociālais dienests konstatē, ka pabalsts aizbildnim ir nepamatoti izmaksāts aizbildņa vainas dēļ, aizbildnim sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju, vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu, sociālais dienests nepamatoti izmaksāto pabalstu atgūst, ieturot nākamajos mēnešos no aizbildnim izmaksājamās pabalsta summas līdz pārmaksātās summas atgūšanai, vai aizbildnis pārmaksāto summu atmaksā labprātīgi, ja pabalsta izmaksa tiek izbeigta. Ja aizbildnis nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek izbeigta pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu sociālais dienests piedzen tiesas ceļā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Materiālais atbalsts audžuģimenei
4.1. Pabalsts bērna uzturam

50. Tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei par bērnu, kurš ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un kura noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē.

51. Pabalsta izmaksa vai tā izmaksas pārtraukšana tiek veikta ievērojot Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" (turpmāk – Audžuģimenes noteikumi) noteikto kārtību.

52. Pabalsta apmērs mēnesī, izņemot šo noteikumu 53. punktā noteiktajai audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei, par katru audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietoto bērnu ir 300 euro, bet par bērnu ar invaliditāti – 400 euro.

53. Pabalsta apmērs mēnesī audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpils novada pašvaldībā, par katru audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietoto bērnu ir 325 euro, bet par bērnu ar invaliditāti – 400 euro.

54. Ja bērns audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē uzturas nepilnu mēnesi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo noteikumu 52. vai 53. punktā noteikto pabalsta apmēru mēnesim.

55. Pabalstu par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 25. datumam.

4.2. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei

56. Tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei par bērnu, kurš ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un kura noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē.

57. Pabalsta izmaksa vai tā izmaksas pārtraukšana tiek veikta ievērojot Audžuģimenes noteikumos noteikto kārtību.

58. Pabalsta apmērs ir 50 euro mēnesī. Ja bērns audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē uzturas nepilnu mēnesi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot pabalsta apmēru mēnesim.

59. Ja bērns pārtrauc uzturēties audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, par Jēkabpils novada pašvaldības līdzekļiem iegādātais apģērbs, apavi, rotaļlietas, mīkstais inventārs, kā arī personiskās mantas, kuras bērns paņēmis līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas, paliek viņa lietošanā.

60. Pabalstu par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 25. datumam.

4.3. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē

61. Tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kura noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, par bērnu, kurš ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi.

62. Pabalsta aprēķināšanai audžuģimene vai specializētā audžuģimene ik pēc trīs kalendāra mēnešiem kopā ar šo noteikumu 5. punktā minēto iesniegumu iesniedz sociālajā dienestā ar audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotā bērna uzturēšanos pirmsskolas izglītības iestādē saistīto izdevumu apliecinošu dokumentu kopijas par pilniem pēdējiem trīs kalendāra mēnešiem, kuros norādīts audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotā bērna vārds, uzvārds.

63. Pabalsts tie aprēķināts un piešķirts faktisko izdevumu apmērā par katru bērnu. Pabalsts netiek aprēķināts un piešķirts, ja pirmsskolas izglītības iestādē audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotam bērnam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana (brīvpusdienas) vai audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei tiek kompensēti ar audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotā bērna ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar pirmsskolas izglītības iestādes dibinātāja lēmumu.

4.4. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē

64. Tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kura noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, par bērnu, kurš ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu klātienē.

65. Pabalsta apmērs mēnesī ir 60 euro.

66. Pabalsts tie piešķirts par katru bērnu līdz katra mācību semestra beigām, nepārsniedzot ar sociālo dienestu noslēgtajā līgumā par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē noteikto bērna uzturēšanās termiņu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, un izmaksāts līdz kārtējā mēneša 15. datumam par iepriekšējo mēnesi. Pabalsts netiek piešķirts par periodu pirms bērna ievietošanas audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, vai ja izglītības iestādē audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotam bērnam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana (brīvpusdienas) vai audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei tiek kompensēti ar audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotā bērna ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja lēmumu.

67. Sociālais dienests pieņemto lēmumu par pabalsta piešķiršanu atceļ, ja bērna uzturēšanās audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē tiek izbeigta pirms termiņa Audžuģimenes noteikumos noteiktajos gadījumos.

4.5. Atlīdzība par audžuģimenes un krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu

68. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir ģimenei vai personai:

68.1. kura Audžuģimenes noteikumos noteiktajā kārtībā ieguvusi audžuģimenes statusu;

68.2. kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpils novadā;

68.3. kuras aprūpē un audzināšanā saskaņā ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu un līgumu, kas noslēgts starp sociālo dienestu un audžuģimeni nodots bērns uz laiku, kas ir ilgāks par vienu mēnesi.

69. Atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir ģimenei vai personai:

69.1. kura Audžuģimenes noteikumos noteiktajā kārtībā ieguvusi specializētās audžuģimenes statusu ar specializāciju krīzes audžuģimene;

69.2. kuras aprūpē un audzināšanā saskaņā ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu par ievietošanu krīzes audžuģimenē vai policijas lēmumu par bērna šķiršanu no ģimenes un līgumu, kas noslēgts starp sociālo dienestu un krīzes audžuģimeni nodots bērns.

70. Audžuģimenes vai krīzes audžuģimenes pārstāvim, kurš noslēdzis līgumu ar sociālo dienestu, papildus Audžuģimenes noteikumos noteiktajai no valsts pamatbudžeta līdzekļiem izmaksājamai atlīdzībai ir tiesības saņemt pašvaldības finansētu atlīdzību par audžuģimenes vai krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu no dienas, kad bērns faktiski ievietots audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē.

71. Atlīdzības apmērs par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir:

71.1. 150 euro mēnesī par katru audžuģimenē ievietotu bērnu līdz 12 gadu vecumam;

71.2. 200 euro mēnesī par katru audžuģimenē ievietotu bērnu no 12 gadu vecuma.

72. Atlīdzības apmērs par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita ir 500 euro mēnesī.

73. Ja bērns ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē saņēma nepilnu mēnesi, atlīdzības apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, kad bērns faktiski saņēma ārpusģimenes pakalpojumu audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē.

74. Atlīdzības izmaksu pārtrauc uz laikposmu, kurā bērns nodots viesģimenes aprūpē Latvijā vai ārvalstī vai pirmsadopcijas aprūpē. Atlīdzības izmaksu izbeidz, ja beidzas līgumā noteiktais termiņš vai bērna uzturēšanās audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē tiek izbeigta pirms termiņa Audžuģimenes noteikumos noteiktajos gadījumos vai ja audžuģimene vai krīzes audžuģimene pārceļas uz dzīvi citā pašvaldībā.

75. Atlīdzību par iepriekšējo mēnesi izmaksā līdz kārtējā mēneša 25. datumam.

5. Nepamatoti izmaksātā materiālā atbalsta atgūšana

76. Sociālais dienests pieņem lēmumu par nepamatoti izmaksātā materiālā atbalsta atgūšanu, ja tas konstatē, ka attiecīgais materiālais atbalsts ir nepamatoti izmaksāts materiālā atbalsta saņēmēja vainas dēļ, materiālā atbalsta saņēmējam sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo materiālo atbalstu vai tā apmēru.

77. Ja materiālā atbalsta saņēmējs nepamatoti izmaksāto materiālā atbalsta summu sociālā dienesta lēmumā noteiktajā termiņā labprātīgi neatmaksā, sociālais dienests nepamatoti izmaksāto materiālo atbalstu piedzen, iesniedzot prasību tiesā.

6. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

78. Sociālā dienesta lēmumu var apstrīdēt Jēkabpils novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

79. Jēkabpils novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

7. Noslēguma jautājumi

80. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošos noteikumus Nr. 26 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm Jēkabpils novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022., 11).

81. Saistošo noteikumu 2.1., 2.2. un 2.3. apakšnodaļa piemērojama no 2023. gada 1. jūlija.

82. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Saistošo noteikumu "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Izstrādes pamatojums

Jēkabpils novada domes saistošo noteikumu projekts "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts, pamatojoties uz Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, kas pašvaldības domei nosaka izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.2. Mērķis

Saistošo noteikumu projekta mērķis ir noteikt kārtību, kādā pilngadību sasniegušais bārenis un bez vecāku gādības palikušais bērns (turpmāk – bārenis) pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, aizbildnis un audžuģimene var pieprasīt un saņemt materiālo atbalstu Jēkabpils novada pašvaldībā.

1.3. Pašreizējā situācija

(1) Jēkabpils novada dome 2021. gada 25. novembrī izdeva saistošos noteikumus Nr. 26 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm Jēkabpils novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 26).

Viens no normatīvajiem aktiem, uz kura pamata tika izdoti Saistošie noteikumi Nr. 26 bija likums "Par pašvaldībām", kas zaudēja spēku 2023. gada 1. janvārī, stājoties spēkā jaunajam Pašvaldību likumam.

Atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektajai daļai, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā ietverto speciālo regulējumu, līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

(2) Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 857) nosaka sociālās garantijas gan bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, gan bārenim pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās.

MK noteikumu Nr. 857 6. punktā noteikts, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, sedz ar bērna izglītošanu un uzturēšanos izglītības iestādē saistītos izdevumus.

No 2023. gada 1. jūlija pabalsta ikmēneša izdevumiem un vienreizējā pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmēri bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās tiek sasaisti ar minimālo ienākumu slieksni, nosakot noteiktu īpatsvaru no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), kā arī vienreizējā pabalsta sadzīves un mīkstā inventāra iegādei apmērs tiek sasaistīts ar ienākumu mediānas izmaiņām.

Ņemot vērā to, ka plānotie grozījumi skar vairāk nekā pusi no Saistošajiem noteikumiem Nr. 26, pamatojoties uz 2009. gada 3. februāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. un 186. punktā noteikto, ir izstrādāts jauns saistošo noteikumu projekts.

1.4. Problēmas un risinājumi

Problēmas apraksts

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 857 (noteikumu redakcijā līdz 2023. gada 1. jūlijam) 27., 30., 31. un 31.1 punktu pašvaldībai, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, bija pienākums izmaksāt bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās:

1) naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai ne mazāk par 218,00 euro un personām ar invaliditāti kopš bērnības ne mazāk par 327,00 euro (tikai pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa);

2) vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ne mazāku par 820,05 euro;

3) ikmēneša pabalstu ne mazāku par 109,00 euro un personām ar invaliditāti kopš bērnības ne mazāku par 163,00 euro, ja bārenis mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, un saskaņā ar izglītības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības programmu vai studē augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar studiju procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst studiju programmu.

Jēkabpils novada pašvaldība Saistošajos noteikumos Nr. 26 pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai (14. punkts) un ikmēneša pabalsta (19. punkts) apmēru noteica MK noteikumos Nr. 857 noteiktajā minimālajā apmērā, bet vienreizējā pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei (16. punkts) – 825 euro apmērā.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā Ministru kabineta 2023. gada 27. jūnija noteikumi Nr. 347 "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 347), saskaņā ar kuriem pabalsta ikmēneša izdevumiem un vienreizējā pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmēri bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās tiek sasaisti ar minimālo ienākumu slieksni, nosakot noteiktu īpatsvaru no ienākumu mediānas, kā arī vienreizējā pabalsta sadzīves un mīkstā inventāra iegādei apmērs tiek sasaistīts ar ienākumu mediānas izmaiņām. Tādējādi minimālie sociālo garantiju apmēri ir:

1) naudas līdzekļi patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 40 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas, bet bārenim ar invaliditāti kopš bērnības 60 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas;

2) vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei – ienākumu mediāna, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro);

3) ikmēneša pabalsts – 20 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas, bet bārenim ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas. Papildus tam, lai saņemtu šo pabalstu, ir atcelts kritērijs – būt sekmīgam.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 347 31.3 punktā noteikto, pašvaldībai katru gadu uz 1. janvāri jāpārskata MK noteikumu Nr. 857 27. punktā minētais naudas līdzekļu un 30., 31. un 31.1 punktā minētā pabalsta apmērs, ņemot vērā aktuālo ienākumu mediānu. Ja pārskata gadā aktuālā ienākumu mediāna nemainās vai samazinās, naudas līdzekļi un pabalsts saglabājams iepriekš noteiktajā apmērā.

Atbilstoši ienākumu mediānas apmēram minimālie sociālo garantiju apmēri:

 Ienākumu mediāna (euro)Atvietojums no ienākum mediānas (noapaļots līdz pilniem euro)
20 %30 %40 %60 %
no 01.07.2023.626,57125188251376
no 01.01.2024.685,78137206274411

Attiecīgi vienreizējā pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs (noapaļots līdz pilniem euro) no 01.07.2023. ir 1065 euro un no 01.01.2024. būs 1166 euro.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts nosaka, ka bārenim izmaksājamā pabalsta apmērs patstāvīgas dzīves uzsākšanai pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei un ikmēneša pabalsta apmērs tiek noteikts augstāka juridiskā spēka normatīvajā aktā noteiktajā minimālajā apmērā un piemērojams no 2023. gada 1. jūlija.

Problēmas apraksts

Saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta piektajā daļā noteikto, pašvaldības domes saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bārenim. Pabalsta apmēru pašvaldība nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus, nevērtējot bāreņa ienākumus un materiālo stāvokli.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta piektajā daļā teikts, ka mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai nosaka Ministru kabinets, savukārt pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz izdevumu pozīciju normām.

Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 809) 2.6. apakšpunkts (redakcijā līdz 2023. gada 9. jūnijam) noteica, ka, lai saņemtu mājokļa pabalstu vienai no mājsaimniecības personām pašvaldības sociālajā dienestā jāiesniedz dokumentus, kas apliecina ar mājokļa lietošanu saistītus izdevumus, kā arī jāuzrāda mājokļa lietošanu apliecinošus dokumentus (piemēram, īres līgumu), ja šādu dokumentu nav sociālā dienesta rīcībā, nekonkretizējot periodu, par kādu iesniedzami ar mājokļa lietošanu saistītie izdevumus apliecinošie dokumenti. Savukārt šo noteikumu redakcijā, kas stājās spēkā 2023. gada 9. jūnijā, noteikts, ka dokumenti, kas apliecina ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus, jāiesniedz par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi.

Ņemot vērā to, ka Saistošo noteikumu Nr. 26 22. punktā noteikts garāks periods, par kādu jāiesniedz ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apliecinoši dokumenti, nepieciešams precizēt Saistošos noteikumus Nr. 26 atbilstoši MK noteikumu Nr. 809 2.6. apakšpunktā noteiktajam.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz precizēt periodu par kādu iesniedzami ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu pamatojošie dokumenti mājokļa pabalsta aprēķināšanai, nosakot, ka, lai saņemtu pabalstu, bārenis kopā ar iesniegumu sociālajā dienestā iesniedz likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 pantā noteikto ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apliecinošus dokumentus par MK noteikumos Nr.809 noteikto periodu un uzrāda mājokļa lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu (piemēram, īres vai apakšīres līgums, patapinājuma līgums), ja šādu dokumentu nav sociālā dienesta rīcībā.

Problēmas apraksts

MK noteikumu Nr. 857 6. punktā teikts, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, sedz ar bērna izglītošanu un uzturēšanos izglītības iestādē saistītos izdevumus. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Labklājības ministrija saistībā ar šīs tiesību normas piemērošanu pašvaldībām ir norādījušas, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa ir lēmusi par bērna ievietošanu ārpusģimenes aprūpē, ir pamatatbildīga par bērnu, neskatoties uz bērna faktisko dzīvesvietu, proti, bērnam seko līdzi pašvaldības atbalsts, kas viņam pienākas ar MK noteikumos Nr. 857 noteikto. Ja bērns pēc ārpusģimenes aprūpes nodibināšanas maina dzīvesvietu, atbalstu no pašvaldības ir jāsaņem arī esot deklarētam citā pašvaldībā vai iegūstot izglītību jebkuras citas pašvaldības dibinātā izglītības iestādē.

Saistošo noteikumu Nr. 26 37. punkts nosaka, ka tiesības saņemt pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē ir audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpils novada pašvaldībā un ir noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē par izglītojamajiem, kuri ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un apmeklē Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi. Atbilstoši 38. punktam pabalsts tiek piešķirts, nodrošinot bezmaksas ēdināšanu laikā, kad izglītojamais apmeklē izglītības iestādi klātienē vai apmaksājot audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei izglītojamā ēdināšanas izdevumus attālināto mācību laikā. Pabalsta administrēšanu veic Jēkabpils novada Izglītības pārvalde.

Ministru kabinets 2022. gada 8. februārī izdeva noteikumus Nr. 111 "Attālināto mācību organizēšanas un īstenošanas kārtība", kuru 3. punktā noteikts, ka pirmsskolas izglītības pakāpē attālinātās mācības neorganizē.

Saistošo noteikumu Nr. 26 42. punkts nosaka, ka tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpils novada pašvaldībā un ir noslēgusi ar sociālo dienestu līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē par izglītojamajiem, kuri ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē un iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs. Saskaņā ar 44. punktā noteikto, pabalsta apmērs tiek aprēķināts, ņemot par pamatu Jēkabpils novada domes noteikto ēdināšanas maksu dienā Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs un mācību dienu skaitu, izņemot dienas, kad bērnam ir bijuši izglītības iestādes kavējumi. Klātienes mācību laikā pabalsts tika pārskaitīts vai nu izglītības iestādei, ja ēdināšanu nodrošināja izglītības iestāde pati, vai ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs, ja ēdināšana izglītības iestādē tika nodrošināta ārpakalpojuma veidā, izglītojamos ēdinot bez maksas. Pabalsta administrēšanu veic Jēkabpils novada Sociālais dienests.

Lai vienkāršotu minēto pabalstu administrēšanas procesu un, ievērojot MK noteikumu Nr. 857 6. punktā noteikto, nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret tiem ar Jēkabpils novada pašvaldības bāriņtiesas lēmumu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotiem bērniem, kuru dzīvesvieta pēc ārpusģimenes aprūpes nodibināšanas ir citas pašvaldības administratīvajā teritorijā vai kuri apmeklē citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošu izglītības iestādi, nepieciešams precizēt Saistošajos noteikumos Nr. 26 ietvertās normas.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz atteikties no Saistošo noteikumu Nr. 26 ietvertā nosacījuma, ka pabalstus ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītības iestādēs var saņemt tikai tās audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes, kuras deklarētas un dzīvo Jēkabpils novadā par ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotajiem bērniem, kuri apmeklē Jēkabpils novada izglītības iestādes, kā arī noteikt, ka pabalstu ir tiesības saņemt arī tad, ja izglītojamais mācās profesionālās izglītības iestādē un apgūst profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

Saistošo noteikumu projekts paredz mainīt pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē nodrošināšanas kārtību, aizstājot pabalsta nodrošināšanu natūrā (ēdinot bez maksas) ar pabalstu naudā, reizi trīs kalendāra mēnešos kompensējot pabalsta pieprasītājam faktiskos bērna ēdināšanas izdevumus pirmsskolas izglītības iestādē atbilstoši iesniegtajiem izdevumus apliecinošajiem dokumentiem par pēdējiem pilniem trīs kalendāra mēnešiem.

Saistošo noteikumu projekts paredz mainīt pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē nodrošināšanas kārtību, nosakot, ka pabalsts izmaksājams pabalsta pieprasītājam neatkarīgi no tā, vai mācību process izglītības iestādē pilnībā tiek organizēts klātienē, vai kombinējot ar attālinātajām mācībām. Pabalsts tiek piešķirts līdz katra mācību semestra beigām, bet izmaksāts reizi mēnesī 60 euro apmērā.

Saistošo noteikumu projekts paredz noteikt, ka gan pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē, gan pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē turpmāk administrēs tikai Jēkabpils novada Sociālais dienests.

Problēmas apraksts

Atbilstoši Saistošajos noteikumos Nr. 26 ietvertajam tiesiskajam regulējumam pabalstus ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītības iestādēs ir tiesīgas saņemt tikai audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes.

Ņemot vērā to, ka ārpusģimenes aprūpe saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumā lietotā termina "ārpusģimenes aprūpe" skaidrojumu tiek nodrošināta ne tikai audžuģimenē, bet arī pie aizbildņa, lai, ievērojot MK noteikumu Nr. 857 6. punktā noteikto, nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret aizbildnībā esošiem bērniem, ir paplašināma ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 26 noteiktā mērķa grupa, kurai ir tiesības saņemt pabalstus ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītības iestādēs.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz noteikt, ka pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē un pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē ir tiesības saņemt arī personai, kura ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par bērna aizbildni un aizbildnībā esošais bērns apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu klātienē.

Problēmas apraksts

Kārtību, kādā pieprasāms, piešķirams un izmaksājams ikmēneša pabalsts aizbildnim bērna uzturam nosaka Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošie noteikumi Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā", savukārt kārtību, kādā sniedzams materiālais atbalsts audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm regulē Saistošo noteikumu Nr. 26 tiesību normas.

Risinājuma apraksts

Ņemot vērā to, ka aizbildnība ir viena no trīs ārpusģimenes aprūpes īstenošanas formām, lai tiesiskais regulējums attiecībā uz bāreņiem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm un aizbildņiem sniedzamo materiālo atbalstu veidotu vienotu sistēmu, saistošo noteikumu projekts paredz kodificēt Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā" 3.9. apakšnodaļā un Saistošajos noteikumos Nr. 26 ietverto tiesisko regulējumu.

Problēmas apraksts

Saskaņā ar Saistošo noteikumu Nr. 26 54. un 55. punktu atlīdzības apmērs par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir 150 euro mēnesī par katru audžuģimenē ievietotu bērnu, savukārt atlīdzības apmērs par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita ir 300 euro par 30 kalendārajām dienām. Turklāt, lai krīzes audžuģimenei varētu piešķirt atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu, tai ir jābūt deklarētai un jādzīvo Jēkabpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā (52. punkts).

Saistošajos noteikumos Nr. 26 noteiktā atlīdzība par audžuģimenes un krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas ietvaros ieviests papildu atbalsts ar mērķi veicināt audžuģimeņu veidošanos pašvaldības administratīvajā teritorijā. Pēc audžuģimeņu informācijas sistēmas datiem uz 2023. gada 1. oktobri Jēkabpils novadā nav nevienas specializētās audžuģimenes ar specializāciju krīzes audžuģimene.

Bāriņtiesa savā praksē novērojusi, ka grūtības sagādājot atrast audžuģimenes, kuras labprāt uzņemtu pusaudžus un jauniešus (orientējoši no 12 gadu vecuma), jo īpaši, ja pusaudzim vai jaunietim ir novērota adiktīva, antisociāla uzvedība.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz diferencētu pieeju atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu noteikšanai, paredzot, ka atlīdzības apmērs par audžuģimenes pienākumu pildīšanu audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpils novadā ir 150 euro mēnesī par katru ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu audžuģimenē ievietotu bērnu līdz 12 gadu vecumam un 200 euro mēnesī par katru bērnu no 12 gadu vecuma.

Saistošo noteikumu projekts nosaka, ka atlīdzība par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir 500 euro mēnesī neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita un to ir tiesības saņemt jebkurai specializētajai audžuģimenei ar specializāciju krīzes audžuģimene, kurā ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu ievietots bērns, neatkarīgi no audžuģimenes deklarētās dzīvesvietas.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2023

saskaņā ar budžeta plānu kārtējam gadam

Turpmākie trīs gadi (euro)
202420252026
2.1. Budžeta ieņēmumi3240039756  
2.2. Budžeta izdevumi341100501855  
2.3. Fiskālā ietekme308700462099  
2.4. Detalizēts ieņēmumu un izdevumu aprēķinsSakarā ar to, ka nav iespējams prognozēt nedz bērnu, kuri tiks ievietoti audžuģimenēs un specializētajās audžuģimenēs vai kuriem tiks nodibināta aizbildnība, skaitu un vecumposmus, nedz nodibinātās ārpusģimenes aprūpes termiņus, nedz citus raksturlielumus (piemēram, ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apmērus) precīzus ieņēmumu un izdevumu aprēķinus veikt nav iespējams.

Indikatīvi 2024. gadā budžeta ieņēmumi varētu sastādīt 39756 euro un izdevumi – 501855 euro.

2.4.1. detalizēts ieņēmumu aprēķinsAtbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 103. un 105. punktā noteiktajam, lai daļēji kompensētu pašvaldību izmaksas par šo noteikumu 78.1. apakšpunktā minēto pabalstu (pabalsts bērna uzturam), valsts nodrošina mērķdotāciju izdevumu segšanai, kura tiek aprēķināta, izmantojot formulu: F = A x 12 mēneši/365 dienas/2 x D x 50 %, kur F – mērķdotācijas apmērs (mēnesī); A – 215,00 euro par bērnu līdz 7 gadu vecumam vai 258,00 euro par bērnu vecumā no 7 gadiem un D – dienu skaits mēnesī, kad bērns ievietots audžuģimenē.

Saskaņā ar šo formu viena cilvēkdiena par bērnu līdz 7 gadu vecumam atbilst 1,77 euro un par bērnu no 7 gadu vecuma – 2,12 euro (Aprēķins: 215 x 12/365/2 x 50 % = 1,767 un 258 x 12/365/2 x 50 % = 2,120).

Uz 2023. gada 1. oktobri ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu audžuģimenēs ievietoti 56 bērni. Pieņemot, ka puse no audžuģimenēs ievietotajiem bērniem ir līdz 7 gadu vecumam, ieņēmumi no valsts dotācijas 2024. gada griezumā provizoriski varētu sastādīt 39755,80 euro.

Aprēķins: ((28 bērni līdz 7 gadu vecumam x 1,77 euro) + (28 bērni no 7 gadu vecuma x 2,12 euro)) x 365 dienas = 39755,80 euro.

2.4.2. detalizēts izdevumu aprēķinsPēc Jēkabpils novada bāriņtiesas sniegtās informācijas, 2024. gadā pilngadību sasniegs 14 ārpusģimenes aprūpē esoši bērni. Pēc provizoriskām aplēsēm, 2024. gada izdevumi materiālā atbalsta bāreņiem nodrošināšanai:

1. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 3836 euro

(Aprēķins: 14 bērni x 274 euro).

2. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei – 16324 euro

(Aprēķins: 14 bērni x 1166 euro).

3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem – 60828 euro

Aprēķins veikts, pieņemot, ka pabalstu saņems 37 bāreņi. Aprēķins: 37 bāreņi x 137 euro x 12 mēneši.

4. Mājokļa pabalsts – 16800 euro

2024. gadā izdevumi plānoti 2023. gada līmenī, vidēji 1400 euro/mēnesī.

Aprēķins: 1400 euro x 12 mēneši.

Uz 2023. gada 1. oktobri aizbildnība nodibināta 102 bērniem. Aizbildnību īsteno 72 aizbildņi.

Indikatīvi 2024. gada izdevumi materiālā atbalsta aizbildņiem nodrošināšanai:

1. Ikmēneša pabalsts bērna uzturam – 61200 euro

(Aprēķins: 102 bērni x 50 euro x 12 mēneši).

2. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē – 3765 euro

No 102 aizbildnībā esošajiem bērniem 5 bērni apmeklē citas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi. Aprēķins veikts, ņemot vērā to, ka Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ēdināšana tiek nodrošināta bez maksas un pieņemot, ka bērniem, kuri apmeklē citas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, ēdināšanas izdevumi attiecīgajā pašvaldībā netiek segti, un ēdināšanas maksa sastāda vidēji 3 euro/dienā.

Aprēķins: 5 bērni x 3 euro x 251 darba diena.

3. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē – 25920 euro

Aprēķins veikts pieņemot, ka pabalsts tiek pieprasīts par 48 aizbildnībā esošiem bērniem.

Aprēķins: 48 bērni x 60 euro x 9 mācību mēneši.

Uz 2023. gada 1. oktobri Jēkabpils novada bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par 56 bērnu ievietošanu 33 audžuģimenēs, t.sk. 21 bērns ir ievietots Jēkabpils novada audžuģimenēs. No 56 bērniem četriem bērniem ir noteikta invaliditāte.

Indikatīvi 2024. gada izdevumi materiālā atbalsta audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm nodrošināšanai:

1. Pabalsts bērna uzturam – 212400 euro

(Aprēķins: ((20 bērni, kuri ievietoti Jēkabpils novada pašvaldības audžuģimenēs x 325 euro) + (32 bērni, kuri ievietoti citu pašvaldību audžuģimenēs x 300 euro) + (4 bērni ar invaliditāti x 400 euro)) x 12 mēneši).

2. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei – 33600 euro

(Aprēķins: 56 bērni x 50 euro x 12 mēneši).

3. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē – 10542 euro

No audžuģimenēs ievietotajiem 56 bērniem 14 bērni apmeklē citu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādes. Aprēķins veikts, ņemot vērā to, ka Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ēdināšana tiek nodrošināta bez maksas un pieņemot, ka bērniem, kuri apmeklē citas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, ēdināšanas izdevumi attiecīgajā pašvaldībā netiek segti, un ēdināšanas maksa sastāda vidēji 3 euro/ dienā.

Aprēķins: 14 bērni x 3 euro x 251 darba diena.

4. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās un profesionālās izglītības iestādē – 14040 euro

Aprēķins veikt pieņemot, ka pabalsts tiek pieprasīts par 26 aizbildnībā esošiem bērniem.

Aprēķins: 26 bērni x 60 euro x 9 mācību mēneši.

5. Atlīdzība par audžuģimenes un krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu – 42600 euro

No 21 Jēkabpils novada audžuģimenēs ievietotā bērna 13 bērni ir vecumā līdz 12 gadiem un 8 bērni – no 12 līdz 18 gadu vecumam.

Aprēķins: ((13 bērni līdz 12 gadu vecumam x 150 euro) + (8 bērni no 12 – 18 gadu vecumam x 200 euro)) x 12 mēneši.

2.5. Amata vietu skaita izmaiņas (palielinājuma gadījumā: izvērsts pamatojums, izvērtējums par esošo resursu pārskatīšanas iespējām, t.sk. vakanto amata vietu, ilgstošo vakanču izmantošana u.c.)
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme

Saistošo noteikumu projektā iekļautās tiesību normas veicinās finansiāli labvēlīgāku stāvokli bāreņiem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, aizbildnībā esošiem bērniem, audžuģimenēs un specializētajās audžuģimenēs ievietotajiem bērniem, kā arī uzlabos audžuģimeņu un krīzes audžuģimeņu labklājību.

3.2. Ietekme uz vidi

Nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību

Nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci

Nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu projekts paredz, ka saistošo noteikumu projektā paredzētā materiālā atbalsta saņemšanai privātpersonai jāvēršas Jēkabpils novada Sociālajā dienestā un jāiesniedz iesniegums un citi attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamie dokumenti, ja tie neatrodas valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā un ir nepieciešami lēmuma pieņemšanai.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktās pašvaldību autonomās funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus izpildi pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas ietvaros.

Atbilstoši šobrīd spēkā esošajos Saistošajos noteikumos Nr. 26 ietvertajam tiesiskajam regulējumam, pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē bija pieprasāms Jēkabpils novada Izglītības pārvaldē, bet pārējais materiālais atbalsts, t.sk. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē, – Jēkabpils novada Sociālajā dienestā. Tā kā ar saistošo noteikumu projektu tiek mainīta pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītības iestādēs administrēšanas kārtība, pārejot no bezmaksas ēdināšanas (brīvpusdienu) nodrošināšanas uz aizbildņu un audžuvecāku faktisko vai relatīvo izdevumu par ēdināšanu apmaksas (kompensēšanas), tādējādi nodrošinot vienotu kārtību un pieeju, neatkarīgi no tā, kurā Latvijas izglītības iestādē bērns apgūst izglītības programmu, turpmāk visu saistošo noteikumu projektā iekļauto materiālo atbalstu administrēšana tiks veikta tikai ar Jēkabpils novada Sociālajā dienestā esošajiem cilvēkresursiem, pēc būtības nemainot to pienākumus un uzdevumus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu projekta izpildi īstenos Jēkabpils novada Sociālais dienests.

Jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija netiks veikta.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošo noteikumu projektā ietvertās tiesību normas ir piemērotas iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības pārstāvji (tostarp biedrības, nodibinājumi, apvienības u.tml.), ar kuriem notikušas konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā

Nav.

8.2. Izmantotais sabiedrības līdzdalības veids

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļas "Normatīvie akti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no saistošo noteikumu projekta publicēšanas datuma pašvaldības tīmekļvietnē (25.10.2023. – 07.11.2023.).

8.3. Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi un iebildumi

Priekšlikumi un iebildumi netika saņemti.

8.4. Par saistošo noteikumu projektu saņemto viedokļu apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.5. No institūcijām saņemtie viedokļi un atzinumi, to apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.6. Informācija par cita veida saziņu un konsultācijām

Nav.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 39Pieņemts: 23.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 241, 13.12.2023. OP numurs: 2023/241.50
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348205
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"