Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 26

2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 26, 25. §)
Papildu sociālās palīdzības un brīvprātīgo iniciatīvu pabalsti
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra lēmumu Nr. 866

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma
36. panta sesto daļu
un Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Daugavpils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) papildus sociālās palīdzības un brīvprātīgo iniciatīvu pabalstu (turpmāk – pabalsts) veidus, apmērus, to piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. apgādnieks – persona, kurai saskaņā ar Civillikumu ir pienākums rūpēties par sociālās palīdzības pieprasītāju. Par apgādnieku šo noteikumu izpratnē neuzskata:

2.1.1. personu līdz 18 gadiem, vai līdz 21 gadam, ja tā turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un iegūst vidējo izglītību klātienē;

2.1.2. pensijas vecuma personu vai personu ar invaliditāti;

2.1.3. personu, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē;

2.2. atsevišķi dzīvojoša persona – persona, kura dzīvesvietā dzīvo viena un nav stājusies laulībā;

2.3. vientuļa persona – persona, kura dzīvesvietā dzīvo viena un kurai nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku;

2.4. bērns – persona līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai vai līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja tā turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu klātienē un nav stājusies laulībā.

3. Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Sociālais dienests" (turpmāk – Dienests) piešķir šādus pabalstus:

3.1. pabalstu krīzes situācijā;

3.2. pabalstu bērnu ēdināšanai;

3.3. (svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11);

3.4. pabalstu personas apbedīšanai;

3.5. pabalstu personai pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas;

3.6. pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā;

3.7. pabalstu jubilejā;

3.8. pabalstu politiski represētai personai, komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušai personai, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam;

3.9. pabalstu aizgādnim;

3.10. pabalstu pirts izdevumu segšanai;

3.11. pabalstu veselības aprūpei;

3.12. pabalstu vides pieejamībai.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

4. Pabalstu saņem tās mājsaimniecības (personas), kuras dzīvesvieta deklarēta pašvaldības teritorijā.

5. Lai saņemtu pabalstu, Dienestā jāiesniedz iesniegums, ienākumu un izdevumu apliecinošu un citu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālu), ja tie nepieciešami pabalsta saņemšanai un tie nav Dienesta rīcībā.

6. Izdevumu apliecinoši dokumenti tiek ņemti vērā, ja tie izdoti ne vēlāk kā divpadsmit mēnešus pirms to iesniegšanas Dienestā.

7. Izvērtējot mājsaimniecības (personas) materiālos resursus (ienākumu līmeni, īpašumus un naudas līdzekļu uzkrājumus), piemēro kārtību, kādā tiek noteikts trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statuss.

8. Lēmums par pabalsta piešķiršanu tiek paziņots mutvārdos, bet atteikums tiek noformēts rakstiski, norādot atteikuma iemeslus, apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

9. Dienests tiesīgs no pabalsta saņēmēja pieprasīt iesniegt atskaiti (vai izdevumus apliecinošu dokumentu kopijas), lai pārliecinātos par pabalsta mērķtiecīgu izmantošanu.

II. Pabalsts krīzes situācijā

10. Neizvērtējot mājsaimniecības (personas) ienākumus pabalstu krīzes situācijā, ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai un pamatvajadzību nodrošināšanai, vienai mājsaimniecībai kalendārajā gadā ir tiesības saņemt:

10.1. katastrofu vai stihiskas nelaimes gadījumos – līdz 3000,00 euro;

10.2. citu ārēju notikumu dēļ, ja mājsaimniecībai no tās gribas neatkarīgu apstākļu dēļ (zādzība, smaga saslimšana, ilgstoša ārstēšanās, vardarbība, smags ceļu satiksmes negadījums, pēkšņa ģimenes locekļa nāve, un citi gadījumi, kuru dēļ mājsaimniecība nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības) vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus un saviem spēkiem pārvarēt šo notikumu radītās sekas – ne vairāk kā 1500 euro.

11. Pabalstu piešķir, ja iesniegums iesniegts ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no krīzes situācijas rašanās brīža, izņemot gadījumus, kad vērsties pēc pabalsta nav bijis iespējams objektīvu iemeslu dēļ. Pabalstu nepiešķir, ja šīm vajadzībām pabalsts tika izmaksāts pēc cita pabalsta veida (piemēram, ir izmaksāts apbedīšanas pabalsts, pabalsts veselības aprūpei, neatkarīgi no tā apmēra).

12. Lai saņemtu pabalstu, jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kas apliecina krīzes situācijas esamību un zaudējumu apmēru.

13. Pabalstu piešķir un tā apmēru nosaka sociālā darba speciālists, sniedzot atzinumu. Nosakot pabalsta apmēru ņem vērā:

13.1. spēju apmierināt pamatvajadzības, ievērojot krīzes situācijas izraisītās sekas;

13.2. zaudējumus, kas radušies krīzes situācijas izraisīto seku rezultātā;

13.3. tiesības saņemt atlīdzību no apdrošinātāja;

13.4. psihosociālās palīdzības izdevumu apmēru (ja tādi ir).

14. Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu, bet ja konta nav – izmaksā skaidrā naudā, pabalstu var izmaksāt, apmaksājot pakalpojumu vai būvdarbus.

III. Pabalsts bērnu ēdināšanai

15. Pabalstu pārtikas produktu (kas atbilst veselīga ēdiena piramīdai un bērna vecumam) iegādei 30,00 euro apmērā mēnesī uz katru bērnu līdz viena gada vecumam izmaksā kā kompensāciju par bērnam iegādāto pārtiku laikposmā, kurā mājsaimniecībai noteikts trūcīgas mājsaimniecības statuss.

16. Pabalstu bērnu ēdināšanas izdevumu segšanai (turpmāk – ēdināšanai) 100 % apmērā piešķir: bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām šādiem mērķiem:

16.1. ēdināšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamiem;

16.2. ēdināšanai vai ēdināšanas izdevumu (pusdienas) kompensēšanai pašvaldības pamatskolās, vidusskolās, profesionālās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs izglītojamiem mācību gada laikā;

16.3. ēdināšanai vasaras nometnēs pašvaldībā.

17. Pabalstu 16.2.apakšpunktā minētajos gadījumos piešķir uz laika posmu, kurā mājsaimniecībai noteikta atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, kā arī par laiku, kad tiek izskatīts iesniegums trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanai, ja tiek iesniegti ēdināšanas izdevumus apliecinoši dokumenti, kuros norādīts bērna vārds, uzvārds, personas kods.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

18. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam vai pabalsta pieprasītājam uz norādīto kontu, ja tiek iesniegti izdevumus apliecinoši dokumenti no ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu par bērnu ēdināšanu.

19. Bērnu ēdināšanas pabalstu nepiešķir gadījumā, ja bērnu bezmaksas ēdināšana tiek nodrošināta uz cita normatīvā akta pamata.

IV. Pabalsts skolas formas un mācību piederumu iegādei

(Nodaļa svītrota ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

20. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

21. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

22. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

23. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

24. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

V. Pabalsts personas apbedīšanai

25. Apbedīšanas pabalstu līdz 400,00 euro (nepārsniedzot faktiskos izdevumus) piešķir apbedīšanas izdevumu segšanai (vai izdevumu kompensēšanai) gadījumos, ja pabalsta pieprasītājam ir noteikts trūcīgas mājsaimniecības statuss un mirušajam bija noteikts trūcīgas mājsaimniecības statuss un viņa pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija pašvaldībā, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA) nav piešķīrusi apbedīšanas pabalstu vai piešķīrusi pabalstu, kura apmērs ir mazāks par 400,00 euro un faktiskajiem apbedīšanas izdevumiem. Ja VSAA piešķirtais apbedīšanas pabalsts ir mazāks par 400,00 euro un faktiskajiem apbedīšanas izdevumiem, pabalsta apmērs ir starpību starp 400,00 euro un VSAA piešķirto pabalstu.

26. Tiesības pieprasīt apbedīšanas pabalstu ir personai, kura uzņemas apbedīšanu un Dienestā iesniedz iesniegumu pabalsta saņemšanai, pievienojot VSAA izziņu par piešķirto apbedīšanas pabalstu vai atteikumu piešķirt apbedīšanas pabalstu (tikai gadījumā, ja Dienestam šī informācija nav pieejama) un apbedīšanas izdevumus apliecinošus dokumentus.

27. Pabalstu var pieprasīt ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no personas nāves brīža.

28. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to uz apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja kontu (ja tiek iesniegts rēķins) vai pārskaita pabalsta pieprasītājam uz tā norādīto kontu (ja tiek iesniegti izdevumu apliecinoši dokumenti – kvītis, čeki), vai ja pabalsta pieprasītājam konta nav, izmaksā skaidrā naudā.

29. Dienests organizē to mirušu personu apbedīšanu, kurām nav radinieku, piederīgo un apgādnieku, vai vientuļu personu apbedīšanu, kuras bija naktspatversmes, patversmes, aprūpes mājās, ilgstošas vai īslaicīgas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņēmējas, un kuru pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija pašvaldībā. Dienests organizē to personu apbedīšanu, kurām nāves brīdī nebija ienākumu un VSAA nav piešķirts apbedīšanas pabalsts vai piešķirtā pabalsta apmērs nav pietiekams apbedīšanas izdevumu (līdz 400,00 euro) segšanai.

VI. Pabalsts personai pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas

30. Personai, kura atbrīvota no brīvības atņemšanas soda izciešanas, izņemot īslaicīgu brīvības atņemšanu, un kuras deklarētā vai pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija pašvaldībā, ir tiesības bez materiālās situācijas izvērtēšanas saņemt vienreizēju pabalstu 40,00 euro.

31. Pabalstu var lūgt ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, tā saņemšanai iesniedzot iesniegumu, pievienojot izziņas kopiju no brīvības atņemšanas iestādes (uzrādot oriģinālu), pabalstu izmaksā pārskaitot to uz saņēmēja norādīto kontu vai ja konta nav, izmaksā skaidrā naudā.

VII. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

32. Vienreizēju pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā 500,00 euro, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus, par katru bērnu ir tiesības saņemt:

32.1. vienam no bērna vecākiem, ja vecāka deklarētā dzīvesvieta pēdējos deviņus mēnešus pirms bērna piedzimšanas bez pārtraukuma bija pašvaldībā (šai laikā iekļauj arī laiku, kad pabalsta pieprasītāja dzīvesvieta bija reģistrēta ārvalstīs);

32.2. ja viens no bērna vecākiem vai abi vecāki pēdējo deviņu mēnešu periodā pirms bērna piedzimšanas iegādājās nekustamo īpašumu pašvaldībā un uz bērna dzimšanas reģistrācijas brīdi tur deklarēja savu dzīvesvietu;

32.3. audžuģimenei, aizbildnim vai adoptētājam, ja deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā un bērns ārpusģimenes aprūpē ir nodots ar Daugavpils pilsētas bāriņtiesas (turpmāk – bāriņtiesa) lēmumu.

33. Pabalstu var pieprasīt ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc bērna dzimšanas dienas, ja bērna dzīvesvietas deklarēta pašvaldībā. Pabalsta saņemšanai viens no bērna vecākiem vai cita persona, kuras aprūpē bērns nodots ar bāriņtiesas lēmumu, iesniedz iesniegumu. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to uz saņēmēja norādīto kontu.

VIII. Pabalsts jubilejā

34. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu jubilejā 150,00 euro, neizvērtējot personas ienākumus, ir personām, kuras ir sasniegušas 100 gadu vecumu. Personai sasniedzot 101 gada vecumu un visās nākamajās dzimšanas dienās, ir tiesības saņemt pabalstu 200 euro vienu reizi gadā.

35. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

36. Pabalstu piešķir ne vēlāk kā pusgada laikā pēc jubilejas uz personas iesnieguma pamata. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to uz saņēmēja norādīto kontu, vai ja tāda nav, izmaksā skaidrā naudā.

IX. Pabalsts politiski represētai personai, komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušai personai, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam

(Nodaļa Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 11 redakcijā)

37. Pabalstu 100,00 euro vienreiz kalendārajā gadā ir tiesības saņemt politiski represētai personai, komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušai personai, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam bez ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas, uz personas iesnieguma pamata.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 11 redakcijā)

38. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to uz saņēmēja norādīto kontu, vai ja tāda nav, izmaksā skaidrā naudā.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 11 redakcijā)

X. Pabalsts aizgādnim

39. Pilngadīgas personas aizgādnis bez ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas tiesīgs saņemt pabalstu, ja bāriņtiesa ir iecēlusi personu par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju, un pilngadīgai personai, kurai ir nodibināta pagaidu aizgādnība, pie nosacījuma, ja aizgādņa un aizgādnībā esošas personas deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā vai aizgādņa dzīvesvieta ir pašvaldībā un aizgādnībā esošas personas deklarētā dzīvesvieta ir ārpus pašvaldības esošā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem.

40. Pabalsts par katru aizgādnībā esošo personu ir 120 euro gadā (10 euro mēnesī par faktisko aizgādņa pienākumu pildīšanas laiku), ja aizgādnībā esošā persona dzīvo pastāvīgi vai kopā ar aizgādni un ja aizgādnībā esošā persona saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu vai specializētās ārstniecības iestādes pakalpojumu – 60 euro gadā (5 euro mēnesī par faktisko aizgādņa pienākumu pildīšanas laiku). Pabalstu izmaksā uz iesnieguma pamata pārskaitījuma veidā uz saņēmēja norādīto kontu.

XI. Pabalsts pirts izdevumu segšanai

41. Pabalstu sabiedriskās pirts izdevumu segšanai 100% apmērā 24 apmeklējumiem kalendārā gadā (līdz divām reizēm mēnesī) piešķirtā statusa laikā Dienesta norādītajā sabiedriskajā pirtī, tiesīgi saņemt:

41.1. katrs trūcīgas mājsaimniecības loceklis, ja mājsaimniecība dzīvo mājoklī bez vannas/dušas vai mājoklī ar vannu/dušu, bet sava veselības stāvokļa dēļ persona nespēj nodrošināt higiēnas pamatvajadzības;

41.2. persona, kurai noteikta invaliditāte kopš bērnības un kurai noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statuss un kura dzīvo mājoklī bez vannas un dušas vai mājoklī ar vannu/dušu, bet sava veselības stāvokļa dēļ persona nespēj nodrošināt higiēnas pamatvajadzības.

42. Pabalsta saņemšanai persona iesniedz iesniegumu un dokumentu kopiju, kas apliecina pamatu pabalsta saņemšanai (ja tie nav Dienesta rīcībā). Pabalstu izmaksā, pārskaitot to pirts pakalpojuma sniedzējam.

XII. Pabalsts veselības aprūpei

43. Pabalstu pacienta līdzmaksājuma segšanai vai kompensēšanai normatīvajos aktos noteiktajā apmēra līdz 6 (sešām) dienām dienas stacionārā vai diennakts stacionārā ir tiesības saņemt pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti, bez ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas, izņemot gadījumus, ja pacienta līdzmaksājums tiek segts no valsts budžeta līdzekļiem.

44. Pabalstu pacienta līdzmaksājuma segšanai vai kompensēšanai normatīvajos aktos noteiktajā apmērā līdz 6 (sešām) dienām dienas stacionārā vai diennakts stacionārā un pacienta līdzmaksājuma izdevumu segšanai par ģimenes ārsta ambulatoru apmeklējumu vai ģimenes ārsta mājas vizīti un ārsta speciālista apmeklējumu, bez ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas, ir tiesības saņemt vispārējās izglītības iestāžu izglītojamiem (vecumā no 18 līdz 20 gadiem), kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldībā un kuri mācās klātienē, izņemot gadījumus, kad pacienta līdzmaksājumi tiek segti no valsts budžeta līdzekļiem.

45. Pabalsta saņemšanai iesniedz iesniegumu, pievienojot dokumentus par ārstniecības pakalpojuma saņemšanu (līguma kopiju ar ārstniecības iestādi, izrakstu no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes un izdevumus apliecinošus dokumentus, ārstniecības iestādes izziņu vai rēķinu par ārstniecības izdevumiem). Par pakalpojumiem, kas saņemti SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca", pabalstu izmaksā saskaņā ar tās sniegto informāciju.

46. (Svītrots ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

47. Vienu no šādiem pabalstiem, citiem, ar veselības aprūpi saistītiem mērķiem, tiesīga saņemt:

47.1. mājsaimniecība, kuras aizgādībā atrodas bērns ar invaliditāti ar funkcionāliem traucējumiem vai ar celiakiju slims bērns – 300,00 euro kalendārajā gadā par katru bērnu (t.sk., sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem);

47.2. guļoša persona ar spināliem bojājumiem, ar I vai II invaliditātes grupu – līdz 215,00 euro kalendārajā gadā;

47.3. persona, kurai nepieciešamas hemodialīzes procedūras – 100,00 euro kalendārajā gadā saskaņā ar sarakstu, ko iesniedz Latvijas Nieru slimnieku asociācija;

47.4. trūcīga mājsaimniecība – 165 euro kalendārajā gadā;

47.5. atsevišķi dzīvojoša persona ar invaliditāti vai atsevišķi dzīvojoša pensijas vecuma persona, kurai noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – līdz 130 euro kalendārajā gadā;

47.6. katra maznodrošinātas mājsaimniecības pilngadīga pensijas vecuma persona, persona ar invaliditāti vai politiski represēta persona – līdz 90 euro kalendārajā gadā.

48. Pabalstu 47.1.–.47.3. apakšpunktos minētajos gadījumos piešķir bez ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas, pabalsta saņemšanai jāiesniedz iesniegums, pievienojot šādu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālu), ja tie neatrodas Dienesta rīcībā:

48.1. pamatojumu par nepieciešamo veselības aprūpi vai sociālo rehabilitāciju, ārsta izziņu (veidlapa 027/u) personām ar invaliditāti ar spināliem bojājumiem;

48.2. izdevumus apliecinošus dokumentus (kases čeka, stingrās uzskaites kvīts vai faktūrrēķins, kurā norādīts pabalsta pieprasītāja vai viņa ģimenes locekļa vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis, samaksas summa un samaksas datums), ja tiek pieprasīta izdevumu kompensācija;

48.3. veselības apdrošināšanas polises kopiju, ja pabalstu pieprasa veselības apdrošināšanas polises iegādes izdevumu kompensēšanai.

48.1 47.4.–47.6. apakšpunktos minētajos gadījumos pabalstu izmaksā ārsta noteikto procedūru, izrakstīto recepšu medikamentu un inkontinences līdzekļu iegādes izdevumu apmaksai.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 20.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 11 redakcijā)

49. Ļeņingradas blokādes dalībnieks tiesīgs saņemt veselības aprūpes apdrošināšanas polisi līdz 200,00 euro, saskaņā ar sarakstu, ko iesniedz biedrība.

50. Katrai personai no trūcīgas mājsaimniecības tiesības piecu kalendāro gadu periodā saņemt 150,00 euro zobu protezēšanai.

51. Trūcīga vai maznodrošināta persona, kurai šāds statuss piešķirts nepārtraukti ne mazāk kā sešus mēnešus, tiesīga saņemt pabalstu operācijas izmaksu segšanai vai kompensēšanai (izņemot izmaksas, ko sedz no valsts budžeta vai apdrošinātājs), ja atbilstoši ārstu konsīlija slēdzienam operāciju nepieciešams veikt steidzamības kārtā, līdz 1500 euro (bet ne vairāk kā faktisko izdevumu apmērā) kalendārajā gadā.

52. Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz saņēmēja norādīto kontu, vai ja konta nav, izmaksā skaidrā naudā vai pārskaita ārstniecības iestādei, apmaksājot pakalpojumu.

XIII. Pabalsts vides pieejamībai

53. Pabalsts vides pieejamībai paredzēts mājokļa iekšējās un ārējās vides pielāgošanai personai ar I un II grupas invaliditāti, kā arī bērnam ar invaliditāti ar kustību traucējumiem, ja persona pārvietojas riteņkrēslā, nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vai neatrodas ieslodzījuma vietā.

54. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuras dzīvesvieta deklarēta un kura dzīvo pašvaldības administratīvajā teritorijā ne mazāk kā pēdējos 12 (divpadsmit) mēnešus, iesniedzot Dienestā iesniegumu par pabalsta piešķiršanu vides pieejamībai, pievienojot šādus dokumentus:

54.1. ģimenes ārsta izrakstu no ambulatorā slimnieka medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u) ar rekomendācijām mājokļa pielāgošanai un personas funkcionālo spēju uzlabošanai un ergoterapeita atzinumu nepieciešamajiem vides pieejamības uzlabojumiem;

54.2. īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta vai īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu) un mājokļa īpašnieka rakstisku piekrišanu mājokļa pielāgošanai, ja persona nav mājokļa īpašnieks;

54.3. ieplānoto būvdarbu dokumentus par nepieciešamajiem pielāgojumiem un izdevumu tāmi un ja paredzēts iegādāties mājokļa pielāgošanas aprīkojumu – aprīkojuma iegādes un uzstādīšanas izdevumu tāmi.

55. Pabalsts tiek piešķirts šādiem mērķiem un šādā apmērā:

55.1. mājokļa pielāgošanas izdevumu segšanai – līdz 4000,00 euro;

55.2. pandusa ierīkošanas izdevumu segšanai – līdz 13 000 euro;

55.3. pacēlāja iegādei un ierīkošanai – līdz 9000,00 euro;

55.4. vides pieejamībai paredzēto dokumentu sagatavošanas izdevumu segšanai – līdz 800,00 euro.

56. Persona nav tiesīga saņemt atbalstu pandusa un pacēlāja ierīkošanai vienlaicīgi, izņemot mājokļa pielāgošanai.

57. Pabalstu vides pieejamības nodrošināšanai piešķir ne biežāk kā reizi piecos gados.

58. Pabalstu izmaksā, pārskaitot personai uz tās norādīto kontu, pakalpojumu sniedzējam un būvdarbu veicējam.

XIV. Noslēguma jautājumi

59. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

60. Iesniegumi, kas Dienestā iesniegti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, tiek izskatīti saskaņā ar iesnieguma iesniegšanas brīdī spēkā esošajiem nosacījumiem. Pabalsti, kas piešķirti līdz 2023. gada 31. decembrim (ieskaitot), tiek izmaksāti atbilstoši Dienesta lēmumam par to piešķiršanu.

61. Ar 2024. gada 1. janvāri atzīt par spēku zaudējušiem:

61.1. Daugavpils domes 28.01.2022. saistošos noteikumus Nr. 5 "Papildus sociālās palīdzības un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 44, 122);

61.2. Daugavpils pilsētas domes 30.04.2015. saistošos noteikumus Nr. 23 "Daugavpils valstspilsētas pašvaldības atbalsts personām ar invaliditāti vides pieejamības nodrošināšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 102, 2016, Nr. 143, 2017, Nr. 214, 2020, Nr. 55, 216, 2021, Nr. 245).

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja 1. vietnieks A. Vasiļjevs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Papildu sociālās palīdzības un brīvprātīgo iniciatīvu pabalsti Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 240, 12.12.2023. OP numurs: 2023/240.7
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348178
{"selected":{"value":"08.03.2024","content":"<font class='s-1'>08.03.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"08.03.2024","iso_value":"2024\/03\/08","content":"<font class='s-1'>08.03.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"01.01.2024","iso_value":"2024\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-07.03.2024.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
08.03.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"