Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 45/2023

Mārupē 2023. gada 29. novembrī
Par Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas 10.–12. klašu izglītojamo stipendijām
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 29. novembra lēmumu Nr. 33 (prot. Nr. 22)


Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas
21. punktu un Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek piešķirta Mārupes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) stipendija Mārupes Valsts Ģimnāzijas un Babītes vidusskolas izglītojamiem par sasniegumiem mācībās.

2. Stipendijas piešķiršanas mērķis ir motivēt izglītības iestāžu 10.–12. klašu izglītojamos sasniegt augstākus mācību sasniegumus, veicināt izglītojamo intelektuālo spēju attīstību un centienus kvalitatīvas izglītības iegūšanai.

3. Stipendiju piešķir no Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas budžeta līdzekļiem, ņemot vērā, kurā skolā izglītojamais mācās.

II. Stipendijas piešķiršanas kārtība

4. Stipendiju piešķir Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas 10.–12. klašu izglītojamiem, ja:

4.1. iepriekšējā semestra sekmju rezultāti atbilst šo saistošo noteikumu 6. punkta apakšpunktos noteiktajiem kritērijiem;

4.2. izglītojamam nevienā mācību priekšmetā nav vērtējuma, kas ir zemāks par 7 (septiņām) ballēm;

4.3. izglītojamajam nav neattaisnotu kavējumu un attiecīgās izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumu un/vai tas nav saņēmis citos normatīvajos aktos noteiktu sodu par prettiesisku darbību veikšanu izglītības iestādē vai ārpus izglītības iestādes;

4.4. vērtējums saņemts bez mācību snieguma uzlabošanas.

5. Izglītojamajam, kurš uzsācis mācības vienā no šo saistošo noteikumu 4. punktā minētajām izglītības iestādēm, Stipendijas piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemta vērā izglītojamā iepriekšējās mācību iestādes izsniegtā liecība par iepriekšējo semestri vai apliecības par pamatizglītību sekmju izraksta vērtējumiem 9. klašu absolventiem.

6. Stipendija tiek piešķirta šādā apmērā:

6.1. Babītes vidusskolas izglītojamam:

6.1.1. 35,00 euro (trīsdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme nav zemāka par 8 (astoņām) ballēm;

6.1.2. 45,00 euro (četrdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme iepriekšējā semestrī nav zemāka par 8,5 (astoņām komats piecām) ballēm;

6.1.3. 55,00 euro (piecdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme iepriekšējā semestrī nav zemāka par 9 (deviņām) ballēm.

6.2. Mārupes Valsts ģimnāzijas izglītojamam:

6.2.1. 45,00 euro (četrdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme nav zemāka par 8 (astoņām) ballēm;

6.2.2. 55,00 euro (piecdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme iepriekšējā semestrī nav zemāka par 8,5 (astoņām komats piecām) ballēm;

6.2.3. 65,00 euro (sešdesmit pieci euro, 00 centi) mēnesī, pēc nodokļa nomaksas, ja vidējā atzīme nav zemāka par 9 (deviņām) ballēm.

7. Šo saistošo noteikumu 4. punktā minēto izglītības iestāžu direktori līdz katra mācību gada 10. septembrim un 10. janvārim izdod rīkojumu par Stipendiju piešķiršanu izglītojamiem, norādot sekmju rezultātus un stipendijas apmēru, un iesniedz Pašvaldības Centrālās pārvaldes finanšu un grāmatvedības nodaļai. Stipendiju piešķir uz mācību semestri, ņemot vērā iepriekšējā semestra izglītojamā sekmju vidējos vērtējumu.

8. Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa Stipendiju izmaksā vienu reizi mēnesī līdz kārtējā mēneša 15. datumam, pārskaitot to uz izglītojamā vai izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu. Par izmaksājamo summu tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākumu nodoklis normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā.

9. Stipendiju nepiešķir un nemaksā jūnija, jūlija un augusta mēnešos.

10. Mācību semestra laikā attiecīgās izglītības iestādes direktoram ir tiesības izdarīt grozījumus rīkojumā par stipendijas piešķiršanu, ja izglītojamais vairs neatbilst šo saistošo noteikumu 4. punktā noteiktajiem Stipendijas piešķiršanas nosacījumiem.

III. Noslēguma jautājums

11. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Saistošo noteikumu Nr. 45/2023 "Par Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas 10.–12. klašu izglītojamo stipendijām"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir sniegt materiālu atbalstu, piešķirot stipendiju Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas izglītojamiem, lai motivētu 10.–12. klašu izglītojamos gūt augstākus mācību sasniegumus, veicināt izglītojamo intelektuālo spēju attīstību un centienus kvalitatīvas izglītības iegūšanai.

Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punkts nosaka, ka Pašvaldība nosaka pabalstu un cita veida materiālās palīdzības apmēru un piešķiršanas kārtību izglītojamajiem tās padotībā esošās izglītības iestādēs.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Pašvaldību likuma 44. panta otrās daļas, kas noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Pirms Saistošo noteikumu projekta izstrādes Mārupes Valsts ģimnāzija un Babītes vidusskola īstenoja atšķirīgu stipendiju piešķiršanas kārtību izglītojamiem, līdz ar to radusies nepieciešamība noteikt vienotus stipendijas piešķiršanas kritērijus abās izglītības iestādēs.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošajiem noteikumiem nav palielināta fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, jo aizstāj iepriekš noteikto stipendiju izmaksas kārtību.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Izglītības, kultūras un sporta pārvalde.

Galvenie procedūras posmi un izglītojamam vai izglītojamā likumiskajam pārstāvim veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, Mārupes Valsts ģimnāzija un Babītes vidusskola.

Stipendiju izmaksu veic Mārupes novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājusi darba grupa, un no 2023. gada 3. novembra līdz 17. novembrim tas publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Sabiedrības pārstāvju viedokļi iepriekš minētajā termiņā nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Mārupes Valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas 10.–12. klašu izglītojamo stipendijām Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 45/2023Pieņemts: 29.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 238, 08.12.2023. OP numurs: 2023/238.47
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
348055
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"