Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 25/2023

Ludzā 2023. gada 30. novembrī
Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs
APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra sēdes lēmumu Nr. 783 (prot. Nr. 15, 59. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu
(Grozīts ar Ludzas novada domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 5/2024)
I. Vispārīgie jautājumi

(Nodaļas nosaukums grozīts ar Ludzas novada domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 5/2024)

1. Saistošie noteikumi nosaka ēdināšanas maksas atvieglojumu veidus un apmēru izglītojamajiem Ludzas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības programmas (izņemot neklātienes izglītības programmu izglītojamos).

2. Saistošie noteikumi attiecas uz pašvaldības izglītības iestādēs reģistrētajiem izglītojamajiem.

II. Ēdināšanas maksas atvieglojumi pašvaldības pirmskolas izglītības iestādēs

3. Ēdināšanas izmaksas 100 % apmērā no pašvaldības budžeta tiek nodrošinātas pirmsskolas izglītības iestāžu un pirmskolas izglītības programmu izglītojamajiem (brokastis, pusdienas, launags (izglītojamajiem diennakts grupās arī vakariņas)), ja izglītojamais atbilst šādai kategorijai:

3.1. izglītojamā ģimene atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

3.2. izglītojamā ģimene ir daudzbērnu ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai 24 gadu vecumu, ja bērns mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students;

3.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

3.4. izglītojamais, kas apgūst speciālās izglītības programmu;

3.5. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu kādā no Ludzas novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm.

(Grozīts ar Ludzas novada domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 5/2024)

4. Pirmsskolas izglītības iestāžu un pirmskolas izglītības programmu izglītojamajiem, kas neatbilst šo noteikumu 3. punktā noteiktām kategorijām, tiek noteikts vecāku līdzmaksājums:

4.1. pirmsskolas izglītības iestāžu un pirmskolas izglītības programmu izglītojamajiem (brokastis, pusdienas, launags) – 1,50 EUR/dienā;

4.2. pirmsskolas izglītības iestāžu un pirmskolas izglītības programmu izglītojamajiem diennakts grupās (brokastis, pusdienas, launags, vakariņas) – 1,80 EUR/dienā.

III. Ēdināšanas maksas atvieglojumi pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs

5. Ēdināšanas izmaksas 100 % apmērā no pašvaldības budžeta (5.1. apakšpunktā kopā ar valsts budžeta finansējumu) tiek nodrošinātas pamatizglītības un vidējās izglītības programmu izglītojamajiem šādā apjomā un šādām kategorijām:

5.1. pusdienas – vispārizglītojošo programmu 1.–4. klašu izglītojamajiem;

5.2. pusdienas – pamatizglītības un vidējās izglītības programmu 5.–12. klašu izglītojamajiem un brokastis, pusdienas, launags, vakariņas vispārizglītojošo programmu 5.–12. klašu izglītojamajiem skolu internātos un dienesta viesnīcās, ja izglītojamais atbilst šādai kategorijai:

5.2.1. izglītojamā ģimene atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

5.2.2. izglītojamā ģimene ir daudzbērnu ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai 24 gadu vecumu, ja bērns mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students;

5.2.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

5.2.4. izglītojamais, kas apgūst speciālās izglītības programmu;

5.2.5. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu kādā no Ludzas novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm;

5.3. launags – vispārizglītojošo programmu 1.–4. klašu izglītojamajiem, ja izglītojamais apmeklē pagarināto grupu un ja izglītojamais atbilst šādai kategorijai:

5.3.1. izglītojamā ģimene atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

5.3.2. izglītojamā ģimene ir daudzbērnu ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai 24 gadu vecumu, ja bērns mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students;

5.3.3. izglītojamam, kura ģimenes aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu (ja persona mācās vispārējās vidējās izglītības iestādē, profesionālās izglītības iestādē vai ir klātienes students) un kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte;

5.3.4. izglītojamais, kas apgūst speciālās izglītības programmu;

5.3.5. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu kādā no Ludzas novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm.

(Grozīts ar Ludzas novada domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 5/2024)

6. Pamatizglītības un vidējās izglītības programmu izglītojamajiem, kas neatbilst šo noteikumu 5.1. un 5.2. apakšpunktā noteiktām kategorijām, tiek noteikts vecāku līdzmaksājums:

6.1. pamatizglītības programmu 1.–4. klašu izglītojamajiem – launags, ja izglītojamais apmeklē pagarināto grupu – 0,85 EUR/dienā;

6.2. pamatizglītības programmu 1.–4. klašu izglītojamajiem skolu internātos un dienesta viesnīcās- brokastis, launags, vakariņas – 2,35 EUR/dienā;

6.3. pamatizglītības un vidējās izglītības programmu 5.–12. klašu izglītojamajiem – pusdienas – 1,50 EUR/dienā;

6.4. pamatizglītības un vidējās izglītības programmu 5.–12. klašu izglītojamajiem skolu internātos un dienesta viesnīcās (brokastis, pusdienas, launags, vakariņas) – 3,85 EUR/dienā.

7. Neizlietoto normatīvajos aktos noteikto valsts finansējumu 1.–4. klašu izglītojamo ēdināšanai pašvaldība novirza 5., 6., 7., 8. un 9. klašu izglītojamo ēdināšanas izmaksu segšanai.

IV. Ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtība

8. Ēdināšanas maksas atvieglojumi izglītojamajam tiek piešķirti pamatojoties uz izglītojamā vecāka (aizbildņa) iesniegumu, kas iesniegts un reģistrēts izglītības iestādē.

9. Lēmumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu piešķirt ēdināšanas maksas atvieglojumus pieņem izglītības iestādes vadītājs 5 (piecu) darbadienu laikā no iesnieguma saņemšanas un reģistrēšanas. Par piešķirtajiem ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem ārpakalpojuma sniedzēju informē izglītības iestādes vadītājs.

10. Noteikumu 9. punktā minētos lēmumus izglītības iestādes vadītājs pieņem pamatojoties uz Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem uz 1. septembri un Ludzas novada Sociālā dienesta sniegto informāciju par izglītojamā atbilstību Noteikumos noteiktai atvieglojumu grupai (ja izglītojamais atbilst kādai atvieglojumu grupai).

11. Ja izglītojamais uzsāk mācības izglītības iestādē mācību gada laikā, saskaņā ar vecāka (aizbildņa) iesnieguma saņemšanu un izglītības iestādes vadītāja rīkojuma par izglītojamā uzņemšanu izglītības iestādē izdošanu, tad lēmumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu piešķirt ēdināšanas maksas atvieglojumus pieņem izglītības iestādes vadītājs 5 (piecu) darbadienu laikā no iesnieguma saņemšanas un reģistrēšanas.

12. Ēdināšanas maksas atvieglojumi tiek piešķirti uz mācību gadu (pirmskolas izglītības iestādē līdz nākamā gada 31. augustam). Izglītības iestāde, iegūstot informāciju no Ludzas novada Sociālā dienesta, aktualizē datus par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem 2 (divas) reizes gadā – līdz 31. augustam un 10. janvārim.

13. Ēdināšanas maksas atvieglojumu piemērošana tiek pārtraukta, ja izmaiņu rezultātā izglītojamais vairs neatbilst ēdināšanas maksas atvieglojumu saņemšanas nosacījumiem.

14. Par Noteikumu 4. punktā noteikto vecāku līdzmaksājumu par pirmsskolas izglītības iestāžu un pirmskolas izglītības programmu izglītojamo ēdināšanu izglītojamā vecāks (aizbildnis) noslēdz līgumu (turpmāk – līgums) kā elektronisko dokumentu ar drošu elektronisko parakstu vai papīra formā. Līgumu paraksta iestādes vadītājs un vecāks (aizbildnis). Līgumu slēdz uz nenoteiktu laiku, paredzot, ka līgums tiek izbeigts pēc izglītojamā atskaitīšanas no iestādes vai noteikumos noteiktajā kārtībā, saņemot vecāka (aizbildņa) atteikumu no izglītojamā ēdināšanas maksas atvieglojumiem.

15. Noteikumu 4. punktā noteikto vecāku līdzmaksājumu izglītojamā vecāks (aizbildnis) apmaksā ar pārskaitījumu līdz kārtējā mēneša 25. datumam saskaņā ar pašvaldības piestādīto rēķinu, par izglītojamā ēdienreizēm iepriekšējā mēnesī. Rēķins tiek nosūtīts līdz 15. datumam uz Līgumā norādīto vecāka (aizbildņa) e-pasta adresi.

16. Ja atbilstoši noteikumu 14. punktam pašvaldības izglītības iestādes izglītojamā vecāks (aizbildnis) nav noslēdzis vai atsakās noslēgt līgumu par izglītojamā ēdināšanu, tad izglītības iestādes vadītājs veic ierakstu (piezīmes veidā) līguma projektā par to, ka izglītojamā vecāks (aizbildnis) nav noslēdzis vai atsakās noslēgt līgumu par izglītojamā ēdināšanu. Līguma neparakstīšana nav pamats ēdināšanas maksas un vecāku līdzmaksājuma neuzskaitīšanai un rēķinu nepiestādīšanai izglītojamā vecākam (aizbildnim).

17. Noteikumu 6. punktā noteikto vecāku līdzmaksājumu par vispārējās izglītības iestāžu izglītojamo ēdināšanu izglītojamā vecāks (aizbildnis) veic priekšapmaksā uz pašvaldības norēķinu kontu līdz kārtējās nedēļas ceturtdienai par nākošo nedēļu. Apmaksu vecāks (aizbildnis) var veikt par vairākām nedēļām un mēnešiem, bet ne mazāk kā par 1 (vienu) nedēļu un ne vairāk kā par 3 mēnešiem.

18. Izglītojamā vecākam (aizbildnim) ir tiesības iesniegt atteikumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu saņemšanu.

19. Ēdināšanas maksas atvieglojumu saņemšanas organizēšanai izglītības iestādē izglītības iestādes vadītājam ir tiesības apstiprināt iekšējos noteikumus, kārtību vai instrukciju.

20. Noteikumu 9. punktā pieņemtos izglītības iestādes vadītāja lēmumus var apstrīdēt Ludzas novada pašvaldības domē.

V. Noslēguma jautājumi

21. Saistošie noteikumi piemērojami ar 2024. gada 1. janvāri.

22. Ar 2024. gada 1. janvāri zaudē spēku Ludzas novada pašvaldības domes 2021. gada 26. augusta. saistošie noteikumi Nr. 28/2021 "Par ēdināšanas izmaksu segšanu izglītojamajiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Ludzas novada pašvaldības izglītības iestādēs Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 25/2023Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 08.12.2023.Piemērojams ar: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 237, 07.12.2023. OP numurs: 2023/237.56
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348047
{"selected":{"value":"16.03.2024","content":"<font class='s-1'>16.03.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"16.03.2024","iso_value":"2024\/03\/16","content":"<font class='s-1'>16.03.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"08.12.2023","iso_value":"2023\/12\/08","content":"<font class='s-1'>08.12.2023.-15.03.2024.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
16.03.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"