Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 24/2023

Ludzā 2023. gada 30. novembrī
Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Ludzas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra sēdes lēmumu Nr. 767 (prot. Nr. 15, 43. §)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ludzas novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sniedz palīdzību ziemas periodā privāto ceļu sniega tīrīšanā Ludzas novada pagastu teritorijā (turpmāk – Palīdzība).

2. Palīdzība tiek sniegta personām, kuru deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Ludzas novada pašvaldībā, ja tās ir:

2.1. vientuļas pensijas vecuma personas;

2.2. no mājsaimniecībām, kurās ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, vai bērns ar invaliditāti;

2.3. no mājsaimniecībām, kurām ir noteikts trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības statuss;

2.4. no mājsaimniecībām, kurās dzīvo bērni, kas ir Ludzas novada pašvaldības izglītības iestāžu izglītojamie;

2.5. no mājsaimniecībām, kurās dzīvo tikai pensijas vecuma personas.

3. Vientuļa persona saistošo noteikumu izpratnē ir persona, kurai nav Civillikuma 84., 179. un 188. pantā noteikto likumīgo apgādnieku (bērni, vecāki, laulātie, vecvecāki) un kura dzīvo atsevišķi.

4. Palīdzība tiek finansēta no Pašvaldības budžeta.

II. Palīdzības piešķiršanas kārtība

5. Palīdzību piešķir kārtējai ziemas sezonai.

6. Palīdzības saņemšanai persona iesniedz iesniegumu attiecīgajā teritoriālās vienības pārvaldē. Iesniegumā norāda mājīpašuma, kurā persona ir deklarēta un faktiski dzīvo, adresi un pievedceļa uz mājīpašumu garumu kilometros.

7. Palīdzības saņemšanai persona, iesniedzot iesniegumu, uzrāda pensionāra, invaliditātes vai bērna dzimšanas apliecību vai iesniedz to apliecinātus atvasinājumus, ja Pašvaldības rīcībā nav ziņu, kas apliecina personas atbilstību palīdzības saņēmēju grupai, vai Pašvaldība objektīvu apstākļu dēļ nevar iegūt šīs ziņas.

8. Ludzas novada Sociālais dienests un Ludzas novada Izglītības pārvalde attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldes vadītājam sniedz ziņas par personu, kas ir iesniegušas iesniegumus Palīdzības saņemšanai, atbilstību šo Noteikumu 2.punktam.

9. Lēmumu par Palīdzības piešķiršanu 5 (piecu) darba dienu laikā no iesnieguma reģistrācijas pieņem attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldes vadītājs vai viņa pilnvarots darbinieks, un palīdzības sniegšanu organizē attiecīgās pārvaldes vadītājs, ievērojot personas deklarēto un faktisko dzīvesvietu. Pievedceļa attīrīšana no sniega tiek veikta vienlaicīgi ar ceļu tīrīšanas darbiem konkrētajā Pašvaldībai piederošo autoceļu maršrutā. Palīdzības sniegšanu kontrolē attiecīgās pārvaldes vadītājs.

10. Palīdzība neietver privātīpašuma pagalmu un īpašuma iekšējo ceļu attīrīšana no sniega.

11. Palīdzības sniegšana tiek pārtraukta:

11.1. ja persona rakstveidā atteikusies no Palīdzības sniegšanas;

11.2. ja Palīdzības saņēmējs neatbilst šo noteikumu 2. punktā paredzētajiem nosacījumiem.

12. Palīdzības saņēmēja pienākums ir 5 (darbdienu) laikā paziņot attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldei, ja zuduši apstākļi, kas bijuši par pamatu Palīdzības piešķiršanai.

III. Lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana

13. Lēmumus par Palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Ludzas novada domē.

14. Ludzas novada domes pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

15. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs
Ludzas novada domes 2023. gada 30. novembra saistošo noteikumu Nr. 24/2023 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Ludzas novadā" apstiprināšanu"
paskaidrojuma raksts
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

 

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Ludzas novadā " (turpmāk – Saistošie noteikumi), lai Ludzas novada teritorijā sniegtu palīdzību privāto ceļu attīrīšanā no sniega personu grupām, kuras savas sociālās situācijas, veselības stāvokļa vai citu īpašu apstākļu dēļ nevar nodrošināt privāto ceļu attīrīšanu no sniega.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi; brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošajiem noteikumiem ir tieša ietekme uz Pašvaldības budžetu – 2023./2024. gada ziemas sezonā palīdzībai privāto ceļu tīrīšanai tiek plānoti aptuveni 25 000 euro, bet faktiskie izdevumi ir atkarīgi no prioritāro kategoriju lieluma un tīrāmo ceļu kilometru daudzuma.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošajos noteikumos paredzētā palīdzība sekmēs sociālo integrāciju un atvieglos sadzīves un ikdienas jautājumu risināšanu vairākām iedzīvotāju grupām – vientuļām pensijas vecuma personām, personām ar invaliditāti un bērnu ar invaliditāti vecākiem, kā arī personām, kuras īpašas sociālās situācijas dēļ nespēj saviem spēkiem organizēt un nodrošināt privātā ceļa sniega tīrīšanu.

Saistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci novadā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldes, ievērojot personas deklarēto dzīvesvietu. Lēmumus par Saistošajos noteikumos paredzētās palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Pašvaldības domē. Pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Saistošo noteikumu īstenošana neradīs papildus izmaksas saistībā ar paredzēto pabalstu administrēšanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi ir izstrādāti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas īstenošanai. Saistošo noteikumu izpilde tiks organizēta paredzēto personāla resursu ietvaros, Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas struktūrvienības vai piesaistīt jaunus personālresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi īstenos teritoriālās vienības pārvaldes attiecīgajā administratīvajā teritorijā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai tādus pasākumus, kas nepieciešami šī mērķu īstenošanai. Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas to izdošanas mērķim.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 31. oktobra līdz 2023. gada 15. novembrim publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ludzasnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Priekšlikumi Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv netika saņemti.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Ludzas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 24/2023Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 237, 07.12.2023. OP numurs: 2023/237.55
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348046
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"