Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 696

Rīgā 2023. gada 5. decembrī (prot. Nr. 60 4. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi investīciju projektiem komersantiem konkurētspējas veicināšanai"

Izdoti saskaņā ar Attīstības finanšu institūcijas likuma
12. panta ceturto daļu
un Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ
piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto
ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likuma
4. panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi investīciju projektiem komersantiem konkurētspējas veicināšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 130., 249. nr.; 2022, 69., 122., 208. nr.; 2023, 96., 214. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi eksportējošiem komersantiem lielo investīciju projektu atbalstam".

2. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Aizdevumu programmas ietvaros aizdevumus izsniedz un kapitāla atlaidi piešķir un piemēro akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk - sabiedrība "Altum") ar komersantu noslēgta līguma (turpmāk - aizdevuma līgums) ietvaros, kurā cita starpā iekļauti kapitāla atlaides piemērošanas nosacījumi, pēcuzraudzības kārtība un sekas, ja netiek ievēroti šo noteikumu un Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likuma 2. panta 2.1 daļas nosacījumi. Pirmās un slēgtās atlases kārtas ietvaros sabiedrība "Altum" aizdevumu var izsniegt vienīgi kopā ar cita finansētāja (starptautiska finanšu institūcija, privāts ieguldījumu fonds vai kredītiestāde) aizdevumu. Trešās un turpmākās atlases kārtas ietvaros sabiedrība "Altum" aizdevumu var izsniegt arī kopīgi ar cita finansētāja (starptautiska finanšu institūcija, privāts ieguldījumu fonds vai kredītiestāde) aizdevumu. Aizdevumu programmas ietvaros kapitāla atlaide ir sabiedrības "Altum" izsniegtā aizdevuma pamatsummas pilnīgs vai daļējs samazinājums, kas tiek piemērots, ja ir izpildīti konkrēti nosacījumi vai kritēriju kopa."

3. Izteikt 4.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.1. šo noteikumu 28., 28.1 un 28.2 punktā minētās atlases kārtas ietvaros par komersanta un tā īstenotā investīciju projekta atbilstību, lai saņemtu tiesības pretendēt uz sabiedrības "Altum" aizdevumu un papildaizdevumu;".

4. Izteikt 5.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.4. aizdevuma un papildaizdevuma mērķis ir investīcijas komersanta projekta sākotnējos ieguldījumos - materiālajos un nemateriālajos aktīvos ražošanas uzsākšanai, paplašināšanai un efektivizācijai, kas attiecas uz vienu vai vairākām šādām darbībām, - jaunu komercdarbības vietu izveidošanai, esošas komercdarbības vietas jaudu palielināšanai, komercdarbības vietas produkcijas dažādošanai ar produktiem, kuri attiecīgajā komercdarbības vietā iepriekš nav ražoti, vai būtisku pārmaiņu veikšanai esošas komercdarbības vietas kopējā ražošanas procesā;".

5. Izteikt 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Sabiedrība "Altum" atbilstoši šo noteikumu 5.1. apakšpunktam nosaka komersanta un tā saistīto uzņēmumu un partneruzņēmumu grupas statusu saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 I pielikuma 4. panta 1. punktu, pamatojoties uz darbinieku skaitu un revidētā (ja attiecināms) noslēgtā gada pārskata datiem, ņemot vērā Komisijas regulas Nr. 651/2014 I pielikuma 4. panta 2. punktu, bet autonoma jaundibinātā uzņēmuma gadījumā - revidētā starpposma pārskata datiem."

6. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Aizdevumu programmas īstenošanai pieejamo finansējumu 252 565 000 euro apmērā veido:

7.1. valsts budžeta finansējums - 239 565 000 euro:

7.1.1. pirmajai atlases kārtai - 99 565 000 euro;

7.1.2. slēgtajai atlases kārtai - 70 000 000 euro - un finansējums, kas paliek pāri no pirmās atlases kārtas;

7.1.3. trešajai atlases kārtai - 70 000 000 euro;

7.2. atmaksātais finansējums no apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, - līdz 13 000 000 euro."

7. Izteikt 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Šo noteikumu 7. punktā minēto finansējumu izmanto sabiedrības "Altum" kapitāla atlaides un sagaidāmo zaudējumu segšanai. Šīs programmas publiskā finansējuma atmaksas, ko veido aizdevumu un papildaizdevumu pamatsummas atmaksas, tiek novirzītas papildaizdevumu finansēšanai un pirmo sagaidāmo zaudējumu segšanai, savukārt sabiedrības "Altum" pārvaldības maksas segšanai pieejams šīs programmas ieņēmumu veidotais atmaksātais publiskais finansējums saskaņā ar programmas rādītāju novērtējumu, kas veikts saskaņā ar Attīstības finanšu institūcijas likuma 12. panta trešo daļu."

8. Izteikt 7.5 punktu šādā redakcijā:

"7.5 Ja pēc tam, kad sabiedrība "Altum" izpildījusi šo noteikumu 7.3 un 7.4 punktā minētās prasības, slēgtajā atlases kārtā ir pieejams finansējums, sabiedrība "Altum" var sākt pieņemt papildaizdevumu pieteikumu (turpmāk - papildpieteikums) no pirmās un slēgtās atlases kārtas komersantiem šo papildpieteikumu iesniegšanas kārtībā saskaņā ar šo noteikumu 10. punktu. Papildaizdevumu var piešķirt investīciju projektu īstenošanai pirmajā un slēgtajā atlases kārtā."

9. Papildināt ar 7.6 punktu šādā redakcijā:

"7.6 Papildaizdevumu var piešķirt arī investīciju projektu īstenošanai trešajā un turpmākajās atlases kārtās, ievērojot papildpieteikumu iesniegšanas kārtību saskaņā ar šo noteikumu 10. punktu."

10. Papildināt ar 7.7 punktu šādā redakcijā:

"7.7 Kopumā pirmajai, slēgtajai, trešajai un turpmākām atlases kārtām papildaizdevumiem pieejamo publisko finansējumu veido:

7.71. finansējums apjomā, kas paliek pāri slēgtajā atlases kārtā pēc tam, kad sabiedrība "Altum" izpildījusi šo noteikumu 7.3 un 7.4 punktā minētās prasības;

7.72. finansējums, kas paliek pāri no trešās atlases kārtas;

7.73. šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minētais finansējums;

7.74. šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētās publiskā finansējuma atmaksas, ko veido aizdevuma un papildaizdevuma pamatsummas atmaksas."

11. Izteikt 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Lai nodrošinātu finansējumu papildaizdevuma piešķiršanai saskaņā ar šo noteikumu 7.5 un 7.6 punktu, sabiedrība "Altum" var piesaistīt valsts aizdevumu kredītlīnijas veidā vai piesaistīt finansējumu tirgū līdz 200 000 000 euro apmērā. Valsts aizdevuma atmaksas termiņš ir 2045. gada 31. decembris. Valsts aizdevumam nepiemēro riska likmi, un to nodrošina ar komercķīlu, sabiedrībai "Altum" ieķīlājot prasījuma tiesības un to nākamās sastāvdaļas kā lietu kopību, kas izrietēs no sabiedrības "Altum" izsniegtajiem papildaizdevumiem."

12. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Komersants, iesniedzot pieteikumu un, ja attiecināms, papildpieteikumu sabiedrībā "Altum", piesakās atbalstam. Lai saņemtu tiesības kvalificēties turpmākam finansējuma pieprasījuma izvērtējumam sabiedrībā "Altum", komersantam jāpiedalās aģentūras organizētā investīciju projektu atlasē, iesniedzot šo noteikumu 29. punktā minēto pieteikumu, un jāsaņem pozitīvs lēmums. Komersanti šo noteikumu 29. punktā minēto pieteikumu var iesniegt aģentūrā un šo noteikumu 31.1. apakšpunktā minēto pieteikumu - sabiedrībā "Altum", kamēr ir atvērta attiecīgā atlases kārta. Ja pieteikums netiek iesniegts sabiedrībā "Altum" un aģentūrā, kamēr atvērta attiecīgā atlases kārta, aģentūra pieņem lēmumu par pieteikuma noraidīšanu. Pirmās, slēgtās, trešās un turpmākās kārtas ietvaros komersanti, kuru investīciju projektu vērtēšana sabiedrībā "Altum" vēl turpinās, proti, tie nav noraidīti vai kuru pieteikumus komersanti paši nav atsaukuši, var iesniegt sabiedrībā "Altum" papildpieteikumu neatkarīgi no šo noteikumu 29. punktā minētā pieteikuma un šo noteikumu 31.1. apakšpunktā minētā pieteikuma iesniegšanas termiņa ierobežojuma. Papildpieteikumu, ja nepieciešams, iesniedz līdz lēmuma pieņemšanai par aizdevuma piešķiršanu."

13. Izteikt 13.16.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.16.3. administratīvajām teritorijām Pierīgas NUTS 3 2021. gada datu reģionā (tai skaitā Limbažu novadā, Ogres novadā, Saulkrastu novadā un Tukuma novadā) - 30 % lielajiem komersantiem vai 40 % vidējiem komersantiem;".

14. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Ja investīciju projektu līdzfinansē ar citu finansētāju, ievēro šo noteikumu 19. punktā minētos nosacījumus, kā arī šādus nosacījumus:

16.1. sabiedrības "Altum" aizdevums ir struktūrā subordinēts attiecībā pret cita finansētāja sniegto aizdevumu un ir pastiprināts ar zemāku nodrošinājuma kārtu nekā cita finansētāja sniegtais aizdevums;

16.2. pēc finansējuma pieteikuma saņemšanas sabiedrība "Altum" sazinās ar citu finansētāju, kurš pēc komersanta norādītās informācijas piekritis sniegt finansējumu investīciju projekta ietvaros, par iespēju kopīgi finansēt investīciju projektu;

16.3. citu finansētāju piešķirto aizdevumu apmērs nav mazāks par atbilstoši šiem noteikumiem piešķirtā sabiedrības "Altum" aizdevuma summu;

16.4. komersants citu finansētāju piešķirto aizdevumu pilnā apmērā var atmaksāt tikai pēc tam, kad investīciju projekts ir pabeigts."

15. Izteikt 19.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.2. atbalstāmās nozares šo noteikumu izpratnē (izņemot šo noteikumu ​40. punktā minētās nozares) ir saimnieciskās darbības veidi, kas tiek īstenoti tūrismā vai kultūras un radošās industrijas jomā vai šādos viedās specializācijas prioritārajos virzienos:

19.2.1. zināšanu ietilpīga bioekonomika;

19.2.2. biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;

19.2.3. fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;

19.2.4. viedā enerģētika un mobilitāte;

19.2.5. informācijas un komunikācijas tehnoloģijas;".

16. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Piešķirtā maksimālā kapitāla atlaide ir līdz 30 % no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 10 000 000 euro, nepārsniedzot šo noteikumu 13.16. apakšpunktā un 33. punktā minēto pieļaujamo atbalsta intensitāti. Sabiedrības "Altum" piešķirtais aizdevums ir vienāds ar plānoto kapitāla atlaides apjomu."

17. Izteikt 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Piešķirtā maksimālā papildaizdevuma apmērs nepārsniedz 30 000 000 euro vienam investīciju projektam, nepārsniedzot šo noteikumu 13.16. apakšpunktā un 33. punktā minēto pieļaujamo atbalsta intensitāti."

18. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Uz finansējuma pieprasījuma izvērtējumu šīs programmas ietvaros var pretendēt investīciju projekti, kuros tiek sasniegti šādi rādītāji:

21.1. pirmās un slēgtās kārtas ietvaros pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas katra pēcuzraudzības gada beigās tiek plānots izpildīt vismaz četrus no pieciem šajā apakšpunktā minētajiem kritērijiem (turpmāk - investīciju projekta rādītāji) vismaz šādā apmērā:

21.1.1. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts, kam piemērots koeficients 1,3 (izņemot Rīgu, kur mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru tautsaimniecībā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3);

21.1.2. investīciju projekta īstenošanas rezultātā preču vai pakalpojumu eksporta apjoms ir vismaz 3 000 000 euro gadā;

21.1.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro ir radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi un kopā ir radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās ir saglabātas visā attiecīgajā pēcuzraudzības periodā. Personas, kuras plānots nodarbināt jaunradītajās darba vietās, divu gadu laikā pirms finansējuma pieteikuma iesniegšanas dienas nevar tikt nodarbinātas investīciju projekta iesniedzēja vai tā saistīto uzņēmumu grupā atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegtajai informācijai;

21.1.4. komersanta ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā uzņēmuma līmenī un attiecīgi šo noteikumu 19.2. apakšpunktā minētajā investīciju projekta pieteiktajā nozarē ir vismaz 250 000 euro gadā;

21.1.5. vismaz 20 % no investīciju projektā plānotajiem ieguldījumiem ir vērsti uz ieguldījumiem zaļo tehnoloģiju izmantošanā produktu ražošanas un pakalpojumu sniegšanas procesā un citu uz klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanu vērstu produktu ražošanā (piemēram, enerģijas uzkrāšana un atguve, videi draudzīgu un energoefektīvu materiālu un produktu radīšana, viedā mobilitāte un tīra transportēšana, ūdens resursu vadība, gaisa piesārņojuma samazināšana, atkritumu apsaimniekošana - ražošanas procesu pārpalikumu izmantošana, produktu dzīves cikla paildzināšana);

21.2. trešās un turpmākās atlases kārtas ietvaros pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas katra pēcuzraudzības gada beigās ir plānots izpildīt visus šajā apakšpunktā minētos investīciju projekta rādītājus vismaz šādā apmērā:

21.2.1. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts, kam piemērots koeficients 1,3;

21.2.2. investīciju projekta īstenošanas rezultātā preču vai pakalpojumu eksporta apjoms ir vismaz 3 600 000 euro gadā;

21.2.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro ir radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi un kopā ir radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās ir saglabātas visā attiecīgajā pēcuzraudzības periodā. Personas, kuras plānots nodarbināt jaunradītajās darba vietās, divu gadu laikā pirms finansējuma pieteikuma iesniegšanas dienas nevar tikt nodarbinātas investīciju projekta iesniedzēja vai tā saistīto personu grupā atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegtajai informācijai;

21.2.4. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī un attiecīgi šo noteikumu 19.2. apakšpunktā minētajā investīciju projekta pieteiktajā nozarē ir vismaz 250 000 euro gadā."

19. Izteikt 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Ja vairāki investīciju projektu pieteikumi, ņemot vērā šo noteikumu 21.1. apakšpunktā noteiktos kritērijus, vērtējumā saņēmuši vienādu punktu skaitu, priekšroka aģentūras lēmumā par pieteikuma apstiprināšanu tiek dota investīciju projekta pieteikumam, kam ir pievienots Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai. Šis nosacījums neattiecas uz slēgto, trešo un turpmākajām atlases kārtām."

20. Izteikt 21.2 punktu šādā redakcijā:

"21.2 Līgumus starp sabiedrību "Altum", komersantu un, ja attiecināms, citu finansētāju paraksta sešu mēnešu laikā pēc sabiedrības "Altum" lēmuma pieņemšanas par komersanta investīciju projekta finansēšanu, bet, ja kopējā investīciju projekta izmaksu summa pārsniedz 50 000 000 euro, - 12 mēnešu laikā. Sabiedrība "Altum" ir tiesīga pagarināt šajā punktā noteiktos līgumu parakstīšanas termiņus, ja novirzes no šiem termiņiem ir radušās objektīvu no komersanta neatkarīgu apstākļu dēļ."

21. Izteikt 21.3 punktu šādā redakcijā:

"21.3 Gada laikā pēc tam, kad parakstīti līgumi starp sabiedrību "Altum", komersantu un, ja attiecināms, citu finansētāju, komersantam izmaksā vismaz 10 % no piešķirtās aizdevuma summas. Ja komersants šajā punktā noteiktajā termiņā nav novirzījis vismaz 10 % no piešķirtās aizdevuma summas investīciju projekta īstenošanai, sabiedrībai "Altum" ir tiesības lauzt aizdevuma līgumu, kā arī, ja attiecināms, papildaizdevuma līgumu. Sabiedrība "Altum" ir tiesīga pagarināt komersantam šajā punktā noteikto termiņu, ja novirzes no šā termiņa ir radušās objektīvu no komersanta neatkarīgu apstākļu dēļ."

22. Izteikt 21.5 punktu šādā redakcijā:

"21.5 Lai varētu piemērot kapitāla atlaidi, komersantam pēcuzraudzības periodā ir pienākums izpildīt visus investīciju projekta pieteikumā norādītos rādītājus, kas noteikti, ievērojot šo noteikumu 21. punktā minētos kritērijus. Aģentūra pēcuzraudzības laikā izvērtē investīciju projekta rādītāju kritēriju izpildi pēc attiecīgā pēcuzraudzības gada noslēguma un pieņem lēmumu par attiecīgās investīciju projektu atlases kārtas pieteikumā norādīto investīciju projekta rādītāju izpildi vai neizpildi."

23. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas un komersanta iesnieguma saņemšanas par pēcuzraudzības uzsākšanu, bet ne vēlāk kā pēc diviem gadiem kopš investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas aģentūra uzsāk un trīs gadus īsteno attiecīgā investīciju projekta attiecīgās atlases kārtas ietvaros iesniegtajā pieteikumā norādīto investīciju projekta rādītāju pēcuzraudzību. Aģentūra katru pēcuzraudzības gadu izvērtē investīciju projekta rādītāju kritēriju izpildi. Komersantam ir pienākums pēc katra pilnā pēcuzraudzības gada noslēguma iesniegt aģentūrā pamatojošu dokumentāciju par pieteikumā norādīto rādītāju izpildi. Ja komersants nesniedz aģentūrai informāciju, kapitāla atlaide netiek piemērota. Lai nodrošinātu investīciju projekta un piešķirtā atbalsta atbilstību šiem noteikumiem, sabiedrībai "Altum" ir tiesības nodot datus par komersantu un investīciju projektu aģentūrai, savukārt aģentūrai ir tiesības nodot datus par komersantu un investīciju projektu sabiedrībai "Altum". Sabiedrībai "Altum" un aģentūrai ir tiesības bez maksas pieprasīt un saņemt tiešu pieeju datiem valsts informācijas sistēmās, datubāzēs un reģistros tādā apjomā, kāds nepieciešams investīcijas īstenošanai un atbalsta sniegšanai komersantiem šo noteikumu ietvaros."

24. Izteikt 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Investīciju projekts uzskatāms par pilnībā pabeigtu saskaņā ar aizdevuma līgumā noteikto investīciju projekta īstenošanas termiņu."

25. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Komersants atbilstoši Komisijas regulas Nr. 651/2014 14. panta 14. punktam nodrošina līdzfinansējumu vismaz 25 % apmērā no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām, izmantojot pašu līdzekļus vai ārējo finansējumu, tai skaitā, ja attiecināms, cita finansētāja izsniegtu ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu, un par šo līdzfinansējumu nevar būt saņemts nekāds publiskais atbalsts, tai skaitā de minimis atbalsts."

26. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Ja investīciju projektu līdzfinansē ar citu finansētāju, sabiedrības "Altum" aizdevuma procentu likmi pielīdzina cita finansētāja aizdevuma likmei. Ja mainīgās likmes noteikšanas, pārskatīšanas vai grozīšanas brīdī EURIBOR ir negatīvs, tad EURIBOR tiek piemērota 0 (nulles) vērtība."

27. Papildināt ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Paziņojumu par investīciju projektu atlases kārtas pieteikumu iesniegšanu, iesniegšanas pārtraukšanu vai izbeigšanu aģentūra pēc saskaņošanas ar Ekonomikas ministriju izsludina aģentūras tīmekļvietnē (www.liaa.gov.lv)."

28. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Aģentūra veic investīciju projektu atlasi, kuri pieteikti pirmajā atlases kārtā, atbilstoši šo noteikumu 5.8. apakšpunktā, 21. un 29. punktā minētajām prasībām un tās izstrādātajam nolikumam, kurā noteikta pieteikumu iesniegšanas kārtība, aģentūras papildus izstrādātie atlases kritēriji, aģentūras iekšējās procedūras, lai nodrošinātu lēmuma pieņemšanu par investīciju projekta iesniegumu apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu un paziņošanas kārtību, kā arī investīciju projekta pēcuzraudzības kārtību.  "

29. Papildināt ar 28.2 punktu šādā redakcijā:

"28.2 Aģentūra veic investīciju projektu atlasi, kuri pieteikti trešajā un turpmākajās atlases kārtās, atbilstoši šo noteikumu 5.1., 5.2., 5.8., 21.2., 29.2. un 29.3. apakšpunktā un 29.1 punktā minētajām prasībām, ievērojot šādu kārtību:

28.21. vērtē pieteikuma atbilstību šo noteikumu 3. pielikumā noteiktajiem pieteikumu vērtēšanas kritērijiem, ievērojot šo noteikumu 4. pielikumā noteikto pieteikumu vērtēšanas metodiku šādā secībā:

28.21.1. vērtē pieteikuma atbilstību šo noteikumu 3. pielikumā norādītajam vienotajam kritērijam Nr. 1 un Nr. 2. Ja pieteikums neatbilst vismaz vienam no minētajiem kritērijiem, tā vērtēšanu neturpina;

28.21.2. ja pieteikums atbilst šo noteikumu 3. pielikumā norādītajam vienotajam kritērijam Nr. 1 un Nr. 2, tad vērtē pieteikuma atbilstību pārējiem vienotajiem, specifiskajiem atbilstības, kvalitātes un papildu kvalitātes kritērijiem;

28.21.3. ja vienoto, specifisko atbilstības un kvalitātes kritēriju izvērtēšanai nepieciešama papildu informācija, aģentūra pieprasa pieteicējam to iesniegt, nosakot iesniegšanas termiņu, ne īsāku par piecām darbdienām;

28.21.4. ja vienā šo noteikumu 3. pielikumā minētajā kvalitātes kritērijā (izņemot papildu kvalitātes kritēriju) saņemto punktu skaits ir nulle, pieteikuma vērtēšanu neturpina;

28.22. pēc pieteikumu izvērtēšanas aģentūra izveido pieteikumu vērtēšanas sarakstu atbilstoši šo noteikumu 5. pielikumam, kurā ievieto visus pieteikumus, kuri atbilst vienotajiem kritērijiem, specifiskajiem atbilstības kritērijiem, kvalitātes kritērijiem un papildu kvalitātes kritērijam;

28.23. ja pieteikumos, kuri ievietoti pieteikumu vērtēšanas sarakstā atbilstoši šo noteikumu 28.2 2. apakšpunktam, kopējais atbalsta apmērs, uz ko tie pretendē, pārsniedz atlasē pieejamo finansējuma apmēru, aģentūra pieteikumus ranžē atlasē pieejamā finansējuma ietvaros, ievērojot šādus principus:

28.23.1. pieteikumi tiek sarindoti atbilstoši saņemtajam kopējam punktu skaitam, sākot ar visvairāk punktu saņēmušo pieteikumu un beidzot ar vismazāk punktu saņēmušo pieteikumu;

28.23.2. ja vismaz diviem pieteikumiem atlases ietvaros ir piešķirts vienāds punktu skaits, tie tiek ranžēti, priekšroku dodot tam pieteikumam, atbilstoši kuram iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts, ir zemāks iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju;

28.23.3. ja pēc šo noteikumu 28.2 3.2. apakšpunktā minētās ranžēšanas vismaz diviem pieteikumiem atlases ietvaros ir vienāds vērtējums, tie tiek ranžēti, priekšroku dodot tam pieteikumam, kuram šo noteikumu 3. pielikumā minētajā kvalitātes kritērijā Nr. 2 norādīts lielāks investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms attiecībā pret kapitāla atlaides apmēru, uz kuru pieteicējs pretendē;

28.23.4. ja pēc šo noteikumu 28.2 3.3. apakšpunktā minētās ranžēšanas vismaz diviem pieteikumiem atlases ietvaros ir vienāds vērtējums, tie tiek ranžēti, priekšroku dodot tam pieteikumam, kuram ir lielāks apmērs, sareizinot šo noteikumu 3. pielikuma kvalitātes kritēriju Nr. 3 - jaunradītas darba vietas - un kvalitātes kritēriju Nr. 1 - mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, attiecībā pret mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru iepriekšējā gadā reģionā, kurā tiks īstenots projekts. Ja investīciju projekts tiek īstenots Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3 2021. gada datu reģionā, tad pie kopējā iegūto punktu skaita tiek piešķirti papildus 10 punkti."

30. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Lai pieteiktos investīciju projektu atlases kārtai, komersants iesniedz aģentūrā šādus dokumentus (turpmāk - pieteikums atlasei):

29.1. pirmajai atlases kārtai:

29.1.1. aizpildītu pieteikuma veidlapu, kurā norādīts saimnieciskās darbības veicēja nosaukums, investīciju projekta nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, e-pasta adrese un klasifikācijas kods atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā 2. redakcijai (NACE 2. red.);

29.1.2. investīciju projekta aprakstu. Minētajā aprakstā norāda informāciju par:

29.1.2.1. prioritāro investīciju projekta virzienu, kurā tiek veikti ieguldījumi, un komersanta skaidrojumu par investīciju projekta atbilstību prioritārajam investīciju projekta virzienam;

29.1.2.2. plānoto ieguldījumu apmēru, attiecināmo izmaksu pozīciju sarakstu, to kopējo summu un investīciju projekta īstenošanas vietu (tai skaitā kadastra nodalījuma numuru). Investīciju projekta īstenošanas vieta šo noteikumu izpratnē ir vieta, kur komersants ražo savu produkciju vai sniedz pakalpojumus. Investīciju projektu var īstenot vairākās adresēs, ja šajās adresēs ir izvietota vienota ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas ķēde;

29.1.2.3. investīciju projekta īstenošanas laika ietvaru, norādot būtiskākās aktivitātes, kas tiks veiktas investīciju projekta ietvaros, un to īstenošanas sākuma un beigu datumu, kā arī investīciju projekta kopējo īstenošanas laiku;

29.1.2.4. plānotajām darba vietām, kas tiks izveidotas investīciju projekta īstenošanas rezultātā (skaits, uzskaitījums un tajās nepieciešamās kompetences investīciju projekta īstenošanai), un par plānoto vidējo mēneša darba samaksas bruto apmēru;

29.1.2.5. plānoto preču vai pakalpojumu eksporta apjomu pēc investīciju projekta īstenošanas, sniedzot ziņas par plānoto preču vai pakalpojumu eksporta apjomu katrā atsevišķā gadā piecu gadu laikā pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas un plānotajiem eksporta tirgiem, kas tiks nodrošināti investīciju projekta īstenošanas rezultātā;

29.1.2.6. plānoto ieguldījumu apjomu pētniecībā un attīstībā uzņēmuma līmenī katrā atsevišķā gadā piecu gadu laikā pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas;

29.2. trešajā un turpmākajās atlases kārtās - aizpildītu pieteikuma veidlapu atbilstoši šo noteikumu 6. pielikumam;

29.3. Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošo lēmumu par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai, ja tāds ir saņemts."

31. Papildināt ar 29.1 punktu šādā redakcijā:

"29.1 Trešajā un turpmākajās atlases kārtās komersants iesniedz šo noteikumu 29.3. apakšpunktā minēto lēmumu, ja tāds ir saņemts, vai pēdējā noslēgtā gada pārskatu, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra."

32. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Pamatojoties uz aģentūras izstrādāto nolikumu un iesniegtajiem šo noteikumu 29.1. apakšpunktā minētajiem dokumentiem pirmās un slēgtās atlases kārtas ietvaros, aģentūra:

30.1. izvērtē investīciju projektu pieteikumu attiecīgajā atlases kārtā pieteikto investīciju projektu atbilstību investīciju projektu atlases kārtas nolikumam un šo noteikumu 5.8. apakšpunktam un 21., 21.1 un 28.1 punktam un pieņem lēmumu par investīciju projektiem, kas turpmāk ir izvērtējami finansējuma pieprasījumam vai kas nekvalificējas turpmākam finansējuma pieprasījuma izvērtējumam sabiedrībā "Altum";

30.2. izsniedz komersantam šo noteikumu 30.1. apakšpunktā minēto lēmumu;

30.3. informē sabiedrību "Altum" par šo noteikumu 30.1. apakšpunktā minētajiem lēmumiem."

33. Papildināt ar 30.1 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Ņemot vērā šo noteikumu 28.2 punktā minētās investīciju projektu atlases rezultātus un iesniegtos šo noteikumu 29.2. un 29.3. apakšpunktā vai 29.1 punktā minētos dokumentus, aģentūra:

30.11. izvērtē investīciju projektu pieteikumu trešajā vai turpmākajās atlases kārtās pieteikto investīciju projektu atbilstību šo noteikumu 5.1., 5.2., 5.8. un 21.2. apakšpunktā minētajiem nosacījumiem un pieņem lēmumu par investīciju projektiem, kas turpmāk ir izvērtējami finansējuma pieprasījumam vai kas nekvalificējas turpmākam finansējuma pieprasījuma izvērtējumam sabiedrībā "Altum";

30.12. izsniedz komersantam šo noteikumu 30.1 1. apakšpunktā minēto lēmumu;

30.13. informē sabiedrību "Altum" un Ekonomikas ministriju par šo noteikumu 30.11. apakšpunktā minētajiem lēmumiem."

34. Izteikt 31.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2. informāciju, kas saņemta no aģentūras atbilstoši šo noteikumu 30.3. un 30.13. apakšpunktam un 31.2 punktam par investīciju projektiem, kuri turpmāk izvērtējami finansējuma pieprasījumam sabiedrībā "Altum";".

35. Izteikt 31.2.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2.1 ja investīciju projektu līdzfinansē ar citu finansētāju, cita finansētāja (starptautiskas finanšu institūcijas, privāta ieguldījumu fonda vai kredītiestādes) lēmumu par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai;".

36. Izteikt 31.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.4. investīciju projekta ieviešanas stadiju, proti, sabiedrība "Altum" atbalstu nepiešķir investīciju projektiem, kuri uz lēmuma par atbalsta piešķiršanu brīdi ir pabeigti vai kuru īstenošanu pilnībā finansējis komersants un, ja attiecināms, cits finansētājs;".

37. Izteikt 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Ja komersants pirmajai atlases kārtai vai slēgtajai atlases kārtai līdz 2024. gada 1. aprīlim nav iesniedzis sabiedrībā "Altum" visus šo noteikumu 31. punktā (izņemot šo noteikumu 31.2. apakšpunktu) minētos dokumentus un informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai, sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par atteikumu finansēt komersanta investīciju projektu. "

38. Izteikt 31.2 punktu šādā redakcijā:

"31.2 Aģentūra, ņemot vērā sabiedrības "Altum" sniegto informāciju par investīciju projektiem, kuri saņēmuši sabiedrības "Altum" lēmumu par atteikumu finansēt investīciju projektu, vai komersanta atteikumu dalībai slēgtajā kārtā, piecu darbdienu laikā no informācijas saņemšanas dienas informē nākamo atlases kārtā augstāko novērtējumu saņēmušo pieteikuma iesniedzēju vai vairākus iesniedzējus par iespēju turpināt dalību aizdevumu programmas atlases kārtā pieejamā finansējuma ietvaros. Aģentūra mēneša laikā no komersanta apstiprinājuma saņemšanas pieņem lēmumu par šā pieteikuma apstiprināšanu atbilstoši aģentūras izveidotajam pieteikumu vērtēšanas sarakstam un informē sabiedrību "Altum" par šo lēmumu. Šajā punktā minētais atlases kārtības nosacījums:

31.21. attiecas uz slēgto atlases kārtu, kā arī trešo un turpmākām atlases kārtām, ja tādas tiek organizētas;

31.22. neattiecas uz pirmo atlases kārtu, kā arī neattiecas uz gadījumiem, ja komersantu turpināt dalību aizdevumu programmā uzaicina sabiedrība "Altum" saskaņā ar šo noteikumu 7.4 punktu."

39. Izteikt 31.5 punktu šādā redakcijā:

"31.5 Ja saņemts komersanta iesniegums par pieteikuma atsaukšanu, sabiedrība "Altum" par to informē aģentūru un Ekonomikas ministriju, norādot komersanta firmu un reģistrācijas numuru, kā arī atsaukuma iemeslu, ja komersants tādu norādījis. Šādā gadījumā tiek uzskatīts, ka iesniegums par atsaukumu saņemts arī aģentūrā. Ja aģentūrā saņemts komersanta iesniegums par pieteikuma atsaukšanu, aģentūra par to informē sabiedrību "Altum" un Ekonomikas ministriju, norādot komersanta firmu un reģistrācijas numuru. Šādā gadījumā tiek uzskatīts, ka iesniegums par atsaukumu saņemts arī sabiedrībā "Altum"."

40. Izteikt 31.6 punktu šādā redakcijā:

"31.6 Sabiedrība "Altum" piecu darbdienu laikā pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma saņemšanas iesniedz nepieciešamo informāciju attiecībā uz aizdevumu programmas ietvaros vērtēšanā esošo pieteikumu statusu, norādot komersanta firmu un reģistrācijas numuru."

41. Papildināt ar 31.7 punktu šādā redakcijā:

"31.7 Ja komersants trešajā un turpmākajās atlases kārtās, ja tādas tiek organizētas, sešu mēnešu laikā pēc aģentūras lēmuma par investīciju projektiem, kas turpmāk izvērtējami finansējuma pieprasījumam, nav iesniedzis sabiedrībai "Altum" visus šo noteikumu 31. punktā (izņemot šo noteikumu 31.2. apakšpunktu) minētos dokumentus un informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai, sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par atteikumu finansēt komersanta investīciju projektu. Sabiedrība "Altum" ir tiesīga pagarināt šajā punktā noteikto termiņu informācijas iesniegšanai saistībā ar šo noteikumu 5.1. un 5.6. apakšpunktā minētā statusa noteikšanu, savstarpēji vienojoties ar komersantu."

42. Papildināt ar 31.8 punktu šādā redakcijā:

"31.8 Sabiedrība "Altum" par atteikumu finansēt komersanta investīciju projektu informē aģentūru un Ekonomikas ministriju, norādot komersanta firmu un reģistrācijas numuru, kā arī komersantu. Sabiedrība "Altum" piecu darbdienu laikā informē Ekonomikas ministriju par atteikuma iemeslu finansēt konkrētā komersanta investīciju projektu, ja saņemts attiecīgs Ekonomikas ministrijas pieprasījums."

43. Papildināt ar 31.9 punktu šādā redakcijā:

"31.9 Ekonomikas ministrijai ir tiesības veikt aizdevuma programmas auditu sabiedrībā "Altum" un aģentūrā, lai pārliecinātos par aizdevuma programmas īstenošanu un investīciju projekta ietvaros sasniegtajiem rādītājiem, veikto izmaksu pamatotību un to atbilstību aizdevuma programmas īstenošanas nosacījumiem."

44. Papildināt ar 31.10 punktu šādā redakcijā:

"31.10 Sabiedrība "Altum", saņemot šo noteikumu 31.1. apakšpunktā minēto pieteikumu, uzsāk pieteikuma izvērtēšanu".

45. Papildināt ar 3. pielikumu (1. pielikums).

46. Papildināt ar 4. pielikumu (2. pielikums).

47. Papildināt ar 5. pielikumu (3. pielikums).

48. Papildināt ar 6. pielikumu (4. pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Ekonomikas ministrs V. Valainis

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 5. decembra
noteikumiem Nr. 696

"3. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 503

Vērtēšanas kritēriji

Aizdevumu programmas "Aizdevumi ar kapitāla atlaidi eksportējošiem komersantiem lielo investīciju projektu atbalstam"

Pieteikuma vērtēšanas kritēriju pārbaudes lapa

Pieteicēja _____________ (nosaukums) pieteikums ______________________ (identifikācijas numurs) tika izvērtēts un tas

  ATBILST VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJIEM
  NEATBILST VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJIEM
  Pieteikuma vērtēšana tiek veikta PIRMO REIZI
  Pieteikuma vērtēšana tiek veikta ATKĀRTOTI

Nr.

Kritēriji (jā/nē)1

P/N2

N/A

Piezīmes

 

Vienotie kritēriji

         

1.

Pieteicējs ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēts komersants

N

       

2.

Pieteicējs atbilst vidējā vai lielā komersanta statusam

N

       

3.

Iesniegta parakstīta pieteikuma veidlapa atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām

P

       

4.

Pieteikuma finanšu dati ir norādīti euro ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata

P

       

Specifiskie atbilstības kritēriji

1.

Pieteicēja investīciju projekta rezultātā tiks īstenota saimnieciskā darbība atbilstoši kādai no Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumu Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi eksportējošiem komersantiem lielo investīciju projektu atbalstam" (turpmāk - noteikumi) 19.2. apakšpunktā minētās nozares vai viedās specializācijas prioritārajiem virzieniem, izņemot noteikumu 40. punktā minētajās nozarēs

P

       

2.

Ieguldījums atbilstoši noteikumu 5.8. apakšpunktam atbalsta komersanta darbību saskaņā ar Eiropas Savienības mērķiem un Latvijas saistībām, kas attiecas uz zaļo un digitālo transformāciju, tai skaitā Eiropas Savienības mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti

P

       

Nr.

Vērtēšanas sistēma - punktu skala

Punktu skaits

Iegūtais punktu skaits

Piezīmes

 

Kvalitātes kritēriji3

     

1.

Vidējā bruto samaksa darbiniekiem

1.1.

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,51 vai vairāk

25

   

1.2

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,21-2,5

20

   

1.3.

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,81-2,2

15

1.4.

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,51-1,8

10

1.5.

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,31-1,5

5

1.6.

mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3

0

   

2.

Eksporta apjoms investīciju projekta īstenošanas rezultātā

2.1.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir vairāk nekā 200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro

10

   

2.2.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 181-200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro

8

   

2.3.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 161-180 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro

6

2.4.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 141-160 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro

4

2.5.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 121-140 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro

2

2.6.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir līdz 120 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra vai ir mazāks nekā 3 600 000 euro

0

3.

Projekta īstenošanas rezultātā radīto darba vietu skaits  

3.1.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 150 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 30 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

10

   

3.2.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 200 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 20 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

7

3.3.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

4

3.4.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro netiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā netiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi

0

4.

Komersanta ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā

4.1.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir lielāks par 20 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro

10

   

4.2.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 15,01 %-20,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro

8

   

4.3.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 10,01 %-15,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro

6

   

4.4.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 8,51 % -10,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro

4

   

4.5.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir līdz 8,5 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro

2

   

4.6.

investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir mazāks nekā 250 000 euro

0

   
 

Papildu kvalitātes kritērijs

     

5.

Kredītkomitejas lēmums  

5.1.

uz investīciju projektu pieteikumu brīdi ir saņemts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra

5

   

5.2.

uz investīciju projektu pieteikumu brīdi nav saņemts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra

0

   

KOPĀ4:

 

Piezīmes


Sagatavoja:

____/____/____

   
     

(paraksts)

Apstiprināja:

____/____/____

   
     

(paraksts)

Piezīmes.

1 Atzīmējiet ar "x" vajadzīgo un ar "-" pārējās ailes.

2 P - precizējams kritērijs (pieteicējam lūdz sniegt papildu informāciju pieteikuma izvērtēšanai), N - neprecizējams kritērijs (pieteicēja pieteikums ir noraidāms).

3 Projekta rādītāji, kas akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija Altum" aizdevuma piešķiršanas gadījumā ir izpildāmi katrā pēcuzraudzības gadā, lai tiktu piemērota kapitāla atlaide.

4 Maksimāli iespējamais punktu skaits - 60. Ja investīciju projekts tiek īstenots Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3 2021. gada datu reģionā, tad pie kopējā iegūto punktu skaita tiek piešķirti papildus 10 punkti, palielinot kopējo maksimālo punktu skaitu līdz 70 punktiem."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 5. decembra
noteikumiem Nr. 696

"4. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 503

Vērtēšanas metodika

Nr.
p. k.

Kritēriji

Procedūra

Informācijas avoti

VIENOTIE KRITĒRIJI

1. Pieteicējs ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēts komersants "Lursoft" publiski pieejamā datubāzē (turpmāk - "Lursoft") pārbauda, vai pieteikuma veidlapas sadaļā "Informācija par komersantu" norādītais komersants ir reģistrēts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā 1) Pieteikuma veidlapa;

2) "Lursoft"

2. Pieteicējs atbilst vidējā vai lielā komersanta statusam Pārbauda "Lursoft", vai pieteikuma veidlapas sadaļā "Informācija par komersantu" norādītais komersants atbilst vidējā vai lielā komersanta statusam.

Pārliecinās par komersanta statusu un pieprasa komersantam papildu informāciju, ja nepieciešams

1) Pieteikuma veidlapa;

2) Lursoft

3. Iesniegta parakstīta pieteikuma veidlapa atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām 1) Pārbauda, vai pieteikuma veidlapa ir parakstīta:

- ja pieteikums ir saņemts LIAA e-pastā, pārbauda, vai pieteikums ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un apliecināts ar laika zīmogu;

- ja pieteikums ir saņemts LIAA pa pastu vai klātienē, pārbauda, vai uz pieteikuma ir pašrocīgs paraksta oriģināls;

2) Pārbauda, vai pieteikumu ir parakstījusi komersanta paraksttiesīgā persona. Informāciju par paraksttiesīgo personu pārbauda "Lursoft" pilnās izziņas sadaļā "Valde" un "Prokūru saraksts".

Elektroniski aizpildītai pārbaudes lapai pievieno izdruku no "Lursoft", no kuras redzams, kas ir komersanta paraksttiesīgās personas. Ja pieteikumu nav parakstījusi paraksttiesīgā persona, pārbauda, vai pieteikumam ir pievienota pilnvara;

3) Pārbauda, vai pieteikums iesniegts, ievērojot Valsts valodas likuma prasības, tajā skaitā pārbauda, vai svešvalodā iesniegtajiem dokumentiem ir pievienoti šo dokumentu tulkojumi valsts valodā atbilstoši Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumiem Nr. 291 "Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā".

Ja tiek konstatēts, ka pieteikums nav parakstīts, ir iesniegts, neievērojot Valsts valodas likuma prasības, vai tam nav pievienoti pilnvarojumu apliecinoši dokumenti, sagatavo lēmumu par pieteikuma atstāšanu bez virzības, nosakot termiņu konstatēto trūkumu novēršanai. Ja norādītie trūkumi noteiktajā termiņā netiek novērsti, LIAA pieteikumu atzīst par neiesniegtu

1) Pieteikuma veidlapa;

2) "Lursoft"

4. Pieteikuma finanšu dati ir norādīti euro Pārbauda, vai pieteikuma finanšu dati ir norādīti euro, ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata Pieteikuma veidlapa

SPECIFISKIE ATBALSTA KRITĒRIJI

1. Pieteicēja investīciju projekta rezultātā tiks īstenota saimnieciskā darbība atbilstoši kādam no Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumu Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi eksportējošiem komersantiem lielo investīciju projektu atbalstam" (turpmāk - noteikumi) 19.2. apakšpunktā minētajām nozarēm vai jomām, vai viedās specializācijas prioritārajiem virzieniem, izņemot noteikumu 40. punktā minētajās nozarēs Pārbauda pieteikuma veidlapā norādīto investīciju projekta rezultātā īstenojamo darbības virzienu.

Pārliecinās, vai tas atbilst kādam no noteikumu 19.2. apakšpunktā minētajām nozarēm vai jomām, vai minētajiem viedās specializācijas prioritārajiem virzieniem:

- zināšanu ietilpīga bioekonomika;

- biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;

- fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;

- viedā enerģētika un mobilitāte;

- informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.

Papildus izvērtē norādītā investīciju projekta sektora, kurā plānots veikt ieguldījumus, un komersanta sniegtā skaidrojuma atbilstību Ministru kabineta 2021. gada 16. februāra rīkojuma Nr. 93 "Par Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam" sadaļas "Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnes 2021.-2027. gadam" 3.1.1. apakšpunktā sniegtajiem skaidrojumiem par RIS3 specializācijas jomām ( turpmāk - MK rīkojums Nr. 93).

Pārliecinās, vai pieteikuma veidlapas sadaļā "Informācija par komersantu" norādītais klasifikācijas kods atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā 2. redakcijai (NACE 2. red.) un atbilstoši kuram projekta īstenošanas rezultātā tiks īstenota saimnieciskā darbība, neatbilst noteikumu 40. punktā minētajām darbībām, nozarēm un saimnieciskās darbības veicējiem.

Ja komersants plāno savu darbību gan izslēgtajās, gan atbalstāmajās nozarēs, pārbauda, vai ir parakstīta pieteikuma veidlapas apliecinājuma sadaļa, ietverot apliecinājumu par plānoto darbību un izmaksu nošķiršanu

Pieteikuma veidlapa

MK rīkojums Nr. 93

Komisijas regula Nr. 651/2014

NACE 2. red

2. Ieguldījums atbilstoši noteikumu 5.8. apakšpunktam atbalsta komersanta darbību saskaņā ar Eiropas Savienības mērķiem un Latvijas saistībām, kas attiecas uz zaļo un digitālo transformāciju, tai skaitā Eiropas Savienības mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti Pārbauda pieteikuma veidlapas sadaļā "Komersanta skaidrojums par investīciju projekta atbilstību noteikumu 5.8. apakšpunktam" norādīto skaidrojumu par ieguldījumu un pārliecinās, vai tas atbalsta komersanta darbību saskaņā ar Eiropas Savienības mērķiem un Latvijas saistībām, kas attiecas uz zaļo un digitālo transformāciju, tai skaitā Eiropas Savienības mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti Pieteikuma veidlapa

Ministru kabineta 2021. gada 7. jūlija rīkojums Nr. 490 "Par Digitālās transformācijas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam"

Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2021/1119 (2021. gada 30. jūnijs), ar ko izveido klimatneitralitātes panākšanas satvaru un groza Regulas (EK) Nr. 401/2009 un (ES) 2018/1999 ("Eiropas Klimata akts")

KVALITĀTES KRITĒRIJI

1.

Vidējā bruto samaksa darbiniekiem

1.1. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,51 vai vairāk 25 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,51 Pieteikuma veidlapa
1.2. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,21-2,5 20 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 2,21-2,5 Pieteikuma veidlapa
1.3. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,81-2,2 15 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,81-2,2 Pieteikuma veidlapa
1.4. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,51-1,8 10 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir vienāda ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,51-1,8 Pieteikuma veidlapa
1.5. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3-1,5 5 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,31-1,5 Pieteikuma veidlapa
1.6. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3 0 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, ir mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3 Pieteikuma veidlapa
2.

Eksporta apjoms investīciju projekta īstenošanas rezultātā

2.1. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir vairāk nekā 200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro 10 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir vairāk nekā 200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro Pieteikuma veidlapa
2.2. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 181-200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro 8 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 181-200 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro Pieteikuma veidlapa
2.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 161-180 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro 6 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 161-180 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro Pieteikuma veidlapa
2.4. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 141-160 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro 4 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 141-160 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3600 000 euro Pieteikuma veidlapa
2.5. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 121-140 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro 2 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir 121-140 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 3 600 000 euro Pieteikuma veidlapa
2.6. investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir līdz 120 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra un ir mazāks nekā 3 600 000 euro 0 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā ir līdz 120 % no kopējā kapitāla atlaides apmēra un ir mazāks nekā 3 600 000 euro Pieteikuma veidlapa
3.

Projekta īstenošanas rezultātā radīto darba vietu skaits

3.1. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides

150 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 30 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

10 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 150 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 30 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros Pieteikuma veidlapa
3.2. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides

200 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 20 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

7 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 200 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 20 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros Pieteikuma veidlapa
3.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides

250 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros

4 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro tiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā tiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās tiks saglabātas visa attiecīgā pēcuzraudzības perioda ietvaros Pieteikuma veidlapa
3.4. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides

250 000 euro netiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā netiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi

0 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro netiks radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi, un kopā netiks radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi Pieteikuma veidlapa
4.

Komersanta ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā

4.1. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir lielāks par 20 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā

250 000 euro

10 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir lielāks par 20 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
4.2. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 15,01 %- 20,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā

250 000 euro

8 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 15,01 % - 20,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
4.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 10,01 %-15,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā

250 000 euro

6 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 10,01 %-15,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
4.4. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 8,51 %-10,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā

250 000 euro

4 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir 8,51 %-10,00 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
4.5 investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir līdz 8,5 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro 2 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir līdz 8,5 % no kapitāla atlaides apmēra, uz kuru pieteicējs pretendē, bet ne mazāks kā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
4.6. investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā komersanta līmenī ir mazāks nekā 250 000 euro 0 punktus piešķir, ja ir paredzēts, ka investīciju projekta īstenošanas rezultātā komersanta ieguldījumu apjoms gadā pētniecībā un attīstībā Latvijā uzņēmuma līmenī ir mazāks nekā 250 000 euro Pieteikuma veidlapa
5.

PAPILDU KVALITĀTES KRITĒRIJS

5.1. Uz investīciju projektu pieteikumu iesniegšanas brīdi ir saņemts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra 5 punktus piešķir, ja uz investīciju projektu pieteikumu brīdi ir iesniegts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra Pieteikuma veidlapa
5.2. Uz investīciju projektu pieteikumu iesniegšanas brīdi nav saņemts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra 0 punktus piešķir, ja uz investīciju projektu pieteikumu brīdi nav iesniegts Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu investīciju projekta īstenošanai vai pēdējā noslēgtā gada pārskats, kas apliecina komersantam, ka komersantam plānotā investīciju projekta īstenošanai ir pieejami brīvi līdzekļi bez plānotās kapitāla atlaides apmēra Pieteikuma veidlapa

Ja investīciju projekts tiek īstenots Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3 2021. gada datu reģionā, tad pie kopējā iegūto punktu skaita tiek piešķirti papildus 10 punkti."

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 5. decembra
noteikumiem Nr. 696

"5. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 503

Vērtēšanas saraksts

Nr.
p. k.

Pieteicēja firma

Pieteikuma Nr.

Saņemto punktu skaits

Iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts1

Investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms gadā attiecībā pret kapitāla atlaides apmēru, uz kuru pieteicējs pretendē2

Jaunradītas darba vietas un mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, attiecībā pret mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru reģionā, kurā tiks īstenots projekts, iepriekšējā gadā, - reizinājums3

Piezīmes.

1 Norāda tiem pieteikumiem, kuriem iegūts vienāds punktu skaits.

2 Norāda tiem pieteikumiem, kuriem iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts, iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir vienāds.

3 Norāda tiem pieteikumiem, kuriem investīciju projekta īstenošanas rezultātā eksporta apjoms ir vienāds."

 

4. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 5. decembra
noteikumiem Nr. 696

"6. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 503

Pieteikuma veidlapa

PIETEIKUMA VEIDLAPA AIZDEVUMU PROGRAMMAI "AIZDEVUMI AR KAPITĀLA ATLAIDI EKSPORTĒJOŠIEM KOMERSANTIEM LIELO INVESTĪCIJU PROJEKTU ATBALSTAM"


 

1. SADAĻA INFORMĀCIJA PAR KOMERSANTU

1.1. Saimnieciskās darbības veicēja nosaukums:  
1.2. Nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs:  
1.3. E-pasta adrese:  
1.4. Klasifikācijas kods atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā 2. redakcijai (NACE 2. red.)* NACE kods Ekonomiskās darbības nosaukums Pamatdarbība/papilddarbība
     
 
1.5. Kontaktinformācija: Vārds, uzvārds
Ieņemamais amats
Tālrunis
E-pasts
1.6. Apliecinu, ka piekrītu ar pieteikumu saistītās informācijas un dokumentu saņemšanai, izmantojot šīs tabulas sadaļā "e-pasta adrese" norādīto adresi

Jā/Nē

1.7. Korespondences adrese:

(aizpilda, ja nepiekrīt elektroniskai saziņai un vēlas saņemt ar pieteikumu saistīto informāciju un dokumentus uz šo adresi)

 

* Jānorāda uz pieteikuma iesniegšanas brīdi aktuālos nodokļu administrācijā reģistrētos pamatdarbības veidus un papilddarbības veidus.

2. SADAĻA INVESTĪCIJU PROJEKTA APRAKSTS


2.1. Investīciju projekta sektors, kurā tiek veikti ieguldījumi

Attiecīgo atzīmēt ar "X"

1.

Zināšanu ietilpīga bioekonomika  

2.

Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija  

3.

Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas  

4.

Viedā enerģētika un mobilitāte  

5.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas  

6.

Tūrisms  

7.

Kultūras un radošās industrijas joma  

Komersanta skaidrojums par investīciju projekta atbilstību attiecīgajam prioritārajam investīciju projekta sektoram vai tūrisma nozarei
Jāapraksta sagaidāmais rezultāts pēc investīciju projekta pabeigšanas un vispārējs tās paredzamās darbības raksturojums, kuru nodrošinās investīciju projekta īstenošana, skaidrojot tā atbilstību attiecīgajam prioritārajam investīciju projekta sektoram vai tūrisma nozarei

NACE 2.red. kods, atbilstoši kuram tiks īstenota saimnieciskā darbība projekta īstenošanas rezultātā

Jānorāda NACE kods un tā atšifrējums - ekonomiskās darbības nosaukums


2.2. Investīciju projekta atbilstība Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumu Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi eksportējošiem komersantiem lielo investīciju projektu atbalstam" (turpmāk - noteikumi) 5.8. apakšpunktam
Ieguldījums atbalsta komersanta darbību saskaņā ar Eiropas Savienības mērķiem un Latvijas saistībām, kas attiecas uz zaļo un digitālo transformāciju*, tai skaitā Eiropas Savienības mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti**

Jā/Nē


Komersanta skaidrojums par investīciju projekta atbilstību noteikumu 5.8. apakšpunktam
Jāapraksta, kā ieguldījums atbalsta komersanta darbību saskaņā ar Eiropas Savienības mērķiem un Latvijas saistībām, kas attiecas uz zaļo un digitālo transformāciju, tai skaitā Eiropas Savienības mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti.

* Ministru kabineta 2021. gada 7. jūlija rīkojums Nr. 490 "Par Digitālās transformācijas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam".

**Eiropas Savienības mērķis līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti ietverts Eiropas Parlamenta un Padomes regulā (ES) 2021/1119 (2021. gada 30. jūnijs), ar ko izveido klimatneitralitātes panākšanas satvaru un groza Regulas (EK) Nr. 401/2009 un (ES) 2018/1999 ("Eiropas Klimata akts").

2.3. Projekta īstenošanas vieta*
2.3.1. Projekta īstenošanas vietas adrese**  
2.3.2. Kadastra numurs vai apzīmējums  

* Projekta īstenošanas vieta noteikumu izpratnē ir vieta, kur projekta iesniedzējs ražo savu produkciju vai sniedz pakalpojumus. Ja investīciju projekts tiek īstenots Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3 2021. gada datu reģionā, pie kopējā iegūto punktu skaita tiek piešķirti papildus 10 punkti.

** Jānorāda faktiskā projekta īstenošanas vietas adrese. Projektu var īstenot vairākās adresēs, ja šajās adresēs ir izvietota vienota ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas ķēde. Ja īstenošanas vietas adreses ir plānotas vairākas, iekļauj papildus tabulu/-as.

2.4. Attiecināmo izmaksu pozīcija (detalizēti uzskaitīt)*

Izmaksu apmērs (euro)

1. Būvniecības darbi un nekustamā īpašuma iegāde**  
2. Iekārtu iegāde  
3. Nemateriālie aktīvi***  
2.4.1 Attiecināmo izmaksu kopējā summa (euro)  
2.4.2. Kapitāla atlaides apmērs uz kuru iesniedzējs pretendē (euro)****  
2.4.3. Neattiecināmo izmaksu pozīcija (detalizēti uzskaitīt)    
2.4.4. Kopējie investīcija projekta ieguldījumi (attiecināmie un neattiecināmie ieguldījumi kopā)    

* Saskaņā ar noteikumu 40.3. apakšpunktu finansējumu nepiešķir Komisijas 2014. gada 17. jūnija Regulas (ES) Nr. 651/2014, ar ko noteiktas atbalsta kategorijas atzīst par saderīgām ar iekšējo tirgu, piemērojot Līguma 107. un 108. pantu (turpmāk - Komisijas regula Nr. 651/2014) 13. panta "a" un "b" punktā noteiktajām nozarēm.

Atbilstoši Komisijas regulas Nr. 651/2014 13. panta "a" un "b" punktam, šo iedaļu nepiemēro atbalstam, kas ir par labu darbībām tērauda nozarē, lignīta nozarē un ogļrūpniecības nozarē, atbalstam transporta nozarē, kā arī saistītajai infrastruktūrai; atbalstam enerģijas ražošanai, akumulēšanai, pārvadei, sadalei un infrastruktūrai, izņemot reģionālo ieguldījumu atbalstu tālākajos reģionos un reģionālā darbības atbalsta shēmas; un atbalstam platjoslas nozarē, izņemot reģionālā darbības atbalsta shēmas.

** Būvniecības un nekustamā īpašuma iegādes finansējums līdz 40 % no attiecināmajām izmaksām.

*** Saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 2. panta 30. punktu.

**** Akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija Altum" aizdevums/kapitāla atlaides apmērs, uz kuru iesniedzējs pretendē - līdz 30 % no investīciju projekta attiecināmo izmaksu kopējās summas, bet ne vairāk kā 10 000 000 euro, nepārsniedzot pieļaujamo atbalsta intensitāti.

2.5. Projekta īstenošanas laika ietvars un projekta īstenošanas ilgums (pilnos mēnešos)

Projekta ietvaros īstenojamā darbība

Īstenošanas ilgums

1.

  Piemēram, no 2023. gada jūnija līdz 2032.gada decembrim

2.

   

3.

   

4.

   

5.

   

Kopā:

 

2.6. Projekta īstenošanas rezultātā plānotais darbinieku vidējās bruto samaksas koeficients*

Periods pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas

Plānotais darbinieku vidējās bruto samaksas koeficients

Plānotā mēneša bruto darba samaksa (euro)

1. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas    
2. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas    
3. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas    
4. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas    
5. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas    
Investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais minimālais darbinieku vidējās bruto samaksas koeficients katrā pēcuzraudzības gadā**    
Kopējā mēneša vidējā bruto darba samaksa (euro)

-

 

* Norādīt plānoto koeficientu, kāds tiks piemērots mēneša vidējā bruto darba samaksai darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, salīdzinot ar mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts.

**Atbilstoši norādītajam koeficientam tiks piešķirti punkti pieteikuma vērtēšanas kritēriju pārbaudes lapas kvalitātes kritērijā Nr. 1

2.7. Plānotais preču un pakalpojumu eksporta apjoms* piecu gadu laikā pēc projekta pilnīgas pabeigšanas

Periods pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas

Plānotais preču un pakalpojumu eksporta apjoms (euro)

1. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
2. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
3. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
4. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
5. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
Investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānotais minimālais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms katrā pēcuzraudzības gadā (euro)**  

* Eksporta apjoma kritērija izpilde ir vērtējama par projekta īstenošanas rezultātā saražoto produkcijas apjomu, kas attiecināms arī kā eksports uzņēmuma jeb saistīto personu grupas līmenī, kuras ietvaros investīciju projekta īstenošanas rezultātā saražotā produkcija tiek eksportēta.

**Atbilstoši norādītajam eksporta apjomam tiks piešķirti punkti pieteikuma vērtēšanas kritēriju pārbaudes lapas kvalitātes kritērijā Nr.2

Eksporta tirgi, kas tiks nodrošināti projekta īstenošanas rezultātā  

2.8. Projekta īstenošanas rezultātā radīto darba vietu skaits  

Amata vietas nosaukums

Amata vietu skaits*

Plānotais darbinieku vidējās bruto samaksas koeficients**,***

Plānotā mēneša bruto darba samaksa (euro)

       
     
     
     
Kopējais jaunradīto darba vietu skaits  

* Atbilstoši norādītajam darbinieku skaitam tiks piešķirti punkti pieteikuma vērtēšanas kritēriju pārbaudes lapas kvalitātes kritērijā Nr. 3.

** Atbilstoši 2.6. sadaļā norādītajam plānotajam minimālajam darbinieku vidējās bruto samaksas koeficientam katrā pēcuzraudzības gadā.

*** Katrā amata pozīcijā koeficients ne mazāks par 1,3.

2.9. Plānotais bruto ieguldījumu apjoms investīciju projekta īstenošanas rezultātā Latvijā pētniecībā un attīstībā piecu gadu laikā pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas (euro)

Periods pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas

Plānotais bruto ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā (euro)

1. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
2. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
3. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
4. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  
5. gads pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas  

Uzņēmuma līmenī plānotais minimālais komersanta ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā katrā pēcuzraudzības gadā (euro)*

Piemēram, 250 000,00 euro

*Atbilstoši norādītajam ieguldījumu apjomam tiks piešķirti punkti pieteikuma vērtēšanas kritēriju pārbaudes lapas kvalitātes kritērijā Nr. 4.

2.10. Cita informācija

Papildu informācija (ja nepieciešams)

2.11. Pieteikumam pievienojamie dokumenti* (komersants papildina pēc vajadzības):

Nr.
p. k.

 

1.

 

2.

 

3.

 

* Visi pieteikumam pievienotie dokumenti ir neatņemama pieteikuma sastāvdaļa.

APLIECINĀJUMS


Es,  

,

 

(vārds, uzvārds)

 

komersanta    
 

(komersanta nosaukums)

 

paraksttiesīgā persona,  

,

 

(amata nosaukums)

 

apliecinu, ka projekta īstenošanas rezultātā un pēcuzraudzības laikā tiks sasniegti pieteikuma veidlapā norādītie projekta rādītāji par:

- plānoto ieguldījumu apmēru, kurš vērsts uz ieguldījumiem zaļo tehnoloģiju izmantošanā produktu ražošanas un pakalpojumu sniegšanas procesā un citu uz klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanu vērstu produktu ražošanā;

- plānoto investīciju projekta īstenošanas rezultātā jaunradīto darba vietu skaitu;

- kopējo mēneša vidējās bruto samaksas koeficientu;

- investīciju projekta īstenošanas rezultātā plānoto minimālo preču vai pakalpojumu eksporta apjomu katrā pēcuzraudzības gadā;

- komersanta līmenī plānoto minimālo komersanta ieguldījumu apjomu pētniecībā un attīstībā Latvijā katrā pēcuzraudzības gadā, kas saistīts ar investīciju projektu.

Apliecinu, ka pieteikuma iesniegšanas brīdī pieteikuma veidlapā un tai pievienotajos dokumentos sniegtā informācija atbilst patiesībai un investīciju projekts tiks īstenots saskaņā ar pieteikumā norādīto.

Apliecinu, ka pieteikumam pievienotās dokumentu kopijas atbilst šo dokumentu oriģināliem.

Apliecinu, ka komersants atbilst vidējā vai lielā komersanta statusam, atbilstoši noteikumu 5.1. apakšpunktam.

Apliecinu, ka gadījumā, ja tiks konstatēts, ka kāda no nozarēm, kurā darbojas pieteicējs, nav atbalstāma, taču pieteicējs īstenos projektu atbalstāmajā nozarē, pieteicējs skaidri nodalīs atbalstāmās nozares projekta īstenošanas finanšu plūsmas no citu darbības nozaru finanšu plūsmām projekta īstenošanas laikā un vismaz piecus gadus pēc projekta pabeigšanas.

Piekrītu, ka LIAA nodod informāciju akciju sabiedrībai "Attīstības finanšu institūcija Altum" par pieteikuma saņemšanu, nosūtot atlases ietvaros saņemto pieteikuma veidlapu un tai pievienotos dokumentus.

Piekrītu, ka atlases ietvaros pieņemto lēmumu par pieteikuma apstiprināšanu un tiesībām pieteicējam saņemt finansējuma pieteikuma izvērtējumu akciju sabiedrībā "Attīstības finanšu institūcija Altum", pieteikuma apstiprināšanu ar nosacījumu un tiesībām pieteicējam saņemt finansējuma pieteikuma izvērtējumu akciju sabiedrībā "Attīstības finanšu institūcija Altum" vai pieteikuma noraidīšanu LIAA nosūta akciju sabiedrībai "Attīstības finanšu institūcija Altum".

Paraksts*    
Datums    
 

dd/mm/gggg

 

* Ja projekta pieteikuma veidlapa tiek iesniegta un parakstīta ar drošu elektronisko parakstu, paraksta sadaļa nav aizpildāma

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Ekonomikas ministrija Veids: noteikumi Numurs: 696Pieņemts: 05.12.2023.Stājas spēkā: 07.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 236, 06.12.2023. OP numurs: 2023/236.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
347967
07.12.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"