Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2023/8

Krāslavā 2023. gada 27. aprīlī
Krāslavas novada pašvaldības teritorijas kopšanas un tajā esošo ēku un būvju uzturēšanas noteikumi
Apstiprināti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2023. gada 27. aprīļa lēmumu Nr. 489 (prot. Nr. 5, 10. §, 10.3. p.)

Precizēti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2023. gada 24. augusta sēdes lēmumu Nr. 946 (prot. Nr. 9, 1. §, 1.6. p.)

Precizēti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2023. gada 28. septembra sēdes lēmumu Nr. 1068 (prot. Nr. 12, 13. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 3. un 4. punktu
(Krāslavas novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 2024/5 redakcijā)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā visām fiziskajām un juridiskajām personām Krāslavas novadā jāuztur to īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošais nekustamais īpašums un jānodrošina īpašumam piegulošās publiskā lietošanā nodotas pašvaldības teritorijas uzturēšana un kopšana.

II. Īpašuma un tam piegulošās teritorijas uzturēšana un kopšana

2. Nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas uzturēšanu un kopšanu nodrošina:

2.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai faktiskais valdītājs;

2.2. zemes īpašnieks vai valdītājs, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, un ja saskaņā ar zemes nomas līgumu nav noteikta cita kārtība;

2.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks vai dzīvokļu īpašnieku kopība (gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieku kopība ir pieņēmusi lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala kopšanas nodrošināšanu bez pārvaldnieka starpniecības, lēmumā nosakot darbu kārtību un dzīvokļu īpašnieku atbildību), ja nekustamā īpašuma sastāvā ir daudzdzīvokļu māja.

3. Noteikumu 2. punktā minētajām personām piegulošajā teritorijā un nekustamā īpašuma teritorijā, kas ir redzama no publiskās ārtelpas, pilsētas un ciema teritorijās ir pienākums nodrošināt:

3.1. regulāru (vismaz 4 reizes gadā līdz 10. jūnijam, 10. jūlijam, 10 augustam un 10. septembrim) zāliena nopļaušanu;

3.2. teritorijas sakopšanu, nokritušo lapu, nokaltušo augu un zaru savākšanu pēc nepieciešamības, nepieļaujot to uzkrāšanos vai izmešanu neparedzētās vietās (uz ceļiem, ietvēm);

3.3. sniega un ledus notīrīšanu no balkoniem, lodžijām, ēku jumtiem, nepieļaujot situāciju, ka tiek apdraudēta gājēju vai trešo personu īpašuma (t.sk. transportlīdzekļu) drošība, nepieciešamības gadījumā norobežojot darba zonu, kā arī nodrošinot ietves sakopšanu pēc darbu pabeigšanas;

3.4. sniega un ledus notīrīšanu no nedzīvojamo ēku t.sk., tirdzniecības ēku, publiski pieejamajiem iekšpagalma un piebraucamiem ceļiem un automašīnu stāvvietām.

4. Ārpus pilsētas vai ciema teritorijām nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina zāliena nopļaušanu vismaz reizi gadā līdz 15. augustam.

III. Prasības būvju uzturēšanai

5. Par būvju uzturēšanu atbild tās īpašnieks (tiesiskais valdītājs). Būvju fasādes un citas ārējās konstrukcijas uztur tādā tehniskajā stāvoklī un ārējā izskatā, kas nedegradē vidi un nebojā apkārt esošo ainavu, ievērojot šādas prasības:

5.1. nepieļaut būvju dekoratīvo elementu bojājumus;

5.2. nepieļaut būvju apdares materiālu nodrupšanu, koroziju, satrupēšanu, eroziju, atjaunot būvju apdares materiālu gadījumā, ja tas plaisā, drūp vai citādi deformējas;

5.3. atjaunot būvju fasāžu un citu ārējo konstrukciju krāsojumu gadījumā, ja tas nolūp, noskalojas vai citādi zaudē sākotnējo stāvokli;

5.4. nepieļaut bojājumus būvju lietusūdens novadīšanas sistēmu elementos (caurumus, atsevišķu elementu neesamību, deformāciju vai līdzīgus bojājumus);

5.5. nodrošināt logu stiklojumu, atjaunot atlocījušās palodzes, novērst citus līdzīgus bojājumus;

5.6. nepieļaut un nekavējoties likvidēt uz būvju fasādēm vai citām ārējām konstrukcijām, kā arī lietusūdens novadīšanas sistēmā augošu zāli, krūmus, kokus, izņemot būvniecības ieceres dokumentācijā paredzētus gadījumus;

5.7. nodrošināt nekustamajā īpašumā esošo žogu, vārtu un vārtiņu uzturēšanu tehniskā un vizuālā kārtībā, to atjaunošanu, remontēšanu vai nojaukšanu;

5.8. darbības, kas skar ēkas (būves) fasāžu un citu ārējo konstrukciju atjaunošanu, veicamas saskaņā ar Krāslavas novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, iepriekš saskaņojot ar Krāslavas novada Būvvaldi. Pilsētbūvniecības pieminekļa robežās "Krāslavas pilsētas vēsturiskais centrs", minētie darbi saskaņojami ar Krāslavas novada Būvvaldi un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldi.

IV. Atvieglojumi un pašvaldības līdzdalība

6. Viendzīvokļa dzīvojamo māju īpašnieki, kuru ienākumi nepārsniedz spēkā esošo Ministru kabineta noteiktās minimālās algas apmēru mēnesī uz vienu personu, ir tiesīgi saņemt no pašvaldības palīdzību īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanā, ja šīs personas ir vientuļi pensionāri, kas ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti un kuriem nav kopīgas deklarētās dzīvesvietas ar citām pilngadīgām personām.

7. Lai saņemtu 6. punktā minēto palīdzību, persona iesniedz pašvaldībā iesniegumu un dokumentus, kuri apliecina apstākļus, kas ir par pamatu palīdzības piešķiršanai. Lēmumu par palīdzības piešķiršanu vai atteikumu piešķirt palīdzību attiecībā uz Krāslavas pilsētā esošajiem īpašumiem pieņem Krāslavas novada pašvaldības izpilddirektors, Dagdas pilsētas un pagastu apvienības administratīvajā teritorijā esošajiem īpašumiem pieņem Dagdas pilsētas un pagastu apvienības vadītājs, Krāslavas pagastu apvienības administratīvajā teritorijā esošajiem īpašumiem pieņem Krāslavas pagastu apvienības pārvaldes vadītājs. Ja palīdzības saņēmējam ir zuduši apstākļi, kas ir par pamatu palīdzības saņemšanai, tam ir pienākums 3 (trīs) darba dienu laikā paziņot par to pašvaldībai.

(Krāslavas novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 2024/5 redakcijā)

8. Lēmums par pašvaldības palīdzības īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanas sniegšanu tiek pieņemts viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas brīža uz laiku, kas nepārsniedz 12 (divpadsmit) mēnešus.

9. No īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijām sagrābto un kaudzēs salikto lapu izvešanu pilsētās nodrošina pašvaldība. Lapu kaudzēs nedrīkst mest cita veida atkritumus un tās jāizvieto īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošajā teritorijā pašvaldības noteiktajā laikā.

V. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

10. Par šo noteikumu 3. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no četrām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz divi simti astoņdesmit naudas soda vienībām.

11. Par šo noteikumu 4. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no četrām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz divi simti astoņdesmit naudas soda vienībām.

12. Par šo noteikumu 5. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no četrām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz divi simti astoņdesmit naudas soda vienībām.

13. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu 3. punktā un 4. punktā noteikto prasību pārkāpšanu veic Krāslavas novada pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Krāslavas novada Administratīvā komisija.

14. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu 5. punktā noteikto prasību pārkāpšanu līdz administratīvā pārkāpuma izskatīšanai veic Krāslavas novada Būvvaldes amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Krāslavas novada Administratīvā komisija.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Krāslavas novada pašvaldības teritorijas kopšanas un tajā esošo ēku un būvju uzturēšanas noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Krāslavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/8Pieņemts: 27.04.2023.Stājas spēkā: 22.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 225, 21.11.2023. OP numurs: 2023/225.18
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Satversmes tiesas nolēmumi
  • Citi saistītie dokumenti
347469
{"selected":{"value":"18.04.2024","content":"<font class='s-1'>18.04.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"18.04.2024","iso_value":"2024\/04\/18","content":"<font class='s-1'>18.04.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"22.11.2023","iso_value":"2023\/11\/22","content":"<font class='s-1'>22.11.2023.-17.04.2024.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
18.04.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"