Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 33

Saldū 2023. gada 26. oktobrī
Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmas
Izdoti ar Saldus novada domes
2023. gada 26. oktobra sēdes lēmumu (prot. Nr. 12, 6. §)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta otro prim daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā pilngadīgs izglītojamais vai nepilngadīga izglītojamā likumiskais pārstāvis (turpmāk – izglītojamā likumiskais pārstāvis) maksā līdzfinansējumu Saldus novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes iestādēs (turpmāk – izglītības iestāde) par profesionālās ievirzes programmu apguvi, un izglītojamo kategorijas, kurām tiek piemēroti atvieglojumi.

2. Saldus novada pašvaldības profesionālās ievirzes iestāžu izglītojamā likumiskā pārstāvja līdzfinansējums par vienas izglītības programmas apguvi ir 5,00 euro mēnesī.

3. Par līdzfinansējuma maksas apmaksu izglītības iestādes vadītājs slēdz rakstveida līgumu ar izglītojamā likumisko pārstāvi. Līgums tiek slēgts uz izglītības programmas īstenošanas periodu.

4. Līdzfinansējuma maksa tiek izmantota izglītības iestādes mācību procesa nodrošināšanai.

5. Atvieglojumi līdzfinansējumam tiek piešķirti šādām izglītojamo kategorijām:
 

 
Kategorija

 
Atlaide no līdzfinansējuma mēnesī

 
5.1.

 
Bērns bārenis, bērns invalīds vai bez vecāku gādības palicis bērns
100 %

 
5.2.

 
Bērns no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības
100 %

 
5.3.

 
Visiem izglītojamajiem uz valstī noteikto ārkārtas situācijas laiku
100 %

 
5.4.

 
Ukrainas civiliedzīvotāju ģimeņu bērniem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ šā konflikta norises laikā
100 %

 
5.5.

 
Ja izglītības iestādi apmeklē divi vai vairāki vienas ģimenes bērni
50 %

 
5.6.

 
Ja izglītojamais attaisnoti nav apmeklējis izglītības iestādi (izziņa no ārstniecības iestādes, citi attaisnojoši dokumenti) un kavējuma periods ir ilgāks par divām nedēļām mēnesī
50 %

 
5.7.

 
Ja bērna likumiskajam pārstāvim vai abiem bērna vecākiem ir noteikts bezdarbnieka statuss
50 %

 

6. Lai saņemtu atvieglojumus 5. punktā noteiktajos gadījumos, izglītojamā likumiskais pārstāvis iesniedz iesniegumu izglītības iestādē, norāda atvieglojumu saņemšanas pamatojumu un pievieno nepieciešamos dokumentus. Iesniegums tiek iesniegts par katru mācību gadu, vai arī par īsāku periodu, ja ir iestājies kāds no noteikumu 5. punktā noteiktajiem gadījumiem.

7. Papildus noteikumu 5. punktā noteiktajiem atvieglojumiem ar iestādes vadītāja rīkojumu, pamatojoties uz iestādes pedagoģiskās padomes lēmumu, izglītojamo var atbrīvot no līdzfinansējuma maksas uz noteiktu laiku, ja izglītojamajam ir augsti sasniegumi attiecīgajā mācību programmā (9 un 10 balles), vai iegūtas godalgotas vietas valsts vai starptautiska līmeņa konkursos un sporta sacensībās.

8. Izglītības iestādes vadītājs pieņem lēmumu par atvieglojumu piemērošanu ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

9. Izglītības iestāde informē izglītojamā likumisko pārstāvi par pieņemto lēmumu, atteikuma gadījumā personu informē rakstiski piecu darba dienu laikā par atteikuma iemeslu, lēmuma apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

10. Līdz katra mēneša pēdējai darba dienai profesionālās ievirzes programmas skolotāji iesniedz izglītības iestādē sarakstu par izglītības programmu apmeklējumu.

11. Izglītojamā likumiskais pārstāvis līdzmaksājuma apmaksu veic Saldus novada pašvaldības kredītiestādes kontā, pamatojoties uz Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes izrakstītajiem rēķiniem.

12. Līdzfinansējums par kārtējo mēnesi samaksājams rēķinā norādītajā termiņā.

13. Šo noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma iemaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina attiecīgās izglītības iestādes vadītājs.

14. Ja vairāk kā trīs mēnešus nav veikta līdzfinansējuma maksas samaksa, izglītības iestāde sagatavo un nosūta izglītojamā likumiskajam pārstāvim brīdinājumu, norādot parāda summu. Ja viena mēneša laikā no brīdinājuma nosūtīšanas dienas parāds netiek samaksāts, izglītojamais no attiecīgās iestādes var tikt atskaitīts.

15. Izglītības iestādes vadītāja pieņemto lēmumu var apstrīdēt Saldus novada domes administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā (Striķu iela 3, Saldus, Saldus nov., LV-3801).

16. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušus Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošos noteikumus Nr. 38 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmās".

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 33 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmas"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā pilngadīgs izglītojamais vai nepilngadīga izglītojamā likumiskais pārstāvis (turpmāk – izglītojamā likumiskais pārstāvis) maksā līdzfinansējumu Saldus novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes iestādēs par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi, un izglītojamo kategorijas, kurām tiek piemēroti atvieglojumi.

Šobrīd spēkā ir Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 38 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmas". Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu." Līdz ar to līdz 30.06.2024. ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmas.

Izglītības likuma 12. panta otrā prim daļa nosaka, ka: "pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs". Alternatīva, kas noteiktu līdzfinansējuma samaksas kārtību, nepastāv.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi satur līdzvērtīgus nosacījumus kā Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 38 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes programmas", līdz ar to izmaiņas ar šo saistošo noteikumu pieņemšanu pašvaldības budžetā netiek radītas. Paliek spēkā līdzšinējie plānotie izdevumi un iesaistītie resursi.

Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu paredz budžeta ieņēmumus par mācību maksas līdzfinansējumu. 2022. gada budžeta ietvaros ieņēmumi par mācību maksu sastādīja 33 346,00 EUR.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme ar šo saistošo noteikumu pieņemšanu ir labvēlīga, jo noteikumi turpina iepriekš iesākto – nosaka arī izglītojamo kategorijas, kurām tiek piemēroti atvieglojumi noteiktajam līdzfinansējumam par profesionālās ievirzes izglītības programmas apguvi.

Saistošo noteikumu pieņemšana nerada ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām.Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu pieņemšana nerada izmaiņas pašvaldības funkciju veikšanā, jo šobrīd spēkā ir un tiek piemēroti līdzvērtīga satura saistošie noteikumi.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistīti profesionālās izglītības iestāžu vadītāji, Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti Pašvaldības budžeta ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldības likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts tika publicēts Saldus novada pašvaldības mājaslapā: www.saldus.lv, no 27.09.2023. līdz 10.10.2023. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Saistošo noteikumu projekts tika izskatīts Izglītības un jaunatnes lietu komisijā un atbalstīts Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Saldus novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saldus novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 33Pieņemts: 26.10.2023.Stājas spēkā: 14.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 220, 13.11.2023. OP numurs: 2023/220.28
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347274
14.11.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"