Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 32/23

Ulbrokā 2023. gada 18. oktobrī
Par stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtību Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem
Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
18.10.2023. sēdes lēmumu Nr. 2804
(prot. Nr. 78/2023)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība piešķir stipendijas Ropažu novada vispārizglītojošo izglītības iestāžu (turpmāk – Skola) 10.–12. klašu izglītojamajiem, stipendijas piešķiršanas nosacījumus un apmērus.

2. Stipendijas piešķiršanas mērķis ir motivēt izglītojamos, paaugstināt mācību sasniegumus, veicināt izglītojamo intelektuālo spēju attīstību un centienus kvalitatīvas izglītības iegūšanai.

II. Stipendijas piešķiršanas nosacījumi

3. Stipendiju piešķir Ropažu novada vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem (10.–12. klase), kuriem iepriekšējā mācību sasniegumu izvērtēšanas periodā:

3.1. vidējais vērtējums sekmju kopsavilkumā valstī noteiktajos obligātajos centralizētos eksāmenu priekšmetos un izvēles kursos katrā no mācību priekšmetiem nav zemāks par 7 (septiņām) ballēm, pārējos mācību priekšmetos vidējais vērtējums nav zemāks par 6 (sešām) ballēm;

3.2. vidējais vērtējums nav zemāks par 7,5 (septiņām komats piecām) ballēm;

3.3. ir iegūti visi paredzētie summatīvie vērtējumi. Izņēmums, ja skolēns šo vērtējumu nav saņēmis attaisnojošu iemeslu dēļ, kad ir rakstīts pārbaudes darbs un 2 (divu) nedēļu laikā, kopš atgriešanās Skolā, tas tiek uzrakstīts.

4. Stipendiju nepiešķir, ja mācību sasniegumu izvērtēšanas periodā ir:

4.1. neattaisnoti kavējumi;

4.2. Skolas iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumi;

4.3. administratīvi sodāmi pārkāpumi ārpus izglītības iestādes.

III. Stipendijas apmērs

5. Izglītojamajam tiek piešķirta stipendija šādos apmēros:

5.1. stipendija 75,00 euro (septiņdesmit pieci euro, 00 centi) par periodu tiek piešķirta, ja izglītojamā vidējā atzīme iepriekšējā periodā nav zemāka par 7,5 (septiņām komats piecām) ballēm;

5.2. stipendija 90,00 euro (deviņdesmit euro, 00 centi) par periodu tiek piešķirta, ja izglītojamā vidējā atzīme iepriekšējā periodā nav zemāka par 8 (astoņām) ballēm;

5.3. stipendija 105,00 euro (viens simts pieci euro, 00 centi) par periodu tiek piešķirta, ja izglītojamā vidējā atzīme iepriekšējā periodā nav zemāka par 8,5 (astoņām komats piecām) ballēm;

5.4. stipendija 120,00 euro (viens simts divdesmit euro, 00 centi) par periodu tiek piešķirta, ja izglītojamā vidējā atzīme iepriekšējā periodā nav zemāka par 9 (deviņām) ballēm;

5.5. stipendija 135,00 euro (viens simts trīsdesmit pieci euro, 00 centi) par periodu tiek piešķirta, ja izglītojamā vidējā atzīme iepriekšējā periodā nav zemāka par 9,5 (deviņām komats piecām) ballēm.

6. Stipendijas apmēru palielina, pamatojoties uz klases audzinātāja iesniegumu Skolas direktoram par sabiedrisko aktivitāti klasē, skolā vai Ropažu novada sabiedriskā dzīvē līdz 10,00 euro (desmit euro, 00 centi) par periodu.

7. Izglītojamie, kuri uzsāk mācības izglītības iestādes 10.–12. klasēs, stipendiju piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemti vērā izglītojamā iepriekšējās mācību iestādes izsniegtie sekmju izraksta vērtējumi.

IV. Stipendijas piešķiršanas un izmaksāšanas kārtība

8. Stipendiju piešķir no Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu budžeta līdzekļiem.

9. Mācību sasniegumu izvērtēšanas periodi stipendiju apmēra noteikšanai:

9.1. septembris līdz novembris;

9.2. decembris līdz februāris;

9.3. marts līdz maijs.

10. Skolas direktors ir atbildīgs par iekšējo kārtību, kādā veidā tiek izvērtēts stipendijas lielums katram Skolas izglītojamam attiecīgajā izvērtēšanas periodā.

11. Skolas direktors pēc katra mācību sasniegumu izvērtēšanas perioda līdz kārtējā mēneša desmitajam datumam iesniedz Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamentam izglītojamo sarakstu, kas atbilst stipendijas piešķiršanas kritērijiem, norādot klasi, vidējo atzīmi iepriekšējā periodā un stipendijas apmēru (izvērtēšanas periodā).

12. Skolas direktors izdod rīkojumu par stipendiju piešķiršanu izglītojamiem, informējot:

12.1. izglītojamo likumiskos pārstāvjus;

12.2. Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamentu, sūtot rīkojumu uz: izglitibas.nodala@ropazi.lv.

13. Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamenta speciālistam ir tiesības pārbaudīt izglītojamo sarakstā norādīto informāciju. Ja nepieciešama papildus informācija, Skolas direktoram ir pienākums to sagatavot un iesniegt speciālistam.

14. Stipendiju piešķir pēc katra mācību sasniegumu izvērtēšanas perioda par katru izvērtēšanas perioda kalendāro mēnesi un izmaksā pēc mācību sasniegumu izvērtēšanas perioda noslēguma (decembrī, martā, jūnijā) līdz kārtējā mēneša 18. datumam, pārskaitot to uz izglītojamā vai tā likumiskā pārstāvja norādīto kredītiestādes kontu.

V. Lēmumu apstrīdēšana un kontrole

15. Skolas direktora izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Ropažu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

16. Administratīvo aktu strīdu komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

VI. Noslēguma jautājums

17. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 3. augusta saistošie noteikumi Nr. 32/22 "Stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtība Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem".

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2023. gada 18. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 32/23 "Par stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtību Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir sniegt materiālu atbalstu Ropažu novada vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu izglītojamajiem, kā arī motivēt izglītojamos, paaugstināt mācību sasniegumus, veicināt izglītojamo intelektuālo spēju attīstību un centienus kvalitatīvas izglītības iegūšanai.

1.2. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība piešķir stipendijas Ropažu novada vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu izglītojamajiem, stipendijas piešķiršanas nosacījumus un apmērus.

1.3. Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. pantu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.4. Ņemot vēra, ka Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 3. augusta saistošie noteikumi Nr. 32/22 "Stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtība Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem" ir izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" pamata, ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus un atzīt par spēku zaudējušiem Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 3. augusta saistošos noteikumus Nr. 32/22 "Stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtība Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā palielinās pašvaldības budžeta izdevumi gadā.

2.2. Šie saistošie noteikumi paredz sniegt atbalstu aptuveni –70 personām gadā par kopējo summu 20800 euro.

2.3. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – stipendiju izmaksa motivēs izglītojamos paaugstināt mācību sasniegumus, veicinās izglītojamo intelektuālo spēju attīstību un centienus kvalitatīvas izglītības iegūšanai. Stipendijas izmaksa pozitīvi ietekmēs sociālās atstumtības riskam pakļautās sabiedrības grupas, motivējot šajā grupā iekļautos izglītojamos paaugstināt mācību sasniegumus, lai saņemtu stipendiju.

3.2. Ietekme uz vidi – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē iedzīvotāju veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamentā.

4.2. Saistošie noteikumi nosaka stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtību Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem.

4.3. Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot brīvprātīgās iniciatīvas, nosakot izpildes kārtību un nodrošinot finansējumu.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, saistošo noteikumu īstenošanā tiks iesaistīti darbinieki, kuri administrē izglītības funkciju.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Saistošo noteikumu izpildi turpinās nodrošināt Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departaments, līdz ar to nav nepieciešama jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Ņemot vērā, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā un citi normatīvie akti neparedz šāda atbalsta piešķiršanu, šie saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – stipendiju piešķiršana un izmaksa Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.ropazi.lv no 19.07.2023. līdz 03.08.2023., kā arī nosūtīts Ropažu novada pašvaldības Konsultatīvajām padomēm. Šajā laika periodā tika saņemts viens iedzīvotāju priekšlikums saistošo noteikumu precizēšanai.

8.3. Ropažu novada pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departaments ir izvērtējis saņemtos priekšlikumus. Ropažu novada pašvaldības Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietu komiteja izskatīja saistošo noteikumu projektu un saņemtos priekšlikumus un nolēma atbalstīt saņemto priekšlikumu – vidējā vērtējuma slieksnis ir paaugstināts, nosakot, ka vērtējums nevar būt zemāks par 7 ballēm centralizēto eksāmenu priekšmetos un padziļināto izvēles kursu mācību priekšmetos.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par stipendiju piešķiršanas un izmaksas kārtību Ropažu novada pašvaldības izglītības iestāžu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ropažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 32/23Pieņemts: 18.10.2023.Stājas spēkā: 09.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 217, 08.11.2023. OP numurs: 2023/217.24
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347184
09.11.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"