Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/23

Smiltenē 2023. gada 19. oktobrī
Smiltenes novada pašvaldības iedzīvotāju padomju nolikums
Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 19. oktobra lēmumu Nr. 476 (prot. Nr. 15, 6. §)

Izdots saskaņā ar Pašvaldību likuma
58. panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Nolikums) noteic Smiltenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) iedzīvotāju padomju (turpmāk – Padome) izveidošanas un darbības nosacījumus, tostarp:

1.1. padomes kompetenci vietējās kopienas jautājumu izlemšanā papildus likumā noteiktajam;

1.2. padomes darbības teritoriju;

1.3. padomes locekļu skaitu un kandidātu izvirzīšanas kārtību;

1.4. padomes locekļu ievēlēšanas kārtību;

1.5. padomes darbības termiņu;

1.6. padomes darba organizāciju;

1.7. kārtību, kādā pašvaldības institūcijas izskata iedzīvotāju padomes iesniegumus.

2. Padome ir konsultatīva institūcija, kas sastāv no Padomes darbības teritorijas iedzīvotājiem.

3. Padomes izveidošanas mērķis ir nodrošināt vietējo kopienu iedzīvotāju interešu pārstāvību un pašvaldības teritorijas attīstību, veicinot iedzīvotāju savstarpējo sadarbību un saskaņotu rīcību kopējam labumam.

4. Pašvaldībā ir šādas Padomes:

4.1. Apes pilsētas un pagasta iedzīvotāju padome;

4.2. Bilskas pagasta iedzīvotāju padome;

4.3. Blomes pagasta iedzīvotāju padome;

4.4. Brantu pagasta iedzīvotāju padome;

4.5. Drustu pagasta iedzīvotāju padome;

4.6. Gaujienas pagasta iedzīvotāju padome;

4.7. Grundzāles pagasta iedzīvotāju padome;

4.8. Launkalnes pagasta iedzīvotāju padome;

4.9. Palsmanes pagasta iedzīvotāju padome;

4.10. Raunas pagasta iedzīvotāju padome;

4.11. Smiltenes pagasta iedzīvotāju padome;

4.12. Smiltenes pilsētas iedzīvotāju padome;

4.13. Trapenes pagasta iedzīvotāju padome;

4.14. Variņu pagasta iedzīvotāju padome;

4.15. Virešu pagasta iedzīvotāju padome.

5. Nolikuma 4. punktā norādītās Padomes darbojas attiecīgajā Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

II. Padomes uzdevumi, tiesības un pienākumi

6. Padome, atbilstoši tās darbības teritorijai, nodrošina tās iedzīvotāju interešu pārstāvību Pašvaldībā šādos jautājumos:

6.1. Pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošana un sanitārā tīrība (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritorijas un būvju uzturēšanas prasību noteikšana, ciktāl tā saistīta ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu;

6.2. iedzīvotājiem sniedzamais kultūras piedāvājums un iespējas piedalīties kultūras dzīvē, Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšana un atbalsts kultūras norisēm;

6.3. saimnieciskās darbības sekmēšana un atbalsta sniegšana saimnieciskai darbībai;

6.4. Smiltenes novada un pārstāvētā pagasta tēla, iedzīvotāju pašapziņas un lepnuma par savu novadu veidošana.

7. Padomei, pildot uzdevumus, ir šādi pienākumi:

7.1. apzināt vietējo iedzīvotāju vajadzības;

7.2. izskatīt vietējo iedzīvotāju ierosinājumus;

7.3. informēt vietējos iedzīvotājus par Iedzīvotāju padomes darbu, sanāksmēm un to darba kārtību.

8. Padomei ir šādas tiesības:

8.1. sagatavot lēmumu projektus izskatīšanai domē par tās kompetencē minētajiem jautājumiem;

8.2. sniegt domei viedokli pēc tās pieprasījuma;

8.3. pieaicināt dalībai Padomes sēdē pašvaldības attiecīgās teritorijas pagasta pārvaldes vadītāju, domes deputātus un Pašvaldības Centrālas administrācijas nodaļu un iestāžu vadītājus, nevalstisko organizāciju, komercsabiedrību un iedzīvotāju pārstāvjus;

8.4. pieprasīt un saņemt no Pašvaldības informāciju, kas saistīta ar Nolikuma 6. punktā minēto vietējās kopienas jautājumu izlemšanu.

III. Padomes izveides kārtība un darbības termiņš

9. Par Padomes locekli var būt 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas vai Eiropas savienības pilsonis, kurš ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā. Par Padomes locekli nav atļauts būt domes deputātam, pašvaldības izpilddirektoram un viņa vietniekam.

10. Padomi ir tiesīgas vēlēt attiecīgajā administratīvi teritoriālajā vienībā deklarētas fiziskās personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un ir Latvijas Republikas pilsoņi vai tādi Eiropas Savienības pilsoņi, kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi, bet ir reģistrēti Fizisko personu reģistrā.

11. Pašvaldības Padomēs atbilstoši teritoriālajam iedalījumam un proporcionāli iedzīvotāju skaitam ir noteikts šāds iedzīvotāju padomes locekļu skaits:

11.1. Apes pilsētas un pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.2. Bilskas pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.3. Blomes pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.4. Brantu pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.5. Drustu pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.6. Gaujienas pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.7. Grundzāles pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.8. Launkalnes pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.9. Palsmanes pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.10. Raunas pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.11. Smiltenes pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.12. Smiltenes pilsētas iedzīvotāju padomē 7 locekļi;

11.13. Trapenes pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.14. Variņu pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi;

11.15. Virešu pagasta iedzīvotāju padomē 5 locekļi.

12. Pašvaldība izsludina pieteikšanos Padomes locekļu amatam, aicinājumu publicējot paziņojumu tīmekļa vietnes www.smiltenesnovads.lv sadaļas "Sabiedrība" apakšsadaļā "Sabiedrības līdzdalība" un oficiālajā izdevumā "Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis".

13. Paziņojumā norāda Padomes locekļu kandidātu pieteikuma iesniegšanas termiņu, kas nav īsāks par 21 dienu no pieteikšanās paziņojuma publicēšanas dienas.

14. Ikvienam iedzīvotājam, kas atbilst Nolikuma 9. punktā noteiktajām prasībām, ir tiesības pieteikt savu kandidatūru Padomes locekļa amatam, iesniedzot pieteikumu Pašvaldības paziņojumā noteiktajā kārtībā.

15. Kandidātus Padomes locekļa amatam var izvirzīt arī attiecīgās administratīvi teritoriālajā vienībā deklarētais iedzīvotājs, iesniedzot ar Padomes locekļa kandidātu rakstveidā saskaņotu pieteikumu Pašvaldības paziņojumā noteiktajā kārtībā.

16. Ja noteiktajā termiņā pieteikušos kandidātu skaits ir mazāks kā Padomē ievēlējamo locekļu skaits, Pašvaldība pagarina pieteikšanās termiņu vēl par 21 dienu, par to publicējot paziņojumu atbilstoši 12. punktā noteiktajam.

17. Ja, pēc atkārtota termiņa noteikšanas, nav saņemts pietiekams pieteikumu skaits, Padomes izveidošanu atliek, līdz saņemts iedzīvotāju ierosinājums atkārtotai kandidātu izvirzīšanas uzsākšanai.

18. Pašvaldība organizē balsošanu par Padomes kandidātiem, ievietojot paziņojumu Pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv un oficiālajā izdevumā "Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis" Padomes locekļu kandidātu sarakstu, norādot termiņu, kurā notiek balsošana un informāciju, kādā veidā balsojums iesniedzams. Balsošanas termiņš ir ne mazāk kā divas nedēļas.

19. Balsošanas termiņā Padomes locekļa kandidāts nav tiesīgs izmantot Pašvaldības resursus publicitātes veicināšanai.

20. Klātienes balsošana notiek attiecīgās Smiltenes novada administratīvās teritorijas Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā/pagasta pārvaldēs Pašvaldības paziņojumā norādītajās vietās un laikos. Pašvaldība ir tiesīga balsošanas termiņa ietvaros organizēt iedzīvotāju kopsapulci ar izvirzīto padomes locekļu kandidātu piedalīšanos.

21. Elektroniskā balsošana notiek Pašvaldības balsošanas vietne atbilstoši autorizācijas noteikumiem, kurā var autentificēties ar internetbankas autentifikācijas līdzekli, eID vai droša elektroniskā paraksta viedkarti.

22. Par Iedzīvotāju padomes kandidātiem Iedzīvotāju padomes darbības teritorijā var balsot tikai vienu reizi.

23. Kandidātu pieteikumu veidlapu un balsu apkopošanu veic ar izpilddirektora rīkojumu izveidota balsu skaitīšanas komisija.

24. Padomē tiek ievēlēti tie kandidāti, kas balsošanā ir saņēmuši lielāko balsu skaitu. Ja par diviem vai vairākiem kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi sarindojami kandidāta pieteikuma iesniegšanas secībā. Pašvaldība tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv sadaļas "Sabiedrība" apakšsadaļā "Sabiedrības līdzdalība" un oficiālajā izdevumā "Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis" publicējot apkopotu informāciju par to, cik balsis saņēmis katrs kandidāts.

25. Ja ievēlētā Padomes locekļa pilnvaras tiek izbeigtas pirms pilnvaru termiņa beigām, attiecīgā Iedzīvotāju padomes locekļa vietā līdz attiecīgā pilnvaru termiņa beigām stājas nākamais balsošanā lielāko skaitu saņēmušais kandidāts.

26. Padomes pilnvaru termiņš ir 4 (četri) gadi.

IV. Padomes darba organizācija

27. No Padomes locekļiem tiek ievēlēts Padomes priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieks un sekretārs.

28. Padomes locekļu darbs nav algots.

29. Padomi vada tās priekšsēdētājs vai viņa prombūtnē – priekšsēdētāja vietnieks.

30. Padomes sēdes notiek pēc nepieciešamības, taču ne retāk kā reizi ceturksnī. Padomes sēdes sasauc Padomes priekšsēdētājs, ja to pieprasa Padomes loceklis vai Padomei ir jāsagatavo lēmuma projekts izskatīšanai domē.

31. Padomes gaitu protokolē Padomes sekretārs un to paraksta Padomes priekšsēdētājs. Protokolu oriģinālu glabāšanu nodrošina attiecīgās administratīvās teritorijas pārvalde.

32. Padome ir lemttiesīga, ja Padomes sēdē piedalās vairāk kā puse no Padomes locekļiem.

33. Padomes lēmumi tiek pieņemti, Padomes locekļiem atklāti balsojot. Ja balsu skaits ir vienāds, noteicošā ir Padomes priekšsēdētāja balss.

34. Padomes sēdes ir atklātas un tajās ir tiesības piedalīties ikvienam attiecīgās teritorijas iedzīvotājam. Uz Padomes sēdēm var tikt aicināts Pašvaldības attiecīgās teritorijas pagasta pārvaldes vadītājs, domes deputāti un Pašvaldības Centrālas administrācijas nodaļu un iestāžu vadītāji, nevalstisko organizāciju, komercsabiedrību un iedzīvotāju pārstāvji.

35. Padomes sēdes var notikt attālināti, izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku, ja Padomes locekļiem ir nepieciešamais tehniskais nodrošinājums.

36. Padomes locekli var atbrīvot no pienākumu pildīšanas Padomē gadījumos, ja Padomes loceklis pats izteicis šādu vēlmi vai arī 3 (trīs) reizes pēc kārtas nav piedalījies Padomes sēdēs bez attaisnojoša iemesla. Par Padomes locekļa atbrīvošanu lēmumu pieņem Padome.

37. Ja Padomes priekšsēdētājs nepilda savus pienākumus, Padome var atbrīvot tās priekšsēdētāju no priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas, ja par to nobalso vairāk nekā puse no Padomes locekļiem.

38. Padomes loceklis, pildot Padomes locekļa amata pienākumus, darbojas attiecīgās teritorijas iedzīvotāju interesēs un izvairās no interešu konflikta. Padomes loceklis atturas no dalības sēdē vai atturas no tādu lēmumu pieņemšanas, kas ietekmē vai var ietekmēt Padomes locekļa, tā radinieka, tam piederoša uzņēmuma personiskās vai mantiskās intereses.

39. Ja Padomes loceklis pieļāvis interešu konflikta situāciju, Padomei ir tiesības lemt par Padomes locekļa pilnvaru izbeigšanu.

V. Padomes darbības nodrošinājums

40. Padomes sēžu organizēšanai Padome izmanto Pašvaldības īpašumā esošās telpas, iekārtas un aprīkojumu, iepriekš to saskaņojot ar attiecīgās administratīvās teritorijas pārvaldi.

41. Informācija par plānoto Padomes sēdi tiek ievietota Pašvaldības tīmekļa vietnē vismaz 5 (piecas) darba dienas pirms Iedzīvotāju padomes sēdes, norādot Padomes sēdes norises vietu un izskatāmos jautājumus.

42. Padomes priekšsēdētāja parakstīta protokola, ar Padomes sēdē izskatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem, atvasinājumu, Padomes sekretārs nosūta Pašvaldības Centrālās administrācijas Komunikācijas nodaļai uz e-pastu: prese@smiltenesnovads.lv, ievietošanai Pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv sadaļas "Sabiedrība" apakšsadaļā "Sabiedrības līdzdalība", bet Protokolu oriģinālu nodod glabāšanā attiecīgās administratīvās teritorijas pārvaldē.

VI. Sadarbība ar Pašvaldības domi

43. Pašvaldības domes priekšsēdētājs un deputāti ne retāk kā vienu reizi gadā pirms Pašvaldības organizētas ar iedzīvotājiem tikšanās pasākuma, tiekas ar Padomi, lai apspriestu ar Padomes darbību saistītus jautājumus.

44. Pašvaldībai ir pienākums 30 dienu laikā izskatīt iesniegumus (tai skaitā lēmumprojektus), ko iesniegusi Padome, un lemt par iesnieguma (arī lēmumprojekta) turpmāko virzību, nosakot par to atbildīgo Pašvaldības institūciju.

45. Iedzīvotāju padomes locekļiem, pārstāvot Padomi, ir tiesības piedalīties Pašvaldības domes sēdēs un komiteju sēdēs ar padomdevēja tiesībām.

VII. Noslēguma jautājums

(Nodaļa Smiltenes novada domes 21.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 7/24 redakcijā)

46. Līdz Nolikuma 21. punktā noteiktās elektroniskās balsošanas vietnes darbības uzsākšanai, elektroniskā balsošana notiek balsošanas termiņā nosūtot balsojumu, kas parakstīts ar drošu elektronisku parakstu, uz pašvaldības elektroniskā pasta adresi padomes@smiltenesnovads.lv.

(Smiltenes novada domes 21.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 7/24 redakcijā)

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Smiltenes novada pašvaldības iedzīvotāju padomju nolikums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Smiltenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 22/23Pieņemts: 19.10.2023.Stājas spēkā: 31.10.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 210, 30.10.2023. OP numurs: 2023/210.18
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
346792
{"selected":{"value":"06.04.2024","content":"<font class='s-1'>06.04.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"06.04.2024","iso_value":"2024\/04\/06","content":"<font class='s-1'>06.04.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"31.10.2023","iso_value":"2023\/10\/31","content":"<font class='s-1'>31.10.2023.-05.04.2024.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
06.04.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"